Het leven als zelfstandig ondernemer | April 2018

Zelfstandig ondernemen

Een paar maanden geleden ben ik gestart als zelfstandig ondernemer, maar pas sinds een maand of twee ben ik echt vol aan het werk. Totaal anders dan werken voor een baas, was het niet alleen een spannende beslissing, maar is het ook best wel een spannend leven. Alleen thuis werken, alles zelf regelen, onzekerheid over salaris en werk, op een andere manier contacten maken en blijven groeien. En ja ik vind het werkelijk fantastisch! Elke eerste week van de maand neem ik je mee in mijn leven als zelfstandig ondernemer de afgelopen maand. Wat heb ik gedaan voor (persoonlijke) groei? Waar liep ik tegenaan? Wat heb ik geleerd? Wat zijn mijn doelen om te verbeteren? En nog veel meer dat er op mijn pad komt. Ik trap af met de maand april 2018, over belastingzaken, onzekerheden, persoonlijke groei, social media en meer. Wil je dit verhaal liever op video zien? Bekijk dan onderaan deze pagina mijn Facebook Live.


Waar ben ik voor mijn bedrijf mee bezig geweest deze maand


Omdat ik nog niet zo lang begonnen ben met mijn bedrijf, liepen er nog een aantal zaken die afgerond moesten worden, zoals de belastingdienst. Hier in Colombia hoef ik nog geen aangifte te doen, maar ik moest wel mijn bedrijf op mijn belastingformulier laten zetten en alles regelen om officieel te kunnen factureren. Twee dingen die enorm veel tijd en energie hebben gekost, maar inmiddels is het gelukt. In Colombia moet ik me houden aan bepaalde eisen voor de factuur en daarvoor gebruik ik een officieel programma. Ook dat uitzoeken was een hele klus, maar het is erg fijn dat ik nu kan factureren. Nu rest nog de betaling van de zorgverzekering, dat hoop ik deze maand uit te gaan zoeken. Later dit jaar komt de belastingaangifte, maar hiervoor ga ik een accountant inschakelen. Dat is zo een dingetje dat ik met alle liefde uitbesteed aan iemand die er verstand van heeft.


Wat ik deed voor (persoonlijke) groei


Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met persoonlijke groei en groei van mijn bedrijf. Nieuwe dingen leren, contacten maken en mezelf keer op keer verbeteren. Dit deed ik deze maand op het gebied van (persoonlijke) groei:

In mezelf investeren: de Mastermind Intensive

Eind vorig jaar besloot ik dat als ik wilde groeien met mijn bedrijf ik in mezelf moest investeren. Zo bedacht zo gedaan en in januari begon de training Mastermind Intensive. Met 16 vrouwelijke ondernemers en twee fantastische coaches zette ik flinke stappen naar een succesvol bedrijf. Ik leerde heel veel over mezelf, over ondernemen en over marketing en ik kan oprecht zeggen dat deze training mij heel veel moois heeft gebracht. Het was een hele investering, maar ik kan het iedereen aanraden die wil groeien: investeer in een goede business coach. Begin april was de laatste sessie na drie fantastische en waardevolle maanden.

Facebook Live en Bloggen

Begin april besloot ik dat het tijd was om uit mijn comfort zone te stappen en iets te doen dat mijn bedrijf naar een hoger level kan tillen: Facebook Lives. De eerste keer was doodeng, maar ik merk dat het elke keer beter en makkelijker gaat. Ik houd van schrijven en dus bedacht ik dat ik ook elke Facebook Live wil uitschrijven. Op deze manier vergroot ik op twee vlakken mijn zichtbaarheid en het is nog hartstikke leuk ook!

Mastermind groep

Ik kan het elke ondernemer aanraden: een mastermind groep. Mocht je nu denken: wat is dat? Een mastermind groep is een groepje ondernemers die elkaar (praktisch) ondersteunen, advies geven en ideeën en gedachtes delen. De toewijding en het enthousiasme van de leden kan je bedrijf een enorme boost geven. De mastermind groep waarin ik zit komt voort uit de Mastermind Intensive training en ik ben hier zó enorm blij mee. Het is zo waardevol om een groep inspirerende vrouwen te hebben bij wie je altijd terecht kunt. Die zulke mooie ideeën hebben en waar je zoveel van kunt leren.

Podcasts luisteren

Voorheen luisterde ik werkelijk nooit podcasts. Ik had er echt het geduld niet voor en vroeg me af wat het zou helpen. Nou, veel dus kan ik je nu vertellen. Er zijn vele podcasts over ondernemen en ze bieden allemaal handige tips en ideeën. Mijn favoriet is de podcast van Deisy Amelsbeek. Deisy is marketing coach en heeft ook mij enorm goed geholpen als één van de choaches van de Mastermind Intensive. Ze geeft heel veel zeer waardevolle tips. Denk aan hoe en waarom je een contentstrategie moet maken, hoe je efficiënter kunt werken en de know, like en trust methode. En nog veel meer. Allemaal met als doel dat jij gaat groeien met je bedrijf. Ben je benieuwd? Luister hier haar podcasts. Ikzelf luister podcasts via mijn mobiel met deze app.

 


Het leukste van zelfstandig ondernemen deze maand


Het allerleukste om te doen vind ik de contacten met inspirerende vrouwen. Hen verder helpen hun dromen waar te maken, een prachtige website neer te zetten en hun te zien glunderen van trots. Weten dat zij met hun eigen verhaal en dromen de wereld gaan veroveren. Bezig zijn met een website om het beste naar boven te halen. Ik geniet er volop van en kan niet wachten om met nog veel meer fantastische vrouwen aan de slag te gaan!

Vaak als ik over het landgoed loop waar ik woon moet ik mezelf even knijpen om te checken of ik echt niet aan het dromen ben. De keuze om voor mezelf te beginnen was zo een goede, ik krijg er nog steeds gelukskriebels van. Elke dag geniet ik van het leven en ben ik best trots op dat ik de omslag durfde te maken. Ik ben nog niet waar ik wil zijn met mijn bedrijf, maar het komt elke maand steeds dichter in de buurt.


Waar liep ik tegenaan?


Als zelfstandig ondernemer ben je best met veel dingen bezig en het is soms lastig om een goede balans te vinden. Als beginnend ondernemer moet ik nog veel leren op het gebied van organisatie, lief zijn voor mezelf en vertrouwen hebben. Ik liep afgelopen maand dan ook tegen een aantal dingen aan.

Drukte: hoe alles te plannen?

Er was een week in april dat ik zoveel te doen had dat ik gewoon niet meer wist waar ik moest beginnen. Dat ik al stressvol mijn bed uitstapte omdat in mijn hoofd alle taken rondzweefden. Ik merk dat ik behoefte heb aan meer structuur, maar hoe dat in te passen daar ben ik nog niet uit. Wordt vervolgd.

Angst en onzekerheid

Iets waar elke zelfstandig ondernemer weleens mee te maken krijgt: angst en onzekerheid. Ben ik wel goed genoeg? Wat heb ik extra te bieden dan iemand anders? Wat als ik niet genoeg klanten krijg? Doe ik het allemaal wel goed? Gedachten waarvan ik weet dat het onterecht is, maar dat ego-stemmetje is lastig weg te werken. Ik heb er niet de hele maand last van gelukkig, alleen af en toe. Ik probeer dan iets ontspannends te gaan doen of muziek te luisteren die mij positieve energie geeft.

Ontspannen

Ik werk veel, makkelijk van 9 uur in de ochtend tot 9 uur in de avond. Natuurlijk niet non-stop, ik heb immers een hond en eet en sport ook nog tussendoor. Maar toch. Meer ontspanning is welkom. Gewoon even niet denken aan wat ik allemaal te doen heb, maar gewoon genieten van de dag en van wat ik eigenlijk allemaal al heb bereikt. Ik ben in april begonnen met 4 keer per week te sporten en dat is al heel fijn (en ideaal om podcasts te luisteren!). Maar ik wil meer ontspanning. Eerder naar bed, meer tijd voor mezelf. Iets om aan te werken dus.

Social media

Afgelopen maand maakte ik me veel zorgen over social media. Ik wil graag meer tijd om te werken aan mijn bedrijf in plaats van alleen in mijn bedrijf. Zoals tijd voor social media. Ik heb al een tijd geleden een Instagram account aangemaakt voor mijn bedrijf, maar er staat nog geen foto op. Het is lastig te bedenken wat ik dan wil delen en hoe ik dat volhoud. Nu ben ik bezig een hele lijst aan foto’s te maken, zodat ik in één keer goed gaan beginnen. Maar zo makkelijk is dat dus niet. Net als een eigen stijl bedenken voor Instagram. Ik zit er maar mee te spelen, maar het kost veel tijd en ik heb het gevoel dat ik nog niet echt efficiënt bezig ben. Het gaat er wel van komen, dat weet ik zeker, maar ik ben nog erg zoekende naar hoe precies.


Mijn plannen voor de maand mei


Alles op een rijtje zetten. Wat doe ik eigenlijk allemaal? Is het niet te veel? Moet ik dingen die mij geen energie meer geven schrappen? Durf ik dat überhaupt? Ik ga deze maand eens alles op een rijtje zetten.

Beter plannen. Ik heb een gezamenlijke online agenda met mijn man, maar die staat zo vol met alles, dat het overzicht een beetje weg is. Zo staat daar ook in wat ik op social media wil posten bijvoorbeeld en eigenlijk wil ik alles voor mijn bedrijf in een aparte agenda, zodat ik meer overzicht heb en beter kan plannen. Ik ga deze maand op zoek naar een app waar alles overzichtelijk in kan. Tips zijn welkom!

Limiet op klanten per maand. Ik denk erover om een maximaal aantal klanten per maand aan te nemen. Nu merk ik dat het heel veel is nu en ik denk dat ik klanten beter kan helpen als ik er minder heb. Ik vind het best eng om een limiet te stellen en nieuwe klanten door te schuiven naar volgende maand, maar ik wil het toch wel gaan doen.

Meer social media. Zoals ik eerder aangaf wil ik meer aan mijn bedrijf werken en daar hoort nu met name social media bij. Niet alleen Instagram, maar ook wil ik meer tijd besteden aan mijn Facebook pagina en Linkedin.

 


Ben jij ook zelfstandig ondernemer? Waar loop jij tegenaan en wat vind je juist heel leuk? Wat doe jij om (persoonlijk) te groeien en hoe investeer jij in jezelf?


 

Elke week het nieuwste artikel + video ontvangen in je mail met daarin tips en inspiratie over hoe je je website kunt inzetten voor een succesvol bedrijf of blog? Schrijf je dan nú hier in!


 

 


 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Buiten de lijntjes kleuren: maak een WordPress website die echt ‘jij’ is
Volgend bericht
10 redenen waarom jouw bedrijf een unieke website nodig heeft

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.