Een blog beginnen | Hoe bloggen je leven kan veranderen

Bloggen

Een blog beginnen kan een enorme impact hebben op je leven. En met bloggen bedoel ik regelmatig posten en er echt werk van maken. Serieus bezig zijn met schrijven over jouw onderwerp. Toen ik begon met bloggen had ik nooit de impact daarvan ingeschat. Hoe je leven erdoor verandert. Wat voor fantastische dingen je opeens meemaakt en leert. Bloggen heeft zonder enige twijfel mijn leven enorm veranderd. Verrijkt, mij een mooier, blijer en gelukkiger mens gemaakt. Als ik dit type krijg ik een lach op mijn gezicht; ik geniet echt van bloggen. Maar hé: hoe kan bloggen dan je leven veranderen?


1. Een blog beginnen geeft je zelfvertrouwen een boost


Bloggen kan je leven veranderen door je zelfvertrouwen een boost te geven. Als je start met bloggen over welk onderwerp dan ook, lezen mensen dat en reageren op jouw verhaal via social media, in reacties of via de mail. En dat brengt bij jou meer zelfvertrouwen en positiviteit teweeg. Waardoor je ook nog positiever in het leven staat. Je realiseert je dat je met jouw verhaal en kennis andere mensen inspireert. Jouw volgers vinden jou leuk en dat heeft een positieve uitwerking op jou.

 


2. Je maakt nieuwe vrienden en contacten


Toen ik begon met bloggen woonde ik net in Colombia. Ik was dus Nederland al uit, maar toch heb ik sinds dat moment letterlijk honderden nieuwe mensen over de hele wereld leren kennen. Bloggen is een fantastische manier van netwerken. Je leert mensen kennen die over hetzelfde schrijven als jij, andere bloggers en ook krijg je contacten met lezers. Daar kun je echt een band mee opbouwen. Wij hebben in ons huis in Colombia zelfs diverse keren reizigers te logeren gehad doordat ze mij via mijn blog hebben gevonden. Daaruit zijn ook nog mooie vriendschappen ontstaan. Dat bloggen dat heeft opgeleverd vind ik echt prachtig.

 


3. Je leeft meer doelgericht


Zodra je merkt dat mensen je volgen en meer en meer van je willen weten, wil je zelf groeien. Meer leren en meer geven aan anderen. Je begint je te focussen op hoe je meer waarde kunt leveren aan je lezers. Je gaat meer reflecteren op je eigen leven en op wat je daarmee kunt op je blog. Opeens ben je een voorbeeld voor velen, en je wilt ook een goed voorbeeld zijn. Je neemt meer verantwoordelijkheid voor je eigen leven en daarmee bereik je enorm veel.

 


4. Je ontwikkelt discipline en nieuwe vaardigheden


Bij bloggen komt een hoop kijken. Denk aan fotografie, een blog-website opzetten, social media, communicatie, SEO, planning, organiseren, creativiteit en netwerken. En wat dacht je van werken met programma’s als WordPress, Canva (eventueel Canva Pro) en Mailchimp? Over welk onderwerp je schrijft maakt niet uit, je hebt altijd bepaalde vaardigheden nodig om een blog op te zetten. En hoe tof is het om dat gewoon allemaal te leren?

Daarnaast creëer je door te bloggen ook discipline. Als je iets wilt bereiken met je blog moet je gaan werken met plannen en schema’s en je daar ook aan houden. Uit je blog haal je vervolgens veel positieve energie, wat het weer makkelijker maakt om elke keer de discipline op te brengen. Als je hier eenmaal ingegroeid bent heeft die discipline natuurlijk ook een positieve invloed op andere gebieden in je leven en krijg je veel meer gedaan dan voorheen.

 


5. Je gaat buiten je comfort zone door je kwetsbaar op te stellen


Je kwetsbaar opstellen is iets waar veel mensen juist bang voor zijn. Presenteren bijvoorbeeld, daar worden maar weinig mensen echt blij van. Het maakt je namelijk hartstikke kwetsbaar. We beschermen onszelf liever. Het beeld dat mensen van je hebben en je reputatie. Maar eigenlijk is één van de meest aantrekkelijke eigenschappen van een persoon, jawel, kwetsbaarheid. Als iemand écht zichzelf laat ziet. Met alle ups en downs. Dan word je daartoe aangetrokken.

Een blog beginnen helpt je om je kwetsbaar op te stellen. Om jezelf te laten zien aan de buitenwereld zoals je bent. Tegelijkertijd is dat ook altijd een struggle van beginnende bloggers: hoeveel moet je laten zien en vertellen? Hoe persoonlijk moet ik zijn? Wat als anderen mijn mening niet delen? Maar als je eenmaal uit die onzekerheid kruipt en je kwetsbaar durft op te stellen, als je buiten je comfort zone durft te gaan, dan helpt bloggen je te groeien als mens zoals nooit tevoren.

 


6. Je zet jezelf neer als expert


Het maakt niet uit wat je doet in je leven, je kunt altijd meer leren. Niet alleen vaardigheden zoals onder punt 4, maar een blog beginnen maakt dat je dingen meer in detail gaat zien. Door te focussen op één bepaald onderwerp zul je merken dan je een steeds diepgaander begrip krijgt van dat onderwerp. Je vergaart steeds meer kennis. Niet alleen jijzelf, maar juist ook andere mensen gaan je zien als expert op jouw gebied. Je ontwikkelt je expertise en jouw blog is een perfecte etalage daarvan. Een portfolio waar iedereen direct ziet wat jij in huis hebt. Mensen gaan jou benaderen voor advies. En vertrouwen op wat jij zegt. Een heel bijzondere gewaarwording is dat kan ik je vertellen.

Daarnaast is die expert status online ook essentieel als je door de media wilt worden opgepikt. Journalisten zoeken ook op Internet en dan wil je dat jij als expert naar boven komt en niet iemand anders. Al mijn verschijningen in de media, zowel online, in tijdschriften als op de radio, kwamen doordat mensen mijn blog hebben gevonden.

 

Lees ook | Krijg meer bezoekers, klanten en inkomsten met bloggen | Zó doe je dat!

 


7. Je hebt écht plezier


Ik had echt geen flauw idee wat er allemaal bij bloggen kwam kijken toen ik begon. Maar eenmaal bezig met vaardigheden aanleren, beter worden in schrijven en mezelf ontwikkelen, bleek dat ik er veel plezier uit haalde. En nog steeds. Ik heb echt plezier in het plannen, onderzoek doen voor een blog, foto’s maken en bewerken, schrijven en mijn blogs up-to-date houden. Intuïtief bloggen helpt enorm om dit te creëeren. Ik ben dol op mijn blog en bloggen en dat werkt door in heel je leven. Als je écht kunt genieten van iets, echt plezier hebt, dan sta je op met een lach en ga je met een goed gevoel weer slapen. Daarnaast merken je lezers ook de passie die je hebt voor je onderwerp. Waardoor het nóg beter bij ze binnenkomt.

 


8. Een blog beginnen creëert nieuwe mogelijkheden


Bloggen heeft voor mij vele deuren geopend. Niet alleen leerde ik wat ik echt wil in het leven, kon ik een carrièreswitch maken naar een vakgebied waarvoor ik niet heb gestudeerd en doe ik nu iets wat ik echt leuk vind. Ook geeft bloggen nieuwe mogelijkheden om anderen te helpen en een extraatje te verdienen met simpelweg doen waar ik zo van houd. Daarnaast geeft bloggen meer mogelijkheden leuke samenwerkingen aan te gaan en nieuwe dingen te ontdekken om vervolgens over te schrijven.

 


9. Van je afschrijven geeft rust


Je gedachten op papier zetten brengt iets speciaals teweeg in je lichaam. Het geeft je rust en van je afschrijven zorgt voor structuur in je gedachten. Voel je je overweldigd? Gaan er duizenden gedachten en ideeën door je hoofd? Sta je te popelen om die toffe ervaring met de wereld te delen? Of weet je niet hoe je moet omgaan met een specifieke situatie? Schrijf het op! Van je afschrijven brengt een gevoel van rust en een leeg hoofd. Een blog is de perfecte manier om dit te doen en rust te creëren in je leven.

 


10. Verander het leven van anderen, maak een verschil


Dit is natuurlijk de allermooiste van de 10. Een blog beginnen kan niet alleen jouw leven veranderen, je verandert juist met jouw blog ook de levens van anderen. Ik wil zelf zoveel positieve impact hebben op deze wereld als mogelijk is. Anderen helpen en inspireren. Zorgen dat anderen óók hun dromen waarmaken. Blogs zijn gratis en makkelijk te vinden voor iedereen, wat betekent dat door jouw gedachten, ideeën en kennis te delen je veel kunt bereiken. Een fantastisch gevoel voor zowel de lezer als voor jou.

Sommige onderwerpen zijn lastig face-to-face te bespreken, waardoor blogs met jouw ervaringen en tips extra waardevol zijn voor iemand die hulp zoekt. Jij hebt de kennis en levenservaring dat anderen vooruit kan helpen. Bloggen geeft je een geweldige mogelijkheid om met deze ervaring en kennis een impact te maken op de wereld. Een verschil te maken in het leven van andere mensen, of je hen nu kent of niet!

En dat is best wel een heel krachtig gegeven.

 

Voordat je begint met bloggen, lees wel eerst deze 7 dingen die je moet weten, zodat je er met de juiste doelen en verwachtingen instapt.

 


Hoe denk jij dat bloggen invloed kan hebben op jouw leven? Wat bloggen precies voor mij heeft gedaan, hoe mijn leven is veranderd, dat vertel ik je binnenkort in een nieuwe blog. Niets missen? Schrijf je dan hier in en ontvang elke nieuwe blog direct in je mail!


 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Handige WordPress tips & tricks | #3
Volgend bericht
Snel, overzichtelijk en veilig je wachtwoorden beheren | Gebruik LastPass

Lees meer!

3 reacties. Plaats een nieuwe

 • Superleuk om je blogs te lezen Sabine! Deze maand ga ik ook starten met bloggen. Best heel spannend! Schrijf ik over de juiste onderwerpen, vinden mensen het interessant, etc.
  Ik ben wel benieuwd hoeveel tijd je eraan kwijt bent.
  Groetjes,
  Yvonne

  Beantwoorden
  • Dankjewel Yvonne voor je leuke reactie! En super tof dat je ook gaat beginnen met bloggen! Je gaat er vanzelf inkomen en ontdekken wat bij je past. Ikzelf ben wel zo’n 3 uur met een blog bezig. Soms meer soms minder tijd. Mijn blogs voor besabine.com nemen sowieso meer tijd in beslag omdat ik veel foto’s bewerk, dus dat komst meestal wel 4 a 5 uur. Het hangt er vanaf hoeveel research is moet doen voor een blog. Daarnaast lees ik mijn blogs altijd een stuk of 3 keer na om te controleren op spelling en zinnen. Je kunt een blog ook schrijven in een uurtje, maar dan gaat het echt om een blog waar je geen research voor moet doen en wat je zo uit je mauw kunt schudden bij wijze van spreken 😀 Een heel persoonlijke blog bijvoorbeeld, of een verhaal over een ervaring, die gaan veel sneller. Heel veel plezier met bloggen!

   Beantwoorden
 • […] Nee, totaal niet. Ik ben dol op bloggen. Het is echt mijn passie. Ik gebruik het zelfs soms als therapie. Als ik me niet goed voel, geen zin heb ik niks. Dan heb ik meestal wél zin in bloggen. Daar begin ik dan mee en dan leef ik weer helemaal op. Ik ben dol op schrijven én mensen helpen. Een goede combinatie. Daarnaast levert bloggen mij ontzettend veel op. Een expert-status, klanten, plezier, mijn TEDx-talk, inkomsten met affiliatie marketing, persoonlijke ontwikkeling. En nog veel meer. […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.