Heb jij een Child Theme op je WordPress website geïnstalleerd? Zo wel: fantastisch! Zo niet of heb je geen idee, dan is het de moeite waard om even door te lezen. Want stel je voor: je bent bezig een mooie website te maken en het WordPress thema heeft precies die ene functie niet of je wilt eigenlijk het design iets anders. Je krijgt dit voor elkaar in de stylesheet van je website of met code. Prachtig ziet het eruit. Vervolgens update je je thema en zijn al die mooie wijzigingen waar je zoveel tijd aan hebt besteed in één klap weg. En kun je alles opnieuw doen. In dit artikel lees je hoe je dit kunt voorkomen met een Child Theme, wat dit precies is, hoe je het installeert en of het voor jouw website wel of niet nodig is.
Wat is een WordPress Child Theme?
Een WordPress Child Theme is een thema dat de functionaliteiten en styling van een ander WordPress thema, het hoofdthema en ook wel parent theme genoemd, overneemt. Leuk, maar waarom heb je een tweede thema nodig, dat ook nog precies hetzelfde is als je hoofdthema, als je net na uren zoeken eindelijk dat mooie WordPress thema op je website hebt gezet?
Dat is eigenlijk heel simpel: het gebruik van een Child Theme voorkomt dat je de wijzigingen die je hebt aangebracht aan je website kwijtraakt bij een update.
De belangrijkste reden om je website te maken met een Child Theme
En dat is direct de belangrijkste reden om een WordPress Child Theme te gebruiken: wijzigingen die je maakt gaan niet verloren.
Dit is vooral een heel groot voordeel voor mensen die veranderingen aanbrengen in de code van het hoofdthema of uitgebreid met CSS aan de slag gaan. Na een update van je thema blijven alle aanpassingen die je hebt gedaan intact. Scheelt een hoop tijd en frustratie als je niet na elke update alles opnieuw hoeft te doen.
Een andere reden is het uittesten van bepaalde functionaliteiten, zonder dat je daarvoor de code van je hoofdthema hoeft te wijzigen.
Wanneer is een WordPress Child Theme niet nodig?
Een Child Theme is niet altijd een must voor je website. Zeker als je een zeer compleet WordPress thema hebt gekozen waaraan je niets hoeft te wijzigen, dan kun je zeggen dat het overbodig is. Heb je echter een basic WordPress thema gekozen, terwijl je wel heel specifieke onderdelen wilt aanpassen of toevoegen, dan heb je zeker wel een Child Theme nodig.
Hoewel je bij elk WordPress thema een Child Theme kunt maken, is niet elk WordPress thema even goed. Het heeft bijvoorbeeld geen enkele zin om het simpelste gratis thema te gebruiken om deze vervolgens met code en CSS volledig om te gooien en alles te veranderen. Kies eerst een goed WordPress thema en bedenk daarna of je wel of niet een Child Theme nodig hebt.
Je hebt het kort gezegd niet nodig als je niet van plan bent om ooit iets in de code van je hoofdthema te veranderen of met CSS aan de slag te gaan. Ben je echter steeds bezig om van alles in de CSS stylesheet, het functions.php bestand of het PHP template van je thema aan te passen of wil je tijdens het maken van je website toch andere dingen dan mogelijk met het thema, dan is een Child Theme wel een goed idee.
Als je nu denkt: mijn thema wordt nooit geupdate, dus het is niet nodig om met een extra thema aan de slag te gaan, dan is mijn advies om een ander WordPress thema te zoeken. Fijn als je nooit met updates zit, maar een thema hoort in ontwikkeling te blijven. Onder andere om bij te blijven met bijvoorbeeld nieuwe beveiligingsissues van WordPress en nieuwe updates van WordPress en plugins. Een thema dat nooit wordt geupdate is geen aanrader.
Voor- en nadelen
Voordelen van het maken van je website met een Child Theme
1. Je kunt je website veilig updaten zonder verlies van wijzigingen
Het Child Theme neemt alle functionaliteiten, stijlen en templates over van het hoofdthema. Je kunt dus alles aanpassen naar wens, zonder wijzigingen te moeten maken aan je hoofdthema. Bij een nieuwe versie van je hoofdthema, worden al deze aanpassingen gewoon meegenomen en hoef je niets opnieuw te doen.
