Het ideale WordPress theme voor bloggers | Soledad uitgelicht

Bloggen, Succesvolle website maken

Er zijn letterlijk duizenden WordPress themes beschikbaar voor je website, dus welke kies je? Niet een makkelijke keuze en je ziet in je zoektocht al snel de bomen door het bos niet meer. Eerder schreef ik een artikel over mijn favoriete WordPress theme voor een website voor je bedrijf, welke ik zelf ook voor klanten gebruik. En maakte ik een handig stappenplan om jouw ideale WordPress theme te vinden. Maar dan nog kun je makkelijk vastlopen in het uitgebreide web van prachtige lay-outs en diversiteit aan builders. Bij het kiezen van een WordPress thema is het belangrijk te weten wat je doel is met je website. Wil je een website voor je bedrijf of is het puur om te bloggen? Of wil je een combinatie van diensten met een blog? Voor de eerste en laatste zijn de thema’s Astra Pro of Impreza veel meer geschikt, maar als je puur een blog wilt opzetten zijn deze themes veel te ingewikkeld en uitgebreid. En dan is een blog-thema ideaal. Voor zowel mijn eigen blog als blogs die ik voor klanten maak gebruik ik al jaren het WordPress thema Soledad. In dit artikel vertel ik alles over dit thema, met alle voor- en nadelen, functies en hoe het werkt. Op zoek naar een thema voor je blog? Overweeg Soledad!


WordPress thema Soledad


Soledad behoort tot de bestverkochte blog- en magazinestijl WordPress thema’s op het de thema-marktplaats ThemeForest. Het is een zogenaamd multi-purpose thema dat kan worden gebruikt om veel verschillende WordPress websites mee te maken. In slechts een paar klikken verander je de hele look en uitstraling van je website.

Het WordPress thema Soledad is dus uitermate geschikt voor diegenen die op zoek zijn naar een blog-thema met een grote hoeveelheid opties en keuzes.

Soledad werd gelanceerd in November 2015 en slechts een halfjaar later kocht ik het thema voor mijn eerste website. Waarvoor ik het overigens nog steeds gebruik (zie verder). Het is een ontzettend fijn thema waar je zonder coderingsvaardigheden je eigen website kunt opzetten. In slechts een paar maanden tijd groeide Soledad uit tot één van de beste blog-thema’s die er zijn.

Wat biedt Soledad

Het thema Soledad is te gebruiken door elke blogger; het onderwerp maakt niet uit. Je kunt er recepten mee maken, simpele blogs schrijven en mooi op de homepagina weergeven of je kunt er juist een echt online tijdschrift van maken. Afhankelijk van wat je wilt kun je vooraf een demo installeren en deze gebruiken om jouw website net zo mee te ontwerpen. Maar je kunt ook zelf spelen met de vele mogelijkheden. Met Soledad kun je ook mooie portfolio pagina’s maken en het thema biedt honderden Google Fonts om aan te sluiten bij jouw wensen voor een lettertype.

Het thema komt met diverse stijlen headers én sliders. Maar je kunt ook prima een website maken zonder slider. Net wat je wilt. Ook kun je er prachtige foto-galerijen mee maken. Alle andere functionaliteiten en opties vind je hier.

De Customizer

De WordPres Customizer is een ideale manier om live veranderingen aan te brengen op je website, en om dus direct te kunnen zien hoe het wordt. Anders dan bij veel andere thema’s pas je in Soledad bijna alles aan in de Customizer, wat een heel fijne en snelle methode is. Je kunt namelijk zo’n beetje alles live aanpassen zonder het steeds te moeten opslaan of te moeten switchen tussen tabbladen. Dit maakt het ontwerpen van je website stukken makkelijker.

Een greep van de functies die je in de Customizer vindt:

 • Homepage lay-out
 • De navigatie en het menu lay-out
 • Logo en header opties
 • Slider instellingen en foto’s
 • Video- en fotoachtergronden
 • Alle kleur-instellingen voor elk onderdeel op de website
 • Custom CSS
 • Widgets voor onder andere de zijbalken en footer (ook vele specifieke widgets van Soledad)
 • Instagram slider instellingen
 • Social media opties
 • De footer
 • En nog veel meer

WPBakery Page Builder (voorheen Visual Composer)

Dit thema komt met een gratis licentie van WPBakery Page Builder. Hiermee kun je pagina’s ontwerpen met veel verschillende elementen en het er mooier en unieker uit laten zien. Hoewel ik zelf dol ben op de WPBakery Page Builder en ik hiermee de websites gemaakt met Impreza ontwerp, is deze gratis versie een stuk beperkter in gebruik en lastiger te updaten. Ikzelf gebruik deze dus niet voor mijn websites gemaakt met Soledad. Je hebt deze builder sowieso alleen nodig voor je pagina’s en precies op een blog-website is dit vaak minder van belang.

