De snelheid van je website verbeteren | 16 Makkelijke manieren

Succesvolle website maken

Hoe maak je je website sneller? Een veel gestelde vraag die ik in dit artikel ga beantwoorden. Een snelle website is essentieel om er meer bezoekers en klanten uit te halen. Het is zelfs een vereiste om hoog in zoekmachines te verschijnen. Er kan echter behoorlijk wat techniek komen kijken bij website snelheid en dat schrikt velen af om ermee aan de slag te gaan. Daarom ga ik het in deze blog zo simpel mogelijk houden en je 15 manieren voorschotelen die je zelf gemakkelijk en snel kunt uitvoeren om je website super snel te maken. Ben je er klaar voor? Let’s go!


Waarom is de snelheid van je website belangrijk?


Het concentratievermogen en geduld van jouw website bezoeker is laag en wordt met de jaren steeds lager. Je hebt dus maar enkele seconden de tijd om jouw waardevolle content te laten zien en je lezer ervan te overtuigen op je website te blijven. Een trage website kan er dan ook zomaar voor zorgen dat je bezoeker al van je website vertrokken is voordat deze überhaupt geladen is. Kijk maar eens naar jezelf: hoe snel word jij ongeduldig als een website niet laadt?

Je kostbare tijd kwijt zijn aan wachten op een website kan ook een hoop irritatie opleveren. En potentiële klanten die jouw website associëren met irritant is niet bepaald wat je wilt. Voor een gebruiksvriendelijke website is snelheid dus essentieel.

Zoekmachines, waaronder Google, straffen trage websites door ze lager te ranken en dus lager in de zoekresultaten te laten zien. De laadtijd van je website heeft dus direct invloed op de SEO van je website. Hoe sneller je website hoe hoger in Google. Best belangrijk.

 


Hoe meet je de laadtijd van je website?


Voordat je aan de slag gaat de snelheid van je website te verbeteren moet je eerst weten hoe snel je website nu eigenlijk is en waar de problemen in de laadtijd zitten. Goed om te weten is dat als je website in jouw browser snel laadt dat dit niet zegt dat je website ook snel laadt bij jouw bezoekers. Altijd meten dus. Er zijn diverse online tools waarmee je je website snelheid kunt testen:

Het is altijd goed om je website snelheid op meerdere tools te testen om er zoveel mogelijk uit te halen. Houd er rekening mee dat de uitslagen een beetje kunnen verschillen.

Wat is een goede laadtijd?

Een goede laadtijd is 2 seconden of minder. Sowieso geldt altijd: hoe sneller hoe beter. Ga je van 10 naar 3 seconden dan heb je al een mega winst. Maar bij website snelheid telt elke seconde. Zelfs van 3 naar 2 seconden levert al betere resultaten op uit je website.

 


De snelheid van je website verbeteren: 7 makkelijke manieren


En met makkelijk bedoel ik dingen waarvoor je niet in de code van je website hoeft te duiken, maar die je zonder veel moeite zelf kunt doen.

1. Kies een goede host

Een host heeft veel invloed op de snelheid van je website. Denk beter dus twee keer na voordat je voor de goedkoopste kiest. Dat kan je later namelijk duur komen te staan. Welke host goed is voor jou hangt ook van de (te verwachten) resultaten en grootte van je website af. Zo is Siteground een heel goede host, maar als je 70.000 bezoekers per maand hebt kun je beter overstappen naar een host die beter is ingesteld op deze bezoekersaantallen. Zoals Cloud86.

2. Verwijder ongebruikte plugins en thema’s

Heb je plugins niet meer nodig of al gedeactiveerd? Beter verwijderen. Is weer een ballast voor je website minder en ook beter voor de veiligheid van je website.

Wat thema’s betreft heb je er maar 3 nodig:

  1. Een Child Theme
  2. Het hoofdthema waaraan je Child Theme is verbonden
  3. Een basis WordPress theme zoals Twenty Seventeen om op terug te vallen

Alle andere thema’s kun je het beste verwijderen.

3. Zet niet lukraak nieuwe plugins op je website

Over plugins gesproken: wees daar altijd zuinig mee. Download alleen plugins die je echt nodig hebt en die je eerst hebt onderzocht. Er zijn nu eenmaal veel plugins die je website kunnen vertragen en hoe meer plugins je website heeft hoe zwaarder simpelweg je website is. Hier lees je tips om op te letten als je op zoek gaat naar een plugin.

4. Gebruik de laatste PHP versie

Uit ervaring weet ik dat veel ondernemers zich niet erg bezighouden met PHP of überhaupt nooit van PHP gehoord hebben. Voor de snelheid en het goed functioneren van je website is de PHP-versie echter wel heel belangrijk. PHP is trouwens een open-source, server en programmeertaal die voornamelijk voor webontwikkeling wordt gebruikt. Dat mag je nu meteen weer vergeten, het belangrijkste is dat je de laatste versie gebruikt. Dit stel je in bij je host en is dus voor iedereen verschillend:

  1. Zoek op Google naar ‘PHP versie updaten (of instellen) + [naam van je host]’ OF in de support van je host naar PHP versie
  2. Ga naar je host en log in
  3. Volg de stappen die je in de handleiding hebt gevonden
  4. Update PHP naar de laatste versie (op het moment van schrijven (maart 2024) is de laatste versie 8+)

Let op: dit klinkt misschien moeilijk, maar het is echt heel makkelijk! Je hebt het in een paar minuten gedaan.

5. Check af en toe de sitediagnose van je website

Wist je dat WordPress een diagnose-functie heeft? Deze vind je onder GEREEDSCHAP > SITEDIAGNOSE. Heel handig om snel te zien of er dingen verbeterd kunnen worden op je website. Zo geeft de Sitediagnose onder andere aan:

  • Als je een verouderde PHP-versie gebruikt
  • Als er plugins ge-update moeten worden
  • Als er plugins opstaan die je niet gebruikt
  • Als er onnodig veel thema’s op je website zijn geïnstalleerd
  • En meer

Probeer maar eens uit en kijk wat de diagnose van jouw website is.

6. Installeer een cache plugin

Een cache plugin zorgt ervoor dat nadat de pagina wordt geladen, deze in de cache wordt opgeslagen. Daardoor hoeft die pagina voor de betreffende bezoeker niet steeds opnieuw geladen te worden. En dat maakt je website sneller.

Daarnaast maken ook deze functies je website sneller:

  • Comprimeren van CSS en JS bestanden
  • Je database opschonen
  • JavaScript uitstellen (defer)
  • Preloaden

Niet elke van deze functies is beschikbaar in elke cache plugin. Als één of meer van deze functies niet beschikbaar is, is het het een goed idee om het met een andere plugin op te lossen.

Goede cache plugins

Aanrader: WP Rocket. Dit is een premium plugin met alle bovengenoemde functies en meer. WP Rocket is makkelijk in te stellen en heeft een uitgebreide documentatie en support waarin je de antwoorden op je vragen vindt. Kosten: 49 dollar per jaar. Koop je het WordPress theme Impreza? Dan krijg je WP Rocket helemaal gratis.

Wil je liever een gratis cache plugin? Dan zijn W3 Total CacheWP Fastest Cache en LiteSpeed aanraders.

7. Verklein je foto’s voor een goede website speed

Foto’s zijn essentieel voor een mooie website en maken je website meer gebruiksvriendelijk en beter SEO geoptimaliseerd. Echter, foto’s kunnen je website ook enorm vertragen als je deze niet verkleint. Begin daar al mee voordat je een foto op je website plaatst. Verklein de foto eerst op je computer. Hoe je je foto’s verkleint voor je website lees je hier.

Daarnaast kun je je foto’s ook extra optimaliseren op je website, door middel van een plugin zoals Smush. Dit is zeker aan te raden, maar het is géén vervanging van het verkleinen op je computer.

8. Schakel lazy load in voor je foto’s

Bij lazy load ziet je bezoeker de eerste foto(‘s) zodra de website is geladen en worden de andere foto’s pas geladen zodra de bezoeker naar beneden scrollt. Net voordat ze in beeld komen.

Lazy load kun je op verschillende manieren inschakelen:

  • Via Smush
  • Via een aparte lazy load plugin
  • Soms zit deze functie erbij in je cache plugin (zoals bij WP Rocket)
  • Soms heeft je host een cache plugin beschikbaar waarin je dit kunt inschakelen

Even kijken dus wat op jou van toepassing is.

9. Optimaliseer achtergrond processen

Daarmee bedoel ik met name de activiteiten van plugins die op de achtergrond hun werk doen. Denk aan bijvoorbeeld een plugin de automatisch backups maakt. Plan de backups op rustige momenten van de dag. En kijk ook eens of je wel elke dag een backup nodig hebt. Als je eens per week iets aanpast op je website kun je ook eens per week een backup maken.

Veel websites laten de Instagram feed zien en ook dit draait op de achtergrond. Kijk eens na hoeveel uur je hebt ingesteld dat deze plugin op nieuwe posts checkt. Dit is echt niet elke 4 uur nodig en kun je ook prima op eens per dag instellen.

10. Gebruik een CDN

Bezoekers van over de hele wereld kunnen een andere laadtijd van je website ervaren. De locatie van je host heeft daar namelijk invloed op. Met een CDN zal de laadtijd voor al je bezoekers hetzelfde zijn door het gebruikt van een netwerk van servers over de hele wereld. Daarin wordt statische content van je website opgeslagen, zoals foto’s, CSS en Javascript. Dit wordt dan direct vanuit de dichtstbijzijnde server geladen bij een website bezoek. Bij WP Rocket kun je er een CDN bijkopen voor 8 dollar per maand.

11. Zet geen audio en video bestanden direct op je website

Video’s of audio bestanden van tientallen MB’s uploaden op je website wordt nog steeds door velen gedaan, maar is echt af te raden. Of beter gezegd: gewoon nooit doen 🙂 Dit vertraagt niet alleen extreem je website, maar ook raakt je hosting pakket sneller vol en dat kost je dus meer geld. Daarnaast zorgt dit voor nog grotere backup bestanden waardoor de boel nog trager en voller wordt.

Hoe zet je dan wel video’s en audio op je website? Door te embedden. In WordPress kun je gemakkelijk zowel YouTube als Vimeo video’s embedden, net als audio bestanden.

12. Kies een snel WordPress theme

Als je op zoek gaat naar een WordPress theme is het ook handig om te kijken hoe de snelheid is geregeld. Kies een thema die website speed belangrijk vindt. Hier lees je hoe je jouw ideale WordPress thema vindt. Een aanrader hierin is Astra Pro. Dit WordPress theme staat bekend om de goede snelheid.

13. Beperk het aantal externe scripts tot een minimum

Het gebruik van externe scripts op je website kan je website behoorlijk vertragen. Je zult dit ook zien als je je website door de snelheidstools haalt.

Bij externe scripts kun je denken aan tracking systemen (zoals Google Analytics), een externe chatfunctie zoals Chatra , Facebook connect of een afsprakensysteem zoals Calendly.

Dit betekent niet dat je het niet moet gebruiken, want zeker de hierboven genoemden zijn heel handig, maar wel dat je het kunt beperken. Ga niet lukraak aan de slag met van alles en nog wat, maar bekijk eerst of het echt nodig is en hoe je het ook kunt oplossen.

Ikzelf heb bijvoorbeeld mijn Calendly agenda niet meer ge-embed op de website, maar overal een uitgaande link van gemaakt. Dat is veel minder belastend voor de snelheid van je website.

14. Houd je website up-to-date

Als je een WordPress website hebt moet je je website regelmatig updaten. Zo heb je altijd de nieuwste versie van thema’s en plugins, zorgt het voor een betere beveiliging en door de nieuwste versies houd je ook de snelheid in stand.

