Hoe begin je met een wordpress website maken

Een WordPress website maken met deze 5 simpele stappen

Je hebt besloten dat je een (nieuwe) website wilt voor je bedrijf of je blog, maar waar en hoe begin je? WordPress is het ideale platform om makkelijk je website mee te maken zonder dat je daarvoor ingewikkelde technische kennis nodig hebt. En er zitten meer voordelen aan het gebruik van WordPress. Maar waar begin je? Volg deze 5 stappen om snel en makkelijk (een eerste opzet van) je website online te hebben.


WordPress website maken: de 5 stappen


Heb je eigenlijk wel een website nodig? Twijfel je daaraan, lees dan eerst dit artikel. Voordat ik overga tot een uitgebreidere beschrijving van deze 5 stappen, eerst even een kort overzicht van wat er komen gaat.

 1. Kies een domeinnaam
 2. Vind een host en kies een pakket
 3. Installeer WordPress en kies een WordPress thema
 4. Leer het WordPress dashboard kennen en installeer de plugins die je nodig hebt
 5. Ontwerp je website

Ben je er klaar voor? Hier lees je wat te doen om in deze 5 simpele stappen een website online te hebben. Als je je website laat maken door een webdesigner, houd dan hier rekening mee. Vergeet ook niet hoeveel tijd je kwijt bent aan het maken van een website.

 


Stap 1: Kies een domeinnaam


Voordat je je website kunt maken moet je eerst een domeinnaam kiezen. Je domeinnaam is één van de belangrijkste onderdelen van je website aangezien dit is hoe je bezoekers je vinden en je identificeren met jouw merk.

Maak je domeinnaam niet te ingewikkeld en niet te lang. Mensen moeten dit immers intypen in hun browser. Kies een domeinnaam die iets zegt over jouw bedrijf of het onderwerp waarover je blogt. Het moet makkelijk zijn voor mensen om je hieraan te herkennen.

Er is een eeuwige discussie over het gebruik van je eigen naam of van een beschrijving of bedrijfsnaam als domeinnaam. Mijn bedrijf staat op mijn eigen naam en dat is ook mijn domeinnaam. Vond ik persoonlijk fijn, omdat veel mensen me al kenden op mijn naam en dit nooit zal veranderen. Een bedrijfsnaam kan natuurlijk veranderen. Aan de andere kant kan een bedrijfsnaam of een beschrijving van wat je doet betere herkenning oproepen en zorgen voor betere vindbaarheid op Google.

Hier enkele tips voor het kiezen van je domeinnaam

 1. Houd het kort en zorg dat het makkelijk te onthouden is.
 2. Gebruik een domeinnaam die bij jouw bedrijf of blog past. Je eigen naam of je bedrijfsnaam bijvoorbeeld.
 3. Voorkom verwarring en houd de spelling simpel. Geen ingewikkelde woorden en voorkom andere spelling dan dat iemand verwacht van de betreffende naam of woord. Als een bepaalde naam al bezet is (zie verder) en je wilt de naam anders spellen, wees je er dan van bewust dat jouw naam wellicht snel verward wordt met de domeinnaam die al bestaat. En dat is meestal niet wat je wilt.
 4. Probeer streepjes te vermijden. Is de domeinnaam die je wilt al bezet en je wilt een streepje, kun je wellicht beter kiezen voor een totaal andere domeinnaam. Mensen zullen eerder de website zonder streepje intikken als url dan met streepje, en dat kan je bezoekers kosten.
 5. Welke extensie wil je? Kies de extensie die past bij jouw doelen. Is jouw bedrijf of blog alleen bedoeld voor Nederlandse bezoekers en klanten, dan is .nl het meest logisch. Voor internationale doeleinden kun je het beste .com kiezen. Maak er niks ingewikkelds van, tenzij dat bij je doel past. Zo heeft de website waar je mijn cursussen vindt deze extensie.
 6. Maak je domeinnaam zoekmachinevriendelijk. De naam van je bedrijf of je eigen naam is hierin een goede keuze. Maar je kunt er ook voor kiezen letterlijk zoekwoorden te gebruiken. Bijvoorbeeld ‘kledingadviesinamsterdam.nl’.
 7. Leg ook andere domeinnamen vast. Je gebruikt uiteraard maar één domeinnaam, maar het is handig variaties daarop ook vast te leggen die allemaal linken naar je hoofddomein. Hiermee voorkom je dat andere ondernemers of bloggers met een variatie op jouw domeinnaam aan de haal gaan. Hierin kun je dus wel cijfers en nummers gebruiken en ook de .com versie kun je vastleggen. Je linkt dan alles naar jouw eigenlijke domeinnaam.
 8. Gebruik geen bestaande merknamen. Dit kan je een boete opleveren en bovendien komt het niet erg professioneel en creatief over. Daarnaast zal het echte merk altijd van jou winnen in zoekmachines en als mensen het gaan intikken.

Is je domeinnaam nog vrij?

Als je je domeinnaam hebt gekozen moet je kijken of deze nog beschikbaar is. Als je een .nl extensie wilt dan kun je hier kijken of je domeinnaam nog vrij is. Ikzelf check de domeinnaam altijd bij de host. Elke host heeft deze functie. Daarmee kun je ook achterhalen of je domeinnaam nog beschikbaar is met andere extensies.

 


Stap 2: Kies een host en koop een website pakket


Er zijn vele hosts waarbij je je website kunt onderbrengen, dus welke kies je? Heel belangrijk is de service, hulp, de grootte van het pakket, de gebruiksvriendelijkheid, de snelheid van je website en de snelheid voor als je hulp nodig hebt. Bekijk dus reviews van de host die je op het oog hebt.

Mijn aanbevelingen voor een goede host zijn:

 • SiteGround | Een Engelstalige host, één van de bekendste en beste ter wereld. Heel goede en snelle service (24/7, via chat), makkelijk in gebruik, voor een snelle website en goed betaalbaar. Je kunt hier ook direct je domeinnaam vastleggen. WordPress wordt automatisch voor je geïnstalleerd.
 • Antagonist | Goede Nederlandse host. Snelle service (wel minder snel dan bij Siteground en niet 24/7), snelle website en je kunt er ook meteen je domeinnaam vastleggen. Als hosting pakket volstaat in de meeste gevallen het SLIM-pakket.

Als webdesigner werk ik met veel verschillende hosts, waarvan SiteGround en Antagonist absoluut de fijnste zijn.. Met name hoe makkelijk het is om in je website mappen en in je database dingen aan te passen spreekt me aan. Daarnaast is de service snel en op beide websites vind je bijna overal uitleg over.

Natuurlijk is de prijs van je host belangrijk, maar bespaar niet op je host. Beter iets meer betalen voor goede service en een snelle website dan heel weinig met veel problemen. Dat kost je uiteindelijk bezoekers en klanten.

 


Stap 3: Installeer WordPress en kies een WordPress thema


Installeer WordPress

Hoe je WordPress op je website installeert is per host verschillend. Kies je voor SiteGround, dan kun je kiezen voor WordPress hosting. Daarmee is WordPress al geïnstalleerd en kun je in 5 minuten beginnen me je website. Kies je voor een andere host? Zoek dan even in de documentatie op hun website naar hoe je WordPress installeert. Het is in de meeste gevallen heel makkelijk en snel gedaan.

Kies een WordPress thema

Een WordPress thema kiezen is een lastiger werkje. Er zijn er namelijk duizenden. Betaald. En dan ook nog duizenden gratis thema’s. Wil je een professionele website of blog? Kies dan altijd voor een betaald thema dat goed staat aangeschreven. In dit artikel vind je een stappenplan voor het kiezen van een WordPress thema.

Bedenk je eerst wat het doel is van je website. Wil je een blog maken? Dan is dit WordPress thema speciaal voor bloggers een aanrader. Ga je voor een professionele website voor je bedrijf? Kijk dan eens naar dit WordPress thema. Wil je snel een mooie en functionele website? Dan is Astra Pro een aanrader.