Ook Elementor werkt goed met Soledad. Daarmee kun je geheel eigen pagina’s en templates maken.

Te gebruiken met populaire plugins

Soledad gaat heel goed samen met veel populaire plugins. Denk aan WooCommerce voor een webshop, WPML voor het vertalen van je website en Yoast SEO voor SEO optimalisatie van je website. Daarnaast zijn er vele gratis plugins beschikbaar van Penci Design, zoals Penci Recipes voor recepten op je website en Penci Reviews om je blogs te laten reviewen door lezers. Voor ieder wat wils dus.

Geld verdienen met je blog

Voor bloggers die geld willen verdienen met hun blog heeft Soledad ook rekening gehouden. Zo zit er een advertentiesysteem op waar je automatisch op bepaalde locaties op je website advertenties kunt laten zien. Ook is het thema geoptimaliseerd voor Google Adsense. Daarnaast kun je natuurlijk gebruik maken van affiliatie marketing en banners, maar dat kan altijd op elke website.

 


Voorbeelden van websites gemaakt met Soledad


Mijn portfolio

Inmiddels heb ik een aantal websites gemaakt met het WordPress thema Soledad. En ook voor mijn eigen Colombia blog kocht ik dit thema 4 jaar geleden. Binnenkort komen er meer blog-websites bij in mijn portfolio gemaakt met dit thema. Wil je zelf ook een goed opgezette blog-website maar deze niet zelf maken? In mijn goedkoopste pakket maak ik deze voor je, inclusief het WordPress theme.

Klik op één van onderstaande foto’s om de betreffende website te bekijken.

Besabine - WordPress website
Eleanor crick blog - WordPress website
Manonloveslife - WordPress website

De demo van Soledad

Naast deze live websites vind je op de website van Soledad zelf een aantal honderden demo’s van dit thema. Je kunt hierin zoeken naar jouw blogonderwerp om voorbeelden te vinden die voor jou interessant kunnen zijn. Of gewoon scrollen langs de vele opties om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

 


Hoe werkt het thema?


Aankopen op ThemeForest

Je begint met het aankomen van het thema voor 59 dollar (eenmalige kosten). Dat doe je hier. Vervolgens download je het thema door onder ‘downloads’ te klikken op ‘All files & documentation’. Sla het op op je computer en pak het ZIP bestand uit.

Installeer een child theme

Nu kun je het thema installeren op je WordPress website. Ga daarvoor onder ‘Weergave’ naar ‘Thema’s’, klik op ‘Nieuwe toevoegen’ en dan op ‘Thema uploaden’. Upload eerst het bestand van Soledad (soledad.zip; niet activeren!) en daarna het Child theme (soledad-child.zip). Dit zijn beide zip-bestanden die je vindt in de map die je net vanuit ThemeForest hebt gedownload. Na uploaden van het Child theme activeer je deze.

Lees hier wat een Child theme precies is en waarom je deze zou moeten installeren.

Maak je website

Nu kun je je website gaan maken. Soledad is een behoorlijk uitgebreid thema en zeker als beginner op WordPress zal dit soms best wat moeite kosten. Volg in ieder geval de stappen in deze handleiding, dan ben je al een heel stuk op weg. Kom je ergens niet uit, kijk dan ook eens in de helpdesk en zoek daar naar je vraag.

De lay-out van je homepagina, blogpagina’s en blogposts vormgeven doe je in de Customizer. Dit is een kwestie van alles goed bekijken, kleuren instellen, kijken hoe een bepaalde lay-out eruit ziet, etc. Om dit goed in te stellen is het handig om vooraf al wat blogs online te hebben staan, zodat je live kunt zien hoe het eruit komt te zien.

Met dit thema heb je niet in een uurtje je website online en vereist echt meer inspanning.

Update het thema

Regelmatig komt het thema, net als elk goed thema, met een nieuwe update. Dit komt onder andere met nieuwe functies en een verbeterde veiligheid. Updaten doe je simpelweg op dezelfde manier waarop je alles op je website update, namelijk zo (nr. 2).

 


Waarom ik zo dol ben op Soledad


Inmiddels gebruik ik het WordPress thema Soledad al jaren en ik ben er nog steeds dolblij mee. Met dit thema kon ik mijn blog naar een hoger niveau tillen: een prachtige uitstraling, professioneel, overzichtelijk en persoonlijk. De bezoekersaantallen stegen en mijn blog werd opeens een stuk beter leesbaar. Als je een simpel WordPress thema gewend bent zal er met Soledad een wereld voor je open gaan, net zoals ik dat heb ervaren destijds. Ik wil de vrijheid hebben om mijn blog-website zo te ontwerpen zoals ik het wil en die vrijheid vind ik bij Soledad.

