Welk WordPress theme kiezen? | Astra Pro uitgelicht

Succesvolle website maken, Webshop maken, WordPress tips

Er zijn tienduizenden WordPress themes op de markt. Zowel gratis als betaald. Welke kies je dan? Eerder heb ik een aantal WordPress themes uitgelicht (zie mijn favorieten), en nu is deze aan de beurt: Astra Pro. Een thema perfect geschikt voor als je zelf je eigen website wilt bouwen, een online cursus gaat maken of voor je webshop. Wat je allemaal kunt met Astra, wat het verschil is met Divi, voor welke doeleinden en voor wie dit WordPress theme het beste te gebruiken is lees je hier.


Waarom is het kiezen van het juiste WordPress theme belangrijk?


Nou dat is simpel: als je de verkeerde keuze maakt dan kan je dat veel bloed, zweet en tranen kosten. Een WordPress theme dat niet past bij wat je wilt levert stress op. Je wilt dingen aanpassen, maar het lukt niet. En dat is frustrerend.

Ik ben altijd op zoek naar de beste WordPress themes voor mijn klanten. Afhankelijk van het doel dat zij hebben. Met het juiste theme kun je een website maken die voldoet aan jouw lay-out eisen én die je gemakkelijk kunt aanpassen.

En daarom is het belangrijk om een onderzoekje te doen naar wat je nodig hebt en welk theme bij je past. Hier vind je een lijstje om jouw ideale WordPress theme te vinden, misschien heb je er iets aan. Met dat lijstje zie je ook wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden als je een thema gaat kiezen. Bijvoorbeeld: hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan het maken van je website? Dat kan per WordPress thema enorm verschillen.

 


WordPress theme Astra Pro: waarvoor het beste te gebruiken?


Astra Pro is een WordPress theme ideaal om te gebruiken als je zelf je eigen professionele website wilt bouwen of als je een online cursus gaat maken. Astra gaat namelijk aan de ene kant perfect samen met WooCommerce en Learndash, en aan de andere kant werkt het makkelijk om zelf mee aan de slag te gaan. Ook een blog website kun je prima maken met Astra Pro.

Ikzelf gebruik dit theme alleen voor online cursus websites of voor klanten die geen op maat gemaakte website willen. Omdat ik in de meeste gevallen wel websites op maat maak gebruik ik daarvoor het WordPress theme Impreza. Dit thema is echter minder aan te raden voor als je snel en gemakkelijk zelf een website wilt maken, maar ideaal voor webdesigners die alles uit de kast willen halen voor een professionele en functionele website. Of voor ondernemers die veel tijd willen besteden aan hun website.

 


Waarom het Astra Pro WordPress theme ideaal is als je zelf je website wilt maken


Astra Pro is een thema met vele opties en aanpassingsmogelijkheden, maar ook gemakkelijk in gebruik. Zo zijn er vele kant-en-klare templates beschikbaar die je zo kunt overnemen en kunt aanpassen naar je eigen wensen. Ook kun je diverse AI-plugins gebruiken om binnen een paar minuten hele pagina’s te maken in Astra.

Daarnaast is er een uitgebreide documentatie én door de populariteit van dit WordPress theme zijn er ook vele artikelen en video’s te vinden om het je makkelijker te maken.

Dat betekent niet dat je een website maakt in een uurtje, je moet je alsnog wel inlezen in hoe het thema werkt.

Astra Pro is tevens een theme dat veel wordt verkocht en regelmatig wordt geupdate en verbeterd. De support is ook geweldig, ze helpen je 24 uur per dag met issues die je hebt.

Zoals je misschien weet is het altijd aan te raden een Child Theme op je website te zetten. Met Astra Pro is dat een eitje: je downloadt het gewoon samen met het hoofdthema.

Als laatste kun je vele handige functionaliteiten en widgets toevoegen om je website zo te krijgen zoals je deze wilt. Zeker als je de builders Gutenberg of Elementor (zie verder) gebruikt zijn er vele extra opties die je op je website kunt downloaden.

Dit alles maakt dit WordPress theme ideaal om zelf je website mee te maken.

 


Werken met de builders Elementor of Gutenberg


Het Astra theme heeft als voordeel dat je kunt kiezen uit meerdere builders. Namelijk met Beaver Builder, Elementor, Gutenberg, Site Origin en Visual Composer (WP Bakery). Als je met Visual Composer wilt werken zou ik voor het WordPress theme Impreza kiezen trouwens, en niet voor Astra.

Astra is met name ideaal voor de builders Elementor of Gutenberg. Je kunt zelf kiezen welke je wilt gebruiken. Gutenberg is de standaard editor die met WordPress meekomt en wat sneller dan Elementor. Ik ben zelf meer fan van Elementor trouwens. Er zijn vele plugins beschikbaar om de functionaliteiten van zowel Gutenberg als Elementor uit te breiden.

Elementor staat bekend als één van de meest bekende en fijnste builders om een WordPress website mee te maken. Bij Astra kun je zowel de gratis versie van Elementor gebruiken als Elementor Pro.

 


Astra gratis versus Astra Pro


Het thema Astra kun je zowel gratis als betaald gebruiken. Net als bij alle gratis WordPress themes heb je ook bij Astra gratis een stuk minder mogelijkheden. Heb je echter weinig budget, dan kan de gratis versie van Astra een optie zijn om mee te beginnen.

Of je nu voor de gratis of betaalde versie gaat, beiden hebben fijne specificaties:

  • Het thema is lichtgewicht
  • Daardoor laadt het snel (belangrijk voor een snelle website)
  • Je kunt kiezen voor een lay-out met of zonder zijbalk
  • Met de plugin Starters Templates zijn er kant-en-klare templates beschikbaar die je kunt gebruiken
  • Kies de builder die je wilt om je website mee te maken
  • Er zijn standaard Google lettertypen beschikbaar of uploadt je eigen lettertype
  • Het theme is goed te gebruiken met WooCommerce, mocht je een webshop willen maken
  • Ook voor blogs zit je bij Astra goed (bij de gratis versie kun je wel alleen kiezen uit één lay-out)

 

Mijn voorkeur gaat uit naar Astra Pro. Simpelweg omdat je bij Astra gratis al snel tegen beperkingen aanloopt. Bij Astra Pro heb je onder andere deze extra functionaliteiten die je mist bij de gratis versie van Astra:

  • Sticky header (waarbij het menu aan de bovenkant blijft staat als je gaat scrollen)
  • Alle kleuren kunnen veranderen
  • Aangepaste header voor de mobiel
  • De header zo ontwerpen zoals jij het wilt
  • De footer zo ontwerpen zoals jij het wilt
  • Alle lay-out opties, zoals volle breedte of juist boxed
  • Veel diversiteit in blog lay-outs
  • Aangepaste lay-outs en functionaliteiten voor WooCommerce
  • Klaar voor gebruik in combinatie met Learndash

En er zijn nog veel meer voordelen van Astra Pro: die vind je hier!

Hoeveel kost Astra Pro en waar download je het WordPress theme?

Astra Pro koop je hier bij Brainstorme Force. De kosten? Je betaalt voor Astra Pro 47 dollar per jaar of eenmalig 249 dollar. Wil je toegang tot meer dan 150 kant-en-klare templates en meer voordelen? Dan kun je ook de Essential Bundle kopen. Deze kost 169 dollar per jaar of 499 dollar eenmalig. Ikzelf gebruik Astra Pro (die van 249 dollar eenmalig). Goed om te weten: in de Astra Pro versie heb je al toegang tot tientallen templates die je kunt gebruiken, de Essential Bundle heeft er alleen meer, maar vaak is dat helemaal niet nodig.

 


Maak snel en makkelijk je website met Astra


Wil je snel je eigen website maken zonder eerst dagenlang uitzoekwerk te moeten doen? Misschien is mijn online cursus ‘Je eigen website maken met Astra’ dan iets voor jou.

In deze cursus:

  • Leer je met video’s van A tot Z je website maken
  • Leg ik je uit hoe je Astra op je website zet, een Child Theme installeert en alle instellingen instelt
  • Vind je video’s waarin ik je leer hoe Elementor werkt
  • Leer je hoe je je website zo vormgeeft zodat deze een optimale lay-out heeft voor de beste gebruikservaring en meer klanten en inkomsten uit je website
  • Vind je een toffe BONUS genaamd ‘Maak van je website een klantenmagneet’. Waarin je in vele video’s leert hoe je je website, e-mailmarketing en social media inzet voor de meeste klanten en inkomsten. Zo weet je meteen hoe je daadwerkelijk klanten uit je website haalt.

Voor 170 euro kun je de cursus hier kopen. Als je je eerst aanmeldt voor mijn affiliate programma (gratis uiteraard) krijg je 20% korting.


Is Divi theme niet beter dan Astra?


Een veel gestelde vraag. Divi theme wordt vaak gezien als hét WordPress theme. Wat velen niet weten is dat Astra en Divi beiden tot de meest gebruikte WordPress themes ter wereld behoren.

Beide thema’s hebben:

  • Heel veel mogelijkheden om aanpassingen te doen
  • Kant-en-klare templates om een mooie website mee te maken
  • Hun eigen pagina builder
  • Het zo ontwikkeld dat je geen coderingsvaardigheden nodig hebt

Beiden zijn even goed. Het punt is dat ze simpelweg erg van elkaar verschillen.

De verschillen tussen Divi en Astra

  • Divi heeft meer keus aan kant-en-klare templates
  • Astra is een stuk sneller dan Divi
  • Beiden werken met een totaal andere pagina builder: Divi heeft een geheel eigen builder, tegenover de keuze uit meerdere builders bij Astra. Het is maar net waar je naar op zoekt bent…
  • Divi is een alles-in-één thema: alles zit er al in. Dit heeft als voordeel dat je met Divi meteen klaar bent. Het nadeel is dat je functies die je niet gebruikt niet kunt uitzetten, wat een negatief effect heeft op de snelheid van je website. Astra is een meer flexibel WordPress theme. Bij Astra kun je alle functies die je wel nodig hebt aanzetten, heb je ze niet nodig schakel je ze uit. Daarnaast zijn er vele extra plugins die je kunt downloaden om de functionaliteiten van Astra aan te vullen.

Dus: Astra of toch Divi?

Het beste antwoord is: het maakt niet uit. Met beiden zal je vreselijk blij zijn en een heel mooie website neerzetten. Wegens de snelheid en flexibiliteit ben ik meer fan van Astra dan van Divi, maar echt: beiden zijn goed.

Het verschil zit ‘m vooral in de builder waarmee je werkt. Twijfel je tussen deze twee? Verdiep je dan even in de builders. Wil je de Divi builder of liever Elementor of Gutenberg? Daarnaast kun je ook kijken welke templates je het meeste aanspreken. Maak je keuze vanuit deze twee factoren.

 


Wat is jouw favoriete WordPress theme?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!

In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor de disclaimer.

WordPress thema

Dit artikel delen:

Vorig bericht
To VA or not to VA? | Is een virtual assistant de investering waard?
Volgend bericht
9 Tips om je website voor je te laten werken tijdens je vakantie

Lees meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.