Een webshop maken is populairder dan ooit. En op een webshop blijft het allang niet meer bij fysieke producten, zoals kleding of spullen voor in huis. Met een webshop kun je van alles verkopen. Denk aan online cursussen, tickets voor (online) events, betalingen voor online diensten, abonnementen en e-books. Je kunt een webshop dus ook zo klein of groot maken als je zelf wilt. En dat maakt het aantrekkelijk voor veel ondernemers. Maar hoe maak je een webshop? Eén van de meest gebruikte manieren is op een WordPress website met WooCommerce. In dit artikel lees je precies wat je daarvoor nodig hebt.
Een webshop maken in WordPress: zo begin je
WooCommerce is een WordPress plugin. Je moet dus eerst een WordPress-website hebben. Maak een website met WordPress.org en niet met WordPress.com.
1. Hosting kiezien
Je hebt daarvoor een eigen host nodig. En die host is best belangrijk. Bij een host leg je je domeinnaam vast en koop je de ruimte waarop je je website maakt. Er zijn er honderden, maar niet allemaal zijn ze even goed. Let op de grootte van de webruimte, of je makkelijk kunt opschalen als je webshop steeds groter wordt, hoeveel e-mails je per dag of per uur kunt versturen, hoe het zit met de server: is die van jou of moet je die delen en hoe staat het met de reviews van anderen. Een goedkope host is aantrekkelijk, maar als je website daardoor niet goed werkt en je moet met webshop en al over naar een andere, dan ga je daar niet blij van worden.
Eén van de betere hosts is Cloud86.
Kosten: afhankelijk van de host, vaak rond de 100 euro per jaar.
2. WordPress installeren
Zodra je een host hebt hoef je je ook geen zorgen meer te maken of je moet kiezen voor WordPress.org of .com, dat gaat nu helemaal automatisch. Bij de meeste hosts kun je kiezen voor WordPress hosting of in ieder geval gemakkelijk met één klik op de knop WordPress installeren. Bekijk bij jouw host hoe dat werkt. Een goede host heeft dat makkelijk geregeld en duidelijke handleidingen.
Kosten: gratis.
3. Een WordPress thema kiezen
Nu een lastige stap: een WordPress thema kiezen waarin je jouw webshop gaat maken. Dit betekent niet alleen een mooie en functionele lay-out, maar het is ook fijn als je thema goed werkt met WooCommerce, je genoeg aanpas-mogelijkheden hebt en je thema snel is.
Hier vind je een stappenplan om het juiste WordPress theme te vinden.
Ikzelf werk altijd met het thema Impreza. Deze sluit goed aan op WooCommerce en kun je helemaal designen zoals je zelf wilt.
Wil je ook een online leeromgeving maken? Dan is het Astra Pro theme een betere optie. Dit thema is ideaal voor een online cursus met Learndash en WooCommerce.
En er zijn veel meer thema’s die goed aansluiten bij WooCommerce. Kijk maar eens rond op Themeforest.
Belangrijk: vergeet bij het installeren van een nieuw thema niet een Child Theme op je website te zetten en te activeren.
Kosten: afhankelijk van het thema, gemiddeld 50 dollar eenmalig of per jaar.
4. Plugins installeren
Je WordPress website vereist afhankelijk van wat je wilt en nodig hebt bepaalde plugins. Bijvoorbeeld om de snelheid en veiligheid van je website te verbeteren en voor SEO optimalisatie.
Bekijk hier:
- Must-have premium WordPress plugins;
- Gratis WordPress plugins die aan te raden zijn (+ tips voor het juist gebruik van plugins).
Voor een webshop zijn deze plugins in ieder geval aan te raden:
- WooCommerce
- Mollie of Stripe connectie met WooCommerce, voor de betalingen
- WPRocket voor een goede snelheid
- Cartflows voor effectieve en mooie checkout funnels en landingspagina’s.
Je WooCommerce webshop opzetten
Nu staat de basis van je webshop en is het tijd voor WooCommerce. WooCommerce is een gratis plugin die je downloadt door op je website naar plugins > nieuwe plugin te gaan. Daar zoek je naar WooCommerce en installeren maar.
Zodra je WooCommerce hebt geïnstalleerd doorloop je de setup wizard, waarna je webshop al aardig goed is ingesteld.
Met alleen deze WooCommerce plugin kun je al een webshop opzetten. Maak je producten aan, stel belastingen en verzendkosten in, pas eventueel de teksten in de e-mails aan en plaats je producten op je website.
Ook kun je gemakkelijk kortingsbonnen maken onder marketing > kortingsbonnen.
Alle instellingen bespreken is te veel voor dit artikel, maar WooCommerce is gemakkelijk in gebruik en je vindt na even Googelen vele handleidingen mocht je er niet uitkomen.
WooCommerce producten toevoegen
Een product toevoegen doe je door links in de zwarte balk op producten > nieuwe toevoegen te klikken. Bij het aanmaken van een product is dit belangrijk:
- Een goede en duidelijke titel van je product;
- Een aantrekkelijke beschrijving;
- Goede kwaliteit foto’s (je kunt er 1 of meerdere toevoegen);
- Juist gebruik van categorieën en tags, waarmee je gemakkelijk je producten binnen bepaalde caegorieën kunt weergeven.
Nadat je je producten hebt toegevoegd moet je deze nog op je website plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een shop-pagina gebruiken, een overzicht op je homepagina plaatsen of misschien wil je wel elk product-categorie op een aparte pagina. De lay-out van je product overzicht kunt je vaak aanpassen in het WordPress thema. Houd het echter zo standaard mogelijk, dat is wat klanten gewend zijn van een webshop en het is niet verstandig om er iets ingewikkelds van te maken.
Extra WooCommerce plugins
Zoals gezegd heb je met de standaard WooCommerce plugin de basis te pakken. Daarmee kun je je webshop zonder problemen opzetten, maar het kan zomaar zijn dat je meer nodig hebt voor je webshop.
Gelukkig zijn zowel WooCommerce als WordPress heel flexibel en kun je je webshop met diverse plugins zo maken als je wilt.
Welke extra plugins je nodig hebt hangt ook af van het thema dat je gebruikt. Sommige themes hebben bijvoorbeeld plugins beschikbaar om de layout van je shop beter mee aan te passen. Terwijl dat bij andere thema’s al in het theme zelf zit. Daarnaast hangt het ervan af wat je zelf aan fuctionaliteiten nodig hebt.
Een interessante plugin is Kadence WooCommerce Email Designer: om de standaard e-mails naar je klant mee aan te passen. Daarnaast kan de plugin Checkout Field Editor for WooCommerce handig zijn als je de checkout invulvelden wilt aanpassen. En Cartflows, om converterende afrekenpagina’s te maken en de standaard WooCommerce layout aan te passen.
Zelf gebruik ik vrijwel nooit extra plugins bij WooCommerce, tenzij iemand heel specifieke wensen heeft. Mijn advies zou ook zijn alleen extra functionaliteiten op je website te zetten als je deze ook daadwerkelijk gebruikt. Hoe vind je een plugin? Zoek op Google naar de specifieke functionaliteit die je nodig hebt in combinatie met WooCommerce.
Bij een online cursus komen wel meer plugins kijken, maar daarover lees je hier meer.
Betaalmogelijkheden voor je WooCommerce webshop
Nu alles klaar staat wil je natuurlijk ook dat je klanten daadwerkelijk kunnen kopen. Gelukkig is dit zeer gemakkelijk in te stellen op elke website.
Webshop in Nederland
Als je een webshop in Nederland hebt wil je dat je klanten kunnen betalen met iDeal. Om dat voor elkaar te krijgen moet je je aanmelden bij een betaalprovider. De meest bekende is Mollie. Meld je aan, stel alles in en kies je betaalmethoden. Vervolgens installeer je op je website de plugin Mollie-betalingen voor WooCommerce en plak je daar de test en live API key van Mollie. Nu kun je in WooCommerce onder instellingen > betalingen je betaalmethoden instellen.
Aandere betaalproviders die je kunt gebruiken zijn:
Met zowel Mollie als andere betaalproviders kun je betalingen ontvangen via zowel iDeal, PayPal als Bancontact (België).
Wil je in termijnenbetalingen activeren? Dan heb je de plugin Woocommerce Subscriptions nodig.
Voordat je online gaat met je webshop is het verstandig om de betaling te testen. Dat doe je door de testmodus in te schakelen en de weg te doorlopen die je klant aflegt. Je betaalt dan niet echt, maar in de testmodus. Zo kun je zien of alles goed werkt en of alle e-mails aankomen zoals zou moeten.
Webshop in het buitenland voor Nederlandse klanten
Woon je net als ik buiten Europa en heb je een webshop en/of online curus omgeving voor Nederlandse klanten? Dan kan het opzetten van een webshop met iDeal een behoorlijke uitdaging zijn.
Het hangt er nu vanaf of je wel of niet bij de KvK in Nederland bent ingeschreven en een Nederlandse zakelijke rekening hebt.
Zo wel, dan kun je zonder problemen bovengenoemde betaalproviders gebruiken.
Zo niet, dan moet je aan de slag met Stripe. Lukt het niet of wil je hier mee over weten, stuur mij even een berichtje of lees hier meer over een eigen online bedrijf opstarten vanuit het buitenland.
Samenvatting: zó maak je een webshop in WordPress met WooCommerce
Nog even alle stappen op een rijtje:
- Kies een goede host en koop daar je domeinnaam en webruimte
- Installeer WordPress
- Kies een WordPress thema en maak je eigen website
- Installeer de benodigde plugins
- Design je website
- Download WooCommerce
- Stel WooCommerce in (je adres, belastingen, verzendkosten, valuta, e-mails, etc.)
- Voeg je producten toe
- Installeer eventueel extra WooCommerce plugins als je die nodig hebt
- Meld je aan bij een betaalprovider
- Stel de betalingen in voor je webshop
- Plaats de producten op je website en en winkelmandje in je menu
- Test je webshop
- Klaar!
Wat verkoop jij in je webshop of wat wil je gaan verkopen?
Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!
In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.
4 reacties. Plaats een nieuwe
Super duidelijk artikel over hoe je een webshop kunt maken in WooCommerce of WordPress. Zijn plugins dan ook echt een must have als ik een website wil maken met deze CMS systemen?
Bedankt Sabine!
Dankjewel Nabil. En ja plugins zijn essentieel, maar dat weet je denk ik zelf ook heel goed haha 😀
Graag gedaan Sabine. 😀
Heb niet veel ervaring met WordPress haha.
Ah duidelijk! 😀 In dat geval: ja bij WordPress heb je tenminste een paar plugins nodig (zoals voor SEO en beveiliging) en je kunt de website uitbreiden met andere plugins. Dat is naar wens, wat je nodig hebt.