Is een draadloze koptelefoon met noise cancelling het geld waard?

Zelfstandig ondernemen

In 2021 deed ik de beste aankoop sinds jaren, iets dat al lang op mijn verlanglijstje stond, namelijk een noise cancelling koptelefoon. Inmiddels heb ik mijn felbegeerde headphones bijna 3 jaar in bezit en blijken er nog veel meer voordelen aan te zitten dan ik dacht. Ik ben er zo ontzettend blij mee dat ik je er graag alles over vertel. Is het de enorme uitgave waard? Welke draadloze koptelefoons met noise cancelling functie zijn aanraders? Wat zijn de voor- en nadelen van deze headphones? En wat is een noise cancelling koptelefoon eigenlijk? Lees het hier!


Wat is een noise cancelling koptelefoon en waarvoor gebruik je het?


Een noise cancelling koptelefoon dempt omgevingsgeluiden en ruis. Dit doet de koptelefoon door middel van antigeluid, geproduceerd door het omgevingsgeluid dat wordt opgevangen door microfoons die in de koptelefoon zijn gevestigd. Het geluid wordt als het ware weg gefilterd. Dit wordt ook wel actieve noise cancelling genoemd.

Iedereen kent wel de passieve ruisonderdrukking. Dat is wanneer je bij een koptelefoon die over je oren valt minder geluid van buitenaf hoort doordat je oren zijn bedekt. Hier wordt niet actief iets gedaan om het geluid te onderdrukken. Bij actieve noise cancelling wordt het meeste omgevingsgeluid weg gefilterd, terwijl je bij passieve ruisonderdrukking zeker hardere geluiden nog hoort.

Niet al het geluid valt weg bij actieve noise cancelling. Zo zijn stemmen lastig om eruit te filteren, al doen de topklasse koptelefoons dit alsnog heel goed. Zeker als je ook muziek aan hebt staan hoor je nagenoeg niets.

Waarvoor gebruik je een koptelefoon met ruisonderdrukking?

De noise cancelling koptelefoon zorgt voor een prachtig geluid van muziek of tv. Dat is voor veel mensen de reden om deze aankoop te doen. Maar naast een goed geluid is een koptelefoon met actieve ruisonderdrukking juist heel geschikt voor als je geen last wilt hebben van omgevingsgeluid.

Dat kan verschillende redenen hebben: je wilt je concentreren op je werk, je werkt graag in cafés en heb dan last van kletsende mensen om je heen, je wilt je in de trein lekker afsluiten van alles en iedereen terwijl je het mooie landschap voorbij ziet razen, of je bent een nogal gevoelig persoontje die behoefte heeft aan rust voor zichzelf. Ik val met name in die laatste categorie. Te veel omgevingsgeluid kan me echt enorm storen, zeker als ik in mijn onderneming aan het werk ben. Maar ook als ik juist even wil ontspannen met muziek of een Netflix serie kan ik me op deze manier helemaal afsluiten.

 


De voordelen van een draadloze koptelefoon met noise cancelling


Ik wilde een noise cancelling koptelefoon om rustiger te kunnen werken zonder last te hebben van omgevingsgeluid. Zo heerlijk is dat: ik kan me nu echt afsluiten van de buitenwereld en geconcentreerd werken. Best heel fijn als ik een website aan het maken ben, ik kan me dan helemaal daarop focussen zonder afleiding. Niet alleen thuis, maar ook als ik eens een dagje in een café werk of op andere plekken waar mensen door elkaar praten. Het blijkt echter dat zo’n koptelefoon nog meer voordelen met zich meebrengt:

 1. Geloof het of niet, maar ik heb nooit eerder een draadloze koptelefoon gehad. En ik kan je vertellen, dat is dus echt heerlijk. Geen gestoei meer met dat draad en gewoon even weg kunnen lopen om thee te zetten terwijl het geluid gewoon doorspeelt.
 2. Toen ik voor het eerst ging vliegen met mijn noise cancelling koptelefoon ging er een wereld voor mij open. Of eigenlijk ging er een wereld vol vliegtuig-herrie dicht. Zoals je vast weet is vliegen best luidruchtig. En zeker als je net als ik een beetje nerveus bent in het vliegtuig brengt een noise cancelling koptelefoon echt uitkomst. Het is bijna ongelooflijk, maar met deze headphones op hoorde ik letterlijk niks van de vliegtuigmotoren en andere geluidjes. Dat betekende 10 uur lang met minder stress in het vliegtuig en in rust films kijken of een dutje doen.
 3. Ik was altijd in gevecht met mijn grote koptelefoon met lang draad om deze op een veilige manier in mijn tas mee te nemen. Heb ik nu geen last meer van: deze koptelefoon is op te vouwen in een verhard tasje en daardoor super makkelijk en veilig mee te nemen. Scheelt ook nog eens een hoop ruimte.
 4. Hoewel een koptelefoon vaak wordt gekocht om muziek mee te luisteren, bel ik er zelf ook veel mee. Bellen, Zoomen, Skypen of meetings via Teams. Je kent het wel als ondernemer. Nu gaat dat niet alleen perfect met deze koptelefoon, maar blijkt dat handige ding mijn omgevingsgeluid er ook voor mijn klant uit te filteren. Toen bij mijn ouders de keuken verbouwd werd zat het hele huis in de herrie, behalve ik en mijn klant aan de andere kant van de lijn. Ik stond er zelf versteld van.
 5. Ik ben zo’n typetje die al die nieuwe technologie niet nodig heeft, totdat ik het eens probeer en ik het dan opeens te gek vind. Zo dacht ik vooraf: waarom moet een koptelefoon nou weer een touchscreen hebben en met een app werken. Hoewel ik de app bijna nooit gebruik, is die aanraakfunctie toch wel bijzonder handig. Zonder eerst naar Spotify te moeten gaan om mijn muziek uit te zetten tik ik even op mijn oor en het is uit. Ook het geluid harder of zachter zetten en naar het volgende nummer gaan gaat gewoon via een paar tikken of vegen over de oorschelp. Handig!

Zijn er ook nadelen?

Ik kan één nadeel bedenken van een koptelefoon met noise cancelling. Misschien kun je het al raden: mijn omgeving is er niet altijd blij mee en het kan zelfs gevaarlijk zijn. Omdat dit bijzondere staaltje techniek zo goed werkt hoor ik ook mijn vriend niet praten. Of tenminste: als ik muziek op heb staan. En ik heb mijn geluid nooit hard, ook handig om te vermelden. Echt een soort van achtergrondmuziekje.

In ieder geval: ik werk zo gefocust met dit ding op dat elke keer als mijn partner iets aan het zeggen is ik eerst de muziek moet pauzeren. Daarna moet hij weer opnieuw beginnen met zijn verhaal, want ik heb er niks van gehoord.

Roepen vanaf een afstand werkt al helemaal niet meer. Iemand moet wel echt het huis bij elkaar schreeuwen om zich verstaanbaar te maken.

Maar de echtelijke irritaties die dit soms kan opleveren zijn natuurlijk niet het ergste. Waar je vooral voor moet oppassen is het gebruik van deze koptelefoon in het verkeer of op andere plekken waar het noodzakelijk is juist wel je omgeving te horen. Wees dus voorzichtig met een noise cancelling koptelefoon in het verkeer: het kan gevaarlijke situaties opleveren.

Mijn tip: bij de meeste noise cancelling headphones kun je het omgevingsgeluid reguleren. Dat betekent dat er verschillende niveaus zijn van geluidswering. Als je je op de weg begeeft zou je dus wat omgevingsgeluid kunnen toelaten voor de veiligheid, in plaats van je koptelefoon op maximaal noise cancelling te zetten.

 


4 Draadloze noise cancelling headphones uitgelicht


Tijdens mijn zoektocht naar de voor mij perfecte draadloze koptelefoon met noise cancelling stuitte ik op 4 opties. De 4 meest populaire headphones van het moment. Ik heb tientallen video’s bekeken waarin deze koptelefoons worden besproken en met elkaar worden vergeleken.

Een noise cancelling koptelefoon is niet goedkoop. Ik wilde er dus niet zomaar eentje aanschaffen zonder goed uit te zoeken.

Om jou op weg te helpen naar het exemplaar dat het beste bij jou past, hier de 4 beste koptelefoons van het moment op een rijtje:

Alle 4 de koptelefoons behoren tot de topklasse. Ze worden allemaal geleverd in een reistas om de koptelefoon in op te bergen en werken allemaal met bluetooth. Daarnaast hebben ze allen ook een app waarmee je veel instellingen kunt aanpassen. De verschillen zitten ‘m in de specificaties die net wat geavanceerder of nieuwer zijn bij de ene dan bij de andere.


JBL Tune 760NC (€66,-)

De draadloze en noise canceling hoofdtelefoon van JBL is een goede budget optie voor als je niet zoveel geld wilt uitgeven aan headphones. Met bluetooth 5.0 en een enorm lange batterijduur van 50 uur is dit alsnog een goede optie. De kwaliteit is iets minder goed dan de koptelefoons die hieronder worden genoemd, maar zoals gezegd een goede optie.

Klik hier voor meer informatie, kopen en prijzen.


Sony WH-1000XM4 (€230,-)

Deze koptelefoon heb ik gekocht, maar dan versiw XM3. Die is anno 2024 echter niet meer leverbaar. Nu kun je kiezen uit de Sony WH-1000XM4 of de Sony WH-1000XM5 koptelefoon. De oude versie (Sony WH-1000XM4) komt met bluetooth 5.0, ten opzichte van 5.2 bij de XM5. De batterijduur is 30 uur, ik doe er de hele week mee terwijl ik de hoofdtelefoon de hele dag door gebruik. Het geluid van deze koptelefoon is fantastisch en komt ook vaak als beste uit de test, evenals de noise cancelling. Die laatste is nog wel net iets beter bij de twee onderstaande koptelefoons.

Klik hier voor meer informatie, kopen en prijzen.


Bose 700 (€303,-)

De Bose 700 komt vaak samen met de Sony XM4 en XM5 als beste uit de test wat betreft noise cancelling. Het voordeel van deze koptelefoon is dat je ‘m aan meerdere apparaten tegelijk kunt koppelen en de goede kwaliteit noise cancelling. Nadeel is dat je deze niet helemaal kunt opvouwen en de koptelefoon groter is om mee te nemen.

Klik hier voor meer informatie, kopen en prijzen.


Sony WH-1000XM5 (€306,-)

De Sony WH-1000XM5 is de nieuwere versie van de Sony WH-1000XM4 draadloze koptelefoon. Deze gebruikt ook de nieuwste bluetooth 5.2. Volgens de reviews is het geluid en de noise cancelling nóg beter dan bij zijn voorganger. Of het de prijs waard is durf ik niet te zeggen, ik denk dat je prima uit bent met de Sony WH-1000XM5 hoofdtelefoon.

Klik hier voor meer informatie, kopen en prijzen.

 


Waarom ik voor de Sony WH-1000XM3 (nu XM4) koos


Na vele uren uitzoekwerk wist ik het: het werd de Sony WH-1000XM4. Alle 4 de koptelefoons spraken mij aan, maar de prijs, de manier van opvouwen, het handige tasje en natuurlijk de goede reviews gaven uiteindelijk de doorslag.

Ik denk niet dat het wat betreft kwaliteit heel veel uitmaakt. De noise cancelling zal zeker beter zijn bij de Bose 700 dan bij de QC35, maar dan heb je bij die laatste weer andere voordelen. Ik koos ook erg op gevoel wat dat betreft. Sony sprak mij meer aan, maar die anderen zullen ook super zijn.

De voor- en nadelen van de Sony WH-1000XM4

De voordelen:

 • Behoort tot de beste noise cancelling headphones van het moment.
 • Een super handig tasje om de koptelefoon veilig in op te bergen en mee te nemen. Niet alleen om je koptelefoon niet te beschadigen, maar omdat je deze kunt opvouwen neemt het ook bijna geen ruimte in beslag.
 • Een stekkertje om je koptelefoon in het vliegtuig aan te sluiten. Dit is tegenwoordig lang niet overal meer nodig, want veel vliegtuigen hebben een gewone aansluiting voor koptelefoons. Maar mocht je die met 2 pinnetjes tegenkomen, dan kun je deze dus zonder problemen gebruiken. Dit hebben de andere koptelefoon niet.
 • Is betaalbaarder dan de Bose 700 en XM4.
 • Batterij gaat lang mee. Ik gebruik mijn koptelefoon dagelijks urenlang en doe er ongeveer een week (30 uur) mee zonder te moeten opladen. Met noise cancelling aan. Zet je dat uit dan gaan de headphones nog langer mee.
 • De microfoon om mee te bellen is volgens de reviews beter dan bij de nieuwere versie. Andere reviews zeggen juist dat de Sony een slechter belgeluid heeft dan Bose. Hier was ik een beetje bang voor aangezien ik de koptelefoon veel gebruik om te bellen, Skypen en Zoomen met klanten. Gelukkig was de angst onterecht en werkt het bellen perfect.
 • Ik gebruik de koptelefoon uren achter elkaar en hij blijft lekker zitten.

De nadelen:

 • De Sony WH-1000XM4 maakt nog gebruik van Bluetooth 5.0, terwijl er al 5.3 is. Ik merk hier zelf overigens niets van en is voor mij geen nadeel.
 • Het kabeltje om op te laden is extreem kort. Je moet dus een plekje vinden waar je je koptelefoon direct naast het stopcontact kunt neerleggen, want verder rijkt de kabel niet. Dit is overigens hetzelfde bij de Sony WH-1000XM5 en bij de Bose koptelefoons zijn deze kabeltjes ook niet bepaald lang. Zal wel een reden voor zijn. Ik heb hier in ieder geval geen last van.

 


Ruim 200 euro uitgeven voor een koptelefoon: was dat het waard?


Het was even een flinke uitgave, maar ik zou het zo weer doen: deze koptelefoon is geweldig! Het levert me zoveel rust en focus op. Ik kan mij echt afsluiten van alles en op deze manier stukken geconcentreerder werken. Daarnaast helpt het om beter te ontspannen. Als bijkomend voordeel de noise cancelling in het vliegtuig: echt een verademing en aan te raden voor iedereen die nerveus is in het vliegtuig of veel last heeft van de herrie.

Als je de ruisonderdrukking, de actieve noise cancelling, niet nodig hebt, dan kun je beter een gewone (en veel goedkopere) koptelefoon kopen.

 


Heb jij een draadloze koptelefoon met noise cancelling? Welke gebruik jij?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!

In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Een eigen bedrijf starten zonder ervaring of diploma’s in je nieuwe vakgebied: hoe pak je dat aan?
Volgend bericht
7 Dingen die je moet weten voordat je begint met bloggen

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.