Iedereen die WordPress gebruikt kent de editor uit zijn hoofd. Deze is namelijk sinds jaar en dag niet meer veranderd. Tot nu. Velen vinden verandering vaak een beetje vervelend. Wat het natuurlijk ook is, maar verandering kan ook groei en verbetering betekenen. Al maanden wordt er gepraat over de vernieuwde editor van WordPress. Die ik eigenlijk al veel eerder dit jaar had verwacht, maar nu pas direct vanuit je dashboard beschikbaar is. Mocht je nu denken: waar heeft ze het over? Als je de laatste update van WordPress hebt gedaan (naar versie 4.9.8), dan heb je vast gemerkt dat er een nieuw bericht in je dashboard is verschenen. Iets over Gutenberg en een nieuwe editor. Die je nu nog kunt uitproberen in de testfase voor de definitieve versie in de grote update van WordPress 5.0. Maar die knop ‘Installeer Gutenberg’ indrukken is best spannend, want wat gaat er dan voor je veranderen? Niet iedereen is enthousiast over de nieuwe editor. Ikzelf denk dat het zeker een toegevoegde waarde kan hebben, maar vind het ook spannend hoe dit gaat ‘samenwerken’ met al bestaande page builders. Om je een beetje op weg te helpen, je bekend te maken met de nieuwe editor én je te vertellen of je deze nu wel of niet al moet installeren: hier een compleet artikel gewijd aan Gutenberg.
Wat is Gutenberg?
De nieuwe editor van WordPress is vernoemd naar Johannes Gutenberg, een Duitse drukker en uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. En zijn naam is nu dus ook verbonden aan de eerste grote verandering in WordPress sinds heel veel jaren.
Als je op dit moment een nieuw artikel schrijft, dan maak je je tekst, koppen en foto’s allemaal in één editor en moet je op ‘preview’ klikken om te zien hoe je creatie eruitziet. Gutenberg pakt het anders aan, dat is namelijk een front-end editor waarbij je dus ‘live’ kunt zien wat je doet. Maar dat is niet het enige verschil. In Gutenberg gebruik je namelijk blokken en moet je voor elk nieuw element een nieuw blok invoegen. Dus elke kop, tekst, foto, button of video is een blok. Dit ziet er dus totaal anders uit dan dat je gewend bent en zal in het begin zeker wat frustratie opleveren. Denk je nu: ik snap er niks van. Kijk dan even deze video en leer direct hoe je je nieuwste blog moet maken:
Er zijn veel meer video’s beschikbaar over Gutenberg, velen in het Engels. Zoek daarvoor op YouTube.
Gutenberg is nog in de testfase. Je kunt het dus al uitproberen vanuit je dashboard en de plugin installeren, maar pas in WordPress 5.0 komt de nieuwe functie er definitief in mee.
De voordelen van de nieuwe WordPress editor
Extra opties
Nu kun je eigenlijk alleen tekst, foto’s, video’s en blocknotes invoegen, maar in de nieuwe editor zit een heel scala aan nieuwe functies die best interessant kunnen zijn. En ook nog extra plugins en html kunnen schelen. Denk aan:
- Buttons invoegen en aanpassen (dat maakt het ook makkelijker om je eigen link-in-bio pagina te maken voor Instagram);
- Je kunt makkelijk kolommen invoegen;
- Makkelijk ankerlinks maken;
- Een titel/tekst in je foto’s zetten;
- Simpele tabellen invoegen;
- Herbruikbare blokken (die je bij elk nieuw artikel kunt laten terugkomen, heel handig);
- En nog veel meer.
Werkgemak
Hoewel je er even aan moet wennen, zijn dit toch ook best fijne nieuwe ontwikkelingen:
- De editor ziet er meer clean uit en geeft daarom minder afleiding dan de klassieke editor;
- De editor heeft meer ruimte om te schrijven;
- Omdat er minder plugins en html nodig zijn, is Gutenberg wellicht makkelijker in gebruik voor beginners.
Hoe begin je met Gutenberg?
Het is handig om bovenstaand filmpje te bekijken en op deze link te klikken om live te kijken hoe het werkt. Probeer wat uit (je kunt overal op klikken) en krijg een gevoel bij deze nieuwe editor. Als je het aandurft installeer je de plugin vanaf je dashboard en begin je met een blog. Kijk eens wat elk blok te bieden heeft en welke functies er zijn. Als je de editor dan straks écht nodig hebt, dan weet je al een beetje hoe het werkt.
Waar vind je wat?
Bovenaan de editor kun je aanklikken of je Gutenberg of de Klassieke Editor wilt gebruiken, voor als je weer ‘even’ terug wilt (nu nog, als WordPress 5.0 er is neem ik aan dat deze functie er niet meer zal zijn).
Links bovenaan zie je een plus (die verschijnt ook als je met je muis over je scherm gaat) waar je blokken (blocks) kunt invoegen. Kies wat je nodig hebt en selecteer dit. Onder elk blok kun je op het plusje een nieuw blok invoegen. Rechts van elk blok vind je 3 puntjes, als je daarop klikt kun je een blok ook dupliceren.
Links bovenaan vind je ook een ‘i’, daar kun je zien hoeveel woorden blokken je hebt gebruikt, en geeft de editor een overzicht van je tekst en koppen.
Rechts bovenaan zie je knoppen die je al kent, zoals concept opslaan, voorbeeld en publiceren. Als je op de drie puntjes klikt kun je de editor schakelen naar ‘code editor’, zodat je html kunt toevoegen of aanpassen.
Rechts in de editor is ook bekend terrein. Hier vind je tags en categorieën en kun je een uitgelichte afbeelding invoegen. Ook is hier een nieuwe optie waar je je herbruikbare blokken terugvindt. Dit kan handig zijn als je een blok hebt dat je in elk artikel gebruikt. Klik op de 3 puntjes naast een blok en klik dan op ‘voeg toe aan herbruikbare blokken’. Je ziet dan dat blok rechts in de editor verschijnen.
Zijn er ook nadelen?
Niet iedereen is enthousiast over Gutenberg. En dat begrijp ik heel goed. Hoewel ikzelf Gutenberg best fijn vind, zijn er ook nadelen.
Tussen gemak en ingewikkeld
Daarnaast staat WordPress juist bekend om het gemak en de nieuwe editor is niet zo simpel als de oude. Ook gaat een blog schrijven langzamer. Al je bijvoorbeeld lijnen wilt invoegen, zoals ik bij de kopjes heb gedaan, was dat voorheen in een halve seconde gedaan, en nu moet ik steeds op dat plusje klikken, de lijn zoeken en het juiste formaat kiezen. Hetzelfde geldt voor witte ruimtes tussen blokken en de ‘lees meer’ tag. Als je dus juist simpelweg een blog wilt typen zonder poespas, moet je nu eerst opnieuw uitzoeken hoe dat dan werkt en ook als je het weet duurt het ietsje langer afhankelijk van wat je in de blog wilt hebben.
Daarnaast zijn er wat functies lastiger geworden:
- Als je je tekst normaal in Word schrijft om het dan te plakken in WordPress, wordt nu een stukje lastiger, want hoe doe je dat als je verschillende blokken moet maken? Daarnaast had je altijd zo een mooie functie waar je de tekst kunt plakken zonder opmaak, zodat alle tekst er hetzelfde uitziet: die is weg (of ik heb ‘m in ieder geval nog niet gevonden);
- Hoewel er nieuwe functies voor foto’s zijn, zijn er ook functies weg. Een losse foto invoegen bijvoorbeeld: voorheen kon je daar het formaat aanpassen, nu niet meer;
- De button is een handige nieuwe functie, maar het is jammer dat er niet echt veel opties zijn om de button aan te passen naar je eigen stijl. Met html kun je dit wel oplossen, maar dat haalt het hele gemak wat deze nieuwe editor moet brengen juist weer weg.
Invloed op de webdesign-wereld
Het zou zomaar kunnen dat de developers van plugins en page builders als Beaver en Visual Composer niet heel blij zijn met deze ontwikkeling. Zij moeten nu enorm aan de slag om hun product helemaal compatibel te maken met Gutenberg, waar veel tijd en moeite in gaat zitten. Daarnaast blijft Gutenberg zich ontwikkelen: worden al die builders dan later overbodig? Ik hoop het niet.
Wat vind ik van Gutenberg?
Ik houd wel van verandering en ook over Gutenberg ben ik aardig enthousiast. In 10 minuutjes had ik uitgevonden hoe het werkt en het is eigenlijk heel makkelijk. Al is het wel ietwat storend dat ik nu langer bezig ben met de opmaak van mijn blog, maar wellicht is dat een kwestie van gewenning. Nu houd ik natuurlijk als webdesigner wel van online knutselen, dus ik kan me heel goed voorstellen dat als je niet zo technisch bent je minder blij wordt van deze verandering.
Toen ik echter een nieuwe pagina wilde aanmaken begon ik wel even te zweten. De hele WP Bakery Builder was namelijk verdwenen. Na wat gegoogle had ik ‘m zo weer terug, maar dit geeft wel wat zenuwen voor de toekomst: wat gebeurt er na de update naar WordPress 5.0? Ik ben positief ingesteld dus dit komt vast goed, maar als die update komt wordt het wel even spannend om op de knop te drukken denk ik.
Nu ik de editor heb uitgeschakeld en weer over ben op de klassieke editor, merk ik dat er wat dingen niet helemaal goed gaan, blijkbaar gaat het toch nog niet helemaal goed samen allemaal. Als dit probleem blijft bestaan ga ik de plugin deactiveren en wachten totdat de definitieve versie er is. Hopelijk zijn dan de meeste problemen opgelost…
Wel of niet nu al Gutenberg installeren?
De Gutenberg plugin die je nu kunst installeren is eigenlijk nog in de testfase. Het kan dus zijn dat niet alles goed werkt of dat het nog niet goed samengaat met je andere plugins en/of thema. Ik raad je zeker aan om de demo en video te bekijken, maar wellicht is het beter om met de installatie van de plugin nog even te wachten. Het zou immers zonde zijn als er direct dingen niet goed gaan en je die weer moet gaan herstellen. Hoe lang het nog gaat duren voor WordPress 5.0 is niet bekend, maar in ieder geval dit jaar (is het plan). Lees je dus alvast in en bekijk de video/demo, zodat je straks niet helemaal blanco bent en geen idee hebt wat je met de nieuwe editor aanmoet.
Mocht je Gutenberg wel installeren en je, net als ik, een WordPress thema met een page builder gebruikt, zoals Impreza, check dan na het installeren van Gutenberg even of je builder nog werkt. Zo niet, zoek dan even op Internet hoe je dit kunt oplossen. Voor WP Bakery Page Builder-gebruikers: ga in je dashboard naar de algemene instellingen van WP Bakery, scroll een beetje naar beneden en vink de Gutenberg editor uit. Je krijgt hiermee ook de klassieke editor voor je blog weer terug (ikzelf ben dus gedwongen na het schrijven van dit artikel weer overgegaan op de klassieke editor). Overigens heeft WP Bakery wel Gutenberg als extra functie toegevoegd, maar echt zinvol vind ik deze niet en ik zal ‘m ook niet gebruiken. Wat er gebeurt als de grote update komt is afwachten.
In ieder geval: voordat je WordPress 5.0 gaat installeren: maak eerst een update van je website!
Wat vind jij van Gutenberg?
Elke week het nieuwste artikel ontvangen in je mail met daarin tips en inspiratie over hoe je je website kunt inzetten voor een succesvol bedrijf? Schrijf je dan nú hier in!
Volg mij op Facebook, Instagram of LinkedIN voor website-tips en inspiratie.
In dit artikel staan affiliate links.
20 reacties. Plaats een nieuwe
Ik ben naast blogger ook vaste gastblogger. En de site waar ik vaste gastblogger ben, werkt ook al met dit nieuwe gebeuren. Ik vind het echt helemaal NIKS. Maar zelf werk ik ook met WP omdat ik het via het gastbloggen al heb leren kennen.. Dus zal er binnenkort ook wel aan moeten geloven. Helaas..
Het is inderdaad wel even spannend en echt even wennen. Gelukkig ken je het inmiddels al en zal het zeker wel wennen!
Ik ben vooral benieuwd of het problemen met mijn thema (Soledad) gaat opleveren. Daar zit ik zo niet op te wachten. Verder is het een kwestie van wennen denk ik.
Ja ik ook! Gebruik ook Soledad. Hoop dat het ze zorgen dat het samen gaat 🙂
Ik wil in Gutenberg gewoon een tekst plakken (zoals ik gewend ben), maar dan krijg ik allerlei rare blokjes (per alinea). Hoe kan ik WordPress blijven gebruiken met Gutenberg zonder daarna eerst naar de klassieke editor over te moeten schakelen?
