Wachtwoorden opslaan LastPass

Snel, overzichtelijk en veilig je wachtwoorden opslaan | Gebruik LastPass

Tegenwoordig heeft iedereen ontzettend veel wachtwoorden om te onthouden. Voor je website, je mail, Facebook, Instagram, Skype en nog veel meer. Als webdesigner heb ik helemáál veel wachtwoorden, namelijk van elke klant ten minste een stuk of 3. Van de website, de host en Mailchimp bijvoorbeeld. Nu kun je natuurlijk al je wachtwoorden in een document zetten, maar dan moet je dus steeds dat document openen en zoeken om bij je wachtwoord te komen. Niet zo handig, zeker niet als je niet thuis bent en je niet meer in één of andere app kunt omdat je wachtwoord in een document op je computer staat. Je kunt wachtwoorden natuurlijk ook in Chrome opslaan, maar dat doe ik zelf liever niet. Dan heb je er alleen toegang tot op je eigen computer en totaal geen overzicht van welke wachtwoorden je hebt opgeslagen. Ook wil ik het voor klanten graag veilig geregeld hebben en als ondernemer zo min mogelijk tijd besteden aan het steeds zoeken naar wachtwoorden. Daarom gebruik ik alweer een tijdje LastPass: de perfecte manier om veilig je wachtwoorden op te slaan. Waarom en hoe het werkt? In dit artikel vertel ik het je allemaal.


Wat is Lastpass?


Heel simpel, zoals ze het zelf verwoorden: LastPass onthoudt al je wachtwoorden, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Een digitale kluis die al je gebruikersnamen en wachtwoorden netjes bij elkaar houdt. Maar eigenlijk vind ik deze omschrijving veel te basic. LastPass doet namelijk zoveel meer dan alleen maar je wachtwoorden opslaan.

De functies van LastPass

 • Een browser-extensie waardoor je direct je wachtwoord voor een betreffende website kunt invullen.
 • Met diezelfde browser-extensie heb je ook nieuwe wachtoorden binnen 2 seconden opgeslagen.
 • LastPass heeft ook een app voor je telefoon en tablet, zodat je je wachtwoorden letterlijk altijd bij je hebt.
 • Als je wilt gaan inloggen op een website die je in LastPass hebt opgeslagen, vult LastPass automatisch de juiste gegevens in.
 • Wachtwoorden of gebruikersnamen aanpassen is super makkelijk.
 • Je kunt je wachtwoorden in de digitale kluis categoriseren. Bijvoorbeeld al je ondernemers-gerelateerde wachtwoorden onder elkaar. Als je niet categoriseert staat alles netjes alfabetisch onder elkaar.
 • Je inloggegevens kun je delen met anderen.

Hoe werkt LastPass?

Je kunt gratis een account aanmaken bij LastPass en dit vervolgens gebruiken op zowel je computer, tablet of telefoon. Hier staat duidelijk uitgelegd hoe je dat doet.

 1. Eerst moet je een heel sterk wachtwoord bedenken voor LastPass. Dit is het enige wachtwoord dat je moet onthouden en dit mag natuurlijk niemand makkelijk kunnen kraken. LastPass helpt je met het bedenken van een sterk wachtwoord.
 2. Zodra je je wachtwoord hebt ingesteld kun je LastPass op al je apparaten downloaden. Alles wordt direct gesynchroniseerd.
 3. Nu kun je meteen in je digitale kluis. Ik heb toen eerst al mijn websites, wachtwoorden en gebruikersnamen ingevuld in mijn kluis. Het voelde heerlijk om alles zo veilig en overzichtelijk bij elkaar te hebben.
 4. Rechtsboven in je browser vind je de LastPass-extensie: een rood vakje met 3 witte bolletjes. Als je hierop klikt kun je direct naar een opgeslagen website gaan of een nieuwe website met wachtwoord en gebruikersnaam toevoegen.
 5. Je kunt LastPass ook zelf een wachtwoord laten maken als je niet goed bent in sterke wachtwoorden verzinnen. Dit wachtwoord wordt direct opgeslagen in je kluis.
 6. Als je gaat inloggen en je doet het niet via de extensie, dan staat in de inlogvelden ook het vakje met puntjes. Als je daarop klikt en de website staat in je kluis, wordt dit automatisch voor je ingevuld.

Ik gebruik LastPass al meer dan een halfjaar en het is echt een verademing om niet meer te worstelen met al die wachtwoorden en gebruikersnamen. Scheelt een hoop tijd en frustratie.

Gratis of betaald

Zelf heb ik de gratis versie van LastPass en die is al zeer uitgebreid. Voor slechts 2 dollar per maand schaf je een premium account aan. Hierbij heb je net wat meer functies. Voor 4 dollar per maand heb je een familie plan. Hierbij zijn er 6 gebruikers mogelijk en kun je met de hele familie wachtwoorden uitwisselen. Ook voor ondernemers en bedrijven zijn er speciale abonnementen. Zo betaal je per persoon 4 dollar per maand als je het team-abonnement aankoopt. En dan is er ook nog enterprise voor bedrijven.

Op de website van LastPass vind je nog veel meer informatie over het gebruik, de functies en prijzen.

 


Waarom een wachtwoordmanager gebruiken?


Het duurde even voordat ik de tijd nam om me aan te melden bij LastPass en al mijn wachtwoorden daarin op te slaan. Inmiddels waren dat er zoveel dat het me wat uurtjes kostte. Maar blij dat ik was daarna! Ik zie nu ook echt de voordelen van het gebruik van een wachtwoordmanager. Ook zeker als ondernemer. Want sinds ik ondernemer ben heb ik meer wachtwoorden dan ooit.

De voordelen van een wachtwoordmanager

 • Je hoeft alleen nog maar 1 wachtwoord te onthouden: die van LastPass.
 • Het scheelt enorm veel tijd en frustratie om steeds weer wachtwoorden te zoeken.
 • Ik vergat vaak wachtwoorden, moest ik weer mijn wachtwoord resetten en een nieuwe aanmaken. Dat is nu verleden tijd.
 • Scheelt enorm veel tijd dus.
 • Je weet dat het veilig is opgeslagen. Ook fijn voor je klanten om te weten.
 • De wachtwoorden in LastPass heb je overal. Heel handig als ik ook eens op mijn mobiel ergens wil inloggen.
 • Ik vind het simpelweg heel fijn om als ondernemer de inmiddels bijna 100 wachtwoorden die ik heb gewoon overzichtelijk op 1 plek te hebben. Dat geeft echt rust.

Kortom: ik ben fan.

 


Gebruik jij een speciaal programma voor al je wachtwoorden? Of heb je zelf een makkelijke methode bedacht om je inloggegevens op te slaan en te beheren?


 

Lees ook hoe je een e-mail handtekening maakt en waarom Calendly jou als ondernemer enorm kan helpen. Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, bloggen of het maken van een succesvolle website? Meld je dan hier aan!

 


Dit artikel is geen samenwerking met LastPass, maar een oprechte aanbeveling na maanden heel tevreden gebruik.


 

Vorig bericht
Een blog beginnen | Hoe bloggen je leven kan veranderen
Volgend bericht
3 Vergeten website pagina’s | Waarom deze wél optimaliseren

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu