In dit artikel vertel ik je hoe je zelf gemakkelijk een online cursus maakt. Inclusief welke programma’s en plugins je daarvoor nodig hebt. Een online cursus maken is anno 2023 mateloos populair. Een nieuwe manier om je bedrijf te laten groeien en iets nieuws op te zetten. Meer en meer gaat nu online. Een online cursus geeft je bovendien de vrijheid om je kennis met de wereld te delen. En voor jouw klant is het de ideale manier om makkelijk en goedkoop iets nieuws te leren. Ikzelf ben dol op online cursussen. Zowel om te maken als om te volgen. Na het lezen van deze blog kun je direct aan de slag met het maken van je eigen online cursus.
Waarom een online cursus maken?
Voor jou als ondernemer
Voor ondernemers is het hebben van een online leeromgeving ideaal, omdat:
- Je andere klanten aantrekt die bijvoorbeeld minder te besteden hebben of zelf aan de slag willen met jouw service, maar daarmee wel uitleg nodig hebben;
- Je jouw kennis aan veel meer mensen kunt aanbieden en je dus een grotere impact kunt maken;
- Het een extra inkomstenbron biedt;
- Je makkelijker inkomsten kunt genereren als je eenmaal je cursus hebt staan, een goede marketing is dan belangrijk;
- Je vaste fans kunt krijgen die wachten op je nieuwe cursussen of lid worden van je community.
Voor je klant
Ook voor je (potentiële) klanten zijn online cursussen ideaal, omdat:
- Ze zelf in hun eigen tijd kunnen leren en toepassen;
- Ze minder geld hoeven uit te geven om toch veel te leren;
- Het een laagdrempelige methode is om nieuwe vaardigheden te leren;
- Ze jou op deze manier leren kennen zonder direct een duurdere dienst af te nemen.
Met welk programma maak je een online cursus?
Er zijn diverse mogelijkheden om een online cursus mee te maken. Makkelijk, moeilijk, goedkoop en duur. Er is onderscheid te maken tussen:
1. Een membership plugin
Als je je online cursus maakt met een membership plugin plaats je de inhoud van je cursus simpelweg in WordPress. Met de plugin kun je deze inhoud vervolgens afschermen, waardoor iemand moet betalen om het te kunnen zien. Een populaire membership plugin is Wishlist Member. Deze plugin kost 147 dollar per jaar voor één website, een goed betaalbare optie dus. Persoonlijk vind ik dit geen fijne manier en zeker niet Wishlist Member. Lastig in te stellen en voor mij persoonlijk te weinig gemak en mogelijkheden. Er zijn er echter ook velen die het helemaal geweldig vinden.
2. Een kant-en-klare e-learning site
Een kant-en-klare e-learning site is een platform waarop je je cursussen maakt en aanbied. Dit gaat dus niet via WordPress, maar via de e-learning site zelf. Het voordeel is dat je niks meer aan de lay-out hoeft te doen, geen website hoeft te bouwen en je geen zorgen hoeft te maken over onderhoud en dergelijke. Het is letterlijk kant en klaar. En je krijgt er vaak ook enorm veel voor en alles werkt heel goed. Huddle bijvoorbeeld, is een heel goede. En ook nog in het Nederlands.
Het nadeel is de prijs, maar zoals gezegd krijg je daar wel heel veel voor terug. Daarnaast heb je met deze optie minder vrijheid in de bewerking en lay-out van je leeromgeving. Maar ik moet zeggen dat bijvoorbeeld Huddle er prachtig en overzichtelijk uitziet. Absoluut een aanrader. Uitproberen? Probeer Huddle hier 14 dagen gratis.
Huddle koppel je aan het geweldige betaalprogramma Plug&Pay. Veel makkelijker dan WooCommerce, alles is in het Nederlands en je hoeft zelf niets in te stellen. De investering daarvoor is echter wel hoger. Maar dat is het meer dan waard.
3. Een Learning Management System (LMS)
Een Learning Management System (LMS) is een manier om een online leeromgeving te maken op je eigen website. Net zoals een e-learning site, alleen dan onder eigen beheer. Er zijn diverse opties, met de bekendste Learndash. Een LMS met vele opties, vele lay-out mogelijkheden en een zeer professionele uitstraling. Ook ik gebruik Learndash en onder het volgende kopje lees je hoe. Eveneens lees je welke plugins je nog meer nodig hebt om je online cursus mee te maken. Learndash is ook goed betaalbaar: 200 dollar per jaar. Hier leer je hoe je een online academie maakt met Learndash.
Mijn tips voor het maken van een online cursus: programma, WordPress thema, plugins en meer
Een website maken met WordPress
Een website maken doe ik altijd met WordPress. Dit gratis platform is makkelijk in gebruik en makkelijk te onderhouden. Als je nog nooit met WordPress hebt gewerkt zit er wel een leercurve aan vast. Met andere woorden: je moet er even induiken om het onder de knie te krijgen. Die leercurve hangt af van hoe technisch je zelf bent en hoeveel zin je hebt in het uitzoeken van WordPress. Lees hier hoe je makkelijk in 5 stappen een WordPress website maakt.
Maak je website met een goede host, zoals Cloud86.
TIP: heb je al een website en wil je een online cursus maken? Overweeg dan om dit te doen op een nieuwe domeinnaam. Bijvoorbeeld jedomeinnaam.academy. Of jedomeinnaam.online. Zo wordt je website niet te zwaar en heb je direct een aparte ruimte helemaal gericht op je leeromgeving en shop.
Programma voor online leeromgeving: Learndash
Na ervaring met zowel Wishlist Member als Learndash weet ik het zeker: ik ben dol op Learndash en ook mijn Sabine Boogaard Academy is hiermee gemaakt. Dit Learning Management System (LMS) is één van de meest populaire programma’s om een online cursus mee te maken en dat is niet voor niets.
Learndash is makkelijk in gebruik, heeft zoveel mogelijkheden dat er altijd iets voor je bij zit en er zijn zoveel instructiefilmpjes dat je het vrij makkelijk zelf kunt instellen. Ja er is een leercurve, maar net als bij WordPress hangt het ook erg af van hoe technisch en handig je bent met websites en hoeveel zin je hebt om alles uit te zoeken.
Of je nu zelf een online cursus maakt of het laat uitbesteden: Learndash is absoluut ideaal. Je kunt er vele cursussen mee maken, zowel klein als groot. Met tekst, video’s, pdf’s: wat je wilt. Je kunt modules maken, hoofdstukken, opdrachten en quizzen.
Met Learndash kun je veel instellen. Alle content direct beschikbaar maken of via content dripping. Bij content dripping maak je lesmateriaal na een aantal dagen of weken pas beschikbaar.
Learndash is een betaalde plugin en kost 199 dollar per jaar voor 1 website.
WordPress thema: Astra Pro
Zoals je misschien weet is mijn favoriete WordPress thema Impreza. Daarmee maak ik alle websites voor klanten en voor mezelf. Echter, voor het gebruik van Learndash is er een WordPress thema die helemaal is afgestemd op Learndash en het maken van een online leeromgeving. Namelijk Astra (gratis) en Astra Pro (betaald). Niet gezegd dat andere WordPress thema’s niet goed werken! Ik koos echter voor Astra Pro en dat bevalt me heel goed.
Waarom? Astra heeft diverse opties om de basic lay-out van Learndash aan te passen aan jouw wensen. Ook zijn er vele andere opties om de lay-out aan te passen, maar het thema is niet lastig in te stellen zoals sommige andere thema’s. Astra werkt met vele page builders, waaronder de Block Editor en Elementor. Ikzelf gebruik het liefste Elementor.
Ook handig: Astra heeft standaard templates voor diverse doeleinden. Als je je online cursus homepage dus niet helemaal zelf wilt ontwerpen kies je simpelweg een template en past dit aan met jouw content en kleuren. Om een template te kiezen moet je de plugin Starter Templates downloaden.
Astra Pro kost 49 dollar per jaar of 199 dollar levenslang (voor 1 website).
Betaling en shop: WooCommerce en Mollie
Om je online cursussen te verkopen koppel je Learndash aan WooCommerce. Hiervoor volg je simpelweg deze stappen. Zodra je voor je cursus een product hebt aangemaakt en WooCommerce hebt ingesteld, kun je gaan verkopen (als je online cursus klaar is natuurlijk).
Wil je cursussen aanbieden in abonnement-vorm of bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om in twee termijnen te laten betalen? Dat kan! Daarvoor heb je de plugin WooCommerce Subscriptions nodig. Hier vind je informatie over hoe je abonnementen of herhaalde betalingen instelt met deze plugin.
Om betalingen te ontvangen via iDeal is een goede optie om je aan te melden bij Mollie. Hiervoor heb je wel een bedrijfsrekening nodig en dus een inschrijving bij de KvK. Omdat ik niet in Nederland woon (lees hier mijn verhaal), werkt het voor mij een beetje anders.
Als je een eigen bedrijf hebt in het buitenland en niet staat ingeschreven bij de KvK, kun je je niet aanmelden bij Mollie. Gelukkig is er wel een andere oplossing. Lees hier alles over ondernemen in het buitenland en hoe je de betalingsmogelijkheid iDeal regelt.
Handige plugins voor je online cursus
Mollie Payments for WooCommerce
Met deze plugin koppel je WooCommerce aan Mollie. Na het instellen kun je betalingen ontvangen via onder andere iDeal.
Checkout field editor for WooCommerce
WooCommerce heeft een standaard checkout veld en het is goed mogelijk dat je dat wilt aanpassen. Een checkout veld bestaat uit bijvoorbeeld de naam, achternaam, adres, naam van je bedrijf, postcode en telefoonnummer. Met deze plugin kun je dat aanpassen.
Cartflows
WooCommerce heeft een standaard verkoopfunnel, waarbij je klant veel moet doorklikken om uiteindelijk te kopen. En in WooCommerce kun je bijna niets wijzigen aan de layout. Daarnaast is er geen bedankpagina en kun je geen upsells doen tijdens het afrekenproces. Dit los je op met Cartflows. Hiermee maak je niet alleen mooie betaalpagina’s, maar ook effectieve checkoutfunnels voor meer verkopen en een professionele checkout. Een aanrader!
Andere plugins voor je WordPress website
Er zijn nog andere (essentiële) plugins die je nodig hebt voor je WordPress website. Om deze goed te beveiligen bijvoorbeeld en voor SEO zoekmachine optimalisatie. Hier vind je een overzicht van handige plugins voor je website.
Een online cursus maken: leuk, makkelijk en een manier om je bedrijf te laten groeien. Heb jij al een online leeromgeving?
Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? En aanbiedingen ontvangen voor mijn online cursussen en e-books? Meld je dan hier aan!
In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.
16 reacties. Plaats een nieuwe
Dank je wel Sabine voor deze tips. Heel erg handig 🙂
Heel graag gedaan!
Superhandige tips, thanks. Vind je zoiets als Learndash handiger dan bijv. de cursus aanmaken op je WordPress website en met een membership plugin mensen toegang geven tot dit deel van je site? Dat is een stuk goedkoper denk ik?
Graag gedaan Femke! Je vraag wordt eigenlijk al beantwoord in het eerste deel van dit artikel onder ‘met welk programma maak je je online cursus’. Daar staat het verschil en prijzen van Learndash en membership plugin en daarin zie je dat de kosten ongeveer gelijk zijn. Beiden maak je ook gewoon op je eigen website waarmee je toegang geeft tot die betreffende content. Tegenwoordig heeft Learndash ook een membership optie trouwens. Succes!
