Favoriete WordPress plugins tips

Mijn meestgebruikte én favoriete WordPress plugins + handige tips

Een website maken met WordPress betekent dat je zelf kunt bepalen wat er op je website komt en welke plugins je kunt gaan gebruiken om je website nóg beter en mooier te maken. Hoe leuk! Omdat er duizenden (meer dan 50.000 zelfs) plugins zijn is het soms best lastig de plugin te vinden die je nodig hebt. Want welke plugins kies je uit de duizenden die er zijn? En waar let je op? Om je het een beetje makkelijker te maken én je op nieuwe ideeën te brengen, geef ik je een lijst van mijn meestgebruikte én favoriete WordPress plugins cadeau. Daarnaast lees je in dit artikel algemene plugin-tips en waar je op moet letten. Ben je er klaar voor?


Wat is een WordPress plugin eigenlijk?


Een plugin is een stukje software dat extra functionaliteiten toevoegt of bestaande functies beïnvloedt, verbetert of uitbreidt. Met plugins kun je je WordPress thema aanpassen zoals je wilt, zonder dat je daarvoor in de code van de website hoeft te duiken. WordPress plugins zijn zowel gratis als betaald te verkrijgen. De betaalde, of premium, versie zit vaak beter in elkaar en heeft meer functies. Sommige premium plugins hebben ook een gratis versie, zodat je deze eerst kunt uitproberen. Plugins zijn erg handig, leuk en soms zelfs noodzakelijk om de website goed te laten draaien. Maar let op: download alleen plugins als je ze echt nodig hebt. Waarom lees je verderop in dit artikel.


Waar haal je plugins vandaan?


De makkelijkste en meest gebruikte manier om plugins te vinden is via de WordPress plugin directory. De plugins die je hier vindt zijn gratis en voldoen aan de richtlijnen van WordPress. Dat betekent overigens niet dat ze altijd goed zijn, maar daarover onderaan dit artikel meer. Via je dashboard klik je op plugins en dan nieuwe plugin. Zoek daar je plugin, klik op installeren en dan op activeren. Om de plugin in te stellen zoek je de instellingen-pagina in je dashboard. Premium plugins vind je op andere websites zoals codecanyon.net of direct via de plugin-pagina. Om deze op je website te zetten moet je eerst de plugin kopen, dan downloaden op je computer en dan via je WordPress dashboard via plugins en plugin uploaden het bestand op je website zetten.


Mijn meestgebruikte WordPress plugins


Hier geef ik je een lijstje van mijn meestgebruikte plugins en een korte beschrijving van wat de plugin doet. Klik op de link om meer te weten te komen over de plugin. Dit zijn niet álle plugins die ik gebruik, slechts de plugins die ik het meeste gebruik en installeer bij klanten.

Algemene handige plugins

Yoast SEO

Yoast SEO behoort zeker tot de meest bekendste én gebruikte WordPress plugins en dat is niet voor niets. Met deze plugin kun je namelijk gemakkelijk met de SEO (zoekmachineoptimalisatie) van je website aan de slag. Volg de bolletjes en aanbevelingen en vergeet nooit om een meta-tekst in te vullen. Dit brengt je goed op weg om je website Google-proof te maken.

Contact Form 7

Met Contact Form 7 kun je contactformulieren maken een aanpassen. Deze functie zit vaak ook in je WordPress thema, maar hiermee kun je ook handige extra’s toevoegen zoals een meerkeuze menu voor als je bijvoorbeeld mensen wilt laten kiezen uit verschillende diensten. En nog veel meer.

Google Analytics for WordPress by MonsterInsights

Deze plugin heeft niet zoveel uitleg nodig: hiermee koppel je Google Analytics aan je WordPress website. Ook kun je er basic statistieken mee zien, maar die functie gebruik ik nooit, daar heb ik immers Google Analytics voor. Lees hier hoe je Google Analytics gebruikt.

SUMO

Sumo is een plugin die zich richt op het groeien van je website. Denk aan inschrijvingsformulieren voor nieuwsbrieven en deelknoppen. Ikzelf gebruik alleen die laatste. Hiervoor zijn vele plugins beschikbaar, maar bij SUMO krijg je er ook statistieken bij, kun je de knoppen helemaal aanpassen en zowel vast als floating op de website zetten. Een fijne app en de statistieken zijn best handig om te weten welk artikel in de smaak valt om gedeeld te worden en via welk kanaal. Hier lees je trouwens nog veel meer krachtige social media tips om je bedrijf mee te laten groeien.

Really Simple SSL

Tegenwoordig kan je website niet meer zonder een SSL certificaat (beveiliging van je website, je ziet dan het groene slotje en in plaats van http https). Zeker als je al een website hebt met content werkt het via je host niet altijd in één keer om het SSL certificaat goed te laten functioneren. Deze plugin helpt je om je website volledig naar SSL te migreren met slechts één druk op de knop. Let op: je hebt wel eerst een SSL certificaat nodig via je host.

W3 Total Cache

W3 Total Cache verbetert de snelheid van je website. Door chache worden pagina’s en inhoud tijdelijk opgeslagen om zo de laadtijd te verminderen. Dit verbetert niet alleen het gebruikersgemak (bezoekers klikken eerder weg op een traag ladende website), maar ook de SEO. Google houdt immers, net als iedereen, van snelle websites. Overigens is deze plugin niet altijd nodig. Check eerst de snelheid van je website, want misschien is je website al supersnel!

Plugins om de veiligheid van je website te verbeteren

Akismet Anti Spam

Akismet zorgt ervoor dat spamreacties op je blog en in de mail eruit gefilterd worden. Heel fijn, want je wilt geen schadelijke reacties en links op je website.

iThemes

Ik ben fan van iThemes. Deze plugin beveiligt op een uitgebreide manier je website tegen hackers en is makkelijk in gebruik. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat een ip-adres na zoveel login-pogingen wordt uitgesloten, je kunt ip-adressen op de zwarte lijst zetten en je kunt de inlog-slug van je website veranderen. En nog veel meer.

Wordfence

Wordfence voegt een soort firewall toe aan je website om net als iThemes hackers buiten de deur te houden. Tegenwoordig worden zoveel website gehackt dat een dubbele beveiliging geen kwaad kan.

 

Lees ook: Is jouw website goed beveiligd tegen hackers? Hier vind je 11 tips voor een veilige website om direct toe te passen!

 

Plugins als add-ons van een WordPress thema

Zoals je misschien weet ben ik fan van het WordPress thema Impreza en gebruik ik dit thema ook voor klanten. Vaak zijn er extra plugins nodig bij een betaald thema en deze plugins horen bij Impreza. Let op: deze plugins zijn niet gratis te downloaden. Je moet ze of apart kopen of een thema aanschaffen waar ze bij in zitten.

WP Bakery Page Builder

WP Bakery Page Builder, de builder waarmee ik al mijn websites maak. Ik ben dol op online builders en kan me helemaal uitleven om een website uniek te maken. Deze Page Builder is niet gratis (45 dollar), maar zit inbegrepen bij een multi-purpose theme zoals Impreza.

 

Lees ook: Heb jij je WordPress thema al gevonden? Klik hier voor 7 stappen om jouw ideale WordPress thema te vinden!

 


Mijn 5 favoriete plugins


De 5 plugins waar ik echt fan van ben zijn deze:

Content Views

Content views is ideaal om te gebruiken op een blog waar je een mooie grid of lijst van artikelen wilt weergeven binnen een bepaalde categorie of tag. Ikzelf gebruik de plugin op deze pagina, waar ik de blogs allemaal per categorie in een grid mooi kan weergeven. Als je eenmaal alles hebt ingesteld hoef je niks meer te doen, alleen de shortcode in de editor te plakken. Nieuwe blogs worden automatisch toegevoegd. Ik ben fan!

WordPress editorial calendar

Ik kan niet meer zonder deze plugin, echt. Met deze handige kalender voor WordPress kun je overzichtelijk zien welke blogs je wanneer wilt publiceren. Je kunt vooraf een plan maken, zonder dat je de blog al geschreven moet hebben. In de kalender kun je ook al stukjes schrijven. Dit is voor mij heel handig als ik snel wat ideeën wil toevoegen zonder het hele artikel te moeten openen. Echt een aanrader voor bloggers!

Yoast SEO, Codelights en WP Bakery Page Builder

 

Alle plugins zijn alleen te gebruiken op een website die draait op WordPress.org en niet op websites op WordPress.com. Wil je groeien met je bedrijf en professioneel overkomen? Kies dan voor WordPress.org én een betaald thema! 

 


5 tips voor het kiezen en gebruiken van plugins


Hoewel plugins je WordPress website echt kunnen verbeteren, is het wel belangrijk om de volgende adviezen in acht te houden:

1. De kwaliteit van een plugin is enorm belangrijk voor de veiligheid en werking van de plugin. Om te weten of de plugin die je wilt goed is let je hierop:

  • Heeft de plugin goede reviews? Een plugin met 1 ster is géén goede plugin.
  • Hoeveel reviews zijn er gegeven? Twee reviews zeggen nu eenmaal nog steeds niet zoveel.
  • Hoe vaak is de plugin gedownload? Een plugin die 100.000 keer is gedownload is betrouwbaarder dan eentje met maar 10 downloads.
  • Wanneer was de laatste update? Een veilige plugin wordt regelmatig geupdate. Je kunt dit makkelijk terugvinden op de plugin-site.
  • Is de plugin getest met jouw versie van WordPress? Dit zie je als je de plugin wilt gaan installeren.
  • Is de support goed? Met andere woorden: wordt er snel en überhaupt gereageerd op vragen in het forum?
  • Is de plugin van een bekende ontwikkelaar? Dit hoeft niet per se, maar het zegt wel iets.

2. Houd je plugins ALTIJD up-to-date. Doe je dit niet? Dan loop je risico dat je website gehackt wordt. Daarnaast verbeteren ontwikkelaars hun plugins soms, en die verbeteringen zijn natuurlijk ook voor jou handig. Hoe je update lees je in dit artikel.

3. Verwijder plugins die je niet gebruikt. Plugins die je niet gebruikt verwijder je het beste. Soms wil je een plugin even deactiveren en later weer activeren, maar blijft een plugin gedeactiveerd dan heb je deze niet meer nodig. Verwijder de plugin om niet het risico te lopen dat je vergeet te updaten en je via deze plugin gehackt wordt.

4. Plugins kunnen vervelende bijwerkingen geven op je website. Meestal als er iets mis is met je website, komt dat door een plugin of een combinatie van plugins. Als opeens een functie niet meer werkt of zelfs je hele website uit de lucht is bijvoorbeeld. In dit geval moet je uitzoeken welke plugin dit veroorzaakt. Deactiveer elke plugin en activeer ze één voor één om te kijken wanneer het probleem zich voordoet. Of deactiveer ze één voor één om te zien wanner de error weg is (dit kan alleen als je website nog werkt natuurlijk). Soms gaan twee plugins niet goed samen en zul je voor één van de twee een ander alternatief moeten zoeken.

5. Less is more! Het is natuurlijk hartstikke leuk om alles dat je tegenkomt direct te installeren, maar doe dat vooral niet. Bepaalde en hoeveelheid plugins kúnnen (hoeft niet per se) je website trager maken, hoe meer plugins hoe groter de kans op errors en hoe groter de kans op beveiligingslekken. Installeer alleen een plugin als deze echt van toegevoegde waarde is en jouw doel gaat dienen.

 


Wat is WordPress toch leuk! Ben jij al thuis in het wereldje van de plugins en wat is jouw favoriet?


Elke week het nieuwste artikel + video ontvangen in je mail met daarin tips en inspiratie over hoe je je website kunt inzetten voor een succesvol bedrijf of blog? Schrijf je dan nú hier in!


 

Dit artikel delen:

Coaching bloggen sterk online vindbaarheid

LEER BLOGGEN ALS EEN PRO

Creëer een ijzersterk online beeld, verkrijg een expertstatus in jouw vakgebied en maak jezelf online vindbaar. Bloggen is een enorm sterk middel om je ideale klant te bereiken en aan te trekken. En daardoor meer bezoekers, inkomsten en klanten te genereren. Ben jij een ambitieuze ondernemer of blogger die klaar is voor groei? Tijdens mijn 1 op 1 blogcoaching traject ga ik ervoor zorgen dat je bedrijf of blog enorm gaat groeien. Wil je het liever alleen doen? Volg dan mijn uitgebreide online cursus bloggen.

Vorig bericht
Het leven als zelfstandig ondernemer | Juni 2018
Volgend bericht
Zo zet je je website in voor meer bezoekers en klanten

Lees meer!

5 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu