Een carrièreswitch maken | Hoe ik van wetenschappelijk onderzoeker webdesigner werd

Zelfstandig ondernemen

Hoe maak je een carrièreswitch? Van wetenschappelijk onderzoeker in het VU ziekenhuis in Amsterdam naar webdesigner in het verre Colombia: letterlijk een wereld van verschil. Hoe ben ik hier beland en hoe zag het pad eruit dat ik bewandelde? Hoe lastig was het om voor mezelf te kiezen in plaats van de dingen te doen ‘zoals het hoort’. Over buiten je comfort zone treden, angsten overwinnen en je hart volgen. Van je dromen een succesvol bedrijf maken. Over hoe je een carrièreswitch makkelijker maakt. Durf jij?


Toen ik nog een ander persoon was


Tien jaar geleden was ik een ander persoon dan nu. Ik was afgestudeerd Gezondheidswetenschapper en rolde in een baan in het onderzoek. Na een jaar werd ik gevraagd voor een PhD-traject, waar ik logischerwijs instapte. Ik wist bij vlagen wat ik wilde, dan weer niet, twijfelde altijd en was nooit echt tevreden met mijn werk. Meer vrijheid stond centraal. Niet moeten voldoen aan de regeltjes en aan wat mensen van mij verwachtten. Maar hoe doe je dat dan?

Meer vrijheid creëren, groots durven dromen, en vooral ook die dromen waar maken? Ik had geen idee. En daarbij kwam dat ik het ook niet durfde. Ik durfde geen nee te zeggen tegen dingen die misschien niet helemaal goed voelden, maar op dat moment wel de meest verstandige stappen leken. Een carrièreswitch maken na zoveel jaren studie. Zoiets is ook wel een proces en om daar uit te komen moet je buiten je comfort zone gaan kijken. Al die quotes die roepen dat het leven pas begint buiten je comfort zone, die hebben gewoon hartstikke gelijk!

 


De eerste grote stap: 8.180 kilometer buiten mijn comfort zone


In 2013 kwam Jimmy, inmiddels mijn ex-man, bij mij werken. In het VUMC in Amsterdam, waar ik op dat moment werkte als PhD-candidate. Lang verhaal kort: we werden verliefd, kregen een relatie en 1,5 jaar later emigreerde ik naar zijn thuisland Colombia. De keuze om hem achterna te reizen was een grote omslag. Ruim 8000 kilometer buiten mijn comfort zone, aan de andere kant van de oceaan, en doodsbang was ik. Ik liet letterlijk alles achter me. Familie, vrienden, een mooi huis én alle zekerheden die ik dacht tot dan toe te hebben. Dacht ja, want echt zekerheid heb je natuurlijk nooit.

Hoewel het doodeng was heb ik toch naar mijn gevoel en intuïtie geluisterd, en dat draaide uit op de beste beslissing ooit. Het bleek namelijk dat ook buiten die ‘zekerheid’ en buiten alles wat jij als normaal beschouwt je ook gewoon kunt leven. Ook aan de andere kant van de oceaan is immers zuurstof en eten. Ik heb enorm veel opnieuw moeten leren, en ik vond het fantastisch. Na een tijdje werd buiten mijn comfort zone weer binnen mijn comfort zone, en dat was het moment voor de volgende stap.

 


Wat als een carrièreswitch niet lukt?


Ik werkte in Colombia bijna 2,5 jaar als wetenschappelijk onderzoeker. Net als dat ik in Nederland deed. Hartstikke leuk en leerzaam was het en ik kijk terug op een fantastische tijd, maar altijd was er dat onderbuikgevoel. Iets dat mij zei dat het niet ‘ik’ was. Als je begrijpt wat ik bedoel. Ik wilde meer en vooral anders. Ik was niet tevreden met mijn werk en vooral niet met al die regeltjes.

Ik had zoveel dromen en ideeën, maar die dromen achterna durven gaan, ho maar. In mijn achterhoofd zat altijd dat stemmetje dat zei dat ik het niet zou kunnen. Wat als het niet goed komt, een totale carrièreswitch? En wat zullen anderen wel niet denken? Een eigen bedrijf starten, dat wilde ik. Waarmee ik voor mezelf vrijheid kon creëren. Door te doen wat ik echt wil en ook goed kan. Waarvan ik enorm veel energie krijg in plaats van dat het me energie kost. Maar hoe dan?

 


Naar mijn gevoel luisteren: een blog beginnen


Nu zal ik je vertellen dat ik in 2015 al voorzichtig begon met mijn hart te volgen. Ik begon namelijk een blog. Heel voorzichtig, omdat ik dacht “wie gaat mijn verhalen nou lezen”? Ik begon met schrijven voor familie en vrienden, maar juist door die blog ging er een wereld voor me open. Een online wereld welteverstaan. Ik vond schrijven en fotografie fantastisch. Maar meer nog kon ik nu eindelijk mezelf laten zien zoals ik ben. Zonder dat mijn teksten werden veranderd door docenten en begeleiders, omdat zij er niet tevreden mee waren.

Dat was een eye-opener. Schrijven zoals ik het wil en mijn online plek mij maken. Mijn website bleef maar groeien en groeien, alleen maar door mezelf te zijn. En daarmee zoveel anderen te helpen. Door een design te maken die niet in het standaard blog-plaatje paste. Door te laten zien wie ik ben, hoe eng dat ook is, en daarmee anderen te inspireren. Inmiddels is mijn blog uitgegroeid tot de grootste Colombia blog van Nederland en daar ben ik enorm trots op.

