Uit je comfort zone een carriéreswitch maken

Hoe ik van wetenschappelijk onderzoeker webdesigner werd. Over buiten je comfort zone treden en je hart volgen.

Van wetenschappelijk onderzoeker in het VU ziekenhuis in Amsterdam naar webdesigner op een boerderij op het Colombiaanse platteland: letterlijk en wereld van verschil. Hoe ben ik hier beland en hoe zag het pad eruit dat ik bewandelde? Hoe lastig was het om voor mezelf te kiezen in plaats van de dingen te doen ‘zoals het hoort’. Over buiten je comfort zone treden, angsten overwinnen en je hart volgen. Over van je dromen een succesvol bedrijf maken. Durf jij? Wil je dit verhaal liever op video zien? Bekijk dan onderaan deze pagina mijn Facebook Live!

Toen ik nog een ander persoon was

Acht jaar geleden was ik een ander persoon dan nu. Ik was afgestudeerd Gezondheidswetenschapper en rolde in een baan in het onderzoek. Na een jaar werd ik gevraagd voor een PhD-traject, waar ik logischerwijs instapte. Ik wist bij vlagen wat ik wilde, dan weer niet, twijfelde altijd en was nooit echt tevreden met mijn werk. Meer vrijheid stond centraal. Niet moeten voldoen aan de regeltjes en aan wat mensen van mij verwachtten. Maar hoe doe je dat dan? Meer vrijheid creëren, groots durven dromen, en vooral ook die dromen waar maken? Ik had geen idee. En daarbij kwam dat ik het ook niet durfde. Ik durfde geen nee te zeggen tegen dingen die misschien niet helemaal goed voelden, maar op dat moment wel de meest verstandige stappen leken. Zoiets is ook wel een proces en om daar uit te komen moet je buiten je comfort zone gaan kijken. Al die quotes die roepen dat het leven pas begint buiten je comfort zone, die hebben gewoon hartstikke gelijk!

De eerste grote stap: 8.180 kilometer buiten mijn comfort zone

In 2013 kwam Jimmy, inmiddels mijn man, bij mij werken. In het VUMC in Amsterdam, waar ik op dat moment werkte als PhD-candidate. Lang verhaal kort: we werden verliefd, kregen een relatie en 1,5 jaar later emigreerde ik naar zijn thuisland Colombia. De keuze om hem achterna te reizen was een grote omslag. Ruim 8000 kilometer buiten mijn comfort zone, aan de andere kant van de oceaan, en doodsbang was ik. Ik liet letterlijk alles achter me. Familie, vrienden, een mooi huis én alle zekerheden die ik dacht tot dan toe te hebben. Dacht ja, want echt zekerheid heb je natuurlijk nooit.

Hoewel het doodeng was heb ik toch naar mijn gevoel en intuïtie geluisterd, en dat draaide uit op de beste beslissing ooit. Het bleek namelijk dat ook buiten die ‘zekerheid’ en buiten alles wat jij als normaal beschouwt je ook gewoon kunt leven. Ook aan de andere kant van de oceaan is immers zuurstof en eten. Ik heb enorm veel opnieuw moeten leren, en ik vond het fantastisch. Na een tijdje werd buiten mijn comfort zone weer binnen mijn comfort zone, en dat was het moment voor de volgende stap.

Het ego-stemmetje

Ik werkte in Colombia bijna 2,5 jaar als wetenschappelijk onderzoeker. Net als dat ik in Nederland deed. Hartstikke leuk en leerzaam was het en ik kijk terug op een fantastische tijd, maar altijd was er dat onderbuikgevoel. Iets dat mij zei dat het niet ‘ik’ was. Als je begrijpt wat ik bedoel. Ik wilde meer en vooral anders. Ik was niet tevreden met mijn werk en vooral niet met al die regeltjes en het gelieg. Want ja dat staat centraal in Colombia. Ik had zoveel dromen en ideeën, maar die dromen achterna durven gaan, ho maar. In mijn achterhoofd zat altijd dat ego-stemmetje dat zei dat ik het niet zou kunnen. Wat als het niet goed komt? En wat zullen anderen wel niet denken? Een eigen bedrijf wilde ik. Waarmee ik voor mezelf vrijheid kon creëren. Door te doen wat ik echt wil en ook goed kan. Waarvan ik enorm veel energie krijg in plaats van dat het me energie kost. Maar hoe dan?

Voorzichtig naar mijn gevoel luisteren

Nu zal ik je vertellen dat ik in 2015 al heel voorzichtig begon met mijn hart te volgen. Ik startte namelijk een blog. Heel voorzichtig, omdat ik dacht “wie gaat mijn verhalen nou lezen”? Ik dacht ik schrijf voor familie en vrienden, maar juist door die blog ging er een wereld voor me open. Een online wereld welteverstaan. Ik vond schrijven en fotografie fantastisch. Maar meer nog kon ik nu eindelijk mezelf laten zien zoals ik ben. Zonder dat mijn teksten werden veranderd door docenten en begeleiders, omdat zij er niet tevreden mee waren. Dat was echt een eye opener. Schrijven zoals ik het wil en mijn online plek mij maken. Mijn website bleef maar groeien en groeien, alleen maar door mezelf te zijn. Door te schrijven voor mezelf en daarmee zoveel anderen te helpen. Door een design te maken die niet in het standaard blog-plaatje paste. Door te laten zien wie ik ben, hoe eng dat ook is, en daarmee anderen te inspireren. Inmiddels is mijn blog uitgegroeid tot één van de grootste Colombia blogs van Nederland en daar ben ik enorm trots op.

