Mijn inspirerende boeken top 10 van 2021 | BOEKENTIPS

Zelfstandig ondernemen

In 2021 heb ik weer veel inspirerende boeken gelezen. Met mijn Kobo Plus abonnement van Bol.com verslind ik ebooks als warme broodjes. Afgelopen jaar had ik een klein boeken-dipje van een paar maanden, maar dat heb ik daarna weer ruimschoots ingehaald. Wat is het toch heerlijk, lezen. Zeker in deze tijden van onzekerheid kan ik geen genoeg krijgen van boeken over zelfontwikkeling, indrukwekkende waargebeurde verhalen of chicklits om bij weg te dromen. In dit artikel lees je mijn boeken top 10. Doe er je voordeel mee!


Is een Kobo Plus abonnement een aanrader?


Bij Bol.com kun je voor 9,99 euro per maand een Kobo Plus abonnement kopen. Hierbij lees je onbeperkt ebooks die binnen je abonnement beschikbaar zijn. We hebben het dan over duizenden boeken. En steeds komen er nieuwe bij. Ik lees deze boeken via de Rakuten Kobo app op mijn telefoon en dus niet via een e-reader. Voor mij werkt dat prima. Elk ebook dat je op Bol.com uitzoekt en download wordt direct in de app weergegeven. Zo kun je gemakkelijk je eigen online boekenkast maken. Op Bol.com maak ik ook boekenlijsten. Elk boek dat ik zie en mij aanspreekt gaat op de lijst om later te lezen. Heel handig. Inmiddels staan er 115 boeken op mijn boekenlijstje. Dat wordt doorlezen dus.

Een Kobo Plus abonnement is dus absoluut een aanrader. En ook veel goedkoper dan steeds apart de boeken te moeten kopen. Je kunt je abonnement ook op elk moment stopzetten. Ook tijdelijk. Zo zette ik mijn abonnement afgelopen jaar voor 2 maanden op stop en ging daarna gewoon weer verder. Ideaal dus voor boekliefhebbers.

 


Mijn boeken top 10 van 2021


In willekeurige volgorde. Deze en meer boekentips deel ik ook op mijn Instagram account. Voor ondernemers en iedereen die van lezen houdt.

1. De succesillusie: hoe trainers, goeroes en consultants u dagelijks bedriegen

Om succes te behalen met je bedrijf moet je (SMART) doelen stellen, positief denken, geloven dat je het kunt, een businessplan opstellen, focussen, beginnen met je WHY, authentiek zijn, buiten je comfort zone gaan, doorzettingsvermogen hebben, keuzes maken, marktonderzoek doen en je verhaal vertellen.

Althans, dat is wat goeroes, managementboeken, trainers en consultants je vertellen.

Er is alleen 1 probleempje: geen van deze (en nog veel meer) beweringen, methodes en stappenplannen is bewezen. Het is allemaal gebaseerd op lucht en gezegd door mensen voor wie het toevallig heeft gewerkt.

Richard Engelfriet maakt in zijn boek ‘De Succesillusie’ daarom gehakt van deze ‘succesformules’.

Succes is niet maakbaar en dus ook geen keuze. “De reden dat succesformules niet werken, heeft niets te maken met goede wil of intelligentie van de goeroes. Het maakt ook niet uit of we de succesformule ‘goed’ toepassen. Succes is niet maakbaar omdat u afhankelijk bent van anderen. (…) Succes waarbij u afhankelijk bent van anderen is per definitie volstrekt onvoorspelbaar en daarmee niet maakbaar.”

Een succesformule die altijd werkt bestaat niet.

“De juiste man op de juiste plek met het juiste talent op het juiste moment levert soms succes op. En soms ook niet.”

In het boek duikt Engelfriet in al het wetenschappelijk onderzoek dat niet is gedaan om succesformules zoals positief denken en doelen stellen aan te tonen. Met veel humor en leuke voorbeelden.

Betekent dit dat je nooit meer naar goeroes moet luisteren? Nee. Als jij daar gelukkig van wordt en het je inspiratie geeft, zeker doen. Het betekent alleen niet dat je er ook per definitie succes mee behaalt. Wat voor een succesvol persoon werkt werkt niet ook automatisch voor jou.

Hoe krijg je dan wel succes? Dat is dus totaal onduidelijk en niet te voorspellen. Werk vooral op een manier die bij jou past en waar jij gelukkig van wordt. Dat kan zijn bloggen, social media advertenties maken, e-mailmarketing, affiliate marketing of alles tegelijk. Eigenlijk doen we maar wat met z’n allen en dat lijkt me helemaal prima. Ik blijf ook gewoon mijn positieve zelf met doorzettingsvermogen inspiratie opdoen. Wat wel duidelijk is, is dat als je niet gezien wordt door je ideale klant je ook niets verkoopt. Werk dus aan je zichtbaarheid en vindbaarheid.

Een aanrader dit boek, het houdt je met beide voetjes stevig op de grond en zet je aan het denken.

Vertel: hoe denk jij over succesformules?

HIER KUN JE HET BOEK KOPEN (gratis voor Kobo Plus abonnees)

 

2. Het leven is te kort om op kantoor te zitten

Alle zekerheden van je carrière, je prachtige huis met hypotheek, je luxe auto en het uitzicht op een geweldig pensioen zomaar opgeven om te gaan doen wat je het liefste doet. Niet meer elke maand spullen kopen die je toch niet nodig hebt. Je zou wel gek zijn. Of toch niet?

Voor veel mensen is dit een ver van hun bed show. Mensen die huis en haard opgeven om hun dromen te volgen.

Ik deed het ook. Letterlijk. Ik verkocht mijn prachtige huis, stopte mijn carrière waar ik jarenlang hard voor had gewerkt, stapte in het vliegtuig en vertrok naar mijn nieuwe leven aan de andere kant van de wereld.

Zo hoog mogelijk studeren, daarna hard werken om hogerop te komen, ondertussen alles kopen wat je hartje begeert, om zo’n 45 jaar later met pensioen te gaan. Dat is zo’n beetje het ‘normaal’.

Ook Lonneke Lodder kan erover meepraten. Stapje voor stapje liet ze alle zekerheden in haar leven los en vertrok ze van haar kantoor naar het Spaanse platteland.

In haar boek ‘Het leven is te kort om op kantoor te zitten’ interviewt ze vele mensen die ook deze stap maakten en nu gelukkiger zijn dan ooit. Die nu een leven hebben waar ze van genieten, in plaats van de meeste tijd op kantoor door te brengen om geld te verdienen.

Het boek is voor alle mensen die ook best iets totaal anders zouden willen, maar denken dat dat ‘natuurlijk’ helemaal niet kan.

Er moet immers ook brood op de plank komen. Er zijn trouwens nog veel meer excuses die Lonneke bespreekt. Maar ondanks die excuses: het blijkt dus wel te kunnen. Als je er iets voor wilt doen en iets voor wilt laten.

In het boek vind je inspirerende verhalen van mensen die gingen doen wat ze echt wilden. Over hoe ze dat hebben aangepakt en hoe ze nu leven. Daarnaast deelt Lonneke wetenschappelijke weetjes, geeft ze nuttige tips om de eerste stap te zetten naar een nieuw leven en maakt het boek je bewust van hoe de wereld eigenlijk in elkaar steekt.

Is zekerheid wel echt zekerheid? En hoeveel kun je eigenlijk doen met heel weinig geld? Hoe zit het met de angst om alles op te geven? Of je nu een kleine of grote verandering wilt: dit boek is echt een aanrader!

Wat zou jij gaan doen als geld geen rol zou spelen?

HIER KUN JE HET BOEK KOPEN (gratis voor Kobo Plus abonnees)

 

3. In Spanje schijnt altijd de zon

Je droom waarmaken: wonen in het prachtige Andalusië. Albert en Brenda gingen het doen. Met hun auto vol met spullen, ideeën en dromen reden ze naar het zuiden van Spanje.

En dat was dan ook meteen de makkelijkste stap van hun emigratieplan.

Elk jaar verlaten duizenden Nederlanders hun land. Daarvan is voor velen Spanje de eindbestemming.

Een droomleven opbouwen in een totaal andere cultuur is alleen helemaal niet zo makkelijk. Emigreren doe je zo, integreren en in het buitenland je eigen droombedrijf opbouwen is heel een ander verhaal.

Dat verhaal vertelt Brenda van Es in haar prachtige boek.

Over de maandenlange struggles om hun eigen bedrijf van de grond te krijgen, klanten die maar niet komen, wat ze allemaal doen om het uiteindelijk wel te laten werken, een huis vinden in Spanje, vrienden maken en cultuurverschillen.

Het boek is meteen boeiend. Je wordt meegenomen in hun emoties, geluk en hoop. En je ziet dat het opbouwen van je droomleven soms niet gaat zoals verwacht of gehoopt. Maar ook dat het uiteindelijk allemaal op zijn pootjes terechtkomt.

Ik ben dol op dit soort verhalen. Ook omdat ik mij er als emigrant enorm in herken. Wonen in het buitenland is nu eenmaal niet altijd makkelijk. Een groot avontuur bomvol zelfontwikkeling en nieuwe levenslessen.

Brenda vertelt het verhaal op een heel fijne manier, je wil maar blijven lezen. Kan ook bijna niet anders: als schrijfcoach kan ze dat natuurlijk als de beste. Je voelt de hitte van Andalusië in de zomer, de kou in de winter, je ziet jezelf al helemaal op een terras in Granada zitten, fietsen door de Spaanse bergen en genieten in zo’n pittoresk Spaans huisje.

Ik zou er bijna van naar Spanje verhuizen.

Op welke plek speelt jouw droomleven zich af?

HIER KUN JE HET BOEK KOPEN

 

4. Een moord kost meer levens

Is iedereen daadwerkelijk verantwoordelijk voor zijn eigen leven en zijn eigen daden? Of overkomt het leven je?

Het boek ‘Een moord kost meer levens’ vertelt het levensverhaal van Paul Spruit. Een indrukwekkend verhaal dat je niet alleen totaal versteld doet staan, maar je ook aan het denken zet. Want: is Paul Spruit nu echt een gevaarlijke crimineel of zijn zijn misstappen het resultaat van ongelukkige omstandigheden?

Paul had een redelijk normale jeugd, totdat zijn vader Gerard Spruit werd opgepakt voor het vermoorden en verkrachten van 2 kinderen. Zonder dat iemand ook maar iets vermoedde van het dubbelleven dat zijn vader leidde. Paul was toen 16 en dit maakte vanzelfsprekend indruk. Vanaf dat moment veranderde zijn leven compleet. Werd zijn familie lastig gevallen voor de daden van zijn vader en keerde zijn moeder uit wanhoop terug bij haar gewelddadige ex-man.

Paul was een rustige en normale jongen, maar kon het niet aanzien dat zijn moeder elke dag in elkaar werd geslagen door haar alcoholische echtgenoot. Die tevens meermalen dreigde haar te vermoorden. Aangiftes bij de polities halen niets uit. Op een dag neemt Paul daarom het heft in eigen hand en doodt zijn stiefvader in blinde woede met 37 messteken.

Hoe heeft het zover kunnen komen dat de zoon van een moordenaar ook moordenaar wordt?

En wat gebeurt er daarna? Je wordt meegenomen in het leven in de gevangenis en TBS klinieken. Je ontdekt hoe er wordt omgegaan met gedetineerden en waarom het niet zo gek is dat velen bij terugkomst in de maatschappij weer de fout in gaan. Ook Paul, met nog meer doden tot gevolg.

Een schokkend en aangrijpend verhaal dat je niet meer los laat. Het verhaal van een Amsterdams gezin waar door een rollercoaster van gebeurtenissen alles mis lijkt te gaan.

Het boek is geschreven door niemand minder dan Peter R. de Vries. Wiens dood mij zeer aangreep. Hoewel ik zo’n beetje alle afleveringen van zijn tv-programma heb gezien, had ik nooit een boek van hem gelezen. Ik kan nu zeggen: dit is echt een aanrader. Je leest het in één ruk uit. En laat je dagen later nog nadenken over die prangende vraag: hoeveel invloed hebben je omgeving en omstandigheden op je leven en je daden?

HIER KUN JE HET BOEK KOPEN (gratis voor Kobo Plus abonnees)

5. Super Olcay | Hoe je met lef van niets naar de top komt

Op het moment dat haar succesvolle modebedrijf SuperTrash failliet ging kwam dit boek uit: Super Olcay van Olcay Gulsen. Eigenlijk het perfecte voorbeeld van het boek ‘De Succesillusie’ hierboven bij boekentip nummer 1. Succes is keihard werken, er is niet 1 succesformule die werkt, mazzel hebben is een belangrijke factor en ook als je succes hebt kan het alsnog helemaal misgaan.⁠

En precies daarom vond ik dit een heel tof boek om te lezen. Want ook al is SuperTrash niet meer, uiteindelijk heeft ze toch vanaf helemaal niets een miljoenenbedrijf opgebouwd dat jarenlang enorm succesvol was. En ik denk dat je dan best wel wat te vertellen hebt. Over successen, dieptepunten en ondernemerslessen.⁠

En dat is precies wat Olcay doet. Ze vertelt hoe ze als jong meisje met een problematische jeugd haar dromen najoeg. Hoe ze als beginnend ondernemer de dingen aanpakt. Welke fouten ze maakte en hoe ze daarvan leerde. En wat haar krachten waren waarmee ze zo groot is geworden.⁠

Ik vond het boek inspirerend, eerlijk en leuk om een kijkje te krijgen in zo een mega bedrijf. Daarnaast schrijft Olcay met veel humor en snelheid (daar houd ik wel van als ongeduld) en las ik het boek met een big smile op mijn gezicht.⁠

Om af te sluiten enkele lessen van deze powervrouw:⁠

  • “Jouw toegevoegde waarde is excelleren. Wees zo verschrikkelijk goed dat niemand je kan negeren. Je kunt je veel beter richten op de ontwikkeling van je sterke kanten dan op die van je zwakke kanten.”⁠
  • “Mazzel is een essentieel onderdeel van ondernemen, maar je moet wel lef hebben om kansen te zien en te grijpen.”⁠
  • “Ondernemen lukt niet altijd, zelfs als het al een keer wel goed heeft uitgepakt. Leer van je fouten, maar beperk jezelf niet door angst om opnieuw te ondernemen.”⁠

Focus jij je op je sterke kanten of ben je juist bezig met het wegwerken van je zwakke kanten?

HIER KUN JE HET BOEK KOPEN (gratis voor Kobo Plus abonnees)

6. Tanja Nijmeijer: van guerrilla naar vredesproces

Tanja Nijmeijer: een Nederlandse die zich in 2002 aansloot bij de FARC, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia. Tot 2020 vocht zij mee in het gewapende conflict tussen de guerrilla, de paramilitairen en de Colombiaanse regering.

Er is veel te doen geweest om haar boek. Velen zien Tanja als een terroriste die geen recht van spreken heeft. Helaas weten maar weinig mensen wat er precies aan de hand is en was in Colombia en oordelen zij zonder de achtergrond en feiten te kennen.

En ja ik ben absoluut tegen de misdaden en het geweld dat guerrilla’s hebben gebruikt en nog steeds gebruiken. Immers, naast de FARC waren en zijn er nog meer bewapende groepen actief. Tot op de dag van vandaag. Maar ook ben ik tegen het geweld en het onrecht dat de regering van Colombia het land aandoet. Want ook de overheid zelf heeft duizenden doden en ontheemden op hun geweten.

De geschiedenis van Colombia is zeer ingewikkeld, daar zijn een stuk of 10 boeken voor nodig om dat te begrijpen. In haar boek vertelt Tanja de grote lijnen. Erg interessant.

Ik herken veel van wat Tanja schrijft.

Corruptie is hier orde van de dag. Nog steeds vinden massamoorden plaats. En nota bene een oud-guerrillero staat aan kop om de nieuwe president te worden.

Tanja volgde haar idealen en wilde een beter leven voor de miljoenen Colombianen die in armoede leven zonder goed onderwijs. Iets waar ze zich, nu ze uit de FARC is gestapt, nog steeds voor inzet.

Een gewapende strijd met vele doden (vanuit alle kampen) tot gevolg is naar mijn mening nooit de manier om het doel te bereiken. Echter, verandering was en is zeker wel nodig. Helaas is de huidige regering tegen het vredesakkoord en dat laten ze duidelijk merken. Dit resulteert erin dat er weer meer onrust is in bepaalde gebieden.

Vrede is er dus nog lang niet in Colombia. Een land vol indrukwekkende natuur, lieve mensen en heerlijk eten. Maar ook een land waar bijna 8 miljoen (!) ontheemden leven en dat 1,7 miljoen vluchtelingen uit Venezuela opvangt. Een land met veel gezichten waar niet 1 waarheid is. Een land om te ontdekken.

Begin bij het boek van Tanja: indrukwekkend, openhartig en eerlijk. Heb jij haar boek al gelezen?

HIER KUN JE HET BOEK KOPEN (gratis voor Kobo Plus abonnees)

 

7. Eens beloofd | Hoe vrijwilligerswerk in het buitenland helemaal verkeerd kan uitpakken

Al heel jong wist ik dat ik de wereld over wilde reizen en vrijwilligerswerk wilde doen in Afrika. Dat ik ooit in het buitenland wilde wonen. Mensen helpen. Mijn dromen kwamen uit. ⁠

Op mijn twintigste vertrok ik voor 3 maanden naar Ghana om vrijwilligerswerk te doen en het land te leren kennen. Een fantastische tijd waarvan ik vooral zelf veel wijzer werd. Waarin ik ook dingen meemaakte die minder leuk waren en mijn ogen openden. ⁠

Deze (ook vervelende) ervaringen zaten lange tijd ergens in mijn geheugen verborgen. ⁠

Totdat ik het boek ‘Zoals beloofd’ van Renata Moi las en alles weer boven kwam. ⁠

Een indrukwekkend verhaal over goed willen doen maar het tegenovergestelde bereiken.

Voor mijn website BESABINE schreef ik een blog over dit onderwerp. Vertel ik je over mijn ervaringen, waarom ik nooit meer op deze manier vrijwilligerswerk zou doen, leg ik je het White Savior Complex uit en lees je hoe je dan wel goed kunt doen in ontwikkelingslanden.

Heb jij je ooit ingezet voor ontwikkelingshulp? Hoe zou jij dat aanpakken?

KLIK HIER OM DE HELE BOEKREVIEW TE LEZEN

 

8. Koop je rijk | Hoe iedereen vermogen kan opbouwen met vastgoed

Een huis kopen als investering om te verhuren? Echt niet. Dat is alleen voor als je miljoenen op de bank hebt. Of klopt dat vooroordeel niet helemaal? Eén van mijn doelen is om in vastgoed te gaan investeren en daarmee een extra inkomen en vermogen op te bouwen. En om goedkoper te leven door het aflossen van de hypotheek. Dus ging ik eens op onderzoek uit en stuitte ik op het boek ‘Koop je rijk’, geschreven door Myrthe De Groot. En Myrthe begon met vastgoed zonder die miljoenen op de bank.⁠

De titel zegt het al: iedereen kan vermogen opbouwen. Jij en ik dus ook. Myrthe heeft een heerlijke schrijfstijl en zorgt er niet alleen voor dat het boek wegleest als een trein, maar ook dat je alles begrijpt.⁠

Een huis of appartement kopen is immers wat ingewikkelder dan een brood halen bij de plaatselijke bakker.⁠

Wat is rendement? En hoe bereken je het? Welke kosten komen er bij een investering in vastgoed kijken? In wat voor panden kun je allemaal beleggen? En hoe doe je dat dan concreet? Waar moet je allemaal rekening mee houden?⁠

Myrthe legt het uit in gemakkelijke taal zodat het begrijpelijk blijft. En geloof het of niet, maar deze ingewikkelde stof blijkt ontzettend leuk om te lezen. Je krijgt er een beeld bij, een beeld van een huis of appartement dat ooit van jou is om te gaan verhuren. Het is opeens niet meer ondenkbaar, maar gaat leven in je hoofd. En ook al is vastgoed iets waar misschien wat meer bij komt kijken dan bij beleggen in aandelen, het kan gewoon.⁠

Dit boek heeft mij dat doen inzien. En ook na het lezen wil ik nog steeds investeren in vastgoed. Het lijkt me zelfs leuker dan beleggen in aandelen. Zo’n 10 jaar geleden kocht ik mijn eerste appartement, wat ik vanwege mijn emigratie heb verkocht. Wanneer mijn tweede appartement er gaat komen weet ik niet, maar ik denk niet dat dat nog jaren gaat duren. Je hebt immers geen tonnen nodig om in vastgoed te investeren weten we nu.⁠

Heb jij ooit gedacht aan investeren in vastgoed? Of richt jij je meer op beleggen in aandelen? Of ben je hier sowieso (nog) niet mee bezig?

HIER KUN JE HET BOEK KOPEN (gratis voor Kobo Plus abonnees)

 

9. Leefstijl op recept | Over gewicht en gezond leven

Leefstijl is belangrijker dan ooit, dus ik dacht: laat ik er eens een boek over lezen. Nu heb ik ooit Gezondheidswetenschappen gestudeerd en jarenlang als wetenschappelijk onderzoeker in diverse ziekenhuizen gewerkt (voordat ik me op webdesign stortte), maar theorie is toch net wat anders dan het uitvoeren in de praktijk.⁠

Zeker in deze tijd waar veel gesloten is (waaronder de sportschool) in combinatie met een leven als thuiswerkende ondernemer maakt gezond leven precies best lastig.⁠

Ik koos voor het boek ‘Leefstijl als medicijn’, geschreven door Jacqui van Kemenade. Omdat ik uit de wetenschap kom heb ik de dingen graag wetenschappelijk onderbouwd en dat is dit boek.⁠

Mijn struikelblokken zijn voldoende bewegen en zoetigheid eten.

Bewegen was nooit een issue, totdat de pandemie om de hoek kwam kijken en ik niet meer naar de sportschool kon. Daarom heb ik een tijdje geleden een crosstrainer gekocht voor thuis. Een kleintje die het perfect doet en nog net in een hoekje van ons mini-appartement past. Ideaal.⁠

Ik weet een hoop over gezond leven, maar het zelf toepassen is soms lastig. Dit boek helpt daarbij. Het geeft veel achtergrondinformatie over hoe het lichaam werkt en wat je kunt doen om een gezonde leefstijl na te streven. Het behandelt niet alleen voeding, maar gaat ook in op slaap, stress en beweging. Het is makkelijk te lezen en te begrijpen (vind ik) en geeft motivatie om leefstijl nog beter aan te pakken en een gezond en fijn leven te leiden.⁠

Overigens ben ik (sinds zo’n 14 jaar) vegetariër en daarbij eet ik eigenlijk alleen ei en (weinig) kaas, geen of zeer weinig andere melkproducten. Wel amandel- of havermoutmelk.⁠

Leefstijl als medicijn dus.

Om ziekte te voorkomen in plaats van te genezen. Een erg leuk onderwerp om mee bezig te zijn vind ik altijd. Voor 80% van de tijd dan, want die andere 20% wil ik lekker genieten van pizza en chocolade ;)⁠

Wat doe jij om gezond te blijven? Vind jij het als thuiswerkende ondernemer lastig om genoeg te bewegen en te slapen?

HIER KUN JE HET BOEK KOPEN (gratis voor Kobo Plus abonnees)

 

10. Ooit aten we dieren

Geen vlees en vis meer eten: het roept tegenstand op. Terwijl we weten dat dit de enige en meest snelle manier is om de klimaatverandering en honger de wereld uit te helpen of tenminste radicaal af te remmen.

Het boek ‘Ooit aten we dieren’ vertelt hoe juist vlees eten in de toekomst taboe zal worden. Een aanrader voor vegetariërs, flexitariërs én overtuigde vleeseters.

Sinds zo’n 14 jaar ben ik vegetariër en flexi-vegan. Melk drink ik niet en kaas eet ik ook alleen buiten de deur. Moeilijk? Nee, het is mijn keuze voor een betere toekomst. Er zijn al zoveel dingen nu vreemd die vroeger doodnormaal waren. Sigaretten op tafel bijvoorbeeld, nu niet meer voor te stellen maar 60 jaar geleden de normaalste zaak van de wereld. Net zoals ooit heksenverbranding, slavernij en homodiscriminatie ineens niet meer konden.

Waarom ik vegetariër ben?

Om veel redenen, waaronder mijn gezondheid, dierenleed en klimaatverandering. Het verwerken van vlees is nu eenmaal het meest vervuilende wat er is, en dat proces begint al met het verbouwen van voedsel voor de dieren.

Ik maak me best zorgen over de toekomst van onze aarde. Dat is ook één van de vele redenen waarom ik geen kinderen wil. Niet alleen omdat de aarde niet meer mensen aankan, maar ook omdat ik bang ben dat de planeet over een jaar of 50 een stuk onleefbaarder zal zijn. Met voedselschaarste, extreme droogte en overstromingen. En wanbeleid van overheden, maar dat is een ander verhaal. Dat wil ik mijn kind niet aandoen.

Cliché maar voor mij belangrijk: een betere wereld begint bij jezelf.

Zelf je eigen verantwoordelijkheid nemen is essentieel voor een toekomst die jij wilt. Klimaatverandering is normaal, maar zó snel zoals het nu gaat niet. Dat is gecreëerd door de mens en diezelfde mens kan het ook oplossen.

Misschien denk je: wat heeft het voor zin als alleen ik stop (of minder) met vleeseten? Hoe meer mensen consequent kiezen voor het ene en tégen het andere toekomstperspectief, hoe sneller die toekomst werkelijkheid wordt. Supermarken willen alleen producten in hun schappen die goed verkopen. Daar heb jij invloed op.

Elke keer dat ik eet stem ik op het toekomstscenario van mijn keuze. Wat is jouw toekomstscenario?

HIER KUN JE HET BOEK KOPEN (gratis voor Kobo Plus abonnees)


Wat is jouw boeken top 10 van 2021?


Bekijk hier ook mijn top 3 zelfhulpboeken en meer boekentips.


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Aanbiedingen in je mailbox voor mijn online cursussen? Meld je dan hier aan!


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie. Ik geef altijd mijn oprechte mening en raad alleen boeken aan waarvan ik vind dat deze daadwerkelijk interessant zijn om te lezen.


 

boekentips

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Wat is een landingspagina en hoe haal je er zoveel mogelijk conversie uit?
Volgend bericht
Je bent aan het bloggen, maar je komt niet hoger in Google. Wat te doen?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.