Hoe begin je met een wordpress website

Dit is de eerste stap naar een succesvolle WordPress website: kies voor WordPress.org i.p.v. .com

In maart 2015 was het zo ver: ik besloot een blog te starten. Ik wilde schrijven, mijn leven delen met anderen. De wereld laten zien hoe mooi Colombia is; het land waar ik woon. Ik begon met Googelen naar informatie. Hoe begin je een blog? Wat is WordPress? Hoe krijg je lezers? Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? Uren en uren was ik er mee bezig, tot hoofdpijn aan toe. Uiteindelijk besloot ik maar gewoon te beginnen. Ik dacht het eerst maar eens aan te kijken, of er überhaupt wel iemand zou komen lezen. Klein beginnen. Zo gezegd zo gedaan en mijn gratis blog besabine.wordpress.com was een feit. Na een weekje had ik door hoe het allemaal werkte en begon ik met schrijven. Naast familie en vrienden werd mijn blog al snel door andere lezers opgepakt en zo groeide mijn website uit tot iets dat ik nooit had verwacht. Ik begon te geloven in mijn concept. In mijn verhalen en wat ik te bieden had. Ik wilde het professioneler aanpakken en nog meer gaan groeien. Maar toen zat ik dus met mijn gratis WordPress.com website… De eerste stap naar een succesvolle website of blog: lees hier welke fouten ik maakte en die jij kunt voorkomen door het in één keer goed te doen! Wil je dit verhaal liever op video zien? Bekijk dan onderaan deze pagina mijn Facebook Live.

Welke informatie is van toepassing op jouw situatie?

Heb je enig idee hoe ontzettend veel informatie er over WordPress en bloggen op Internet te vinden is? Als je begint met zoeken zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Want welke informatie is op jou van toepassing? Ook ik raakte totaal overweldigd door alles dat ik las over WordPress, en dat maakte dat ik maar gewoon klein begon. Er stond immers dat je heel simpel en snel met WordPress.com een blog kunt starten, en die woordjes simpel en snel spraken me wel aan. Hoewel ik wel droomde van een succesvolle website over Colombia dacht ik niet aan het feit dat groeien met een gratis WordPress website op een gegeven moment lastig zou worden. Een jaar later kwam het punt dat het lastig werd en wilde ik overstappen naar een betaalde WordPress website. Ik kan nu vertellen: probeer dat te voorkomen, want een volledige website met tientallen blogs, likes, reacties en volgers overzetten is geen pretje.

WordPress.com omzetten naar WordPress.org

Ik had inmiddels zo’n 90 artikelen gepubliceerd, mezelf aardig goed vindbaar gemaakt in Google en een vaste groep lezers opgebouwd. Het feit dat ik dit nu allemaal moest gaan omzetten naar mijn gloednieuwe eigen domein maakte me behoorlijk nerveus.

Ik heb bijna nooit ergens spijt van, dat is immers zo zinloos, maar hier baal ik wel nog steeds van dat ik dit niet in één keer goed heb aangepakt.

Tot in de vroege uurtjes was ik bezig met plugins, css, Mailchimp, thema’s, SEO en met alles wat er nog meer komt kijken bij een goede website. En toen kwam het punt om alle content over te zetten naar mijn WordPress.org website. Hoewel ik vele reacties en likes kwijtraakte tijdens dit proces ging op zich alles volgens plan. Maar wat moet je dan doen met je oude website? Ik had geen idee en heb alle content er vanaf gehaald, behalve de titels. Ik linkte alles door naar mijn nieuwe website en hoopte maar dat Google deze snel zou oppakken.

Ik raakte volgers kwijt en mijn statistieken schoten de grond in.

Niet fijn om te zien na al dat harde werk. Maar ondanks het dipje wat dit met zich meebracht was ik heel positief over mijn nieuwe website en besloot ik er vol voor te gaan.

Een betaald of gratis WordPress thema?

Als ik terugkijk op mijn weg naar succes kan ik nog steeds niet geloven dat ik na het aanschaffen van mijn eigen domein toch nog koos voor een gratis WordPress thema. Dat is leuk voor een simpele blog of website, maar als je serieus met je bedrijf of blog aan de slag wilt dan wordt het lastiger. Je loopt al snel tegen beperkingen aan in design en daarnaast bieden gratis thema’s nagenoeg geen support, is het soms (zoals bij mij) slecht gesteld met de responsiviteit van de website op de mobiel en tablet, de SEO is niet optimaal en opeens begeeft je website het als je een plugin installeert. Om maar niet te spreken van de snelheid van de website die te wensen overlaat en de veiligheid. Want hoe veilig is een gratis thema? Ik wilde een website die ik kon maken zoals ik het wilde. Niet zoals iedereen het heeft, maar uniek. Eventueel aangepast met html of css. En met een gratis thema zijn die mogelijkheden zeer beperkt. Ik frustreerde me enorm en al snel nam ik dan ook de volgende stap die leidde naar een succesvol blog: ik kocht een betaald WordPress thema.

