Snel, overzichtelijk en veilig je wachtwoorden beheren | Gebruik LastPass

Zelfstandig ondernemen

Tegenwoordig heeft iedereen ontzettend veel wachtwoorden om te onthouden. Voor je website, je mail, Facebook, Instagram, Skype en nog veel meer. Als webdesigner moet ik helemáál veel wachtwoorden beheren. Voor klanten wil ik dat graag veilig geregeld hebben en voor mezelf vooral makkelijk en overzichtelijk. Daarom gebruik ik LastPass: de perfecte manier om veilig je wachtwoorden te beheren. Waarom en hoe het werkt? In dit artikel vertel ik het je.


Je wachtwoorden beheren met LastPass


LastPass is een online tool die als je wachtwoorden onthoudt, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Een digitale kluis die al je gebruikersnamen en wachtwoorden netjes bij elkaar houdt. Maar eigenlijk vind ik deze omschrijving veel te basic. LastPass doet namelijk zoveel meer dan alleen maar je wachtwoorden beheren.

De functies van LastPass

  • Een browser-extensie waardoor je direct je wachtwoord voor een betreffende website kunt invullen.
  • Met diezelfde browser-extensie heb je ook nieuwe wachtoorden binnen 2 seconden opgeslagen.
  • LastPass heeft ook een app voor je telefoon en tablet, zodat je je wachtwoorden letterlijk altijd bij je hebt (let op: alleen met de betaalde versie kun je LastPass op meerdere apparaten gebruiken).
  • Als je wilt gaan inloggen op een website die je in LastPass hebt opgeslagen, vult LastPass automatisch de juiste gegevens in.
  • Wachtwoorden of gebruikersnamen aanpassen is super makkelijk.
  • Je kunt je wachtwoorden in de digitale kluis categoriseren. Bijvoorbeeld al je ondernemers-gerelateerde wachtwoorden onder elkaar. Als je niet categoriseert staat alles netjes alfabetisch onder elkaar.
  • Je inloggegevens kun je delen met anderen.
  • LastPass heeft ook een handige functie waarbij je precies per wachtwoord kunt zien of deze nog veilig is, of het al nodig is om te updaten en LastPass vertelt je welke websites hetzelfde wachtwoord gebruiken (iets dat onveilig is).

LastPass is één van de handige manieren om hackers tegen te houden. Hier vind je alle informatie en tips die je nodig hebt om te voorkomen dat je gehackt wordt.

Hoe werkt LastPass?

Je kunt gratis een account aanmaken bij LastPass en dit vervolgens gebruiken op zowel je computer, tablet of telefoon. Hier staat duidelijk uitgelegd hoe je dat doet.

  1. Eerst moet je een heel sterk wachtwoord bedenken voor LastPass. Dit is het enige wachtwoord dat je moet onthouden en dit mag natuurlijk niemand makkelijk kunnen kraken. LastPass helpt je met het bedenken van een sterk wachtwoord.
  2. Zodra je je wachtwoord hebt ingesteld kun je LastPass op al je apparaten downloaden. Alles wordt direct gesynchroniseerd.
  3. Nu kun je meteen in je digitale kluis. Ik heb toen eerst al mijn websites, wachtwoorden en gebruikersnamen ingevuld in mijn kluis. Het voelde heerlijk om alles zo veilig en overzichtelijk bij elkaar te hebben.
  4. Rechtsboven in je browser vind je de LastPass-extensie: een rood vakje met 3 witte bolletjes. Als je hierop klikt kun je direct naar een opgeslagen website gaan of een nieuwe website met wachtwoord en gebruikersnaam toevoegen.
  5. Je kunt LastPass ook zelf een wachtwoord laten maken als je niet goed bent in sterke wachtwoorden verzinnen. Dit wachtwoord wordt direct opgeslagen in je kluis.
  6. Als je gaat inloggen en je doet het niet via de extensie, dan staat in de inlogvelden ook het vakje met puntjes. Als je daarop klikt en de website staat in je kluis, wordt dit automatisch voor je ingevuld.

Ik gebruik LastPass al lang en het is echt een verademing om niet meer te worstelen met al die wachtwoorden en gebruikersnamen. Scheelt een hoop tijd en frustratie.

Gratis of betaald

Zelf heb ik de betaalde versie van LastPass. Voor slechts 3 dollar per maand schaf je een premium account aan. Hierbij heb je net wat meer functies. Voor 4 dollar per maand heb je een familie plan. Hierbij zijn er 6 gebruikers mogelijk en kun je met de hele familie wachtwoorden uitwisselen. Ook voor ondernemers en bedrijven zijn er speciale abonnementen. Zo betaal je per persoon 4 dollar per maand als je het team-abonnement aankoopt. En dan is er ook nog enterprise voor bedrijven.

Op de website van LastPass vind je nog veel meer informatie over het gebruik, de functies en prijzen.

 


Waarom online je wachtwoorden beheren met LastPass?


Het duurde even voordat ik de tijd nam om me aan te melden bij LastPass en al mijn wachtwoorden daarin op te slaan. Inmiddels waren dat er zoveel dat het me wat uurtjes kostte. Maar blij dat ik was daarna! Ik zie nu ook echt de voordelen van het gebruik van een wachtwoordmanager. Ook zeker als ondernemer. Want sinds ik ondernemer ben heb ik meer wachtwoorden dan ooit.

De voordelen van een online wachtwoordmanager

  • Je hoeft alleen nog maar 1 wachtwoord te onthouden: die van LastPass.
  • Het scheelt enorm veel tijd en frustratie om steeds weer wachtwoorden te zoeken.
  • Ik vergat vaak wachtwoorden, moest ik weer mijn wachtwoord resetten en een nieuwe aanmaken. Dat is nu verleden tijd.
  • Scheelt enorm veel tijd dus.
  • Je weet dat het veilig is opgeslagen. Ook fijn voor je klanten om te weten.
  • De wachtwoorden in LastPass heb je overal. Heel handig als ik ook eens op mijn mobiel ergens wil inloggen.
  • Ik vind het simpelweg heel fijn om als ondernemer de inmiddels bijna 100 wachtwoorden die ik heb gewoon overzichtelijk op 1 plek te hebben. Dat geeft echt rust.

Kortom: ik ben fan.

 


Gebruik jij een speciaal programma voor al je wachtwoorden? Of heb je zelf een makkelijke methode bedacht om je inloggegevens op te slaan en te beheren?


 

Lees ook hoe je een e-mail handtekening maakt en waarom Calendly jou als ondernemer enorm kan helpen. Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, bloggen of het maken van een succesvolle website? Meld je dan hier aan!

 


Dit artikel is geen samenwerking met LastPass, maar een oprechte aanbeveling na maanden heel tevreden gebruik.


 

Tools voor ondernemers

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Een blog beginnen | Hoe bloggen je leven kan veranderen
Volgend bericht
3 Vergeten website pagina’s | Waarom deze wél optimaliseren

Lees meer!

3 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.