Ik vind niet alleen elke lay-out van dit thema ontzettend mooi, het geeft mij ook de mogelijkheid om mijn website zo te maken zoals ik het wil. Ja er zijn ‘standaard’ templates, maar dat zijn er zoveel dat er altijd iets bij zit wat past bij mij of de blog-website die ik maak. Het thema is makkelijk aan te passen en als ik eens iets anders wil kan dat. Ik werk daarnaast veel met foto’s en die worden hierin heel mooi weergegeven.

Als je een blog wilt starten of je huidige blog naar een hoger niveau wilt tillen kan ik je Soledad van harte aanbevelen.

 


De voor- en nadelen van Soledad op een rijtje


Zoals elk WordPress thema komt ook Soledad met zowel voor- als nadelen.

Voordelen

 • Makkelijk in gebruik
 • Professionele uitstraling
 • Veel opties en mogelijkheden voor elk type blog
 • Hierdoor kun je simpelweg een ander template kiezen als je eens wat anders wilt en hoef je niet een nieuw thema te kopen
 • Multi-purpose
 • Demo’s downloaden
 • Geoptimaliseerd voor mobiel en tablet
 • Ook te gebruiken in combinatie met WooCommerce voor een webshop
 • SEO geoptimaliseerd
 • Goede pagina snelheid
 • Snelle support
 • Regelmatige updates

Nadelen

Eigenlijk zijn er maar twee nadelen van dit WordPress thema.

Juist door die enorme hoeveelheid aan opties en mogelijkheden is het namelijk voor de beginner even puzzelen hoe de website precies te ontwerpen. Voor mij is dit geen nadeel, maar voor veel bloggers wel: je hebt niet in een uurtje je website online. Ik vind de professionele uitstraling, de mogelijkheid om je website steeds te blijven veranderen en verbeteren en de vrijheid om mijn eigen ontwerp te creëren veel zwaarder wegen.

Dan is er nog een nadeel en hoewel ook dit voor mij niet zwaar weegt is het wel iets om rekening mee te houden. Omdat Soleded één van de bestverkochte blog-thema’s is van deze tijd komt dit thema op veel websites terug. Nu is het thema helemaal aan te passen naar jouw wensen, de basis lay-out komt overal terug. Bijvoorbeeld de vorm van de social media icoontjes, de lijntjes en de vorm van bepaalde dingen. Met andere woorden: je (of tenminste ik) ziet snel dat een website is gemaakt met Soledad. Erg? Welnee! Maar als je echt een heel unieke blog-website wilt dan is dit wel iets om rekening mee te houden.

 


Is dit WordPress thema geschikt voor jou?


Zoals gezegd is Soledad een echt WordPress thema voor bloggers. Je kúnt het ook gebruiken voor een bedrijfswebsite, maar echt ideaal is dat niet. De plugin WPBakery Page Builder (voorheen Visual Composer) zit gratis bij het thema, maar zonder licentie. Je kunt er dus mooiere pagina’s mee maken dan de basis, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Daarom zou ik adviseren, als je pagina’s wilt maken zoals de homepagina van deze website, om niet Soledad te gebruiken.

Soledad is vooral geschikt als je een website wilt waarop je wilt bloggen. Waarmee je wilt groeien met bloggen en wilt gaan verdienen met bloggen. Daarvoor zijn de mogelijkheden bij Soledad eindeloos. Je hebt dan vaak alleen basispagina’s nodig zoals ‘over mij’, ‘samenwerken’ en ‘contact’. Er zitten zoveel opties op dat je je blog helemaal kunt vormgeven zoals jij het wilt hebben. Ook is de integratie met social media zoals Instagram en Facebook makkelijk te maken.

Dit WordPress thema is echter niet geschikt voor bloggers die binnen 5 minuten een website online willen hebben. Er zitten veel mogelijkheden in het thema en het kost tijd en uitzoekwerk om alle opties onder de knie te krijgen. Wil je in een uurtje een website hebben staan, kies dan voor een simpel thema. Nadeel is wel dat je dan weinig lay-out-mogelijkheden hebt en als je eens iets anders wilt je meteen een heel nieuw thema moet kopen.

Heel veel bloggers gebruiken Soledad en dat is niet voor niets. Op zoek naar een geschikt WordPress thema voor je blog? Overweeg Soledad.

 


Heb jij je ideale WordPress thema al gevonden?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!

In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.

Het ideale WordPress thema voor bloggers - Soledad
WordPress thema

Dit artikel delen:

Vorig bericht
5 Tips voor meer bezoekers op je blog
Volgend bericht
WordPress tips & tricks #4 | Backuppen, kolommen maken, blog kalender en meer

Lees meer!

2 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.