Kunstmatige intelligentie (AI) is tegenwoordig al aardig geïntegreerd in ons leven. Maar voor het maken en aanpassen van WordPress websites wordt het nog niet wijdverspreid gebruikt. Dat terwijl de mogelijkheden er wel volop zijn. In dit artikel vind je 23 WordPress plugins gebaseerd op AI die je kunt gebruiken om het bouwen, optimaliseren en invullen van je website makkelijker en sneller te maken. En vertel ik je met welke AI-websitebouwers in WordPress je binnen korte tijd een hele website maakt.
Inhoudsopgave
- Kun je een WordPress website maken met AI?
- AI WordPress plugins om je website mee te verbeteren, aan te passen en om efficiënter te werken
- AI SEO plugins voor zoekmachineoptimalisatie
- De beste AI Chatbots voor WordPress websites
- AI-plugins specifiek voor WordPress builders
- Nog 4 andere AI-plugins die je ook nog kunt gebruiken
- Checklist: zo kies je de juiste WordPress plugin
Deze foto is gegenereerd met ChatGPT DALL-E.
Kun je een WordPress website maken met AI?
Ja, daar zijn enkele mogelijkheden voor. Over je website maken met AI lees je hier alles. Nummers 4 en 5 uit de lijst van AI-websitebouwers zijn voor WordPress. Lees wel eerst de voor- en nadelen voordat je begint, zodat je weet waar je mogelijk tegenaan gaat lopen.
Hoewel er veel opties zijn om je website te maken met een AI-websitebouwer, zijn er ook vele mogelijkheden om de lay-out van je WordPress website te maken met kunstmatige intelligentie. En om met AI-plugins je website aan te passen en te verbeteren, teksten te schrijven, afbeeldingen te genereren en om sneller en efficiënter te werken.
Hieronder vind je vele AI-plugins die je daarvoor kunt gebruiken. En het maken en onderhouden van je WordPress website sneller, makkelijker en leuker maken.
En wist je dat specifieke WordPress builders, zoals Elementor en Divi, ook hun eigen AI-versie hebben? Ook deze vind je in dit artikel.
De 7 beste AI-plugins voor WordPress om je website mee te verbeteren, aan te passen en om efficiënter te werken
Stiekem werken veel WordPress plugins al een tijd met AI. Alleen merk je daar niet bewust iets van. Er zijn echter een aantal WordPress plugins waarmee je bewust aan de slag kunt met kunstmatige intelligentie, en die je een hoop werk uit handen kunnen nemen.
1. AI Engine | WordPress assistent die werken makkelijker maakt
Een toffe WordPress plugin die teksten voor je schrijft, afbeeldingen maakt, SEO voor je optimaliseert en meer. AI Engine is ook meteen de bekendste en meest gedownloade AI plugin in dit rijtje, en zéker de moeite waard om eens te proberen als je het nog niet kent.
Wat kun je er concreet mee?
Vanuit je WordPress dashboard kun je een eigen mini ChatGPT chatbot maken. Die van alles voor je kan creëren. Met beschikbare prompts en sjablonen kun je makkelijk content genereren. Zoals blogs, productomschrijvingen voor je webshop en afbeeldingen.
Daarnaast is er de speeltuin (Playground), waarin je kunt spelen met van alles. Denk aan hulp bij SEO, teksten vertalen en het beter maken van je teksten.
Een leuke plugin om zeker eens te proberen. Je hebt er wel een OpenAI account voor nodig. En let erop dat je teksten nooit zomaar overneemt. Waarom teksten niet letterlijk uit ChatGPT te gebruiken lees je hier.
Hier download je AI Engine gratis.
2. GetGenie | Alles-in-één AI assistent
GetGenie is vergelijkbaar met AI Engine, alleen wat minder bekend. Het is een alles-in-één assistent om content te creëren. Met onder andere het schrijven van content, het maken van afbeeldingen, SEO analyse en zoekwoordonderzoek.
Ook kun je deze AI-plugin gebruiken voor je WooCommerce webshop. Namelijk om producttitels, korte beschrijvingen en langere teksten mee te schrijven.
Nadeel is nog dat het niet met alle WordPress builders even goed werkt, zoals met Divi niet. Met de block editor (de standaard editor van WordPress) wel. Ikzelf heb deze plugin ook op mijn website staan, met name voor inspiratie voor zoekwoorden en teksten, al schrijf ik er niet actief heel veel mee.
Hier lees je alles over GetGenie. Je kunt het gratis downloaden, of de (prijzige) betaalde versie aanschaffen.
3. Grammarly | Corrigeert je teksten
Grammarly is een plugin die werkt als schrijfpartner en helpt je met het corrigeren en schrijven van teksten. Zoals het vinden van woorden, lastige teksten schrijven en typefouten corrigeren. Ook zoekt Grammarly naar synoniemen en doet de plugin suggesties voor het verbeteren van je teksten.
Hier vind je meer informatie over Grammarly. Je kunt de plugin gratis gebruiken, of een betaald abonnement nemen.
4. Voicer | Zet je websiteteksten om in spraak
Voiсer is een WordPress plugin die is ontworpen om tekst om te zetten in spraak. Daarmee kunnen je websitebezoekers naast je teksten lezen ook je pagina’s en blogs luisteren. Ideaal voor een betere gebruiksvriendelijkheid.
De plugin maakt gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie om een menselijke stem te genereren. Je kunt kiezen uit 310 stemmen en meer dan 45 talen. Het werkt ook goed op meertalige websites, gemaakt met bijvoorbeeld WPML (zie puntje 5).
Hier koop je Voicer voor $20.
5. WPML | Maak een meertalige website
De al jaren bekende WordPress plugin WPML gebruikt kunstmatige intelligentie voor het automatisch vertalen van teksten.
Ik installeer deze plugin vaak bij klanten, en ik gebruik WPML zelf ook op mijn reisblog, waar deze plugin zo’n 300 blogs voor mij heeft vertaald. Je moet na automatische AI-vertaling de teksten nog wel even controleren, want zoals je weet kan AI ook fouten maken. Maar ik kan na die honderden vertalingen zeggen dat het echt goed wordt gedaan en dat automatisch vertalen en daarna moeten controleren alsnog vele malen sneller is dan zelf vertalen.
Hier lees je alles over WPML.
6. Uncanny Automator | Koppel WordPress aan vele externe tools
Uncanny Automator is een plugin om je WordPress website en externe tools te automatiseren en met elkaar te verbinden. Het is vergelijkbaar met het bekende Zapier, alleen dan specifiek voor WordPress. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van Learndash met ActiveCampaign (simpel voorbeeld). En ook kun je de plugin koppelen met OpenAI (Chat GPT) en daarmee AI taken laten uitvoeren op je website.
Er zijn connecties mogelijk tussen ruim 100 plugins en (externe) tools, waarmee je AI werk uit handen kunt geven om sneller en efficiënter te werken.
Lees meer over Uncanny Automator. Als je op de link klikt vind je ook meteen een lijst van plugins en externe tools die je kunt gebruiken. Of koop de betaalde versie van Uncanny Automator.
7. ShortPixel Image Optimizer
Om je website snel te houden is het essentieel om de foto’s te verkleinen die je upload op je website. Hier zijn verschillende manieren voor, waaronder deze tool.
Hiermee optimaliseer je afbeeldingen en kun je deze converteren naar WebP formaat, zodat je foto’s nóg sneller laden. Dit is belangrijk voor een goede gebruikerservaring en voor SEO-optimalisatie.
ShortPixel comprimeert ook afbeeldingen die al op je website staan, dus je kunt het ook gebruiken voor als je al veel foto’s hebt. Nieuwe foto’s worden automatisch verkleind en geoptimaliseerd op de achtergrond.
Download hier Shortpixel.
4 AI SEO plugins voor zoekmachineoptimalisatie
Bij SEO-plugins is het goed om te vermelden dat deze als hulpmiddel gebruikt worden en SEO nooit helemaal van je overnemen. Hier lees je meer over het gevaar van de groene bolletjes van SEO-plugins. Wil je SEO in één keer helemaal goed doen, zonder eerst zelf het hele Internet te moeten afzoeken naar wat je precies allemaal moet doen? Download dan mijn 80-pagina’s dikke SEO Handboek. Of start met mijn gratis SEO checklist.
1. Rank Math SEO
Rank Math is samen met Yoast SEO één van de beste SEO-plugins voor WordPress die er zijn. De plugin gebruikt AI om je te helpen met SEO en om je websiteteksten te optimaliseren voor zowel je lezer als voor zoekmachines.
Geef een zoekwoord op en Rank Math helpt je met het vinden van long-tail zoekwoorden die je kunt gebruiken om je teksten nog beter te optimaliseren. Het kan je zelfs helpen zoeken naar externe links die je in je blogs kunt verwerken, ook een belangrijk onderdeel van SEO.
En er zijn meer functies die je helpen om je content te optimaliseren voor zoekmachines.
Download Rank Math hier.
2. AIOSEO (All in One SEO)
Ook AIOSEO is een bekende SEO-plugin. Maak goede SEO-titels, meta-teksten, sitemaps, interne links en meer. Vergeet ook hier niet om alsnog goed zoekwoordonderzoek te doen en wat je door AI laat schrijven te controleren.
Download AIOSEO hier.
3. Link Whisper: voor interne linkbuilding
Link Whisper is een heel fijne SEO plugin die anders werkt dan de 3 bovenstaande. Deze SEO-plugin helpt je niet met zoekwoorden vinden of meta-teksten schrijven, maar wel met
- interne linkbuilding;
- in één klik een link die niet meer klopt (en je misschien wel 100 keer op je website hebt gebruikt) overal op je website te wijzigen in een nieuwe link;
- het opsporen van verweesde content en gebroken links;
- nog veel meer.
Je ziet in één opslag al je linkstatistieken, wat heel handig is. Ikzelf gebruik de betaalde versie van deze SEO-plugin al jaren.
Hier download je Link Whisper gratis, hier de betaalde versie.
4. WordLift
WordLift kan veel SEO-werk voor je uit handen nemen. De plugin automatiseert je SEO door de inhoud van je site te vertalen naar gestructureerde data en aanbevelingen te doen voor metateksten, websiteteksten en teksten voor producten in je webshop.
Ik gebruik WordLift zelf niet, en het is ook geen gratis plugin. Je kunt de tool 14 dagen gratis gebruiken, daarna vanaf 79 euro per maand.
De beste AI Chatbots voor WordPress websites
1. Tidio
Wil je een geautomatiseerde chatbot op je website om de klantenservice te verbeteren? Dan is Tidio een goede optie. Hiermee zorg je dat je zelf voor een groot deel niet meer nodig bent om standaard vragen te beantwoorden. Nu moet ik zeggen dat ik zelf niet zo’n fan ben van AI-chatbots. Ze zijn ideaal voor standaard vragen, maar wordt het ingewikkeld, dan heb je alsnog een mens nodig om je vraag te beantwoorden.
Zelf gebruik ik Chatra als chatfunctie, en daar ben ik al jaren heel tevreden mee. Overigens kun je bij Tidio ook in het gesprek komen als er meer hulp nodig is. Daarmee maak je het persoonlijker.
Download hier Tidio.
2. WP Live chat – Chaport
De gratis versie van WP Live chat is een nog niet heel vaak gedownloade WordPress plugin, maar de eerste reviews zijn veelbelovend.
Ook deze plugin is gemaakt om je klantenservice te verbeteren, en om websitebezoekers sneller te helpen vinden wat ze zoeken. Naast geautomatiseerde chatbots, kun je ook de live-chat functie inschakelen, waarmee klanten of bezoekers live met je kunnen ‘praten’.
Je kunt de chatbot aanpassen aan je huisstijl en de plugin ondersteunt vele talen.
Hier download je WP Live chat, en bezoek hier de website.
3. AI Chatbot for WordPress – WPBot
Net als de andere chatbots beantwoordt ook WPBot vragen van je websitebezoekers en heeft het een live-chat functie. Ook kan deze chatbot gegevens verzamelen van gebruikers, waarmee jij je de chatbot en je website beter kunt afstemmen op je bezoekers.
Je kunt de chatbot koppelen aan OpenAI, voor snellere en nog betere service. Ook kun je de plugin gebruiken in meerdere talen, en is het helemaal afgestemd op WordPress.
Met de premium versie kun je nog meer, zoals de chatbot koppelen met andere handige tools. Zoals Mailchimp, Zapier en WhatsApp.
Download hier gratis de AI Chatbot for WordPress, of bekijk de premium versie.