 


Ontslag nemen en verhuizen: nú moet het gebeuren


Door mijn blog, de dromen die ik had en de frustraties op mijn werk kwam daar dan eindelijk de omslag. Ik moest ontslag nemen en hoewel opnieuw doodeng ging er juist een wereld voor me open. Een wereld die ik zelf kon creëren. Ik besloot dat dit hét moment was om eindelijk werk te maken van mijn ideeën. Eindelijk die carrièreswitch te maken. Ook als je niet hebt gestudeerd voor het vakgebied waarin je passie ligt kan het.

Samen met mijn ex-man verhuisde ik ook nog van de grote stad naar het platteland. Weer een actie waar velen vraagtekens bij hadden, maar wat voor mij zo goed voelde. Ook best wel spannend en een grote omslag: maar inmiddels wist ik dat voorbij die angst het leven juist begint. En opnieuw is dat helemaal uitgekomen. Ik volgde een intensieve training om te leren over gevoel, intuïtie, mindset en ondernemen, en kwam er achter wat ik de wereld te bieden heb. Ondernemers helpen met een professionele website en een geweldige blog om klanten mee aan te trekken. Webdesigner worden. De gedroomde carrièreswitch werd werkelijkheid.

 


Dicht bij jezelf blijven


Ik volg mijn hart, doe de dingen die goed voelen. Mijn dromen zie ik voor me en ik weet hoe ik mijn leven wil inrichten. Heel belangrijk daarbij is om dichtbij mezelf te blijven. Hoe presenteer ik mezelf, wie ben ik? Pas toen ik mijn eigen ik ging laten zien en naar mijn gevoel ging luisteren, kwam ik ergens. En dat gun ik jou ook. Door dicht bij jezelf te blijven en te vertrouwen op je gevoel kom je ver. Dat is soms spannend, maar misschien weet je wat ze zeggen: als je geen angst voelt zijn je dromen niet groot genoeg. Als jij jezelf durft te laten zien, als het goed voelt, dan voelen anderen dat ook. En dat is wat je wilt.

 


Een carrièreswitch: maak van je dromen een succesvol bedrijf


Nu ben ik WordPress webdesigner en blog coach en ben ik er voor vrouwen die van hun eigen bedrijf een succes willen maken en daarmee hun dromen kunnen leven. Vrouwen die dicht bij zichzelf willen blijven en hun talenten en passie willen inzetten om anderen te helpen. Die het ook best wel spannend vinden om zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Maar die net als ik geloven dat je veel verder komt als je doet wat goed voelt en niet omdat het zo hoort of omdat je omgeving iets van je verwacht.

Daarom werk ik niet met standaard designs en kleur ik juist graag buiten de lijntjes, want waarom iets perfect willen terwijl het gevoel veel meer spreekt? Daarom maak ik websites die je écht helpen. Die niet alleen perfect laten zien wie jij bent, maar ook doen wat de bedoeling is. Meer klanten aantrekken. Ik gun jou een leven waarvan je droomt en waar jij kunt doen waar je gelukkig van wordt. Ik krijg zoveel energie van inspirerende mensen die met hun eigen unieke krachten en vol passie anderen helpen. En daar sta ik voor: dicht bij jezelf blijven, je gevoel laten spreken. Want dán pas ga je ook je ideale klant raken en kun je met jouw talenten de wereld weer een beetje mooier maken.

Lees hier alles over een eigen bedrijf starten in het buitenland, je KvK inschrijving en meer.

 


Hoe maak je een carrièreswitch?


Een carrièreswitch maken is best spannend. Vragen als ‘wat als…’ gaan ongetwijfeld door je hoofd spoken. Maar die angst die je voelt gaat vanzelf weer over zodra je begonnen bent. Elke begin is moeilijk en dat is niet anders met een eigen bedrijf starten. Ondernemer zijn is immers iets heel anders dan in loondienst werken. Hoe kun je een carrièreswitch makkelijker maken?

  1. Bedenk je eerst heel goed wat je wilt doen. Beginnen zonder plan kan, maar dan duurt het langer voordat je up en running bent.
  2. Zoek uit hoe je met jouw talenten en passie anderen kan helpen.
  3. Maak jezelf een expert. Leer over jouw onderwerp en word daar de beste in.
  4. Volg cursussen en/of zoek een business coach die je kan helpen je eigen bedrijf op te starten. Ook ik begon met diverse business coaches, aangezien ik echt een leek was in ondernemersland. Het is een investering, maar dat haal je er snel weer uit.
  5. Werk hard. Een eigen bedrijf starten gaat niet vanzelf. Creëer content. Zoek klanten. Wees actief op social media. Ga netwerken. Start een blog.
  6. Aan je eerste volgers en klanten komen. Hier vertel ik je hoe ik dit heb aangepakt en geef ik tips om je eerste klanten binnen te halen.

Succes!

 


Welke dromen heb jij waargemaakt?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? En aanbiedingen ontvangen voor mijn online cursussen en e-books? Meld je dan hier aan!


Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 6 april 218 en werd op 20 september 2020 ge-update met nieuwe informatie.


 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Blogs maken die gedeeld worden door je lezers | 7 Tips
Volgend bericht
Een website maken met WordPress: welk WordPress thema kies je?

Lees meer!

7 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.