Fotosizer | Snel en makkelijk je foto’s verkleinen voor op je website [STAPPENPLAN]

Succesvolle website maken

Zet jij weleens foto’s op je website zonder die eerst te verkleinen? En naar welk formaat moet je je foto’s dan comprimeren? Of weet je wel dat je ze zou moeten verkleinen, maar heb je geen idee hoe je dat doet? Dan is dit artikel voor jou. Lees verder en ontdek waarom de grootte van je foto’s uitmaakt voor de snelheid van je website, voor zoekmachineoptimalisatie en voor de kosten van je webhosting, naar welk formaat je je foto’s verkleint en hoe je dit stap voor stap heel makkelijk, snel en gratis doet met het programma Fotosizer.


Waarom je foto’s verkleinen voor het uploaden naar je website?


Voordat je foto’s op je website uploadt is het een goed idee om deze eerst te verkleinen. We weten dat het gebruik van goede foto’s op je website een grote rol speelt in de eerste indruk die een potentiële klant van je krijgt. Daarnaast zorgen goed SEO-geoptimaliseerde foto’s ook voor een betere vindbaarheid in Google. Echter, als je te grote foto’s gebruikt kleven daar nadelen aan.

1. Hoe groter de foto hoe trager deze laadt op je website

Een snelle website is essentieel om meer bezoekers en klanten uit je website te halen. Website bezoekers zijn enorm ongeduldig en willen alles zo snel mogelijk. Dat herken je misschien ook wel bij jezelf als je een website bezoekt. Als het laden te lang duurt klik je geërgerd weer weg en ga je op zoek naar een website die wel snel laadt en jij je antwoord op je vraag snel vindt.

Het gebruik van foto’s op je website is één van de redenen dat je website traag laadt. Het verschil tussen een foto van 2MB en een foto van 200kb is misschien maar 1 of 2 seconden, maar dat is op een website heel veel. Zeker als je tientallen onnodig grote foto’s op je website hebt staan is dat gewoon zonde. Hier vind je nog 14 tips om de snelheid van je website te verbeteren.

2. Google heeft een hekel aan trage websites

Met andere woorden: hoe trager je website hoe minder waarschijnlijk het is dat je hoog in Google verschijnt. Website snelheid is een zeer belangrijk onderdeel van SEO en trage websites worden daarom afgestraft door Google. Door je foto’s te verkleinen zodat deze sneller laden helpt je om hoger in zoekmachines te komen. Ikzelf gebruik daarnaast ook de plugin WPRocket om de snelheid van mijn websites te optimaliseren. En om je hele website uitstekend SEO te optimaliseren voor een hoge positie in Google kun je deze 7 SEO stappen volgen.

Heb je geen idee hoe snel je website nu is? Check dat op GTmetrix of Google Pagespeed.

3. Grote foto’s vullen je webruimte sneller (en dat kost extra geld)

Elke host heeft een beperking aan het aantal GB’s aan webruimte. Als je website boven dat aantal uitkomt moet je je pakket opwaarderen om meer webruimte te krijgen. En dat kost geld. Nu lijkt 10GB heel veel, maar als je wekelijks blogt en daar veel te grote foto’s inzet dan zal het je verbazen hoe snel het gaat. Alleen al om op kosten te besparen is het verkleinen van je foto’s dus een goed idee.

 


3 Tips om rekening mee te houden bij het verkleinen van je foto’s


Voordat ik je ga uitleggen hoe je je foto’s verkleint, is het eerst handig te weten naar welk formaat je je foto’s verkleint en wat je nog meer moet doen voordat je ze upload naar je website.

1. Verklein je foto’s naar het juiste formaat

Voordat je je foto gaat verkleinen bekijk eerst hoeveel pixels je foto zal gaan innemen. Als je bijvoorbeeld een profielfoto van 150px breed voor op je website wilt, heeft het geen zin om daar een foto van 500px breed neer te zetten.

De kopfoto van je blog kan verschillende afmetingen hebben, afhankelijk van hoe breed je je website inhoud hebt ingesteld. Als dit 1000 pixels breed is, dan hoeft er geen foto van 2000 pixels breed.

Voor een foto over de hele breedte van je website heb je wel een groter formaat nodig, bijvoorbeeld 2000 pixels breed. Maar ook hier geldt: dan is het dus niet nodig om een foto van 3000px te gebruiken.

Kortom, verklein je foto naar het formaat dat je nodig hebt en niet groter.

Als richtlijn voor het aantal kb’s dat je foto heeft na comprimeren, kun je tussen de 50kb en 500kb aanhouden.

2. Controleer hoe je foto eruit ziet

Heb je je foto verkleind? Kijk dan even hoe je nieuwe foto is geworden. Is je foto nu té wazig om mooi weergegeven te worden, verklein deze dan opnieuw (met het origineel uiteraard) tot een beetje groter. De snelheid van je website is belangrijk, maar het is ook niet de bedoeling dat je bezoeker hoofdpijn krijgt van te wazige foto’s.

