Waarom je financiën bijhouden je geld oplevert | De app Monefy uitgelicht

Zelfstandig ondernemen

Cliché maar waar: meten is weten en groeien. Daarom houd ik sinds het begin van mijn carrière als zelfstandig ondernemer strikt mijn inkomsten en uitgaven bij. Dat helpt niet alleen om een overzicht te krijgen van mijn financiën, maar zo’n overzicht zorgt er ook voor dat ik mijn inkomensdoelen haal. In dit artikel vertel ik je hoe je financiën bijhouden je geld oplevert, waarom ik hiervoor de app Monefy gebruik en hoe deze app werkt.


Waarom je inkomsten en uitgaven bijhouden je geld oplevert


Als je niet weet hoeveel geld er binnenkomt en wat je precies met dat geld doet, heb je er ook geen controle over. Als je controle kunt uitoefenen over je financiën, kun je ook meer controle uitoefenen over je toekomst. En daarmee je financiële doelen halen.

Om al je inkomsten en uitgaven bij te houden heb je discipline nodig. Maar als je jezelf aanleert om alles wat eruit gaat en inkomt op te schrijven, geeft dat je enorm veel inzichten.

En met deze financiële kennis kun je:

1. Zien waar je op kunt besparen.

Misschien heb je geen idee hoeveel geld je uitgeeft aan dingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn of die je niet gebruikt. Misschien is het even slikken om opeens je eigen uitgavenpatroon te zien, maar dit is de enige manier om er iets aan te veranderen.

2. Jezelf tot de orde roepen.

Dat klinkt een beetje streng, maar werkt wel heel goed. Nu heb ik absoluut geen gat in mijn hand en kan ik goed met geld omgaan, maar door die inzichten die ik heb door het bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven, denk ik eerst na voordat ik iets aanschaf. Heb ik het wel echt nodig? Wat is er gebeurd met dat vorige wat ik wilde en waar ik niks mee heb gedaan? Dit is ook een manier om rijk te worden, zoals beschreven in het boek Rijk worden zonder topsalaris.

3. Bewust worden van je uitgavenpatroon.

Als je niet weet wat er gebeurt kun je het ook niet veranderen. Heb je nooit geld over om te sparen? Of dromen die je wilt laten uitkomen maar het geld bij elkaar krijgen lukt niet? Alleen door je bewust te zijn van je uitgavenpatroon en van wat je inkomsten zijn, kun je hier iets aan veranderen.

4. Financiële doelen stellen voor de toekomst.

En dan kom ik meteen bij puntje 4: financiële doelen stellen. Wil je later kinderen? Een eigen huis kopen? Investeren in vastgoed of aandelen? Een wereldreis maken? Of wil je een eigen bedrijf starten? Vind je dit spannend en wil je eerst een buffer opbouwen? Emigreren naar het buitenland? Sparen voor je oude dag? Dat zijn allemaal doelen waar je geld voor nodig hebt.

Door financiële doelen te stellen kun je heel bewust met geld omgaan en elke maand geld opzij zetten. Maar het werkt ook andersom: door je financiën bij te houden kun je veel bewuster omgaan met geld om je financiële toekomstdoelen te halen.

 

Kortom: of je nu ondernemer bent of niet, je inkomsten en uitgaven bijhouden zorgt ervoor dat je bewuster omgaat met geld, nadenkt voordat je iets koopt, sneller je financiële doelen haalt en meer kunt sparen.

 


Hoe houd ik mijn inkomsten en uitgaven bij?


Er zijn vele mogelijkheden om je financiën, of huishoudboekje, bij te houden. Zo kun je een Excel bestand maken en alles invoeren, het opschrijven op papier of online met een app.

Ikzelf maak al 5 jaar gebruik van de app Monefy. Al bij het eerste gebruik heb ik de Pro versie aangeschaft, deze kost eenmalig 5 dollar.

Waarom Monefy?

Na een uitgebreide zoektocht naar een geschikte app om mijn financiën bij te houden kwam ik bij Monefy uit. Deze app sprak mij meteen aan, omdat:

 • De app heel visueel is ingesteld. Dat maakt het leuk om je inkomsten en uitgaven bij te houden.
 • Monefy duidelijke overzichten geeft. Per dag, week, maand en jaar bijvoorbeeld.
 • Je je uitgaven gemakkelijk per categorie kunt indelen, waardoor je precies ziet waar het meeste geld naartoe gaat. Zo zie ik in één opslag hoeveel ik afgelopen jaar aan mijn bedrijf heb uitgegeven.
 • Je gemakkelijk tussen jaren en maanden kunt vergelijken.
 • Ook je inkomsten handig en onder verschillende inkomstenbronnen zijn onder te verdelen. Zo zie ik in één blik hoeveel er binnenkomt via affiliate marketing en hoeveel via website klanten bijvoorbeeld. Heel fijn.

