Hoe online cursus maken?

Een online cursus maken | Welke programma’s, plugins en WordPress thema heb je nodig?

Een online cursus maken is anno 2020 mateloos populair. En dat niet alleen: precies nu in tijden van het coronavirus is het maken van een online leeromgeving een heel goed idee. Een nieuwe manier om je bedrijf te laten groeien en iets nieuws op te zetten. Meer en meer gaat nu online. Een online cursus geeft je bovendien de vrijheid om je kennis met de wereld te delen. En voor jouw klant is het de ideale manier om makkelijk en goedkoop iets nieuws te leren. Ikzelf ben dol op online cursussen. Zowel om te maken als om te volgen. In deze blog ga ik je uitleggen hoe je zelf een online leeromgeving kunt maken en wat je daarvoor nodig hebt.


Waarom een online cursus maken?


Voor jou als ondernemer

Voor ondernemers is het hebben van een online leeromgeving ideaal, omdat:

  • Je andere klanten aantrekt die bijvoorbeeld minder te besteden hebben of zelf aan de slag willen met jouw service, maar daarmee wel uitleg nodig hebben;
  • Je jouw kennis aan veel meer mensen kunt aanbieden en je dus een grotere impact kunt maken;
  • Het een extra inkomstenbron biedt;
  • Je makkelijker inkomsten kunt genereren als je eenmaal je cursus hebt staan, een goede marketing is dan belangrijk;
  • Je vaste fans kunt krijgen die wachten op je nieuwe cursussen of lid worden van je community.

Voor je klant

Ook voor je (potentiële) klanten zijn online cursussen ideaal, omdat:

  • Ze zelf in hun eigen tijd kunnen leren en toepassen;
  • Ze minder geld hoeven uit te geven om toch veel te leren;
  • Het een laagdrempelige methode is om nieuwe vaardigheden te leren;
  • Ze jou op deze manier leren kennen zonder direct een duurdere dienst af te nemen.

 


Met welk programma maak je een online cursus?


Er zijn diverse mogelijkheden om een online cursus mee te maken. Makkelijk, moeilijk, goedkoop en duur. Er is onderscheid te maken tussen:

1. Een membership plugin

Als je je online cursus maakt met een membership plugin plaats je de inhoud van je cursus simpelweg in WordPress. Met de plugin kun je deze inhoud vervolgens afschermen, waardoor iemand moet betalen om het te kunnen zien. Een populaire membership plugin is Wishlist Member. Deze plugin kost 147 dollar per jaar voor één website, een goed betaalbare optie dus. Persoonlijk vind ik dit geen fijne manier en zeker niet Wishlist Member. Lastig in te stellen en voor mij persoonlijk te weinig gemak en mogelijkheden. Er zijn er echter ook velen die het helemaal geweldig vinden.

2. Een kant-en-klare e-learning site

Een kant-en-klare e-learning site is een platform waarop je je cursussen maakt en aanbied. Dit gaat dus niet via WordPress, maar via de e-learning site zelf. Het voordeel is dat je niks meer aan de lay-out hoeft te doen, geen website hoeft te bouwen en je geen zorgen hoeft te maken over onderhoud en dergelijke. Het is letterlijk kant en klaar. Grote nadeel is de prijs. Voor een e-learning pakket betaal je al snel 100 euro per maand. Daarnaast heb je met deze optie minder vrijheid in de bewerking en lay-out van je leeromgeving. Een bekende Nederlandse e-learning software is Huddle. Een andere optie is bijvoorbeeld Kajabi.

3. Een Learning Management System (LMS)

Een Learning Management System (LMS) is een manier om een online leeromgeving te maken op je eigen website. Net zoals een e-learning site, alleen dan onder eigen beheer. Er zijn diverse opties, met de bekendste Learndash. Een LMS met vele opties, vele lay-out mogelijkheden en een zeer professionele uitstraling. Ook ik gebruik Learndash en onder het volgende kopje lees je hoe. Eveneens lees je welke plugins je nog meer nodig hebt om je online cursus mee te maken. Learndash is ook goed betaalbaar: 159 dollar per jaar.

 


Mijn tips voor het maken van een online cursus: programma, WordPress thema, plugins en meer


Een website maken met WordPress

Een website maken doe ik altijd met WordPress. Dit gratis platform is makkelijk in gebruik en makkelijk te onderhouden. Als je nog nooit met WordPress hebt gewerkt zit er wel een leercurve aan vast. Met andere woorden: je moet er even induiken om het onder de knie te krijgen. Die leercurve hangt af van hoe technisch je zelf bent en hoeveel zin je hebt in het uitzoeken van WordPress. Lees hier hoe je makkelijk in 5 stappen een WordPress website maakt en hier vind je vele WordPress tips om je op weg te helpen.

TIP: heb je al een website en wil je een online cursus maken? Overweeg dan om dit te doen op een nieuwe domeinnaam. Bijvoorbeeld jedomeinnaam.academy. Of jedomeinnaam.online. Zo wordt je website niet te zwaar en heb je direct een aparte ruimte helemaal gericht op je leeromgeving en shop.

Programma voor online leeromgeving: Learndash

Na ervaring met zowel Wishlist Member als Learndash weet ik het zeker: ik ben dol op Learndash en ook mijn Sabine Boogaard Academy is hiermee gemaakt. Dit Learning Management System (LMS) is één van de meest populaire programma’s om een online cursus mee te maken en dat is niet voor niets. Learndash is makkelijk in gebruik, heeft zoveel mogelijkheden dat er altijd iets voor je bij zit en er zijn zoveel instructiefilmpjes dat je het vrij makkelijk zelf kunt instellen. Ja er is een leercurve, maar net als bij WordPress hangt het ook erg af van hoe technisch en handig je bent met websites en hoeveel zin je hebt om alles uit te zoeken.

Of je nu zelf een online cursus maakt of het laat uitbesteden: Learndash is absoluut ideaal. Je kunt er vele cursussen mee maken, zowel klein als groot. Met tekst, video’s, pdf’s: wat je wilt. Je kunt modules maken, hoofdstukken, opdrachten en quizzen.

Met Learndash kun je veel instellen. Alle content direct beschikbaar maken of via content dripping. Bij content dripping maak je lesmateriaal na een aantal dagen of weken pas beschikbaar.

Learndash is een betaalde plugin en kost 159 dollar per jaar voor 1 website. 

WordPress thema: Astra Pro

Zoals je misschien weet is mijn favoriete WordPress thema Impreza. Daarmee maak ik alle websites voor klanten en voor mezelf. Echter, voor het gebruik van Learndash is er een WordPress thema die helemaal is afgestemd op Learndash en het maken van een online leeromgeving. Namelijk Astra (gratis) en Astra Pro (betaald). Niet gezegd dat andere WordPress thema’s niet goed werken! Ik koos echter voor Astra Pro en dat bevalt me heel goed.

Waarom? Astra heeft diverse opties om de basic lay-out van Learndash aan te passen aan jouw wensen. Ook zijn er vele andere opties om de lay-out aan te passen, maar het thema is niet lastig in te stellen zoals sommige andere thema’s. Astra werkt met vele page builders, waaronder Gutenberg en Elementor. Ikzelf gebruik de standaard builder van WordPress: Gutenberg. Dit werkt heel prettig en omdat Astra is ingesteld voor Learndash kun je mooie pagina’s ontwerpen.

Ook handig: Astra heeft standaard templates voor diverse doeleinden. Als je je online cursus homepage dus niet helemaal zelf wilt ontwerpen kies je simpelweg een template en past dit aan met jouw content en kleuren. Om een template te kiezen moet je de plugin Starter Templates downloaden.

Astra Pro kost 47 dollar per jaar of 249 dollar levenslang.

Betaling en shop: WooCommerce en Mollie

Om je online cursussen te verkopen koppel je Learndash aan WooCommerce. Hiervoor volg je simpelweg deze stappen. Zodra je voor je cursus een product hebt aangemaakt en WooCommerce hebt ingesteld, kun je gaan verkopen (als je online cursus klaar is natuurlijk).

Wil je cursussen aanbieden in abonnement-vorm of bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om in twee termijnen te laten betalen? Dat kan! Daarvoor heb je de plugin WooCommerce Subscriptions nodig. Hier vind je informatie over hoe je abonnementen of herhaalde betalingen instelt met deze plugin.

Om betalingen te ontvangen via iDeal is een goede optie om je aan te melden bij Mollie. Hiervoor heb je wel een bedrijfsrekening nodig en dus een inschrijving bij de KvK. Omdat ik niet in Nederland woon (lees hier mijn verhaal) kan ik dus geen betalingen ontvangen via iDeal.

Heb jij datzelfde probleem? Ik heb het opgelost door PayPal en directe bankoverschrijving als betalingsopties in te stellen in WooCommerce. Bij betaling met PayPal komt de cursist direct in de cursus. Bij betaling met directe bankoverschrijving moet jij handmatig de cursist toegang geven zodra je het geld hebt ontvangen. Dit is echter een zeer snelle en makkelijke handeling, waar ik zelf geen problemen mee heb.

Heeft iemand een andere oplossing voor mensen die in het buitenland wonen: deel je ideeën en tips in de reacties!

Handige plugins voor je online cursus

Mollie Payments for WooCommerce

Met deze plugin koppel je WooCommerce aan Mollie. Na het instellen kun je betalingen ontvangen via onder andere iDeal.

Checkout field editor for WooCommerce

WooCommerce heeft een standaard checkout veld en het is goed mogelijk dat je dat wilt aanpassen. Een checkout veld bestaat uit bijvoorbeeld de naam, achternaam, adres, naam van je bedrijf, postcode en telefoonnummer. Met deze plugin kun je dat aanpassen.

Gutenberg Blocks – Ultimate Addons for Gutenberg

In het geval je Gutenberg gebruikt als builder (deze is standaard ingebouwd in WordPress), dan is deze plugin ideaal om zoveel mogelijk functies te hebben om je website mooi mee vorm te geven. Hiermee kun je bijvoorbeeld makkelijk prijslijsten en testimonials mee maken. En nog veel meer. Veel mensen downloaden een extra builder-plugin, zoals Elementor, maar met Gutenberg en deze add-on kun je prachtige websites maken, zoals deze online academy en deze online cursus.

Course grid add-on

Een add-on van Learndash waarmee je mooie overzichten van je cursus kunt maken. Een must-have voor als je Learndash gebruikt.

Andere plugins voor je WordPress website

Er zijn nog andere (essentiële) plugins die je nodig hebt voor je WordPress website. Om deze goed te beveiligen bijvoorbeeld en voor SEO zoekmachine optimalisatie. Hier vind je een overzicht van handige plugins voor je website.

 


Een online cursus maken: leuk, makkelijk en een manier om je bedrijf te laten groeien. Heb jij al een online leeromgeving?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? En aanbiedingen ontvangen voor mijn online cursussen en e-books? Meld je dan hier aan!

In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.

Dit artikel delen:

Coaching bloggen sterk online vindbaarheid

LEER BLOGGEN ALS EEN PRO

Creëer een ijzersterk online beeld, verkrijg een expertstatus in jouw vakgebied en maak jezelf online vindbaar. Bloggen is een enorm sterk middel om je ideale klant te bereiken en aan te trekken. En daardoor meer bezoekers, inkomsten en klanten te genereren. Ben jij een ambitieuze ondernemer of blogger die klaar is voor groei? Tijdens mijn 1 op 1 blogcoaching traject ga ik ervoor zorgen dat je bedrijf of blog enorm gaat groeien. Wil je het liever alleen doen? Volg dan mijn uitgebreide online cursus bloggen.

Vorig bericht
Een WordPress website maken met deze 5 simpele stappen
Volgend bericht
Instagram volgers kopen | Wel of niet handig voor je bedrijf?

Lees meer!

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu