Canva, één van de bekendste design tools ter wereld. Een gratis, makkelijke en toegankelijke manier om van alles te ontwerpen. Van foto’s in leuke formaten, e-books en banners tot covers en posts voor social media en alles wat daar tussen zit. Als webdesigner en blogger die ook nog actief bezig is met social media gebruik ik Canva zo’n beetje dagelijks. Ik heb dan ook de betaalde versie. Oftewel: Canva Pro. Nu krijg ik regelmatig de vraag of dat nu echt toegevoegde waarde heeft, dat betaalde abonnement. Tijd voor het antwoord. Canva Pro: het geld waard of niet?
Wat is Canva?
Canva is een online grafisch programma waarop je makkelijk alle soorten visuele templates kunt maken. Een soort basic photoshop. Canva maakt je dit ontzettend makkelijk met een enorme database aan kant en klare templates die je binnen no-time naar je eigen stijl hebt omgezet. Hier een overzicht van wat je kunt maken met deze online design tool en waarvoor:
Social media
Canva staat vol met vele templates voor social media. Alles voor onder andere Facebook, Instagram, YouTube en Pinterest is al voor je gemaakt, inclusief de juiste formaten en aansprekende ontwerpen. Hier zie je bijvoorbeeld mijn Instagram posts die ik maak met Canva. Ik gebruik trouwens ook nog al deze handige apps voor Instagram.
Je logo maken
Canva is zeker geen logo-maker, maar met de duizenden klaargezette ontwerpen en foto’s kun je deze online design tool wel gebruiken als startpunt voor je logo. Voor als je net begint met ondernemen bijvoorbeeld. Je officiële logo die uitstekend past bij je branding zou ik overigens altijd uitbesteden aan een professional en niet zelf maken.
Canva voor je bedrijf
Voor je bedrijf biedt Canva een hoop leuks. Denk aan het maken van e-books, visitekaartjes, brochures, facturen, uitnodigingen, boekomslagen, tickets, programma’s voor evenementen, coupons, planners en nog veel meer. En je kunt alles helemaal stijlen in je eigen huisstijl. Ikzelf heb bijvoorbeeld mijn cursus-covers ontworpen en al mijn gratis e-books. Daarnaast heeft Canva een hoop leuke ontwerpen voor marketingmateriaal, bijvoorbeeld voor advertenties op Facebook, Instagram of als banner op je website. En kun je er ook moodboards mee ontwerpen. Ook als je geprinte materialen wilt, zoals visitekaartjes, kun je dat simpel maken.
Infographics
Een infographic is een illustratie (in de vorm van een afbeelding) die bepaalde informatie op een speelse manier weergeeft. Een infographic maakt tekst, icoontjes en afbeeldingen één geheel en wordt gebruikt om op een snelle en duidelijke manier informatie over te brengen. Met Canva kun je goede infographics of informatie-posters maken.
Voor je blog
De meeste blogs hebben een kopfoto, en het mooiste is om deze altijd in hetzelfde formaat te plaatsen. Zodat je blog-overzicht er mooi uit komt te zien. Met Canva is dat heel makkelijk: een template in een bepaald formaat maken en daar steeds bij een nieuwe blog je foto inzetten. Deze downloaden en je hebt altijd je kopfoto in hetzelfde formaat.
Dagelijkse leven
Ook buiten je werk om kun je deze geweldige design tool voor van alles gebruiken. Prachtige ontwerpen maken voor een uitnodiging bijvoorbeeld. Of wat dacht je van wenskaarten, foto-collages of kalenders. Canva heeft het allemaal.
En ja al het bovenstaande kun je helemaal gratis gebruiken.
Dus waarom zou je dan betalen voor Canva?
De verschillen tussen de gratis versie van Canva en Canva Pro
Zelf ben ik vooral heel blij met de volgende functies van Canva Pro:
Je ontwerp naar elk formaat wijzigen. Dit kan niet in de gratis versie en ik zou echt niet meer zonder kunnen. De afmeting van een template veranderen zonder het weer helemaal opnieuw te moeten maken. Bij het downloaden van je ontwerp kun je ook de download kwaliteit veranderen, een geweldige functie.
De Brand Kit. Jeetje wat is dit handig, alle kleuren die ik gebruik bij elkaar, ook voor ontwerpen van klanten of voor de andere websites die ik heb. Nooit meer zoeken of de kleuren handmatig moeten invoeren. Ook lettertypes kun je hier opslaan. En omdat de betaalde versie veel meer lettertypes biedt hoef je nooit meer tussen die duizenden fonts te zoeken, maar staat wat jij nodig hebt altijd klaar in je Brand Kit. Scheelt zeeën van tijd.
Onbeperkt aantal mappen. Toen ik Canva nog gratis gebruikte moest ik steeds in mijn ontwerpen scrollen en zoeken naar wat ik wilde bewerken. Nu kan ik zoveel mappen maken als ik wil, heel fijn om alles netjes te organiseren en niet steeds 10 minuten bezig te zijn met zoeken. Bij de gratis versie heb je 2 mappen tot je beschikking.
De achtergrond van een foto kunnen verwijderen. Dit is een vrij nieuwe functie, waarbij je dus iets uit een foto kunt halen om er een nieuwe achtergrond in te zetten. Handig!
Een foto opslaan met transparante achtergrond. Ook deze functie kan ik niet meer missen. Hiermee kun je bijvoorbeeld een logo of een andere vorm foto opslaan zonder de witte achtergrond erachter. Onmisbaar bij het maken van een website.
Naast deze functies die ik met veel dankbaarheid gebruik heb je bij Canva Pro ook toegang tot duizenden templates, stockfoto’s en icoontjes. Bij de gratis versie kun je heel veel niet gebruiken; bij de betaalde versie hoef je geen rekening meer te houden met deze beperking. Daarnaast kun je je ontwerpen ook opslaan als animatie, om bijvoorbeeld GIF’s mee te maken.
Hoeveel kost Canva Pro?
Je kunt Canva altijd gratis gebruiken als je niet de extra’s nodig hebt die Canva Pro biedt. Wil je wel graag die extra’s, dan betaal je 9,95 dollar per maand. Oftewel 119,4 dollar per jaar.
Hier kun je Canva Pro eerst 30 dagen gratis uitproberen.
De betaalde versie van Canva: wel of niet het geld waard?
Voor mij: absoluut het geld waard! Ik werk al jaren met Canva en sinds bijna een jaar met Canva Pro, en kan niet meer zonder de betaalde versie. Daarnaast vind ik het ook helemaal niet duur voor wat je krijgt. Canva behoort zeker tot mijn favoriete online tools die ik gebruik.
Echter, iedereen heeft andere behoeftes. Twijfel je tussen de gratis versie en Canva Pro? Met onderstaand lijstje hoop ik de keuze makkelijker voor je te maken.
Wel of niet upgraden naar Canva Pro?
Heb je eenmalig een betaald design nodig? Dan is het niet nodig om een abonnement te nemen, maar kun je het beste voor alleen dat design betalen. Je kunt namelijk ook voor afzonderlijke elementen betalen (een foto of icoon bijvoorbeeld). Als je dat constant nodig hebt is overstappen naar de betaalde versie goedkoper, maar als je één of twee keer een betaald design wilt gebruiken zou ik zeggen fijn bij Canva gratis te blijven. Of je kiest voor de proefperiode van 30 dagen en annuleert op tijd.
Gebruik je Canva niet heel vaak en alleen voor simpele ontwerpen? Voor bijvoorbeeld alleen je Instagram posts? Ook dan is de betaalde versie niet nodig. Gratis Canva biedt namelijk bijna alles wat je nodig hebt voor prachtige designs.
Maak je frequent ontwerpen in een bepaalde huisstijl? Dan is Canva Pro absoluut een aanrader. Sowieso voor professionals zoals webdesigners, designers en ondernemers die veel met social media doen. Of als je regelmatig diverse ontwerpen voor je bedrijf maakt. Upgraden zal je een hoop tijd en moeite besparen in dit geval. Alleen al het makkelijk organiseren van je templates per project en het direct gebruiken van je huisstijl scheelt je zo 10 minuten per keer dat je aan de slag gaat met ontwerpen.
Ben je veel bezig met designs voor diverse social media kanalen in een bepaalde huisstijl? Ook dan is Canva Pro een goed idee. Je bent actief bezig met designs maken voor diverse social media kanalen, zoals Facebook, Instagram, YouTube en Pinterest. Het kan zo de helft van je tijd schelen door met één klik op de knop het formaat van je ontwerp te wijzigen. In plaats van hetzelfde ontwerp voor elk social media kanaal opnieuw te moeten maken.
Werk je in een team van designers? Dan kan Canva Enterprise uitkomst bieden. Hiermee heb je toegang tot samenwerkingstools, uitgebreide support en nog veel meer. Enterprise kost 30 dollar per teamlid per maand. Klik op de link voor meer informatie.
Kom je er hiermee toch nog niet uit, dan is de makkelijkste manier om erachter te komen of Canva Pro iets voor jou is door het zelf te proberen. Probeer Canva Pro gratis uit voor 30 dagen. Je loopt geen risico je geld kwijt te zijn: als het niks voor je is annuleer je je abonnement simpelweg voor het einde van de 30-dagen proefperiode.
Gebruik jij Canva voor je ontwerpen? Gratis of betaald? Of ben je fan van een andere ontwerp tool?
Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? En aanbiedingen ontvangen voor mijn online cursussen en e-books? Meld je dan hier aan!
In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie. Ikzelf gebruik uitsluitend Canva voor mijn ontwerpen en ben groot fan. Dit artikel is dan ook een oprechte aanbeveling.