Hoi Bart, bedoel je een tekst vanuit een andere plek? Zoals Word? Helaas is in Gutenberg de optie ‘plakken zonder opmaak’ verdwenen, maar dit kun je alsnog doen door op de rechtermuisknop te klikken en dan te kiezen voor ‘Plakken als tekst zonder opmaak’. Dan zou de tekst in een blok in ieder geval goed moeten zijn. Het zal denk een kwestie zijn van opnieuw leren hoe het werkt met Gutenberg zonder de klassieke editor. Het schijnt dat op 19 november WordPress 5.0 komt en dan is er geen keus meer. Ik vermoed dat ook nog niet elk WordPress thema klaar is voor Gutenberg, dus ik hoop dat dat straks allemaal goed gaat…
Hey Sabine,
In je blog geef je aan voor WP bakery gebruikers dat je ‘Gutenberg’ kunt uitvinken bij de algemene instellingen van de WP bakery plugin. Maar ik zie bij deze instellingen niks staan van Gutenberg. Of moet ik ergens anders kijken?
Hoi Marijn, ik heb deze optie zelf ook nog niet gezien, sowieso pas als je Gutenberg installeert zou dat zo moeten zijn. Heb je dat gedaan? Ik heb het helemaal uitgezocht bij WPBakery en zij zeggen dat je het kunt uitvinken. Mogelijk dat het pas komt vanaf 5.0… Het zou iig moeten komen. Goed dat je het even aangeeft trouwens, ga ik er even extra op letten of deze optie er wel echt is!
Na wat gepuzzel redelijk ver gekomen, maar loop tegen 1 ding aan en dat is de afbeelding op de blogoverview. Deze staat nu naast de tekst ipv boven. Geen idee hoe ik dat op moet lossen. Jij misschien tips? Zie https://nozza.nl/inspiratie-voor-je-bruiloft/ om te zien wat ik bedoel (verschil blog van vandaag en eerdere blogs)
Hoi Hellen, wat goed dat het allemaal is gelukt! Ik weet het niet zeker, maar kan het liggen aan dat je het niet als uitgelichte afbeelding hebt ingesteld? Dat is het eerste dat bij mij op komt.
Hi Sabine, dat is het helaas niet. Heb m wel als uitgelichte afbeelding ingesteld. Zou het aan de afmetingen kunnen liggen? Ik ga nog wel even verder puzzelen …
Hmm oké dat is goed om te weten iig. Dan wellicht de afmeting inderdaad. Ik gebruik zelf voor de uitgelichte afbeeldingen altijd dezelfde afmetingen. In Canva heb ik daarvoor een ontwerp en steeds upload ik daar mijn foto en pas ik die in in mijn ontwerp. Misschien een idee?
Ja goed idee! Ga ik proberen. Dank voor de tip!
Succes! Hoop dat het werkt!
Gelukt! Nogmaals dank!
Ik wil graag werken met Gutenberg maar kun je me uitleggen hoe ik een lees-meer-tag in kan voeren?
Hoi Ad, als je een nieuw blog invoegt in Gutenberg kun je een element daarin toevoegen. Klik op de + en scroll naar beneden naar een lijntje met daaronder een streepjes-lijntje met de naam meer of more (afhankelijk van de taal waarin je wordpress hebt). Je kunt als je op de + hebt geklikt ook in het zoekveld meer of more intikken. Dan komt ie ook tevoorschijn. Succes!
[…] In de klassieke editor van WordPress gaat de opmaak iets sneller, maar als je werkt met Gutenberg kan dit onderdeel meer tijd in beslag nemen. Daar werk je immers met blokken en moet je steeds de […]
[…] Als je graag creatief bezig wilt zijn, vanaf een blanco pagina wilt beginnen, er de tijd voor hebt en alles wilt kunnen maken precies zoals jij het wilt, een unieke website dus, dan is een builder een goede optie. Er zijn diverse website builders beschikbaar, zoals Elementor, de Divi Builder, Fusion Builder en de WP Bakery Page Builder (voorheen Visual Composer). Daarnaast heeft WordPress tegenwoordig ook een eigen builder genaamd Gutenberg. […]
[…] is met name ideaal voor de builders Elementor of Gutenberg. Je kunt zelf kiezen welke je wilt gebruiken. Gutenberg is de standaard editor die met WordPress […]