Geld verdienen met bloggen | Affiliate marketing uitgelegd

Bloggen

Hoe geld verdienen met bloggen? Of je nu blogt voor je bedrijf of een persoonlijke blog hebt: met bloggen kun je geld verdienen. Er zijn vele manieren om geld te verdienen met bloggen. Denk aan banners plaatsen op je website, gesponsorde artikelen schrijven, winacties organiseren en affiliate marketing. Ik begin met affiliate marketing. Eén van de meestgebruikte manieren om geld te verdienen met je blog, leuk, snel én makkelijk. Ben jij benieuwd naar hoe je geld verdient met affiliate marketing en hoe je dit effectief inzet op je blog? Dan is dit artikel voor jou!


Wat is affiliate marketing?


Affiliate marketing is het plaatsen van links op je website naar producten of diensten zoals boeken, coaching programma’s of elektronica die worden verkocht in een bepaalde webshop. Als affiliate promoot je een product. Zodra iemand dat of een ander product via jouw unieke link in de betreffende webshop koopt ontvang jij een percentage van de aankoopprijs.

In de meeste gevallen krijg je betaald per verkoop. Omdat er in de link die jij op je website plaatst een unieke code staat weet het programma wie iets heeft gekocht via jouw website. Meestal krijg je uitbetaald vanaf een bepaald bedrag. Bij Booking.com bijvoorbeeld krijg ik pas betaald als de grens van 100 euro is bereikt, bij Bol.com is dat 10 euro.

 


Hoe werkt affiliate marketing?


  1. Kies een affiliateprogramma of partnerprogramma (zie verderop wat de mogelijkheden zijn) en een product dat je wilt promoten. Wat voor product je promoot hangt af van het onderwerp waarover je schrijft.
  2. Registreer je en wacht even totdat het programma je website heeft goedgekeurd. Je ontvangt vervolgens een unieke code voor jouw website.
  3. Zoek het product dat je wilt promoten. Je ontvangt een unieke affiliate link voor dat product.
  4. Als je een blog hebt geschreven waar dit product in past plaats je de link in deze blog, bijvoorbeeld door een product aan te raden. Zoals ik in dit artikel met 7 inspirerende boekentips doe.
  5. Zodra iemand op deze link klikt wordt er een cookie opgeslagen op de computer waarna deze persoon wordt doorgestuurd naar de productpagina op de betreffende webshop. De cookie zorgt ervoor dat ook als deze persoon niet nu koopt maar bijvoorbeeld overmorgen wel, deze aankoop nog steeds aan jou gelinkt wordt.
  6. Als deze persoon iets op die webshop koopt, dat hoeft niet specifiek dat product te zijn, verdien jij daar een klein percentage van het totaalbedrag mee.

 


Waar haal je affiliate links vandaan?


Voordat je begint met affiliate links zoeken moet je eerst precies weten wat je eigenlijk wilt promoten. Als je dat weet zoek je daar affiliateprogramma’s bij. Dit hangt af van waarover je schrijft. Voor mijn reisblog bijvoorbeeld ben ik aangesloten bij het affiliateprogramma van Booking.com, maar voor mijn bedrijfsblog heb ik daar niks aan.

Je kunt je aanmelden bij diverse affiliateprogramma’s, dit is gratis en werkt vrij makkelijk. Het kost wel even tijd om uit te vinden welke bedrijven en producten je vindt bij welk affiliateprogramma.

Algemene affiliateprogramma’s

Zeker als je veel verschillende producten of diensten gaat promoten zijn affiliateprogramma’s ideaal. Hier vind je een groot aanbod aan webshops waar je je kunt aanmelden. Let op dat het wel echt relevant moet zijn voor jouw onderwerp. Als je je gaat aanmelden wordt je website eerst gecontroleerd en voldoet deze niet aan de eisen dan zullen ze je afwijzen. Ook als je wel wordt aangemeld en het levert niets op kunnen ze je er zonder pardon weer uitgooien.

Affiliateprogramma’s waar je je kunt aanmelden zijn bijvoorbeeld:

En dan heb je ook nog LinkPizza. Dit platform werkt samen met alle affiliate programma’s en veel partnerprogramma’s die hieronder zijn genoemd. Je meldt je gratis aan. Vervolgens kun je links plaatsen in je artikelen en maakt LinkPizza automatisch affiliate links hiervan. Dat scheelt een hoop tijd, aangezien je je dan niet bij elk programma afzonderlijk moet aanmelden én niet steeds affiliate links hoeft te maken. Meld je hier gratis aan. Je betaalt 20% van je winst aan LinkPizza, maar dat is het meer dan waard.

Partnerprogramma’s

Sommige grote webshops hebben ook hun eigen partnerprogramma. Denk aan Bol.com, Envato Market en Coolblue. Wil je iets anders promoten? Google dan even om te achterhalen of er een partnerprogramma bij aangesloten zit.

Bol.com vind ik persoonlijk ideaal omdat er veel te vinden valt voor iedereen. Of je nu blogt over afvallen en gezonde voeding of over coaching: er is voor ieder wat wils. Het nadeel van Bol.com is echter dat je vrij weinig commissie krijgt. Je moet dus heel veel verkopen, of per keer heel dure producten, wil je er veel uithalen.

Je kunt naast affiliate links met deze programma’s ook banners op je website zetten. Hier komt later een artikel over, maar ik kan alvast verklappen dat ik hier zelf geen fan van ben.

 


Vergeet dit niet: 5 dingen om rekening mee te houden


1. Gebruik altijd no follow links

Het wel of niet gebruiken van no follow links is nog steeds een grote discussie in online marketing-land. Niet dat er discussie zou moeten zijn: elke commerciële link moet namelijk een no follow link zijn. Toch proberen veel bedrijven bloggers over te halen een follow link te gebruiken en er zijn veel bloggers die overstag gaan. Ik bedank altijd vriendelijk voor een commercieel aanbod als hier met een bedrijf geen discussie over mogelijk is.

Waarom?

Wat is een no follow link?

No follow is een extra tag die je aan links meegeeft waardoor je tegen Google zegt dat 1) deze link niet gevolgd hoeft te worden en 2) er geen waarde hoeft te worden toegevoegd aan de website waarnaar je linkt.

Wanneer gebruik je een no follow link?

Bij elke link waar een commerciële gedachte achter zit. Dus ook een affiliate link.

Hoe maak je een no follow link?

Maak eerst de link aan via de normale weg. Schakel dan in de editor van ‘visueel’ naar ’tekst’ en zoek de link. Deze ziet er zo uit:

<a href=”JOUW LINK” target=”_blank” rel=”noopener”>LINKTEKST</a>

Het enige dat je nu hoeft te doen is voor ‘noopener’ ‘nofollow’ óf ‘sponsored’ toe te voegen. Dan ziet de link er dus zo uit:

<a href=”JOUW LINK” target=”_blank” rel=”nofollow noopener”>LINKTEKST</a>

Zorg dat je alle externe links opent in een nieuw tabblad. Dat doe je zo.

Wat gebeurt er als je geen no follow link plaatst?

Als je het een keertje vergeet zal er niet zoveel gebeuren, maar als je het elke keer niet doet dan gaat Google je straffen. En dat wil je niet, want dat heeft invloed op het verkeer dat via Google op jouw website komt. Daarnaast is het gewoon hoogst irritant dat er nog steeds bedrijven zijn die het blijven proberen met do-follow links omdat ze weten dat er veel bloggers zijn die er intrappen. Terwijl deze bedrijven enkel en alleen geïnteresseerd zijn in geld en hun ranking op Google, en niet in jou of jouw website.

2. Ga niet bloggen voor het geld

Hoewel er uitzonderingen zijn, zul je niet rijk worden van bloggen. Starten met bloggen voor het geld is dus ook een slecht idee. Begin met bloggen omdat je van schrijven houdt en dit voor jou een perfecte manier is om jouw kennis met de wereld te delen. Bloggen voor je bedrijf is ook ideaal om je online zichtbaarheid te vergroten en meer klanten te krijgen. En er zijn nog veel meer redenen waarom bloggen je bedrijf kan laten groeien. Klanten krijgen voor je bedrijf en meer online zichtbaarheid zijn eerste prioriteit, daarna pas komt verdienen met bloggen. Dat je er ook geld mee kunt verdienen is dus een leuke bijkomstigheid. Een extra zakcentje waarmee je mooi je host en domeinnaam kunt betalen. En als je het goed doet en veel lezers hebt kan het zomaar uitgroeien tot een beetje meer dan een leuk extraatje.

3. Wees altijd transparant

Blijf transparant naar je lezers toe, zodat zij weten dat een bepaald artikel betaalde content of links bevat. Zet bijvoorbeeld onderaan het artikel ‘In dit artikel staan affiliate links’, ‘In samenwerking met…’ of ‘Dit is een gesponsord artikel’. Dat is wel zo eerlijk naar je lezers toe. Sterker nog: het is verplicht om dit aan te geven. Je kunt ook een disclaimer op je website plaatsen waar lezers meer informatie kunnen vinden. Dan maak je het nog transparanter. Zie mijn disclaimer als voorbeeld.

4. Word niet commercieel: vermijd affiliate links om de affiliate links

Ikzelf ben groot voorstander van eerlijke en open affiliate marketing. Daarnaast worden je lezers er niet blij van als je je blogs volpropt met betaalde links. Zorg dus sowieso voor balans en plaats niet alleen maar artikelen met affiliate links erin. Een artikel gaat niet om de betaalde link, maar om de content. Zéker als je blogt voor je bedrijf. Schrijf eerst je artikel en kijk daarna of er een affiliate link bij past. Wees hierin ook eerlijk: ga geen producten aanprijzen die niet van toepassing zijn. De kwaliteit van je blog staat altijd voorop, daarna pas komt de affiliate link. Geef eerlijke adviezen en ga beter geen producten promoten die je zelf eigenlijk helemaal niet kent. Dat is niet eerlijk tegenover je lezer plus dat het je goede naam kan schaden als blijkt dat je lezers iets kopen dat helemaal niet goed is. Waardevolle content is het allerbelangrijkste. 

5. Eerst lezers krijgen, dan affiliate marketing

Affiliate marketing levert uiteraard alleen iets op als je ook lezers hebt. Veel lezers. Hoe meer mensen de link zien hoe meer er op wordt geklikt en hoe groter de kans dat iemand iets koopt. Zo krijg je meer lezers op je blog. In sommige gevallen, met name bij de algemene affiliateprogramma’s kunnen partners de samenwerking met jou verbreken als het niets oplevert. En dat is zonde. Ga dus aan de slag met lezers krijgen. Daarmee zet je direct je bedrijf meer in de schijnwerpers en trek je sneller klanten aan. Dat is uiteindelijk wat je wilt.

 


Andere manieren om geld te verdienen met bloggen


Naast het inzetten van affiliate marketing kun je ook geld verdienen door banners op je website te zetten. Daarnaast kun je denken aan samenwerkingen en advertorials en het via je blog verkopen van e-books of online cursussen.

 


Maak jij gebruik van affiliate marketing?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? En aanbiedingen ontvangen voor mijn online cursussen en e-books? Meld je dan hier aan!


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.


 

Geld verdienen met bloggen

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Handige WordPress tips & tricks | #1
Volgend bericht
Maak een e-mail handtekening | Professioneel overkomen en meer bezoekers op je website

Lees meer!

17 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.