5 Redenen waarom iemand jouw website zou willen hacken

WordPress tips, Zelfstandig ondernemen

Heb je dit ook weleens gedacht: ‘ik heb maar een kleine website, niemand die dat wil hacken’. Helaas, die vlieger gaat niet op. Elke website, groot of klein, loopt risico om gehackt te worden. Omdat in veel gevallen geld of het verspreiden van ideologieën belangrijke motieven zijn voor hackers, lopen websites met grote bezoekersaantallen wel iets meer risico. Maar uiteindelijk worden alle websites gehackt die hackers te pakken kunnen krijgen. Alle website hacks die ik zelf heb opgelost waren ook allemaal kleine websites, vaak van startende ondernemers. Maar dan is de vraag: waarom zou iemand jouw website willen hacken? In dit artikel lees je de meest voorkomende redenen én ontdek je hoe je het risico op een website hack drastisch verkleint.


De 5 meest voorkomende redenen om een website te hacken


1. Gegevensdiefstal

Een hacker kan proberen gevoelige informatie te stelen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, e-mailadressen, creditcardgegevens of andere persoonlijke gegevens die zijn opgeslagen op de website. Deze gestolen gegevens kunnen worden gebruikt voor identiteitsdiefstal, fraude of verkoop op de zwarte markt. Iets wat je echt wilt voorkomen.

Niet alleen op je website trouwens, maar ook op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en je computer in het algemeen. Lees hier hoe je voorkomt dat je gehackt wordt.

2. De-facing

Sommige hackers hacken websites om zichtbare wijzigingen aan te brengen, zoals het wijzigen van de homepagina en het plaatsen van politieke boodschappen. Dit wordt vaak gedaan om aandacht te trekken of om een boodschap over te brengen. Je website ziet er in dit geval opeens totaal anders uit.

Het komt ook regelmatig voor dat er opeens allerlei vreemde dingen op je website worden verkocht. Dan zien bezoekers bijvoorbeeld alleen nog maar één pagina, waar bijvoorbeeld sportschoenen worden verkocht. Iets dat niets met jouw bedrijf te maken heeft.

Dit is niet fijn om te zien als je op je website komt, kan ik je vertellen. Het roept paniek en onduidelijkheid op. Ik hoop niet dat je dit ooit meemaakt, maar zo wel: dan weet je nu dat in dat geval je website is gehackt en je zo snel mogelijk actie moet ondernemen.

3. Malware verspreiden

Een hacker kan kwaadaardige software (malware) op je website plaatsen en deze verspreiden naar bezoekers. Bijvoorbeeld het verspreiden van programma’s om daarmee andere computers te besturen op afstand. Met alle gevolgen van dien.

De hackers willen in dit geval niet dat jij doorhebt dat je website is gehackt, zodat zij langer jouw website kunnen misbruiken.

Deze website hack is daarom lastiger op te sporen, omdat je er in de meeste gevallen niet direct iets van merkt. Goede website scans kunnen hierbij helpen.

4. Phishing

Van phishing heb je vast wel eens gehoord. Phishing is een manier waarbij hackers proberen om gevoelige informatie van gebruikers te stelen door zich voor te doen als iemand anders. Bijvoorbeeld: je krijgt een e-mail van je host dat je moet betalen voor je domeinnaam, je klikt op de link, komt op de betaalpagina en betaalt. De pagina die lijkt op die van je host is alleen niet echt je host, maar een nagemaakte pagina op een andere website.

In dit geval wordt de gehackte website gebruikt als platform om valse webpagina’s of inlogformulieren te hosten, die zijn ontworpen om eruit te zien als de pagina’s van een vertrouwde organisatie, zoals een bank, webshop, e-mailprovider, je host, of een ander online dienstverlener.

5. SEO-spam

Hackers kunnen de inhoud van een website wijzigen om spamlinks of inhoud te promoten. Hackers die websites hacken voor voor SEO-spam proberen de zoekmachine rankings van de gehackte website te manipuleren om hun eigen doelen te bereiken. Dit kan de zoekmachineoptimalisatie van je website schaden en zorgen voor een lagere ranking in Google. Wat weer kan leiden tot verlies van bezoekers, klanten en inkomsten voor je bedrijf.

SEO-spam is niet alleen schadelijk voor jouw ranking in Google en dus voor jouw onderneming, maar ook voor zoekmachines zelf en de gebruikers die op zoek zijn naar relevante informatie. Iets om te voorkomen dus.

 


Hoe verklein je het risico op een website hack?


Om het risico op een website hack zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat je je website op de juiste manier beveiligt, beheert, update en onderhoudt.

Dat is namelijk de grootste oorzaak van een hack op je WordPress website: slecht beheer, achterstallig onderhoud en onjuist gebruik van je website.

Je bent dus meestal zelf de oorzaak van een website hack. Het goede nieuws: je kunt het daarom ook grotendeels zelf voorkomen.

Een website hack kun je helpen voorkomen door onder andere:

  • Sterke wachtwoorden te gebruiken;
  • Tweestapsverificatie in te stellen;
  • Een goede beveiligingsplugin op je website te zetten, deze juist in te stellen, scans te doen en waarschuwingen aan te pakken;
  • Elke 2 a 3 weken je website te updaten;
  • Veilige plugins en themes te gebruiken;
  • Plugins die die je niet gebruikt te verwijderen;
  • En een veilige host te kiezen.

Hier lees je 11 tips over hoe je een website hack helpt te voorkomen.

Het is belangrijk dat je hier constant mee bezig bent, en de updates consistent en frequent doet.

Lukt dat niet? Weet je niet precies hoe je je website update en beveiligt? Vergeet je het te doen? Of wil je hier niet steeds mee bezig zijn?

Besteed dit dan uit aan iemand die het voor je kan doen. Ook ik kan je helpen. Hier lees je alles over mijn hack preventie programma, prijzen, wat het inhoudt en hoe je je kunt aanmelden.

 


Hoe vaak update jij je website?


 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Hoe een responsive website maken die je meer klanten oplevert [STAPPENPLAN]
Volgend bericht
Google Analytics 4 | Deze 5 website-statistieken wil je weten

Lees meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.