2. Je hebt de vrijheid om je website helemaal te maken zoals jij het wilt
Hoe klein of groot de aanpassingen ook zijn die je doet, je kunt alles precies zo maken zoals jij het wilt. Zonder dat al deze veranderingen verloren gaan bij een update. En dat geeft een groot gevoel van vrijheid.
3. Je leert meer over je website
Als je aan de slag gaat met code, CSS en heel specifieke dingen wilt wijzigen, raak je steeds beter bekend met je website en de code die daarachter zit. Met die kennis kun je je website nog beter personaliseren.
Nadelen
Eigenlijk zijn er weinig nadelen aan het gebruik van een Child Theme. De belangrijkste nadelen die ik kan bedenken zijn:
- Als je echt geen kaas hebt gegeten van techniek en het maken van een website kan het even een gedoe zijn om een Child Theme op je website te krijgen. Het is niet moeilijk (zie het volgende kopje), maar je zult er toch even tijd en moeite in moeten steken.
- Je hebt de kennis nodig om de juiste CSS toe te passen op je website en om de code te bereiken die je wilt aanpassen. Als je dit nooit zult doen heb je immers geen WordPress Child Theme nodig.
Hoe installeer je een Child Theme op je WordPress website?
Via je WordPress thema
De makkelijkste manier om een Child Theme op je website te zetten is via je hoofdthema. Dit is echter niet bij elk WordPress thema beschikbaar. De thema’s die ik gebruik (Soledad voor blogs, Impreza voor een professionele website voor je bedrijf of Astra Pro voor als je zelf je website wilt maken) hebben wel deze mogelijkheid en maken het je dus extra makkelijk.
Heeft jouw WordPress thema dit voor je klaar staan, dan installeer je het zo:
- Ga (in de meeste gevallen) naar ThemeForest en download alle bestanden van het WordPress thema dat je daar hebt aangekocht
- Sla de ZIP-map die nu gedownload wordt op op je computer en pak deze uit
- Je ziet dan of alleen het hoofdthema, of het hoofdthema en hoofdthema-child
- Ga naar je WordPress website > weergave > thema’s en upload beide thema’s
- Activeer vervolgens het Child Theme
- Klaar!
Met een Child Theme plugin
Als je hoofdthema niet zelf al een Child Theme beschikbaar heeft, kun je er gemakkelijk zelf eentje maken met de plugin Child Theme Configurator.
Handmatig
Handmatig een Child Theme maken klinkt moeilijker dan dat het is. Hier een stappenplannetje:
- Maak een extra map aan op de locatie waar in WordPress de thema’s zijn opgeslagen, namelijk hier: /wp-content/themes/
- Noem deze map naar de naam van het thema, met -child erachter
- Je hebt maar één bestand nodig, namelijk het style.css-bestand, deze maak je aan in de map die je net hebt gemaakt
- In het style.css-bestand plak je deze code:
- /*
Theme Name: Twenty Seventeen Child
Theme URI: https://nl.wordpress.org/themes/twentyseventeen/
Description: Twenty Seventeen Child Theme
Theme Author: John Doe
Author URI: https://www.voorbeeld.nl
Template: twentyseventeen
Version: 1.0.0
*/@import url(“../twentyseventeen/style.css”);/* Hieronder beginnen de aanpassingen aan je thema */
- /*
- Pas in ieder geval de dik gedrukte onderdelen aan: Theme name en Template. Theme name is de naam van het thema (bijvoorbeeld ‘naamhoofdthema-child’). Template is de naam van je hoofdthema. Deze moet exact hetzelfde zijn zoals de map van je hoofdthema heet. De overige opties zijn optioneel.
- Activeer nu het aangemaakte thema in je WordPress dashboard
- Klaar.
Mijn advies: wel of geen Child Theme gebruiken op je WordPress website?
Hoewel ik als webdesigner altijd een uitgebreid WordPress thema gebruik waarmee je in principe een website kunt maken zonder extra CSS of in de code te moeten duiken, installeer ik toch altijd een Child Theme. Want ondanks dat deze thema’s bijna alles bieden, is er vrijwel geen website waar ik niet tenminste één ding aanpas met CSS of in de code. En aangezien ik niet wil dat mijn klant of ikzelf dat bij elke update opnieuw moet doen, of hier überhaupt aan zou moeten denken, installeer ik dus altijd een Child Theme.
Ben je van plan helemaal niets aan te gaan passen op je website, behalve de aanpassingen die je direct met je thema kunt doen? Dan heb je in principe geen Child Theme nodig. Echter: je zult niet de eerste zijn die al snel tegen beperkingen van het gekozen WordPress thema aanloopt en vervolgens toch allerlei aanpassingen wil gaan doen of zelfs extra functionaliteiten wil toevoegen. Ik zou het dus sowieso altijd installeren bij het maken van je website.
Je kunt overigens ook na aanpassingen in het hoofdthema alsnog een WordPress Child Theme installeren. Sla simpelweg al die aanpassingen op (codes en CSS bijvoorbeeld), maak het extra thema zoals hierboven staat aangegeven en voeg daar al die aanpassingen aan toe.
Heb jij je website gemaakt met een Child Theme? Of pas je nooit iets aan in de code en werk je met alleen het hoofdthema?
Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? En aanbiedingen ontvangen voor mijn online cursussen en e-books? Meld je dan hier aan!
In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.
6 reacties. Plaats een nieuwe
Heel handig artikel! Ik heb een website met een theme die ik goed kan aanpassen met de customizer. Daarnaast wil ik de block editor gaan gebruiken om elke pagina en elk bericht aan te passen en zelf te stylen/in te delen. Ik ga dus geen CSS code zelf invoeren. Klopt het dan dat een child theme voor mij niet nodig is? Volgens mij wel als ik het zo lees maar ik ben nog een beginner en vind het allemaal wat overweldigend.
Nog een ander vraagje: Ik heb laatst een child theme geinstalleerd om uit te testen hoe het werkt, maar ik vond het erg druk en vind het leuk om zelf alles aan te passen en stylen, daarom wil ik liever niet zo’n theme die al helemaal ‘gestyled’ is. Is het eigenlijk ook mogelijk om een child theme te installeren en dan alles te deleten zodat ik toch een child theme heb, maar wel leeg kan beginnen? Of zitten daar nadelen aan. (Ik wil graag een bepaald thema, die ik heel fijn vind werken, en die heeft geen lege child themes zover ik kon zien.)
Dankjewel! Ik zou altijd een child theme installeren, want ook aanpassingen in het thema kunnen verloren gaan bij een update. Zeker doen dus!
Je tweede vraag: ik denk dat je in de war bent met een gewoon theme. Een child theme heeft niks te maken met de layout, maar kopieert gewoon je hoofdthema. Je kunt dus niet een vol of leef child theme hebben. Als je helemaal zelf wilt stylen moet je het hoofdtheme zo kiezen dat je dat kunt doen. Ik weet niet welk thema je op het oog hebt? Dan kan ik beter advies geven. Bij de meeste themes kun je alles wissen, maar er zijn ook themes waarbij je gebonden zit aan een bepaalde layout die je dus niet echt goed kunt aanpassen. Het beste is een theme te kiezen waarbij je niet gebonden zit aan een vooropgezet template. Een goede is het Astra Pro theme in combinatie met Elementor.
Hi Sabine, dank je voor de duidelijke uitleg hierover! Wel nog een klein vraagje. Als je een child theme aanmaakt met de Child Theme Configurator, kan je daarna deze plugin dan gewoon weer verwijderen? Of heeft die plugin voor daarna ook nog belangrijke waarde? Groeten, Rob
Hoi Rob, goede vraag! En ja die kun je verwijderen! Alles zou gewoon naar behoren moeten blijven werken. Groetjes, Sabine
Thnx! 🙂
Hoi Rob, goede vraag! En ja die kun je verwijderen! Alles zou gewoon naar behoren moeten blijven werken. Groetjes, Sabine