Bedankt voor tips Sabine! Ik ben zelf nu de overweging aan het maken tussen Learndash en Huddle. Wat me bij Huddle erg aanspreekt is dat ze hele mooie functionaliteiten bieden om je eigen community te bouwen. Dat maakt me dan weer onafhankelijker dan bijv een facebook groep te gebruiken. Plus dat FB ook een behoorlijke afleidingsmachine is 😉
Ken jij plugin’s die een vergelijkbare (zoals huddle) community beleving kunnen bieden?
Dankjewel Ivo voor je leuke reactie! Bij Learndash kun je ook een community maken, namelijk met de plugins BuddyPress of BBpress, afhankelijk van wat je precies wilt. Met bbPres kun je bijvoorbeeld een forum maken. Misschien heb je nog iets aan deze informatie: https://www.learndash.com/add-on/buddypress/. Succes!
Bedankt voor je artikel. Voor het Membership gedeelte, kan je ook goed met WooCommerce Membership werken. Werkt natuurlijk goed samen met WooCommerce 🙂 en ook ideaal als je Subscriptions wilt aanbieden.
Graag gedaan! En ja klopt, die gaat ook heel goed samen! Dankjewel voor de extra tip!
Hoi Sabine, bedankt voor je artikel. Ik heb een simpele website gebouwd met het Impreza thema. Als ik een online cursus zou willen opzetten en ik een andere domeinnaam kies bijv. xxx.academy, kan ik daar dan bijv wel het Astra (pro) thema gebruiken? Of is dat niet verstandig en kan ik het beste dan mijn website ook omzetten?
Hoi Line, dankjewel voor je reactie! Ja hoor dat kan prima, op 1 website het ene theme en op de andere website het andere theme. Heb ik zelf ook. Deze website is met Impreza gemaakt en mijn .academy website met Astra Pro. Je hoeft je website niet om te zetten, tenzij je alles op 1 domeinnaam wilt, maar dat is niet nodig (en ook niet altijd wenselijk). Ik hoop dat je vraag hiermee is beantwoord!
Helemaal duidelijk. Bedankt voor je advies!
Hi Sabine, ik heb een vraag. Ik heb reeds een hoofd website met webshop en nu een apart domein voor mijn learndash academy. Hoe kan ik mijn learndash academy koppelen aan de webshop op mijn hoofd domein om mijn cursussen te verkopen?
Alvast bedankt!
Hoi Wendy, dat is heel lastig en kan alleen met externe functies zoals Zapier. Kijk maar eens bij Zapier. Het kan wel, maar om het goed te laten verlopen moet je daar betaalde functies voor instellen. Bij Zapier hebben ze dat wel. Hoop dat het daarmee lukt! Groetjes, Sabine
Wat goed om te lezen, ik zou willen dat ik je eerder had gevonden, dat had veel uitzoekerij gescheeld. Ik heb na veel bloed zweet en tranen de leeromgeving via wp en learndash voor elkaar, maar wel 1 vraag want ik krijg nu spam aanmeldingen/registraties binnen en wil dat stoppen, ik heb je blog hierover gelezen. daarin schrijf je dat het gemakkelijkste is om bij instellingen, iedereen kan registreren, uit te vinken. Heeft dit geen consequenties voor mijn studenten of voor de nieuwe studenten die zich willen inschrijven/aanmelden?
Hoi Angelique, dankjewel voor je vraag! Je kunt dat inderdaad gewoon uitvinken. Ikzelf heb het beiden: ik heb dit uitgevinkt én de plugin van cleantalk erop staan. Je kunt ook alleen de plugin installeren en het vinkje aan laten staan als je dat wilt. Maar als je de plugin niet wilt dan kun je zeker het vinkje uitschakelen zonder gevolgen (behalve dat je geen spam meer krijgt :D). Groetjes, Sabine
Fantastic guide on creating online courses! To elevate the educational experience further, consider integrating a Social Community WordPress Theme. This combination not only empowers course creation but also fosters a collaborative learning environment, where students connect, share, and engage within a dynamic online community.