5 AI-plugins specifiek voor WordPress-builders
Zoals je misschien weet is er veel mogelijk op WordPress.org, afhankelijk van het WordPress theme dat je kiest en de builder waarmee je je website maakt.
En zijn er verschillende websitebouwers op de markt. Veel van deze builders hebben inmiddels ook hun eigen AI-versie. Doe er je voordeel mee!.
1. Elementor AI
Specifiek voor als je met Elementor werkt. Zoals in het WordPress theme Astra, en wanneer je mijn online cursus ‘makkelijk & snel je eigen WordPress website‘ volgt.
Met deze plugin kun je direct in de Elementor editor afbeeldingen maken, teksten genereren en nieuwe lay-outs maken. Allemaal snel en efficiënt met kunstmatige intelligentie. Niet alleen om nieuwe pagina’s te maken of aan te passen, maar ook om snel een website te maken.
Hier download je Elementor AI. Bekijk hier een video over hoe het werkt.
2. Divi AI
Je raadt het al, deze AI plugin is specifiek voor als je met Divi je website maakt. Divi AI is een AI-websitebouwer die lay-outs ontwerpt, content schrijft en afbeeldingen genereert. Met een eenvoudige prompt (opdracht) maakt Divi AI hele pagina’s voor je. Daarnaast kan de plugin ook content schrijven, code genereren en afbeeldingen maken binnen de bouwer in WordPress.
Hier download je Divi AI. Bekijk hier een video over hoe het werkt.
3. Starter templates
De plugin Starter Templates is altijd geweldig, met of zonder AI. Zonder AI kies je een template dat je zelf aanpast. Met kunstmatige intelligentie laat je een template en alles dat daarbij hoort maken. Om AI te gebruiken met Starters Templates heb je een account nodig bij ZipWP. Starters template werkt goed met:
- Astra theme
- Spectra websitebouwer
- De standaard editor van WordPress (block editor / Gutenberg)
- Elementor
- Beaver builder
- WooCommerce
Hier download je Starters Templates.
4. WP Bakery AI
WP Bakery gebruik ik zelf als ik een website maak voor ondernemers. En dan specifiek met mijn favoriete WordPress theme Impreza. WP Bakery is echter niet voor iedereen. Als je weinig technische kennis hebt en liever werkt met standaard templates, dan kun je beter één van de andere plugins kiezen.
Ikzelf vind WP Bakery juist heel fijn, omdat ik ermee kan maken wat ik wil, zodat ik de websites van mijn klanten zo uniek mogelijk kan maken, met de functies die de klant wil. Die vrijheid is voor mij als webdesigner essentieel.
Maak je toch een website met WP Bakery? Dan kun je de plugin uitbreiden met kunstmatige intelligentie. Het werkt als een soort assistent om je te helpen met teksten, foto’s en lay-out. Ik gebruik deze functie zelf overigens niet.
Hier download je WP Bakery AI. Bekijk hier een video over hoe het werkt.
5. SeedProd
Ook SeedProd is een drag-and-drop paginabuilder voor WordPress. Je kunt het gebruiken om makkelijk en snel paginatemplates en landingspagina’s te maken.
De plugin komt met een AI-tool waarmee je in de builder tekst, titels, omschrijvingen, calls-to-action teksten en meer kunt laten schrijven.
De AI assistent creëert dan automatisch de content voor je, die je daarna zelf naar wens kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de lengte van de tekst en de toon waarin het is geschreven aanpassen.
SeedProd bestaat al sinds 2011 en werd lange tijd gebruikt om coming soon-pagina’s en onderhoudspagina’s mee te maken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een websitebouwer, maar je kunt het natuurlijk ook alleen gebruiken voor je coming soon-pagina als je net met je website begint.
Hier download je SeedProd gratis en hier vind je de betaalde versie. Hier een video over hoe de AI-functie werkt.
Deze foto is gegenereerd met ChatGPT DALL-E.
4 Andere AI-plugins die er ook nog zijn
1. AI Power
Ook AI Power is een uitgebreide AI-plugin die de functionaliteiten en de prestaties van je WordPress website verbetert. Denk aan het automatisch laten schrijven van teksten (ook voor WooCommerce) en het genereren van afbeeldingen, een chatbot en live-chat functie, het maken van formulieren, SEO optimalisatie en ondersteuning in meerdere talen.