In welke categorieën deel ik mijn uitgaven in?

Je kunt uitgaven in zoveel categorieën indelen als je zelf wilt. Bijvoorbeeld vaste lasten (zoals huur, hypotheek, energie en abonnementen), huishoudelijke uitgaven (zoals boodschappen, cadeautjes, naar de kapper, etc.) en anders (zoals vakanties, huishoudelijke apparatuur en nooduitgaven zoals een wasmachine die kapot gaat).

Ikzelf vind het echter prettiger om meer te categoriseren, zodat ik precies weet waarop ik kan besparen. Mijn categorieën zien er daarom zo uit:

 • Huis (huur, energie, etc)
 • Bedrijf
 • Sparen
 • Reizen
 • Telefonie
 • Remitly (het geld dat ik overmaak van Nederland naar Colombia)
 • Persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld cursussen)
 • Psycholoog
 • Boeken
 • Cadeautjes
 • Hond
 • Uiteten
 • Boodschappen
 • Kleding

Elke keer dat ik uitgaven in Monefy aangeef zet ik er ook bij wat het precies was, dus naast de categorie kun je meer informatie invoeren om later terug te kunnen zien. Je kunt bovendien zoveel categorieën maken als je wilt, heel handig.

Financieel overzicht

De app rekent zelf alles voor je uit. Je ziet in één oogopslag hoeveel geld je overhoudt of hoeveel meer je hebt uitgegeven dan dat er binnen is gekomen. Ook weer per dag, week, maand en per jaar. Heel handig.

Daarnaast zie je ook meteen in welke categorie je grootste uitgaven liggen.

 


Je financiën bijhouden: hoe houd je dat vol?


Een goede vraag, want om elke keer netjes je inkomsten en uitgaven in te voeren heb je discipline nodig. Je moet er steeds aan denken en zeker aan het begin kun je er al snel geen zin meer in hebben.

Mijn tips:

 • Stel voor jezelf een doel waarom je je financiën wilt bijhouden en begin ermee met dat doel in je achterhoofd. Zo doe je het voor iets wat je wilt en niet omdat het moet.
 • Maak er een gewoonte van om alles in te voeren. Het kost geen tijd namelijk om te doen, binnen 30 seconden heb je je salaris of een uitgave ingevoerd. Even doorzetten en op een gegeven moment doe je het automatisch.
 • Maak het jezelf zo makkelijk en leuk mogelijk. Via Excel bijvoorbeeld is niet echt makkelijk, maar via een app wel. Ook kun je bij je bank alles bijhouden, is ook een handige manier.
 • Bewaar eventueel alle bonnetjes en voer alles in één keer in.
 • Of zet elke week een moment in je agenda om al je uitgaven en inkomsten van die week in te voeren.

Er steeds aan denken is het lastigste, maar het levert je zoveel financiële inzichten op dat je het vanzelf leuk gaat vinden om te doen.

 


Financieel overzicht behouden als ondernemer


Zeker als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om financieel inzicht te hebben. Je hebt immers geen vast salaris meer en je financiële doelen zijn mogelijk ook veranderd. Daarnaast willen de meeste ondernemers groeien met hun bedrijf. En om te groeien moet je eerst investeren in tijd en in geld.

En dat kan best spannend zijn. Het kan je erg helpen om door middel van het bijhouden van je inkomsten en uitgaven eerst te sparen. Of je ziet juist dat die ene investering er prima vanaf kan. Ook zie je precies hoeveel geld je moet verdienen om je uitgaven te dekken en daarnaast ook te sparen. Hier kun je gericht mee aan de slag gaan in je bedrijf, om je inkomensdoelen te behalen.

Als je je inkomsten en uitgaven goed bijhoudt, weet je na een tijdje precies wat je gemiddelde omzet, kosten en winst zijn.

Voor bedrijven in Nederland zijn er ook boekhoudprogramma’s waarmee je ook facturen en offertes kunt maken. En precies je kosten, omzet en winst kunt berekenen. Een bekend boekhoudprogramma is Moneybird.

 


Houd jij je inkomsten en uitgaven bij? En zo ja, hoe doe jij dat?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Aanbiedingen in je mailbox voor mijn online cursussen? Meld je dan hier aan!


In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.


 

Tools voor ondernemers

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Het gevaar van de groene bolletjes van Yoast SEO | Dit moet je weten
Volgend bericht
Je hebt geen SEO nodig om in Google te komen | Bezoekers krijgen zonder SEO

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.