3. Maak je bestandsnaam relevant

Nadat je je foto hebt verkleind en voordat je deze gaat uploaden naar je website, verander je het beste eerst je bestandsnaam. Deze wordt na uploaden door WordPress ook gebruikt als titel. Maak je bestandsnaam relevant, betekenisvol en met zoektermen erin.

Voor dit artikel kan ik een bestandsnaam bijvoorbeeld veranderen van ‘DC123456’ naar ‘hoe verklein je foto’s voor je website’.

Deze naam kun je na uploaden in WordPress ook in het vakje achter ‘alt-tekst’ plakken. Zo optimaliseer je direct je foto voor zoekmachines.

 


Stappenplan: Je foto’s verkleinen met Fotosizer


Er zijn veel programma’s waarmee je je foto’s kunt verkleinen, zowel offline als online. Ikzelf gebruik al jaren het programma Fotosizer. Dit werkt extreem makkelijk en snel en je hoeft daarvoor niet steeds naar een website toe. Dit is dus een offline manier om je foto’s te verkleinen. Hier een stappenplan voor Fotosizer.

1. Download Fotosizer

Klik hier om Fotosizer te downloaden op je computer. Dit is gratis, maar voor 16 dollar heb je de betaalde versie. Fotosizer is helaas (vooralsnog) alleen beschikbaar voor Windows. Hier vind je goede alternatieven voor Mac.

Zet Fotosizer na downloaden bij je snelkoppelingen, zo hoef je er nooit naar te zoeken en haal je het met één klikje binnen een paar seconden tevoorschijn.

 

2. De instellingen

Fotosizer werkt bijzonder makkelijk, zeker als je de instellingen goed hebt staan. Het zijn er maar weinig, maar ik ga er toch even doorheen.

  1. Open Fotosizer
  2. Aan de linkerkant ga je straks je foto(‘s) plaatsen, aan de rechterkant zie je de instellingen Afmetingen, Effecten, Roteren en spiegelen, Diversen en Resultaat. Jij gebruikt waarschijnlijk alleen Afmetingen, Diversen en Resultaat.
  3. Afmetingen | Dit is een instelling die je steeds aanpast als je een foto gaat verkleinen. Zodra je een foto in Fotosizer hebt gezet, kun je onder Afmetingen aangeven tot hoeveel pixels je deze wilt verkleinen. Ikzelf doe dit altijd met de percentages, maar je kunt ook het exacte formaat aangeven. Je ziet bij de foto in het linker vak hoe groot de foto na verkleinen gaat worden.
  4. Diversen | Hier kun je aangeven of je ook de kwaliteit van je foto wilt aanpassen. Standaard staat aangevinkt dat 75% kwaliteitscompressie wordt toegepast. Wil je meer of minder, dan kun je dat hier instellen.
  5. Resultaat | Dit is een belangrijke instelling die je maar 1 keer hoeft in te stellen en dus niet steeds opnieuw als je een foto gaat verkleinen. Hieronder vind je een foto met de instellingen die je kunt overnemen. Bij deze instellingen wordt je foto altijd in dezelfde map opgeslagen als waar het origineel vandaan komt en achter de bestandsnaam wordt (Copy) gezet. Ontzettend makkelijk, aangezien je dan nooit je foto na verkleinen weer moet zoeken en verplaatsen, maar je foto staat direct in de juiste map. Daarnaast blijft je originele foto behouden.

 

3. Een foto verkleinen

  1. Sleep 1 of meerdere foto’s tegelijk vanaf een map op je computer naar het linker scherm in Fotosizer.
  2. Geef nu onder Afmetingen aan hoeveel procent je wilt verkleinen en eventueel onder diversen of je ook de kwaliteit wilt aanpassen.
  3. Klik nu rechtsonder op Starten en binnen een paar seconden staan je verkleinde foto’s in dezelfde map als waar de originelen staan. Nu kun je je verkleinde foto’s direct gebruiken.

 


Plugin Smush wel of niet gebruiken?


Er zijn ook plugins die de foto’s op je website verkleinen. De bekendste is Smush. Zie dit niet als vervanging van het vooraf verkleinen van je foto’s, maar als extraatje.

WP Smush comprimeert de afbeeldingen die al in je mediabibliotheek staan en afbeeldingen die je upload worden automatisch verkleint.

Smush verwijdert onder andere alle overbodige gegevens en maakt gebruik van JPG-compressie. Ik zou zeker adviseren om naast het zelf verkleinen van je foto’s ook Smush te gebruiken.

 


Verklein jij je foto’s voordat je deze op je website uploadt?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!

In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.


 

Tools voor ondernemers

Dit artikel delen:

Vorig bericht
De 7 meest inspirerende boeken die ik las in 2020 | BOEKENTIPS
Volgend bericht
Hoe kom je aan bezoekers, volgers en klanten als je net begint met je eigen bedrijf?

Lees meer!

2 reacties. Plaats een nieuwe

  • Hoi Sabine,

    Bedankt voor het delen van waardevolle informatie. Ik kan er geen genoeg van krijgen haha.

    Er is ook een supergoede tool die Photopea heet. Het is de gratis versie van Adobe Photoshop. Je kunt daar de afmeting van een foto veranderen zonder dat de kwaliteit er ten koste van gaat.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.