Met ‘slechts’ ruim 10.000 installaties is deze AI-plugin echter nog in opkomst, op dit moment is AI Engine een stuk populairder.
Je kunt de plugin beperkt gratis gebruiken. Wil je meer functies, dan koop je AI Power voor 95 dollar per jaar of 9 dollar per maand. Net als bij andere plugins, zoals AI Engine, moet je de plugin koppelen aan je account van ChatGPT. Voor sommige functies zal je de betaalde versie van ChatGPT moeten hebben.
Download AI Power hier gratis, of bekijk de pro versie.
2. 10Web AI Assistant
10Web is één van de bekende AI-websitebouwers waarmee je WordPress websites kunt maken. Maar er is ook een aparte WordPress plugin die je kunt gebruiken voor je al bestaande website.
Deze AI plugin is speciaal ontwikkeld voor WordPress en schrijft AI-gegenereerde teksten en bewerkt en verbetert content.
Je kunt 10Web AI Assistant gebruiken in de klassieke editor van WordPress, of in de Block Editor (Gutenberg).
Hoewel de gratis versie van de plugin al meer dan 20.000 keer is gedownload, is 10Web nog steeds in ontwikkeling, en komen er de komende tijd steeds meer functies bij.
Download hier 10Web AI Assistant.
3. Bertha AI
Bertha AI gebruik je als assistent in WordPress én in de Chrome-browser. Daarmee verschilt deze AI-tool een beetje van alle anderen.
Het is een alternatief voor ChatGPT en helpt je waar je aan het werk bent, of dit nu in je website is of in je Chrome-browser.
Bertha AI werkt net als alle andere all-in-AI-plugins: je kunt er teksten mee schrijven, afbeeldingen mee maken, buttonteksten bedenken waar op geklikt wordt, je website SEO optimaliseren en meer.
Het werkt als een assistent waaraan je al je ideeën kunt voorleggen, en de assistent maakt daarna de content.
Je kunt Bertha AI gratis gebruiken tot een bepaald aantal woorden. Wil je meer, dan kun je upgraden naar de pro versie voor 96 dollar per jaar. De gratis versie is slechts 700 keer gedownload, dus de plugin moet nog een beetje voeten in de aarde krijgen, maar de eerste reviews zijn goed.
Download hier Bertha AI gratis, en klik hier voor de betaalde versie.
4. AI Bud WP
Net als bovenstaande plugins is ook AI Bud WP een allround AI plugin, die je met van alles kan helpen. Zoals met teksten schrijven, foto’s genereren, SEO, het vertalen van content, het maken van een chatbot en meer.
Download hier AI Bud WP gratis, en hier vind je de pro versie.
Er zijn nog meer AI-plugins, maar veel zijn er nog in de beginfase, hebben zeer weinig downloads of slechte reviews. Deze heb ik hier dan ook niet genoemd, maar zodra er belangrijke nieuwe AI-plugins bijkomen, dan zal je deze zeker hier vinden.
Checklist: zo kies je de juiste WordPress plugins
Ik heb er hier al uitgebreid over geschreven, maar nog even ter herinnering: het is belangrijk dat je goed kijkt naar welke WordPress plugins je op je website zet. Dit voor de veiligheid van je website, de website snelheid en om te voorkomen dat je website breekt.
Kies alleen plugins die je echt nodig hebt, en let altijd op het volgende:
- Heeft de plugin goede reviews?
- Hoe vaak is de plugin gedownload? Een plugin die 100.000 keer is gedownload is betrouwbaarder dan eentje met maar 10 downloads.
- Wanneer was de laatste update? Een veilige plugin wordt regelmatig geupdate. Je kunt dit zien als je de plugin gaat downloaden in WordPress. Is de plugin al meer dan een jaar niet geupdate, dan beter niet installeren.
- Heeft de plugin goede support? Voor hulp bij problemen.
En heb je een plugin gedownload, maar gebruik je deze niet meer? Verwijder deze dan weer van je website.
Gebruik jij AI voor je WordPress website?
Meld je hier aan om elk nieuwste artikel in je mail te ontvangen met daarin tips en inspiratie over hoe je je website kunt inzetten voor een succesvol bedrijf.
In dit artikel staan enkele affiliate links. Klik hier voor meer informatie.