Vergeet niet ook een child theme te installeren om te voorkomen dat je aanpassingen aan je website kwijt bent na een update.

 


Stap 4: Leer het WordPress dashboard kennen en installeer de plugins die je nodig hebt


Leer het WordPress dashboard kennen

Als je nog nooit met WordPress hebt gewerkt is het handig om eerst uit te zoeken hoe alles werkt. Hoe log je in? Hoe maak je een nieuwe pagina aan? Waar maak je een menu? Hoe schrijf je een blog? Waar stel je SEO in? Hoe beveilig je je website?

Het is handig jezelf het dashboard en andere functies eigen te maken voordat je begint. In dit e-book vind je de WordPress basics en vele handige tips.

Installeer de benodigde plugins

Elke website heeft plugins nodig dus die van jou ook. Voor bijvoorbeeld beveiliging, SEO, foto’s verkleinen, social media of wat dan ook. Welke plugins je nodig hebt hangt ook af van wat je wilt op je website. Verschillende functies vereisen verschillende plugins. Hier vind je een artikel over de gratis plugins die ik gebruik. En lees hier met welke 7 premium WordPress plugins ik meer klanten uit mijn website haal.

 


Stap 5: Ontwerp je website


Zodra WordPress en je WordPress thema op je website staan en je je de belangrijkste plugins hebt geïnstalleerd, dan is het tijd om je website te gaan maken. Hiervoor heb je teksten en foto’s nodig en je moet weten hoe je wilt dat je website eruit komt te zien.

Denk ook aan de kleuren en het lettertype die je wilt op je website. Maar eigenlijk nog veel belangrijker is dat je met het ontwerp jouw doelgroep aanspreekt. Je website moet er zo uit komen te zien dat bezoekers doorklikken en op je website blijven. Van de 5 stappen is dit ook de moeilijkste. Gaat dit niet goed, dan loop je bezoekers en mogelijke klanten mis. Volg daarom deze stappen om een goed functionerende website te maken.

Om je een handje te helpen kun je bijvoorbeeld eens kijken naar deze 11 onderdelen die elke website homepagina zou moeten hebben. En wil je bepaalde dingen aanpassen die je niet kunt aanpassen in je thema? Lees dan hier hoe je met CSS en HTML aan de slag kunt.

Naast lay-out is het vooral erg belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is. Met andere woorden: dat je bezoeker makkelijk en snel kan vinden waar hij of zij naar op zoek is. Hier vind je 15 tips voor een gebruiksvriendelijke website.

 


Klanten en inkomsten uit je website halen


Nu je veel tijd en moeite in je website hebt gestoken wil je natuurlijk ook dat je website daadwerkelijk klanten en inkomsten op gaat leveren. Lees hier hoe je je website inzet als winstgevende marketingmachine.

Ben je net begonnen met je eigen bedrijf? Lee dan deze tips om als beginnend ondernemer aan volgers en klanten te komen.

 


Heb jij al een website gemaakt waar je tevreden mee bent?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? En aanbiedingen ontvangen voor mijn online cursussen en e-books? Meld je dan hier aan!

In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Dit artikel delen:

Je website promoten op social media

GRATIS E-BOOKS

Bij het maken van een website komt een hoop kijken. Vooral na het maken van de website, want hoe ga je daar daadwerkelijk bezoekers, klanten en inkomsten uithalen?

Met mijn gratis e-books kun je de eerste stappen zetten naar een website die voor je gaat werken. Stel je voor dat potentiële klanten afspraken met je maken terwijl jij ligt te slapen. En dat er maandelijks duizenden bezoekers via Google op je website komen die jouw e-books of cursussen kopen. Download jouw e-book en start direct om deze droom werkelijkheid te maken.

Vorig bericht
Krijg meer bezoekers, klanten en inkomsten met bloggen | Zó doe je dat!
Volgend bericht
Een online cursus maken | Welke programma’s, plugins en WordPress thema heb je nodig?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.