De eerste stap naar een succesvolle website of blog

Bij een succesvolle website of blog komt van alles kijken. Denk aan SEO en daarmee vindbaarheid, het inzetten van social media, de snelheid van je website en natuurlijk goede content schrijven. In mijn geval doet ook de niche waarin ik schrijf het goed, oftewel één onderwerp kiezen in plaats van schrijven over van alles en nog wat. Je website uniek maken. Heel belangrijke punten voor een succesvolle website, maar velen zijn met name goed uit te voeren met een betaalde website.

Dus je raadt het al: het moment dat ik koos voor een eigen domein én een betaald thema aanschafte maakte dat ik groeide naar succes.

Opeens waren de mogelijkheden eindeloos. Eindelijk kon ik mijn website maken zoals ik het wilde, tot in elk detail (want ja ik ben perfectionist). Niet alleen de kleuren, maar de hele indeling en opstelling. Geen dertien-in-een-dozijn-website meer. Even dat lijntje daar wegwerken en de breedte van mijn scherm aanpassen. Een unieke website maken in plaats van een template gebruiken die iedereen al heeft. En natuurlijk Google Analytics koppelen. Om maar wat te noemen. Mijn website werd sneller en ik kon met bijvoorbeeld de plugin van Yoast veel beter aan mijn SEO werken. Geen beperkingen meer: de weg naar succes ging open. Daarnaast begon mijn website me energie te geven in plaats van dat het me energie kostte. Ik begon me eindelijk trots te voelen als ik er naar kijk, en dat straal je ook uit naar de buitenwereld.

Als je serieus aan de slag wilt met je website, jezelf wilt laten zien zoals je bent en wilt groeien met je bedrijf of blog: kies dan voor WordPress.org (daarvoor heb je een eigen domein en host nodig) en een betaald thema. Vind je ideale WordPress thema met deze 7 stappen!

Is een gratis wordpress.com website dan helemaal af te raden?

Welnee, helemaal niet! Met een gratis WordPress website kun je prachtige blogs maken en schrijven zoveel je wilt. Perfect voor als je vrienden, familie en wat andere geïnteresseerden op de hoogte wilt houden van jouw belevenissen. Ook jezelf aan de buitenwereld laten zien als je net begint met je bedrijf kan prima met een gratis WordPress thema. Maar als je het groter wilt aanpakken dan zul je al snel tegen beperkingen aanlopen. Of je kiest voor een betaald thema is een overweging om zelf te maken en die goed voelt. Er gaat een wereld voor je open, maar het kost je ook een hoop tijd om uit te zoeken hoe het werkt en om de mogelijkheden van je thema optimaal te benutten.

Hoe weet je wat voor jou de beste keuze is? Bedenk van tevoren wat je doel is!

WordPress.com of WordPress.org? Een gratis WordPress thema of er voor betalen? Een goedkope host of een iets duurdere met meer mogelijkheden? Allemaal keuzes waar velen lang op zitten te blokken. Mijn advies: bedenk je wat je doel is met je website. Wat zijn je dromen en wat wil je bereiken? Komen woorden als succesvol, groei, uniek en mogelijkheden naar boven? Kies dan voor WordPress.org en een betaald thema. Zie je woorden als klein, simpel, makkelijk, voor mezelf en hobby voor je en heb je geen intentie om met deze hobby de wereld te veroveren? Dan is een gratis WordPress.com website voor jou een goede keuze.


Doe het in één keer goed en maak een website waarmee jij succes gaat bereiken!


Ben je benieuwd naar wat bij jou en je bedrijf past? Hoe vertaal je al die informatie die je leest naar je eigen situatie? Wil je nu wel eens knopen doorhakken met je website? Boek een gratis sessie en samen gaan we kijken naar wat jij nodig hebt en wat jou uniek maakt! Of wil je graag zelf je website maken, maar heb je persoonlijke begeleiding en handige tips nodig? Of wil je het in één keer goed aanpakken zonder dat je er zelf veel energie in hoeft te steken? Kijk eens bij mijn diensten: misschien kan ik iets voor je betekenen.


Elke week het nieuwste artikel ontvangen in je mail met daarin tips en inspiratie over hoe je je website kunt inzetten voor een succesvol bedrijf of blog? Schrijf je dan nú hier in! 

Dit artikel delen:

Coaching bloggen sterk online vindbaarheid

LEER BLOGGEN ALS EEN PRO

Creëer een ijzersterk online beeld, verkrijg een expertstatus in jouw vakgebied en maak jezelf online vindbaar. Bloggen is een enorm sterk middel om je ideale klant te bereiken en aan te trekken. En daardoor meer bezoekers, inkomsten en klanten te genereren. Ben jij een ambitieuze ondernemer of blogger die klaar is voor groei? Tijdens mijn 1 op 1 blogcoaching traject ga ik ervoor zorgen dat je bedrijf of blog enorm gaat groeien. Wil je het liever alleen doen? Volg dan mijn uitgebreide online cursus bloggen.

Vorig bericht
Hoe ik van wetenschappelijk onderzoeker webdesigner werd. Over buiten je comfort zone treden en je hart volgen.
Volgend bericht
7 stappen om jouw ideale WordPress thema te vinden

Lees meer!

8 reacties. Reactie plaatsen

 • Jouw ervaringen zijn heel herkenbaar voor mij. Eerst alles gratis en uitprobeersels en toen ik het serieuzer wilde aanpakken, was overzetten een drama. Gelukkig had ik al snel een betaald eigen domein en een goede vriend van me heeft me onwijs geholpen met het behouden van de content en reacties (en dus volgers) terwijl ik naar de nieuwe site ging. Kostte wel wat… dus goede tips dat als je er echt iets mee wilt, beter goed beginnen! Ik ben je overigens wel al drie jaar overal aan het volgen hoor. Zo goed als jij bent, kan niet anders dan dat iedereen jou wel weer terug heeft gevonden!

  Beantwoorden
  • Leuk dat je het herkent Lizette! En natuurlijk dankjewel! 😀 Ik volg jou ook al lange tijd, dus ook bij jou is het bijzonder goed gelukt haha 🙂

   Beantwoorden
 • Hey Sabine, zeer waardevolle tips voor beginnende bloggers. Ik heb het gelukkig direct ‘goed’ aangepakt met mijn website, maar zie zoveel bloggers die met gratis templates werken. Ik vraag me af waarom je voor een gratis template zou kiezen, ookal heb je geen commerciële doelen of wil je ‘lekker schrijven’. Uiteindelijk wil iedereen bepaalde ‘erkenning’ krijgen en dan is het gewoon heel belangrijk dat je website goed vindbaar is /onderscheidend is. Gratis = niet goed vindbaar is mijn ervaring. Natuurlijk kun social inzetten, maar ook via dat kanaal is het moeilijk om een vaste groep volgers op te bouwen. Dus zoals jij zegt: schaf gewoon een premium template aan (kost ook niet veel eenmalig €50,-), goede hosting, dat is het halve werk :-)!

  Beantwoorden
  • Dankjewel Evy, en ja helemaal mee eens. Ik denk dat onwetendheid of het te lastig vinden maakt dat mensen voor een gratis thema kiezen. Ik zie het ook vaak bij bedrijven, die een mooie website maken, maar al snel vastlopen met het gratis thema. Uiteindelijk wil je ook via Google gevonden worden en niet alleen via social media, dus die vindbaarheid is zoals je zegt zo enorm belangrijk!

   Beantwoorden
 • […] plugins zijn alleen te gebruiken op een website die draait op WordPress.org en niet op websites op WordPress.com. Wil je groeien met je bedrijf en professioneel overkomen? Kies dan voor WordPress.org én een […]

  Beantwoorden
 • […] Wil je niet met HTML aan de slag én geen plugin gebruiken? Kijk dan eens naar deze handige optie om ankerlinks te maken met de Chrome-extensie Anchor Links. Deze extensie is te gebruiken voor zowel WordPress.com als WordPress.org websites en voor Medium. Ben je even kwijt wat ook alweer het verschil is tussen de .com en .org versie van WordPress en waarom je voor .org zou moeten kiezen, lees dan dit artikel. […]

  Beantwoorden
 • […] Een ander aspect van je blog serieus nemen is het direct goed aanpakken. Durf daarin ook groots te dromen. Ga niet bloggen op een gratis platform met weinig mogelijkheden als je plan is om groot te worden. Kies bijvoorbeeld in één keer voor WordPress.org en niet voor de .com versie. Hier lees je trouwens het verschil tussen WordPress.org en .com en waarom je voor de eerste moet kie… […]

  Beantwoorden
 • […] Het is gratis. Een eigen website kost geld. Tenzij je een blog begint op wordpress.com, maar dat is niet aan te raden. Hier lees je het verschil tussen wordpress.com en .org en waarom je de .org-versie zou moeten gebrui… […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu