Je hebt een droom: een eigen bedrijf starten in een vakgebied waar je elke dag blij van wordt. Er is alleen één probleempje… je hebt voor dat vakgebied helemaal niet gestudeerd, laat staan dat je er ervaring mee hebt. Welkom bij de club! Er zijn namelijk veel ondernemers die zo begonnen zijn. Een carrièreswitch maken naar een vakgebied waar ze wel van dromen, maar eigenlijk geen kaas van hebben gegeten. Ik ben één van die ondernemers. En guess what: het is me gelukt! En met mij vele anderen, waaronder een aantal klanten die vanuit een totaal ander beroep een eigen bedrijf opzetten. Hoe doe je dat dan, vraag je je misschien af. Dat ga ik je nu vertellen.
Hoe ik van wetenschappelijk onderzoeker webdesigner werd
Laat ik eerst vertellen wat mijn oorspronkelijke vakgebied eigenlijk was. Wetenschappelijk onderzoeker. Ooit studeerde ik HBO Pedagogiek, daarna WO Gezondheidswetenschappen. Vervolgens werkte ik jaren als wetenschappelijk onderzoeker in onder andere pijnonderzoek en preventie. Eerst 6 jaar lang in het VUMC in Amsterdam, daarna 2,5 jaar in het Nationaal Kankerinstituut in Bogotá, Colombia.
Meer lees je in het artikel over hoe ik deze carrièreswitch maakte.
In ieder geval: na al die jaren besloot ik van de ene op de andere dag ontslag te nemen en voor mezelf te beginnen. Ik was de werkcultuur zat, wilde meer vrijheid in mijn werk en dolgraag het avontuur dat ondernemen heet aangaan.
Mijn ouders waren in eerste instantie niet heel blij. “Maar dan heb je al die jaren voor niets gestudeerd!” Is dat echt zo?
Een studiekeuze maken als je vol zit met dromen en avontuurlijke plannen
Heb je enig idee hoe moeilijk het is om op je 17e voor de rest van je leven te moeten beslissen wat je wilt worden? Waarschijnlijk wel, vermoed ik zo. Niet voor niets doet 59% van de Nederlanders ander werk dan waarvoor ze zijn opgeleid. Ben jij of is je kind op zoek naar een passende studie? Dan heb je vast iets aan deze studiekeuze-tips.
Ik zat al vroeg vol met allerlei dromen. Wilde vrijwilligerswerk doen in het buitenland en droomde afhankelijk van de maand van een leven als journalist, dierenarts, preventiewerker, tekstschrijver voor tijdschriften en grafisch ontwerper.
En ja, behalve de dierenarts opleiding ben ik bij de rest wezen kijken. Journalistiek en grafisch ontwerper sprongen er echt uit. Maar ik was toentertijd een behoorlijk verlegen meiske. Ging ik met mijn ouders naar de hogeschool voor journalistiek en grafisch ontwerp en zag ik alleen maar stoere jongeren boordevol talent.
Daar paste zo een braaf meisje als ik toch helemaal niet tussen?
Of beter gezegd: ik stond stijf van angst. Ik durfde niet. Voelde me niet goed genoeg. En vond mezelf helemaal niet tussen al die creatievelingen passen.
Dus koos ik voor de veilige kant en ging ik ‘gewoon’ Pedagogiek studeren. Ik studeerde af in 3,5 jaar en ging in dat halfjaar dat ik over had vrijwilligerswerk doen in Ghana om daarna verder te studeren. Gezondheidswetenschappen, een studie die goed bij mij paste.
Ik vond het allemaal hartstikke leuk, dat was het probleem niet. Wat het probleem wel was, was dat ik na jaren werken mezelf tegenkwam. Ooit had ik die droom, maar nooit had ik die werkelijkheid gemaakt.
En dat ging tegenwerken. Ik kende mezelf nog helemaal niet goed toen ik 17 was. Nu ben ik sowieso altijd al een typetje dat steeds van idee veranderd, ga erg op mijn gevoel af, en dat maakt het niet makkelijker om iets te kiezen voor de rest van je leven. Het moet maar nét allemaal kloppen. Bij mij klopte het een hele tijd, totdat ik toch het gevoel kreeg iets totaal anders te willen doen.
Is jarenlang studeren weggegooid geld als je daarna iets anders gaat doen?
Nee zeg! Maar ik begrijp wel heel goed waarom er mensen zijn die dat denken. Studeren gaat echter maar zelden om de letterlijke kennis die je opdoet. Ga maar eens bij jezelf ja: hoeveel weet jij nog van alle tentamens die je hebt gedaan? Ikzelf weet nog wel veel, maar de specifieke details niet meer. Behalve van de vakken die ik het allerleukste vond trouwens, daarvan is veel blijven hangen.
Hoe dan ook, veel kennis vervaagt. Tenzij je er je werk van hebt gemaakt natuurlijk. Je specialiseert je in een bepaald onderwerp binnen jouw vakgebied. Je kunt immers niet over alles alles weten. Daarom zijn er ook politieke journalisten, dierenartsen speciaal voor vee en diëtisten gespecialiseerd in diabetes.
In ieder geval…
Studeren is veel meer dan de kennis die je opdoet:
- Een bepaalde mindset ontwikkelen
- Op een bepaalde manier leren kijken naar iets (als wetenschappelijk onderzoeker kijk ik bijvoorbeeld met andere ogen naar alle zin en onzin die wordt geschreven over het Coronavirus, terwijl dat destijds nog niet bestond)
- Een bepaalde denkwijze
- Leren plannen en organiseren
- Een netwerk opbouwen
- Kunnen overleven tijdens studententijd
- Voor jezelf opkomen en dingen leren regelen (stages regelen, contacten vinden om je te helpen met scripties en dergelijke, je kent het wel)
- Assertief zijn
- Initiatief leren nemen
- Jezelf beter leren kennen
- Steeds beter weten wat je wel en niet leuk vindt
- Leren samenwerken en tevens leren hoe jij samenwerkt
- Sociaal zijn
- Informatie leren verzamelen
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je snapt mijn punt denk ik.
Kortom, ongeacht de studie die je doet leer je naast de kennis van jouw vakgebied dus ontzettend veel vaardigheden van studeren. En ook nog eens allemaal vaardigheden waar je je leven lang profijt van hebt.
Jarenlang studeren is dus geen weggegooid geld. Ik had het ook niet willen missen. Ik heb zoveel geleerd van mijn studie Gezondheidswetenschappen, dat pas ik nog steeds toe in mijn werk als webdesigner. De kennis moest ik leren, de vaardigheden had ik al.
Jaren later toch je dromen waarmaken
Er zijn zoveel mensen die op jonge leeftijd een droom hebben, maar deze op dat moment niet (durven) waarmaken. Om welke reden dan ook. Gelukkig mag je helemaal zelf beslissen wat je met je leven doet, dus kun je die droom ook 20 jaar later gewoon nog achterna gaan.
Dat deed ik zelf ook. Ik begon een Colombia-blog toen ik net was geëmigreerd en daar kwamen bij toeval (want dit was totaal niet gepland) al die dingen samen die ik wilde als jong meisje. Journalistiek, schrijven, fotografie en ontwerp.
Ik legde mijn hele ziel en zaligheid in mijn website en genoot met volle teugen. Totdat ik dacht: waarom maak ik hier niet mijn werk van? Al die jaren hadden zoveel docenten en begeleiders allerlei verschillende meningen over mijn schrijfstijl en moest het elke keer op een andere manier aangepast worden. Ik was mezelf daardoor totaal kwijt. Door mijn blog herontdekte ik mezelf en ontdekte ik dat ik het wél kon. Als elke maand 10.000 mensen mijn blogs lezen zal er toch wel iets goed zijn dacht ik.
Op mijn 32e en na een mooie carrière als wetenschappelijk onderzoeker gooide ik het roer om: ik startte mijn eigen bedrijf als webdesigner en blogger. Ook nog in het buitenland, wat mij veel waardevolle lessen opleverde.
Een eigen bedrijf starten zonder kennis en ervaring
Ik had mijn blog inmiddels al 3 jaar, maar daar was ook alles mee gezegd. Ik had immers slechts 1 website gemaakt: die van mijzelf. Van webdesign wist ik maar een beetje. Toch begon ik ermee.
Zoals ik al eerder zei: de vaardigheden heb ik tijdens mijn studies geleerd, alleen de kennis ontbreekt. En wat doe je om dat op te lossen? Gewoon beginnen en onderweg heel veel kennis opdoen.
Nu, 3,5 jaar later, leer ik nog steeds elke week nieuwe dingen. Inmiddels ben ik een ervaren webdesigner, maar je kunt nooit letterlijk alles weten. Zeker niet in een vakgebied waar de dingen zo snel veranderen en waar duizenden functionaliteiten in mogelijk zijn. Ik blijf dus gewoon bijleren en vind dat hartstikke leuk ook nog. Zeker omdat er daarna niemand meer is die een tentamen afneemt… Je weet vast dat intrinsieke motivatie (dat vanuit jezelf komt) een stuk beter werkt dan wanneer iemand anders tegen je zegt dat je iets moet doen.
Tips om ervaring en kennis op te doen bij het starten van je eigen bedrijf:
- Ga je inlezen over alles wat met jouw vakgebied te maken heeft. Dat kan met boeken, maar tegenwoordig vind je ook heel veel op Internet.
- Ga het gewoon doen. Begin je dienst voor een lage prijs aan te bieden om ervaring op te doen, feedback te krijgen en te kijken waar je in de praktijk tegenaan loopt. Ga dat vervolgens verbeteren.
- Zoek simpelweg alles uit dat met jouw vakgebied te maken heeft. Google is je grootste vriend in deze tijd. Stel je vraag en je krijgt het antwoord.
- Neem de tijd. Als je dingen voor het eerst doet duurt het gewoon langer, zo simpel is het. Later als je ervaren bent haal je dat wel weer in.
- Verzamel de juiste mensen om je heen. Echt, als je zelf van alles het wiel moet uitvinden ben je nog wel even bezig. Zoek bijvoorbeeld een goede business coach die je helpt met de praktische kant van ondernemen, ga cursussen volgen over ondernemen of specifiek jouw vakgebied en word lid van een Mastermind groep. Je kunt ook ondernemers uit jouw vakgebied zoeken met de vraag of zij jou willen begeleiden. Doe ik tegenwoordig ook voor webdesigners in spe en is hartstikke leuk. Doe het niet alleen!
- Misschien is er wel een korte opleiding op de markt voor hetgeen jij wilt gaan doen. Geen jaren studeren, maar een paar maanden. Dan heb je een certificaat in the pocket en meteen een stuk meer kennis.
Wat voor mij het beste werkte was gewoon gaan beginnen. Ik liep natuurlijk al snel tegen van alles aan, en dat ging ik dan tot in de puntjes uitzoeken. Dat doe ik nog steeds trouwens. Zo blijf ik groeien en verbeteren. Omdat ik niks wist over ondernemen begon ik met een business coach en trainingen voor ondernemers. Ook zeer waardevol.
Klinkt dit allemaal behoorlijk vermoeiend? Dan is het wellicht niet echt je droom. Niet alleen bij mijzelf, maar ook bij klanten zie ik vaak dat als je ergens echt voor gaat en ervoor doet dat nodig is om het van de grond te krijgen, het dan ook lukt. Al is er nooit een gouden standaard bij ondernemen, velen doen maar wat, daarom zeg ik ook: gewoon beginnen. Hoe succesvol het wordt hangt van heel veel factoren af en is vooraf nooit te voorspellen. Lees het boek De Succesillusie maar eens, heel interessant.
Wat heb jij gestudeerd en wat doe je nu voor werk?
Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!
In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.