Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? In dit artikel vertel ik je of je beter je website kunt maken met de .com of de .org versie van WordPress en wat de verschillen zijn. Ook weet je na het lezen van deze blog welke van de twee het beste bij jouw situatie past. De eerste stap naar een succesvolle website of blog: lees hier welke fouten ik maakte en die jij kunt voorkomen door het in één keer goed te doen!
Wat is het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org?
Het grootste verschil tussen wordpress.org en wordpress.com is dat je met wordpress.org alles kunt wat je wilt en je bij de .com versie vastzit aan bepaalde templates en beperkingen. Beiden zijn gratis, maar bij wordpress.com registreer je een domeinnaam bij WordPress en bij wordpress.org bij een zelf gekozen host. In dat laatste geval moet je WordPress zelf op je website zetten en inrichten.
Het voordeel van wordpress.org is dat je er alles mee kunt en alle functionaliteiten op je website kunt zetten die je wilt. Bij wordpress.com ben je gebonden aan de basis functies en kun je geen extra functies toevoegen. Daarnaast kun je bij de .com versie geen eigen website ontwerp maken en bij wordpress.org wel.
Hier lees je alle voor- en nadelen van je website maken met wordpress.org tegenover wordpress.com.
Veel mensen raken verward door deze twee versies van wordpress. En dat is heel begrijpelijk. Lees verder en ontdek welke van de twee het beste is voor jou om je website mee te maken.
Waarom ik een blog begon op wordpress.com
Heb je enig idee hoe ontzettend veel informatie er over WordPress en bloggen op Internet te vinden is? Als je begint met zoeken zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Want welke informatie is op jou van toepassing?
Ook ik raakte totaal overweldigd door alles dat ik las over WordPress, en dat maakte dat ik maar gewoon klein begon. Er stond immers dat je heel simpel en snel met WordPress.com een blog kunt starten, en die woordjes simpel en snel spraken me wel aan. Hoewel ik wel droomde van een succesvolle website over Colombia dacht ik niet aan het feit dat groeien met een gratis WordPress website op een gegeven moment lastig zou worden.
Een jaar later kwam het punt dat het lastig werd en wilde ik overstappen naar een betaalde WordPress website. Ik kan nu vertellen: probeer dat te voorkomen, want een volledige website met tientallen blogs, likes, reacties en volgers overzetten is geen pretje.
WordPress.com omzetten naar WordPress.org
Ik had inmiddels zo’n 90 artikelen gepubliceerd, mezelf aardig goed vindbaar gemaakt in Google en een vaste groep lezers opgebouwd. Het feit dat ik dit nu allemaal moest gaan omzetten naar mijn gloednieuwe eigen domein maakte me behoorlijk nerveus.
Ik heb bijna nooit ergens spijt van, dat is immers zo zinloos, maar ik baal er wel nog steeds van dat ik dit niet in één keer goed heb aangepakt.
Tot in de vroege uurtjes was ik bezig met plugins, css, Mailchimp, WordPress thema’s, SEO en met alles wat er nog meer komt kijken bij het maken van een goede website. En toen kwam het punt om alle content over te zetten naar mijn WordPress.org website. Hoewel ik vele reacties en likes kwijtraakte tijdens dit proces ging op zich alles volgens plan. Maar wat moet je dan doen met je oude website? Ik had geen idee en heb alle content er vanaf gehaald, behalve de titels. Vervolgens linkte ik alles door naar mijn nieuwe website en hoopte maar dat Google deze snel zou oppakken.
Ik raakte volgers kwijt en mijn statistieken schoten de grond in.
Niet fijn om te zien na al dat harde werk. Maar ondanks het dipje wat dit met zich meebracht was ik heel positief over mijn nieuwe website en besloot ik er vol voor te gaan.
Een jaar later had ik van mijn wordpress.org website een succes gemaakt. En dat is het nog steeds. Met tienduizenden bezoekers er maand.
Een betaald of gratis WordPress thema?
Als ik terugkijk op mijn weg naar succes kan ik nog steeds niet geloven dat ik na het aanschaffen van mijn eigen domein toch nog koos voor een gratis WordPress thema. Dat is leuk voor een simpele blog of website, maar als je serieus met je bedrijf of blog aan de slag wilt dan wordt het lastiger.
Je loopt al snel tegen beperkingen aan in design en daarnaast bieden gratis thema’s nagenoeg geen support, is het soms (zoals bij mij) slecht gesteld met de responsiviteit van de website op de mobiel en tablet, de SEO is niet optimaal en opeens begeeft je website het als je een plugin installeert. Om maar niet te spreken van de snelheid van de website die te wensen overlaat en de veiligheid van je blog.