Ontslag nemen en verhuizen: nú moet het gebeuren

Door mijn blog, de dromen die ik had en de frustraties op mijn werk kwam daar dan eindelijk de omslag. Ik moest ontslag nemen en hoewel opnieuw doodeng ging er juist een wereld voor me open. Een wereld die ik zelf kon creëren. Ik besloot dat dit hét moment was om eindelijk werk te maken van mijn ideeën. Samen met mijn man verhuisde ik ook nog van de grote stad naar het platteland. Weer een actie waar velen vraagtekens bij hadden, maar wat voor mij zo goed voelde. Ook bést wel spannend en een grote omslag: maar inmiddels wist ik dat voorbij die angst het leven juist begint. En opnieuw is dat helemaal uitgekomen. Ik volgde een intensieve training om te leren over gevoel, intuïtie, mindset en ondernemen, en kwam er achter wat ik de wereld te bieden heb. Webdesign met gevoel.

Dicht bij jezelf blijven

Ik volg mijn hart, doe de dingen die goed voelen. Mijn dromen zie ik voor me en ik weet hoe ik mijn leven wil inrichten. Heel belangrijk daarbij is om dichtbij mezelf te blijven. Hoe presenteer ik mezelf, wie ben ik? Pas toen ik mijn eigen ik ging laten zien en naar mijn gevoel ging luisteren, kwam ik ergens. En dat gun ik jou ook. Door dicht bij jezelf te blijven en te vertrouwen op je gevoel kom je ver. Dat is soms spannend, maar misschien weet je wat ze zeggen: als je geen angst voelt zijn je dromen niet groot genoeg. Als jij jezelf durft te laten zien, als het goed voelt, dan voelen anderen dat ook. En dat is wat je wilt.

Maak van je dromen een succesvol bedrijf

Nu ben ik WordPress webdesigner en ben ik er voor vrouwen die van hun eigen bedrijf een succes willen maken en daarmee hun dromen kunnen leven. Vrouwen die dicht bij zichzelf willen blijven en hun unieke persoon en krachten willen inzetten om anderen te helpen. Die het ook best wel spannend vinden om henzelf te laten zien zoals ze zijn, maar die net als ik geloven dat je veel verder komt als je doet wat goed voelt en niet omdat het zo hoort of omdat je omgeving iets van je verwacht. Daarom werk ik niet met standaard designs en kleur ik juist graag buiten de lijntjes, want waarom iets perfect willen terwijl het gevoel veel meer spreekt? Ik gun jou een leven waarvan je droomt en waar jij kunt doen waar je gelukkig van wordt. Ik krijg zoveel energie van inspirerende mensen die met hun eigen unieke krachten en vol passie anderen helpen. En daar sta ik voor: dicht bij jezelf blijven, je gevoel laten spreken. Want dán pas ga je ook je ideale klant raken en kun je met jouw gift de wereld weer een beetje mooier maken.


Wil jij een website waar jouw persoonlijkheid spreekt, waar je een goed gevoel van krijgt en je ideale klant mee gaat raken? Een website die je geen energie kost, maar juist energie geeft? Kijk eens bij mijn diensten wat ik voor je kan betekenen of boek een gratis sessie!


Elke week het nieuwste artikel + video ontvangen in je mail met daarin tips en inspiratie over hoe je je website kunt inzetten voor een succesvol bedrijf of blog? Schrijf je dan nú hier in!


 


 

Volgend bericht
Dit is de eerste stap naar een succesvolle WordPress website: kies voor WordPress.org i.p.v. .com

Lees meer!

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Dapper hoor! Sowieso om naar de andere kant van de wereld te verhuizen, ook al ben je stapelverliefd. Om dan ook nog eens qua carrière het roer zo radicaal om te gooien… knap! Zelf heb ik het iets minder radicaal gedaan, ik ben alleen verhuisd van Breda naar Son, en probeer mijn carrière als columnist van de grond te krijgen. Mocht je tips hebben, die zijn van harte welkom! 🙂

  Beantwoorden
  • Dankjewel Luc! Ik had nooit gedacht dat het zo zou lopen, maar het voelt zo goed om voor mezelf te kiezen. Wat mooi te horen dat jij dat ook hebt gedaan! Tip: zoek een businesscoach of een groep gelijkgestemden voor tips en discussie hoe dingen aan te pakken. Wie is je ideale klant? Op wie wil je je richten en waar vind je die? Maak jezelf zichtbaar en bedenk wat je wilt uitdragen. Waaraan moeten mensen jou herkennen en wat zien ze op je website? Mij heeft een businesscoach enorm geholpen en ik ga zeker meer in mezelf investeren om te groeien. Succes!!

   Beantwoorden
 • […] mijn enorme carrièreswitch is gelukt ondanks de bedenkelijke reacties heb ik hier wellicht ook aan te danken. Ik geloof ook […]

  Beantwoorden
 • […] In een blog kun je jezelf uiten, bezoekers laten zien wie je bent en ervoor zorgen dat mensen je beter leren kennen. Je doet dit op JOUW manier, want elk persoon, blog en schrijfstijl is anders. Je laat jezelf zien zoals je bent en je kunt het invullen zoals jij het wilt. Daardoor trek je er de mensen mee aan die je wilt en die bij jou passen. Mensen gaan je volgen om jou en om wat je te vertellen hebt. Dit maakt je bedrijf direct een stuk persoonlijker én interessanter. Beginnen met bloggen kan best wel spannend zijn, en dat maakt het meteen een mooie actie buiten je comfort zone! […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu