Komt een vrouw bij de hacker | Zó voorkom je dat je gehackt wordt

Succesvolle website maken, Zelfstandig ondernemen

Wist je dat je in Nederland tegenwoordig meer kans hebt op een computerinbraak dan een woninginbraak? Een website hack is een fluitje van een cent. Zeker omdat veel mensen slordig met hun wachtwoorden omgaan. En wat dacht je van je social media en Google accounts? Een crimineel kan bij een hack heel gemakkelijk je identiteit stelen. Met alle gevolgen van dien. Het boek ‘Komt een vrouw bij de hacker’ maakt dit nog eens pijnlijk duidelijk. Misschien weet je de gevaren wel, maar schiet het beveiligen van je computer, website en online accounts er toch bij in. Ik dacht dat ik mezelf goed had beschermd tegen hackers, maar mijn handen begonnen steeds meer te zweten naarmate ik vorderde in het boek. Tijd om het één en ander te optimaliseren én er een blog over te schrijven. Hoe voorkom je dat je gehackt wordt? Zowel je website, je Google account, je e-mail, je computer, je telefoon, je social media en meer. Lees het hier en neem direct actie om jezelf te beschermen.


Boekentip: Komt een vrouw bij de hacker


Laat ik beginnen met een boek dat eigenlijk iedereen zou moeten lezen: zoveel inzichten en leermomenten. ‘Komt een vrouw bij de hacker‘. Journalist Maria Genova duikt in de wereld van identiteitsfraude en hacking. Zo spreekt ze met hackers die strafbare feiten hebben gepleegd, met slachtoffers van identiteitsfraude en gaat ze zelf op zoek naar een hacker die haar wil hacken. Dat laatste blijkt niet zo een makkelijk klusje aangezien jezelf laten hacken moet gebeuren door een betrouwbaar iemand. Diverse hackers leggen haar van alles uit dat je oren doen klapperen.

Zwetende handjes

Met zwetende handjes lees ik het boek in 3 dagen uit. Ik wist niet eens dat identiteitsfraude en digitale criminaliteit zo vaak voorkomt. Nu ben ik best voorzichtig op Internet, zeker sinds ik ondernemer ben en me er meer in heb verdiept, maar hoe verder ik kwam in het boek hoe steeds meer bleek dat er ook aan mijn online beveiliging nog een hoop schort. Het is ronduit schokkend wat er allemaal gebeurt in de online wereld waar velen, zoals ik dus ook, helemaal geen weet van hebben.

Bewust van de gevaren op Internet

Het boek maakte me meer bewust van de gevaren op het wereldwijde web. Zo erg zelfs dat ik direct vele tips die het boek geeft om jezelf te beveiligen tegen identiteitsfraude en hacking ben gaan toepassen. Bovenop alles wat ik al deed. Als het goed is ben ik nu dus een stuk beter beveiligd tegen hackers.

Ik kan je dit boek absoluut aanraden, echt een eye-opener en je haalt er veel inzichten en tips uit die je direct kunt toepassen. Hier kun je het boek kopen.

Lees hier nog 6 inspirerende boekentips.

Bekijk mijn boeken top 10 van 2021.

 


Wat doen hackers online? | Vormen van cybercrime


Voordat ik je vele tips ga geven om je online beveiliging te verbeteren en je te beschermen tegen hackers, eerst enkele cybercrime-termen uitgelegd. Want wat gebeurt er precies online en wat is wat?

Wat is identiteitsfraude?

Bij identiteitsfraude steelt iemand jouw persoonsgegevens om daar vervolgens misbruik van te maken. Op jouw naam worden er bijvoorbeeld vele spullen gekocht zonder te betalen. Of zelfs uitkeringen of creditcards aangevraagd. De rekening komt bij jou binnen wat tot duizenden euro’s schuld en zelfs een strafblad kan leiden als je niet betaalt. Hier vind je meer informatie over identiteitsfraude, hoe het te voorkomen en wat je moet doen als het je overkomt. In het boek ‘Komt een vrouw bij de hacker’ lees je vol verbazing hoe bizar makkelijk het is om met de identiteitsgegevens van iemand anders aan de haal te gaan. En wat de schokkende gevolgen zijn voor de slachtoffers. Identiteitsfraude is strafbaar.

Wat is hacking?

Bij hacking probeert iemand toegang te krijgen tot iemands gegevens door het inbreken in een computersysteem of netwerk. Denk aan een website hack, Facebook hack of het onbruikbaar maken van je computer. Hackers doen dit door het achterhalen van wachtwoorden (door onder andere slimme vragen te stellen of via spam e-mails), door middel van chantage of door bijvoorbeeld phishing. Hacken is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens. Het doel van criminelen is de computer over te nemen, identiteitsfraude te plegen, geld af te troggelen of een computer of programma onbruikbaar te maken. Daarnaast kunnen hackers van alles met bijvoorbeeld jouw e-mail of website, zoals verkeerde mails versturen naar derden.

Er zijn echter ook hackers die hacken vanuit een ethisch oogpunt. Deze hackers werken in opdracht van bedrijven en speuren fouten en lekken op in de beveiliging. Om die beveiliging vervolgens te verbeteren. Deze vorm van hacken is dus alleen maar goed en helpt het Internet veiliger te maken.

Wat is phishing?

Bij phishing sturen criminelen je een e-mail om wachtwoorden, creditcardgegevens of andere persoonlijke informatie te achterhalen. Deze e-mail komt van een zogenaamd betrouwbare bron, zoals je bank of andere betrouwbare instantie waarbij je bent aangesloten. In de mail wordt gevraagd naar gegevens voor bijvoorbeeld het bijwerken van je account of er wordt gedaan alsof je iets hebt gewonnen. Echter, als je op de link in deze mail klikt wordt er ongemerkt een kwaadaardig programma op je computer geïnstalleerd met vele gevolgen van dien. Zoals identiteitsfraude of het leeghalen van je bankrekening.

Omdat phishing mails vaak niet van echt te onderscheiden zijn, trappen er veel mensen in. Een betrouwbare instantie vraagt echter nooit om persoonsgegevens via de mail. Klik dus nooit op een link of telefoonnummer in een phishing mail, maar check eerst of het wel echt is. Wees alert. Neem contact op met de betreffende instantie en vraag of deze e-mail van hen komt. Zo niet, dan meld je direct dat er een phishing mail rondgaat, om (meer) slachtoffers te voorkomen.

Andere vormen van cybercrime

En er is meer dat onder cybercrime valt, hier lees je wat precies inclusief uitleg.

 


De cijfers: hoe vaak komt cybercrime voor en wie wordt slachtoffer?


Iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime. Criminelen hacken accounts en computers om geld mee te verdienen, van wie dat geld komt maakt niet uit. Ook jij kunt dus slachtoffer worden van hacking of identiteitsfraude.

In 2019 kreeg maar liefst 22,3% van de Nederlanders te maken met cybercrime. 12,8% Deed aangifte of maakte er melding van (bron). Het is niet altijd meteen duidelijk dat je identiteit is gestolen of dat je gehackt bent. Ook gaat niet iedereen ermee naar de politie, dus het werkelijke aantal ligt hoger. Daarnaast worden er natuurlijk veel meer pogingen tot cybercrime gedaan die niet succesvol zijn. Bijvoorbeeld door een goede beveiliging van je computer en Internet.

Er zijn ook mensen die vrijwillig geld overmaken naar iemand waarvan ze denken dat hij of zij betrouwbaar is. Bijvoorbeeld via datingfraude of een zogenaamde ‘bekende’ die op What’s App om geld vraagt. In zo een geval is er vaak weinig wat de politie of je bank voor je kan doen.

Hoewel de laatste jaren cybercrime toeneemt, is er vooral in de eerste helft van 2020 een explosieve stijging te zien. Er werden zelfs meer cybercrime-delicten bij de politie gemeld dan woninginbraken. Om precies te zijn 1869 cybercrime-overtredingen in de maand mei van dit jaar versus 1344 woninginbraken (bron). Logisch, aangezien velen door de crisis thuis moesten werken. Online.

 


Hoe voorkom je dat je wordt gehackt? | 7 Tips


Helemaal voorkomen dat je gehackt wordt is bijna niet mogelijk. Maar je kunt het een hacker wel flink lastig maken. Je voorkomt daarmee in ieder geval dat een hacker via jou in je computer of bijvoorbeeld je website komt (er zijn namelijk vaak ook andere ingangen, bijvoorbeeld een lek in de host). Hier leg ik je uit hoe je onder andere je website, je social media, je Google account, je e-mail en nog veel meer kunt beschermen tegen hacking.

1. Wachtwoorden beheren en creëren met wachtwoordmanager LastPass

Het gebruiken van onveilige wachtwoorden is één van de belangrijkste redenen waarom iemand wordt gehackt. Woorden uit het woordenboek, namen van jezelf of familie, straatnamen, geboortedatum: het is allemaal vragen om problemen. En wat dacht je van het gebruik van hetzelfde wachtwoord op vele verschillende websites? Een makkelijk te onthouden wachtwoord is vaak ook makkelijk te raden door criminelen. Wachtwoorden opslaan in je internetbrowser is ook een populaire.

Herkenbaar? Om jezelf tegen hacking te beschermen is het veranderen van je wachtwoorden de eerste stap om te zetten.

Om te beginnen kun je een programma gebruiken die veilig je wachtwoorden beheert én verzint. Ikzelf gebruik daarvoor LastPass. Deze wachtwoordmanager slaat niet alleen je wachtwoorden op, je kunt er ook nog super makkelijk al je wachtwoorden mee invullen. Daarnaast heeft LastPass een functie waarbij je gemakkelijk kunt zien welke wachtwoorden al lang niet zijn ge-update, welke wachtwoorden onveilig zijn en op welke websites je inlogt met hetzelfde wachtwoord. Om dit vervolgens natuurlijk aan te passen. Ook kun je steeds als je ergens een account aanmaakt of je wachtwoord wijzigt LastPass automatisch dat ingewikkelde en veilige wachtwoord laten genereren.

Zo voorkom je woorden en namen die zelfs ik kan raden en maak je het al een stuk moeilijker voor een hacker om je wachtwoord te achterhalen. Elke hacker zal immers bij 1 gevonden wachtwoord eerst uitproberen op welke websites dat wachtwoord nog meer werkt…

Met LastPass hoef je bovendien alleen nog maar één wachtwoord te onthouden, namelijk die van LastPass zelf. Wachtwoorden opslaan in je browser of in Google is hiermee ook niet meer nodig.

Hier kun je LastPass gratis downloaden of voor nog betere beveiliging voor 3 dollar per maand aanschaffen.

2. Bescherm je computer en andere apparaten tegen hackers met een antivirus programma

Een goede virusscanner op je computer, telefoon en tablet beschermt tegen virussen en verwijdert malware. Essentieel om hackers tegen te houden. Laat het programma regelmatig een virusscan uitvoeren. Denk ook goed na over wat je allemaal op je computer bewaart. Iemand die je computer overneemt kan bijvoorbeeld ook bij kopieën van je paspoort en daarmee makkelijk identiteitsfraude plegen. Je kunt belangrijke persoonsgegevens veiliger bewaren in een map afgesloten met een wachtwoord of op bijvoorbeeld een externe harde schijf. Ikzelf gebruik Bitdefender als antivirus, maar er zijn veel meer goede antivirus programma’s op de markt.

3. Zorg voor een veilige verbinding met Internet via een VPN

Met een VPN kun je veilig en anoniem online surfen op Internet. Het zorgt als het ware voor een beveiligde verbinding tussen jou en het Internet. Bij een verbinding met VPN wordt jouw internetverkeer door een versleutelde tunnel gestuurd. Dit heeft als voordeel dat je anoniemer bent op het Internet (je IP-adres en locatie zijn namelijk niet meer voor anderen zichtbaar), je bent veiliger voor hackers en je hebt meer vrijheid op het Internet.

Die laatste was eigenlijk waarom ik in eerste instantie een VPN heb gekocht. Als Nederlander in het buitenland kan ik daarmee namelijk Nederlandse tv kijken op Internet. Zonder VPN is dat onmogelijk, omdat veel programma’s niet zichtbaar zijn buiten Nederland. Voor mij is een VPN dus de enige optie om Nederlandse tv te kijken.

Bijkomende voordelen zijn dus de extra veiligheid die het oplevert.

Ik gebruik al jaren VPN en ben daar heel tevreden mee. Zo ben je veiliger én kun je vanuit het buitenland Nederlandse tv kijken. Bij NordVPN krijg je nu 63% korting!

4. Nooit inloggen als je gebruik maakt van een onveilige WiFi verbinding

Hier heb ik mezelf ook vaak schuldig aan gemaakt. Inloggen terwijl de WiFi niet beveiligd is. Een hacker heeft in dit geval binnen een paar seconden je inloggegevens te pakken. Beter is in dat geval gebruik te maken van je eigen Internetbundel op je telefoon. Een veilige verbinding met een VPN lost dit probleem ook op.

5. Voorkom een website hack

Bij een website maken komt veel kijken, waaronder de beveiliging van je website. Er zijn nog steeds veel mensen die dit voor lief nemen. Met soms heel vervelende gevolgen van dien.

Lees hier waarom iemand jouw website zou willen hacken.

Een website hack is nooit 100% te voorkomen, maar ook hier kun je het een hacker zo moeilijk mogelijk maken.

Hoe voorkom je dat je website gehackt wordt?

 1. Blijf up-to-date. Dit geldt voor alles dat met je website te maken heeft. Update tijdig je WordPress plugins, update WordPress en zorg dat dat je altijd de laatste PHP-versie gebruikt. Vergeet ook niet eens in de zoveel tijd je wachtwoord te wijzigen.
 2. Maak regelmatig een backup van je website. Mocht je gehackt worden dan heb je in ieder geval een ‘schone’ versie van je website om terug te zetten. Je kunt een backup maken met behulp van een plugin, maar het is ook altijd handig en veilig om eens in de paar dagen een automatische backup te laten maken door je host. Dit doet niet elke host, dus kies er eentje waarbij dit wel prioriteit is. Cloud86 of Vimexx bijvoorbeeld.
 3. Zorg voor veilige plugins en WordPress thema’s. Zo’n beetje alles dat los en vast zit kun je op je WordPress website zetten. Het is echter de moeite waard om goed na te denken voordat je een plugin of thema installeert. Hier lees je waarop je moet letten om veilig plugins op je website te installeren. Een goed en veilig WordPress thema vind je zo.
 4. Installeer een SSL certificaat. Dat is dat slotje in de browser voor de URL van je website. Heb je dat niet, dan brengt dat extra veiligheidsrisico’s met zich mee. Daarnaast is Google ook geen fan van onveilige websites en kan het niet hebben van een SSL certificaat je positie in Google negatief beïnvloeden.
 5. Kies nooit een gebruikersnaam zoals ‘admin’. Iedereen weet dat ‘admin’ de meest gebruikte gebruikersnaam is. Een hacker ook. Als iemand je wachtwoord achterhaalt kan diegene dus zo in je website. Kies een gebruikersnaam die niet standaard is en waarvoor een hacker moeite moet doen om te achterhalen.
 6. Stel tweestapsverificatie in, dat kan met een plugin. Bijvoorbeeld de plugin Google Authenticator. Hiermee kan een hacker ook niet inloggen met een wachtwoord, maar is er een extra code nodig die alleen jij op je telefoon hebt. Let op: wissel je van telefoon of telefoonnummer, zorg dan voor je overgaat dat je overal de tweestapsverificatie opnieuw instelt op je nieuwe telefoon/nummer.
 7. Beveilig ook je host. Een hacker kan natuurlijk ook binnenkomen via je host. Als dat wachtwoord wordt gehackt kan iemand die kwaad wil direct overal bij. Bij de meeste hosts kun je ook tweestapsverificatie instellen. Zorg daarnaast ook bij je host voor een sterk wachtwoord.

Hier vind je meer tips én stappenplannen om je WordPress website te beveiligen.

6. Voorkom dat je social media wordt gehackt

Je zal niet de eerste zijn die ruzie krijgt met vrienden omdat er zogenaamd door jou vervelende en kwetsende berichten op bijvoorbeeld Facebook of Twitter worden geplaatst. Een Facebook hack is veel voorkomend. Net als gehackt worden op Twitter of Instagram. Naast dat dit simpelweg heel vervelend is, kunnen criminelen ook vele persoonsgegevens vinden. Zeker op Facebook. Het is verstandig om niet te veel persoonlijke informatie openbaar te laten zien (zoals je geboortedatum) en alleen al hiervoor is het al belangrijk om te voorkomen dat je Facebook gehackt wordt.

Gelukkig kun je best veel doen om dit te voorkomen en het bijna onmogelijk te maken om gehackt te worden op social media.

Tips om te voorkomen dat je social media gehackt wordt

 • Vanzelfsprekend: gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor elk social media kanaal (of voor welke website dan ook).
 • Kies een sterk wachtwoord zonder namen die je buurman ook kan raden.
 • Wijzig je wachtwoord ten minste eens per jaar.
 • Stel extra beveiliging in, zoals tweestapsverificatie (hiermee moet je een extra handeling doen als je inlogt op je account, bijvoorbeeld een extra code invoeren die je ontvangt als sms op je telefoon), hiermee voorkom je eigenlijk helemaal dat iemand anders kan inloggen op je account, zélfs als een hacker je wachtwoord heeft ontfutseld. Tenzij die persoon jouw mobiele telefoon in handen heeft. Zo stel je tweestapsverificatie in op je social media kanalen:
  • Op Facebook | Ga naar instellingen > instellingen & privacy > instellingen > beveiliging en aanmelding. Hier kun je je wachtwoord wijzigen, tweestapsverificatie inschakelen en ervoor zorgen dat je een e-mail melding krijgt zodra er wordt ingelogd op Facebook vanaf een browser of apparaat dat je normaal niet gebruikt. En er is nog meer dat je kunt instellen om een Facebook hack te voorkomen.
  • Op Instagram | Eigenlijk werkt Instagram hetzelfde. Ga naar instellingen (dit kan op zowel je telefoon als op de computer) > wachtwoord wijzigen. Om tweestapsverificatie in te schakelen: instellingen > privacy & beveiliging.
  • Op Twitter | Ga naar instellingen & privacy > account > wachtwoord (om je wachtwoord te wijzigen) > beveiliging (om tweestapsverificatie in te schakelen).
  • Op LinkedIN | Klik op je foto rechtsboven > klik op tabblad ‘account’ > kies voor ‘aanmelden & beveiliging’ > onder ‘wachtwoord wijzigen’ kun je een nieuw wachtwoord instellen en onder ‘dubbele verificatie’ kun je je account extra beveiligen door een extra handeling toe te voegen bij aanmelden.
  • Het is een goed idee om al je social media kanalen te voorzien van een sterk en uniek wachtwoord en inloggen met tweestapsverificatie.
  • Dubbele verificatie inschakelen kan op veel meer websites en ook dat is aan te raden om te doen. Denk aan je PayPal account, waarvan je ook echt niet wilt dat deze gehackt wordt.

Op Facebook kun je ook precies instellen wie je content en persoonlijke informatie kan zien. En check ook eens de apps op je telefoon voor wat allemaal je die toestemming hebt gegeven. Zo kun je bij de meeste apps bijvoorbeeld de toestemming voor je camera en de content van je telefoon intrekken.

7. Je Google account beveiligen

Bijna iedereen moet op een bepaald punt een Google account aanmaken. Je hebt dit bijvoorbeeld al nodig als je je website wilt koppelen aan Google Analytics. Daarnaast hebben er velen een Gmail account en ook dat behoort tot Google. En zoals je wellicht weet, weet Google zo’n beetje alles over jou. In je Google account is veel informatie te vinden over wie je bent en dus best gevoelig voor identiteitsfraude. Gelukkig heeft ook Google een uitgebreid beveiligingssysteem om hackers buiten de deur te houden.

 1. Log in op je Google account (zoals Gmail);
 2. Klik linksboven op het ronde fotootje;
 3. Klik op de knop ‘je Google-account beheren’;
 4. Onder persoonlijke informatie kun je instellen wie je persoonsgegevens mag zien;
 5. Klik links op ‘beveiliging’;
 6. Hier kun je een beveiligingscheck doen, authenticatie in twee stappen instellen en je wachtwoord wijzigen. Ook zie je hier welke apps en websites toegang hebben tot jouw Google account (en dit wijzigen als je wilt).

 

Heb je hulp nodig om constant je website te beschermen tegen hackers? Ik kan dit voor je doen. Elke 3 weken update en bescherm ik je website. Lees hier alles over deze hack preventie, prijzen en aanmelden.

 


Wat kun je nog meer doen om hacking en identiteitsfraude tegen te gaan?


Er is nog een hele waslijst aan tips die je kunt toepassen om een hack of identiteitsfraude te voorkomen. Denk aan het niet afgeven van je identiteitsbewijs aan mensen die dit helemaal niet nodig hebben. En als het wel wettelijk verplicht is om je legitimatiebewijs af te geven kun je er alsnog veel aan doen om fraude te voorkomen. Zoals belangrijke nummers onleesbaar maken.

Wees extreem voorzichtig met onveilige e-mails. Open nooit spam en als je ergens over twijfelt vraag het dan eerst na bij degene waarvan je denkt dat de mail afkomstig is. Klik nooit zomaar op links en bijlagen. Check altijd eerst voordat je klikt. Teksten die taaltechnisch niet helemaal goed in elkaar zitten, maar wel van een ‘betrouwbare’ afzender komen? Dat is reden om vraagtekens te zetten bij de echtheid van de e-mail.

Cybercrime via What’s App is in opmars. Als iemand om geld vraagt, ook al is het een bekende, check ook dat eerst voordat je iets overmaakt.

Er zijn zoekmachines die je digitale gegevens niet opslaan en websites waarop je helemaal anoniem over het wereldwijde web kunt surfen.

Apps op je mobiel zijn ook niet per definitie veilig. Daarnaast zijn er vele apps die alle informatie en content van je telefoon opslaan. Om aan derden te verkopen bijvoorbeeld.

Wist je dat er zo’n 20 miljoen nep Twitter accounts zijn? Hetzelfde zal ongetwijfeld gelden voor Instagram. Wees voorzichtig met aan wie je informatie geeft en met vriendschapsverzoeken. Niet iedereen heeft goede intenties.

En zo zijn er nog pagina’s vol te schrijven met super handige tips waarmee je hacking en identiteitsfraude voorkomt. Ook veel dingen waarvan ik geen idee had dat het mogelijk was om jezelf online te beschermen. Veel te veel om hier op te noemen. Ik kan je van harte het boek ‘Komt een vrouw bij de hacker‘ aanraden. Of zoek een ander boek over dit onderwerp. Zo word je je bewust van de gevaren en kun je direct aan de slag om jezelf en jouw content te beschermen.

 


Hoe goed ben jij beschermd tegen hackers en identiteitsfraude?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? En aanbiedingen ontvangen voor mijn online cursussen en e-books? Meld je dan hier aan!


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
9 Excuses om niet (actief) te bloggen die succes als ondernemer tegenwerken
Volgend bericht
9 Handige Instagram apps voor posts en Insta stories

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.