Update het beste eens per week. Gewoon in je WordPress dashboard.

15. De layout van je website heeft invloed op de snelheid

Bewegende onderdelen bijvoorbeeld kunnen je website behoorlijk vertragen. Dit heeft dan wel ook weer te maken met hoe goed de snelheid van alle puntjes hierboven is geoptimaliseerd, maar meestal doet het geen goed. Hetzelfde geldt voor grote en zware onderdelen boven de vouw, dat is het eerste gedeelte dat je ziet als je een website laadt en dus het gedeelte dat als eerste geladen moet worden.

Hoe zwaarder dat is, hoe trager dat in beeld komt en hoe langzamer dat je website maakt. Als jouw website enorm traag is en je hebt alles al gedaan, check dan eens:

  • Of je een bewegende slider bovenaan je homepagina hebt met meerdere foto’s
  • Of die foto’s toevallig best wel een groot formaat hebben
  • En als je geen slider hebt wat er dan boven de vouw staat. Een grote foto van een paar mb’s? Veel bewegende onderdelen?

Kijk eens wat er gebeurt met de snelheid als je dit soort dingen weghaalt van je website. Dat kan enorm veel schelen.

16. Beperk het aantal revisies van blogs en pagina’s (geavanceerd)

Oké toch één manier waarbij je in de code moet duiken. Elke keer dat je een blog of pagina bijwerkt wordt er een nieuwe revisie opgeslagen. En dat kan best oplopen in het aantal revisies. Het is altijd handig om een paar revisies achter de hand te hebben, maar meer dan 3 of 4 heb je er niet nodig. Daarom is het goed om een limiet in te stellen voor het aantal revisies.

Ga daarvoor naar je mappen en je bestanden in je host. Bijvoorbeeld met Cpanel of DirectAdmin. Ga naar de map waarin je website staat en zoek het wp-config.php bestand.

Plaats in dat bestand deze code: define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 3 );

Deze code zorgt ervoor dat er bij elke blog en pagina maximaal 3 revisies worden opgeslagen.

 


Heb jij een snelle website of kan de laadtijd nog wel wat verbeterd worden?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!

In dit artikel staat een affiliate links. Klik hier voor meer informatie.


 

SEO

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Een WooCommerce webshop maken in WordPress | Wat heb je nodig?
Volgend bericht
WhatsApp Business | Wat is het, wat kun je ermee en hoe stel je het in?

Lees meer!

6 reacties. Plaats een nieuwe

  • Uitstekend artikel Sabine! Super bedankt. Leuk om te zien dat je mijn voorstel hebt gerealiseerd. 😁

    Zelf maak ik gebruik van Pagespeed Insights om mijn laadsnelheid te meten. Je tips zullen velen helpen met hun laadsnelheid.

    Ik gebruik Photopea om mijn afbeeldingen te verkleinen. Gratis alternatief voor Photoshop.

    Beantwoorden
    • Dankjewel Nabil! Ik gebruik ook vaak Pagespeed insights, eigenlijk gebruik ik ze allemaal haha, ook om te kunnen vergelijken en meer informatie te hebben. Dankjewel voor je foto-verklein-tip!

      Beantwoorden
  • Hai Sabine,

    Dank voor je tips! Ik heb een vraag: Ik wil WP Fastest Cache uitbreiden naar de premium versie. Weet je of dat problemen geeft als je Smush al hebt? Is dat bv dubbel op?

    Beantwoorden
    • Hoi Elma, die twee plugins zouden goed samen moeten gaan. Ze doen allebei wel echt iets anders namelijk en ik zou ze ook zeker allebei aanraden. De enige overlap die je hebt en je bij één van de twee moet uitzetten is de lazy load functie. En kom je meer overlap tegen zou je deze ook bij één van de twee kunnen uitzetten. Verder zou het geen problemen moeten geven. Succes!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.