Handige WordPress tips & tricks | #3

WordPress tips

WordPress is nog steeds het meest gebruikte CMS (Content Management Systeem) om je website mee te maken. Of je nu wilt bloggen of een bedrijf hebt: met WordPress maak je de mooiste websites. Maar zeker als je net begint kost het best even tijd om uit te vinden hoe WordPress werkt. Of misschien heb je wel een website laten maken en wil je nu gaan bloggen: ook dan zijn er een hoop tips & tricks waarmee je meer uit je website haalt. En waarmee je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Elke maand geef ik 5 WordPress tips & tricks weg die je misschien nog niet kende, maar die je wél goed kunt gebruiken. Hier WordPress tips & tricks nummer 3!


1. Gebruik CSS om je website te optimaliseren


Zeker als je een WordPress thema zonder builder gebruikt zul je tegen beperkingen van je website aanlopen. Kleuren die niet veranderd kunnen worden, de content die je veel breder of juist smaller wilt of misschien wil je je Mailchimp aanmeldformulier wel helemaal anders weergeven. En stylen in jouw kleuren. Deze en nog veel meer beperkingen kun je oplossen met CSS. Ben je op zoek naar een specifieke CSS code, zoek ‘m dan op w3schools. W3Schools is fantastisch en helpt je met zowel HTML als CSS enorm op weg. Ook een handige tip: sla CSS codes die je vaker gaat gebruiken op, zodat je niet steeds hoeft te zoeken. CSS kun je toevoegen via de Customizer. Hier vind je meer tips om je website te optimaliseren met CSS.

 


2. Check wekelijks voor updates


De veiligheid van je website is eerste prioriteit. En daarvoor is updaten essentieel. Ondanks dat ik het altijd aangeef regelmatig te doen, zie ik regelmatig websites voorbijkomen die al een paar versies van het thema, WordPress en plugins achterlopen. Als je wilt dat 1) je website niet gehackt wordt en 2) alles naar behoren werkt, dan zul je moeten updaten. Log in op je WordPress website en bekijk linksboven of er een rondje met pijltjes en een cijfertje staat. Dat betekent dat er nieuwe updates zijn. Houd dit wekelijks bij om problemen met je website en onveilige situaties te voorkomen. Klik hier voor 11 tips om je website te beveiligen.

Let erop dat zodra je je WordPress thema gaat updaten en je hebt aanpassingen gemaakt met CSS of in code, dat je deze daarna waarschijnlijk kwijt bent. Dit voorkom je door het installeren van een WordPress child theme.

 


3. Zorg voor een foto bij je naam en e-mail ((gr)avatar)


Als iemand op één van jouw blogs reageert, of jij reageert zelf op een blog, dan zie je een fotootje voor de naam staan. Dat is een Gravatar. Soms staat er een plaatje in plaats van een foto, dan heeft die persoon geen Gravatar. Gravatar staat voor globally recognized Avatar, een service waarbij een foto wordt gelinkt aan je e-mailadres. Zodat jouw foto altijd wordt geplaatst bij een reactie. Heel handig, maar lang niet iedereen heeft een Gravatar. Toch is het wel handig om ten minste een avatar te hebben, zodat als je reageert op een reactie op je blog er netjes een foto van jou bij staat. Is wel zo professioneel. Daarnaast komt deze foto ook te staan onder de beschrijving van jou als auteur onder je blog (zie onder deze blog). Als je geen Gravatar hebt en je wilt er ook geen één aanmaken, dan kun je met een plugin heel makkelijk alsnog voor dat fotootje zorgen.

Hoe?

 1. Download de plugin WP User Avatar
 2. Activeer de plugin
 3. Ga in je dashboard naar Gebruikers en dan Je profiel
 4. Scroll helemaal naar beneden en voeg daar jouw Avatar toe.

 


4. Terug-naar-boven button


Ken je dat: je leest een lang artikel, bent helemaal onderaan en moet dan weer helemaal naar boven scrollen voor bijvoorbeeld het menu of iets wat je nog wilde lezen. Veel makkelijker is een knopje onderaan je website die zorgt dat je direct weer terug naar boven wordt geleid. Oftewel: to top button. Door hierop te klikken scrollt je website langzaam vanzelf naar boven. Heel fijn. Deze functie zit automatisch in het WordPress thema dat ik altijd gebruik, maar is deze functie er niet, dan kun je een plugin daarvoor installeren. Een handige plugin is To Top. Hiermee maak je gemakkelijk een ’terug naar boven’-button aan. Verander zelf de positie, de kleuren en het soort pijltje dat je wilt.

 


5. Plaats een YouTube video op je WordPress website


Iedereen wil weleens een YouTube video op de WordPress website zetten. Bijvoorbeeld een eigen video of als inspiratie van iemand anders. Dit gaat heel makkelijk op 2 manieren:

 1. Kopieer de YouTube link en plak deze direct in je WordPress bericht of pagina. De video wordt direct zichtbaar. Je kunt dit ook doen door op ‘Media toevoegen’ te klikken en dan de link te plakken onder ‘Invoegen via URL’.
 2. Je kunt de YouTube video ook embedden op je website (insluiten). Dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld de grootte van de video aan te passen. Dit doe je zo:
  • Ga naar de video op YouTube die je op je website wilt weergeven
  • Klik op ‘Delen’, daar zie je vele mogelijkheden. Klik dan op ‘Insluiten’
  • Aan de rechterkant is nu een code en er staan enkele opties die je kunt aan- en uitvinken. Zo kun je de video ook pas vanaf een bepaalde minuut laten weergeven. Kopieer de code (zie foto)
  • Ga nu naar de WordPress editor waar je je YouTube filmpje wilt hebben en switch de editor van ‘Visueel’ naar ‘Tekst’ (zie foto)
  • Plak daar de code op de plek waar je deze wilt hebben. Je kunt in de code de hoogte en breedte (width=”560″ height=”315″) aanpassen als je wilt
  • Nu moet je even checken of de video goed staat door op ‘Voorbeeld’ te klikken.

 


Elke maand vind je op mijn blog 5 handige WordPress tips & tricks om WordPress nóg leuker en makkelijker te maken! Niets missen? Meld je dan hier aan om elke nieuwste blog in je mailbox te ontvangen.


 

Tips en tricks

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Mijn investeringen + kosten van 2018 | Investeren in je bedrijf is zo leuk!
Volgend bericht
Een blog beginnen | Hoe bloggen je leven kan veranderen

Lees meer!

2 reacties. Plaats een nieuwe

 • Ragnar van Es
  5 april 2021 12:49

  Hallo Sabine,

  Hartelijk dank voor de uitleg. Weet je toevallig of ik de to top plugin ook kan gebruiken in de simpelste versie van www-mijnwebshop.nl?

  Beantwoorden
  • Hoi Ragnar, de plugin is te gebruiken op elke WordPress.org website. Als de website die je noemt daarmee is gemaakt wel en anders helaas niet. In dat geval kun je het beste bij de helpdesk vragen of er een andere oplossing voor is. Succes!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.