Want hoe veilig is een gratis thema? Ik wilde een website die ik kon maken zoals ik het wilde. Niet zoals iedereen het heeft, maar uniek. Eventueel aangepast met html of css. En met een gratis thema zijn die mogelijkheden zeer beperkt. Ik frustreerde me enorm en al snel nam ik dan ook de volgende stap die leidde naar een succesvol blog: ik kocht een betaald WordPress thema.
De eerste stap naar een succesvolle website of blog
Bij een succesvolle website of blog komt van alles kijken. Denk aan SEO en daarmee vindbaarheid, het inzetten van social media, de snelheid van je website en natuurlijk goede content schrijven. In mijn geval doet ook de niche waarin ik schrijf het goed, oftewel één onderwerp kiezen in plaats van schrijven over van alles en nog wat. Je website uniek en gebruiksvriendelijk maken.
Dus je raadt het al: het moment dat ik koos voor een eigen domein, wordpress.org én een betaald thema aanschafte maakte dat ik groeide naar succes.
Opeens waren de mogelijkheden eindeloos. Eindelijk kon ik mijn website maken zoals ik het wilde, tot in elk detail. Niet alleen de kleuren, maar de hele indeling en opstelling. Geen dertien-in-een-dozijn-website meer. Even dat lijntje daar wegwerken en de breedte van mijn scherm aanpassen. Een unieke website maken in plaats van een template gebruiken die iedereen al heeft. En natuurlijk Google Analytics koppelen. Om maar wat te noemen.
Mijn website werd sneller en ik kon met bijvoorbeeld de plugin van Yoast veel beter aan mijn SEO werken. Ook gebruik ik nu deze must have premium WordPress plugins om meer klanten uit mijn website te halen. Geen beperkingen meer: de weg naar succes ging open. Daarnaast begon mijn website me energie te geven in plaats van dat het me energie kostte. Ik begon me eindelijk trots te voelen als ik er naar kijk, en dat straal je ook uit naar de buitenwereld.
Als je serieus aan de slag wilt met je website, jezelf wilt laten zien zoals je bent en wilt groeien met je bedrijf of blog: kies dan voor WordPress.org en een betaald thema. Vind je ideale WordPress thema met deze 7 stappen!
Is een gratis wordpress.com website dan helemaal af te raden?
Welnee, helemaal niet! Met een gratis WordPress website kun je prachtige blogs maken en schrijven zoveel je wilt. Perfect voor als je vrienden, familie en wat andere geïnteresseerden op de hoogte wilt houden van jouw belevenissen. Ook jezelf aan de buitenwereld laten zien als je net begint met je bedrijf kan prima met een gratis WordPress thema. Maar als je het groter wilt aanpakken dan zul je al snel tegen beperkingen aanlopen. Of je kiest voor een betaald thema is een overweging om zelf te maken en die goed voelt. Er gaat een wereld voor je open, maar het kost je ook tijd om uit te zoeken hoe het werkt en om de mogelijkheden van je thema optimaal te benutten.
Hoe weet je of je moet kiezen voor wordpress.org of .com? Bedenk van tevoren wat je doel is!
WordPress.com of WordPress.org? Een gratis WordPress thema of er voor betalen? Een goedkope host of een iets duurdere met meer mogelijkheden? Allemaal keuzes waar velen lang op zitten te blokken. Mijn advies: bedenk je eerst wat je doel is met je website. Wat zijn je dromen en wat wil je bereiken?
Komen woorden als succesvol, groei, uniek, geld verdienen en mogelijkheden naar boven? Kies dan voor WordPress.org en een betaald thema.
Zie je woorden als klein, simpel, makkelijk, voor mezelf en hobby voor je, en heb je geen intentie om van deze hobby je werk te maken? Dan is een gratis WordPress.com website voor jou een prima keuze.
Zelf je WordPress website maken? Volg deze simpele stappen!
Doe het in één keer goed en maak een website waarmee jij succes gaat bereiken. Werk jij met wordpress.org of .com?
Elke week het nieuwste artikel ontvangen in je mail met daarin tips en inspiratie over hoe je je website kunt inzetten voor een succesvol bedrijf of blog? Schrijf je dan nú hier in!
* Update: dit artikel verscheen voor het eerst op 13 april 2018 en is op 24 september 2020 geactualiseerd met nieuwe informatie en tips over wordpress.org en .com.
** In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.
14 reacties. Plaats een nieuwe
Jouw ervaringen zijn heel herkenbaar voor mij. Eerst alles gratis en uitprobeersels en toen ik het serieuzer wilde aanpakken, was overzetten een drama. Gelukkig had ik al snel een betaald eigen domein en een goede vriend van me heeft me onwijs geholpen met het behouden van de content en reacties (en dus volgers) terwijl ik naar de nieuwe site ging. Kostte wel wat… dus goede tips dat als je er echt iets mee wilt, beter goed beginnen! Ik ben je overigens wel al drie jaar overal aan het volgen hoor. Zo goed als jij bent, kan niet anders dan dat iedereen jou wel weer terug heeft gevonden!
Leuk dat je het herkent Lizette! En natuurlijk dankjewel! 😀 Ik volg jou ook al lange tijd, dus ook bij jou is het bijzonder goed gelukt haha 🙂
Hey Sabine, zeer waardevolle tips voor beginnende bloggers. Ik heb het gelukkig direct ‘goed’ aangepakt met mijn website, maar zie zoveel bloggers die met gratis templates werken. Ik vraag me af waarom je voor een gratis template zou kiezen, ookal heb je geen commerciële doelen of wil je ‘lekker schrijven’. Uiteindelijk wil iedereen bepaalde ‘erkenning’ krijgen en dan is het gewoon heel belangrijk dat je website goed vindbaar is /onderscheidend is. Gratis = niet goed vindbaar is mijn ervaring. Natuurlijk kun social inzetten, maar ook via dat kanaal is het moeilijk om een vaste groep volgers op te bouwen. Dus zoals jij zegt: schaf gewoon een premium template aan (kost ook niet veel eenmalig €50,-), goede hosting, dat is het halve werk :-)!
Dankjewel Evy, en ja helemaal mee eens. Ik denk dat onwetendheid of het te lastig vinden maakt dat mensen voor een gratis thema kiezen. Ik zie het ook vaak bij bedrijven, die een mooie website maken, maar al snel vastlopen met het gratis thema. Uiteindelijk wil je ook via Google gevonden worden en niet alleen via social media, dus die vindbaarheid is zoals je zegt zo enorm belangrijk!
[…] plugins zijn alleen te gebruiken op een website die draait op WordPress.org en niet op websites op WordPress.com. Wil je groeien met je bedrijf en professioneel overkomen? Kies dan voor WordPress.org én een […]
[…] Wil je niet met HTML aan de slag én geen plugin gebruiken? Kijk dan eens naar deze handige optie om ankerlinks te maken met de Chrome-extensie Anchor Links. Deze extensie is te gebruiken voor zowel WordPress.com als WordPress.org websites en voor Medium. Ben je even kwijt wat ook alweer het verschil is tussen de .com en .org versie van WordPress en waarom je voor .org zou moeten kiezen, lees dan dit artikel. […]
[…] Een ander aspect van je blog serieus nemen is het direct goed aanpakken. Durf daarin ook groots te dromen. Ga niet bloggen op een gratis platform met weinig mogelijkheden als je plan is om groot te worden. Kies bijvoorbeeld in één keer voor WordPress.org en niet voor de .com versie. Hier lees je trouwens het verschil tussen WordPress.org en .com en waarom je voor de eerste moet kie… […]
[…] Het is gratis. Een eigen website kost geld. Tenzij je een blog begint op wordpress.com, maar dat is niet aan te raden. Hier lees je het verschil tussen wordpress.com en .org en waarom je de .org-versie zou moeten gebrui… […]
[…] versie vooral vastzit aan beperkingen. Deze zijn gedeeltelijk op te heffen door (veel) te betalen. Hier lees je alles over het verschil tussen wordpress.org en wordpress.com. Nogmaals: het gaat hier dus over het zelf-gehoste WordPress.org. Deze verkrijg je door je […]
[…] blij van wordt. Je hebt gekozen voor WordPress, een host aangeschaft en een betaald thema gekocht (je wilt het immers in één keer goed doen). En of je nu zelf aan de slag gaat of een webdesigner dit werkje uit handen laat nemen, de […]
[…] maken van een webshop, waarvan één van de bekendste WooCommerce is. Een programma dat je op je WordPress website zet. Er zijn ook andere populaire mogelijkheden, zoals […]
WordPress heeft echt van alles om ervoor te zorgen dat je een goede business kunt opstarten en onderhouden. Het is waar dat je zonder technische kennis te werk kunt gaan. Het is echt gebruikersvriendelijk.
Absoluut! 😀
[…] is een WordPress plugin. Je moet dus eerst een WordPress-website hebben. Maak een website met WordPress.org en niet met […]