Spreken op TEDx | Mijn ervaring + de video van mijn TED-talk

Zelfstandig ondernemen

Hé hoi, daar ben ik weer! Maar liefst twee maanden gingen eroverheen zonder te bloggen. Maar niet zonder reden. Op 4 oktober stond ik op TEDx in Veghel en daar ging even al mijn energie naartoe. Na ruim een jaar van voorbereiden stond ik die bewuste dag twee keer op het podium voor zowel mijn Nederlandse als Engelse talk. En wat wás het gaaf! Het was een leerzame weg naar dat moment. Met veel bloed, zweet en tranen. Maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Iets waarvan ik nooit dacht ‘dat ga ik even doen’. Zo zie je maar weer: alles is mogelijk als je maar wilt. In dit artikel vertel ik je mijn ervaring, hoe de dag was én kun je mijn TED-talk terugkijken!


Van spam naar werkelijkheid


Ergens in september 2018 ontving ik een mail van de organisatie van TEDx Veghel. Dat er een nieuwe TEDx op de planning staat voor oktober 2019 en of ik geïnteresseerd ben in het geven van een TED-talk. Het thema van dit jaar zou ‘Change’ zijn en omdat ik aardig radicale persoonlijke veranderingen heb meegemaakt (carrièreswitch gemaakt, geëmigreerd naar de andere kant van de wereld en verhuisd van de 10-miljoen stad naar een paardenstal op het platteland) vonden ze mij geschikt om daarover te vertellen.

Ik heb die bewuste mail zo’n 7 keer gelezen en steeds dacht ik ‘zou dit echt zijn of is het spam?’. TEDx is best een groot iets en ik kon in eerste instantie helemaal niet geloven dat ze mij daarvoor zouden vragen. Die mail liet ik dus een paar dagen rusten tot ik besloot om ‘m ook aan mijn man te laten lezen. Hij was helemaal enthousiast en zei ‘je moet terug mailen!’.

Een week later ontving TEDx een mail van mij en een paar dagen later had ik met de organisatoren en tevens mijn toekomstige begeleiders de eerste ZOOM-afspraak. Het bleek helemaal geen spam maar werkelijkheid. Ze legden nog eens uit waarom ze voor mij gekozen hadden. Hoe ze mij gevonden hebben lees je trouwens hier.

Na veel uitleg werd mij verteld er goed over na te denken. Maar ik wist het al: ja dit ga ik doen! Dit is een kans die ik misschien nooit weer krijg. En hoe doodeng ook, ik wilde die kans grijpen. Nooit heb ik voor groot publiek gestaan, maar ze verzekerden mij dat met goede begeleiding en veel oefenen iedereen het kan.

Dat ik meer dan een jaar later op TEDx zou staan moest ik overigens geheim houden tot mijn officiële aankondiging. Best lastig…


Mijn TED-talk voorbereiden: brainstormen en schrijven


Er brak een periode aan waarin ik veel ging leren. Ik vond het vroeger al eng om voor 5 klasgenoten te spreken, laat staan voor duizenden mensen tegelijk. En ook nog in het Engels.

Gelukkig had ik fantastische begeleiding vanuit TEDx Veghel. En lieten ze me geen moment aan mijn lot over. Er moest gebrainstormd worden. Wat gaat de boodschap zijn van mijn talk? Wat ga ik precies vertellen? En wie willen we aanspreken? Wat moet het publiek leren?

En dan schrijven. Mijn verhaal, wat ik wil meegeven en waar ik mee wil inspireren. Daar gingen maanden overheen. Toen de basistekst op papier stond moest er nog een metafoor komen. Die de luisteraar meeneemt door het verhaal en het voor zich kan zien. Het voor zichzelf kan inbeelden. Er kwamen vele opties voorbij, totdat ik besloot een metafoor te gebruiken die ik vaak gebruik: het creëren van nieuwe paadjes en wegen.

Met de metafoor kon de tekst afgemaakt worden, maar tot de laatste versie gingen er nog een stuk of 7 aan vooraf. Met name de inleiding en het einde hadden meer zorg nodig. Die zijn immers ook erg belangrijk.

Maar ongeveer 5 weken vooraf was het dan zo ver: de tekst was klaar. Nu moest deze ook nog vertaald worden in het Engels. Dit deed ik zelf, maar er ging gelukkig een native speaker vanuit TEDx Veghel overheen voor correcties.


En toen was er geen weg meer terug…


Ongeveer 5 weken voor 4 oktober werd ik officieel aangekondigd. Dat klinkt heel simpel, maar voor mij was dit een overweldigend moment. Tot die tijd was het iets van mij, een geheim waar ik mee bezig was en wat niemand wist. En toen opeens wisten al mijn vrienden, familie en volgers het. Kreeg ik vele reacties. En dat maakte me opeens hartstikke nerveus.

Nu kon ik namelijk niet meer terug. Het ging nu écht gebeuren. Nu moest ik wel. En dat bezorgde me doodsangsten.

Nog maar 5 weken te gaan en de tekst was op dat moment nog niet eens af. Gelukkig duurde dat toen niet lang meer en toen ik me bedacht dat ik nog een hele maand had om te oefenen kreeg ik er weer steeds meer vertrouwen in.

 


Een TED-talk geven: oefenen, oefenen en nog meer oefenen


Sommige mensen hebben het natuurlijke talent om zonder al te veel moeite voor een groot publiek te spreken. Ik ben niet één van die mensen. Toch heb ik altijd vertrouwen gehad dat het ging lukken.

Ik kocht eerst het boek ‘De TED methode‘ van Chris Anderson en begon te lezen. Wat een fijne tips geeft hij waar ik veel aan had. Het maakte me rustiger en gaf me meer zekerheid.

Ook begon ik met oefenen. Eerst de tekst keer op keer lezen om het uit mijn hoofd te leren. Dan kaartjes maken met steekwoorden en oefenen zonder de tekst. Lopend op straat, in de douche, voor de spiegel en wekelijks met mijn begeleiders op ZOOM.

Toen de Nederlandse tekst erin zat was de Engelse aan de beurt. Een stuk lastiger, met name de uitspraak en het onthouden van zinnen. Ik oefende dagelijks zo’n 4 keer om alles er goed in te krijgen. Maakte ook Engelse kaartjes en sprak de tekst in op mijn telefoon. Daarmee luisterde ik naar mezelf om het goed in mijn hoofd te krijgen.

Het was niet makkelijk, beide teksten niet. Maar op een gegeven moment begon ik me steeds zekerder te voelen over de Nederlandse tekst en wist ik dat het goed zou komen.


Stemproblemen


Na weken elke dag zo’n 3 a 4 keer oefenen in combinatie met steeds meer oplopende spanning zorgde voor stemproblemen. Nu krijg ik dat sowieso snel bij veel praten, maar dit kwam natuurlijk even helemaal niet uit. En bezorgde me nog meer stress.

Ik deed er dus alles aan om mijn stem zo min mogelijk te belasten. Cancelde afspraken (helaas ook in Nederland met vrienden), dronk liters thee met honing en eenmaal in Nederland zoog ik vele honingdropjes weg.

Nu was ik niet alleen nerveus voor de talk, maar met name ook voor mijn stem. Ik wilde op die rode stip staan en me focussen op de tekst, niet op mijn stem.

Uiteindelijk heb ik beide TED-talks gedaan met bijna geen stem meer. En stond ik op het podium voor mijn gevoel bijna te schreeuwen. Ik hoor op de video’s ook heel duidelijk dat mijn stem anders is dan normaal en ik zie mezelf worstelen met die keel.

Inmiddels ben ik dit allemaal alweer vergeten en gewoon super blij met het resultaat.


4 Oktober 2019: spreken op TEDx


En toen was het opeens zover, tijd voor mijn TED-talk!

Een paar dagen eerder was ik samen met mijn man aangekomen in Nederland. En een dag vooraf waren we al in Veghel om te oefenen, om de andere sprekers te ontmoeten en voor een etentje met de andere sprekers en de organisatie.

De dag zelf was magisch. Echt fantastisch gaaf. De sfeer, de mensen, de energie… Iets om nooit te vergeten.

In de ochtend gaf ik eerst mijn Engelse talk, in de middag mijn Nederlandse. Ik was blij met deze volgorde. De Engelse vond ik tien keer spannender dus ik was blij dat als eerste achter de rug te hebben.

Een uur voor mijn eerste talk moest ik eerst in de make-up en werd mijn haar gedaan. Heel fijn om daar niet aan te hoeven denken.

Eenmaal achter de schermen, een paar minuten voor opkomst, liep ik zenuwachtig heen en weer. Ik wist dat ik het kon, maar het idee dat er zoveel ogen op mij gericht zouden zijn maakten me meer gespannen. De zenuwen gierden door mijn lijf.

Toen ik werd aangekondigd was het zover. En het was geweldig!

Na mijn Engelse TED-talk lunchte ik en in de middag kwam de Nederlandse. In een mooiere zaal en met minder zenuwen ging dit beter. Ik genoot er echt van.

 


TEDx: I did it!


Was het perfect? Nee. Ik maakte foutjes, kwam soms even niet goed uit mijn woorden, worstelde met mijn stem en was nerveus. Streven naar perfectie is echter een weg zonder einde. Authenticiteit, daar gaat het om.

Ik ben zo trots dat ik dit heb gedaan. En heb mogen doen. Ik was zelfs nerveus om mezelf terug te zien, maar eigenlijk vond ik het heel tof. Ook echt een boodschap uit het hart, die ook perfect mij weergeeft.

Het was een pittige weg, maar vooral zeer leerzaam. Iets dat niemand mij meer afpakt. Een weg die weer nieuwe kansen geeft. Waarvan ik niet alleen heb geleerd hoe je spreekt voor een groot publiek, maar ook dat het wél kan. Wat dan ook. Als je maar wilt en de motivatie hebt om er voor te gaan.

Het was zo gaaf om zoveel mensen te kunnen inspireren. Te bewegen ook te doen wat ze willen en waar ze van dromen. Om mijn verhaal te kunnen delen.


En dan nu: de video’s!


Benieuwd naar mijn talk? Bekijk hieronder mijn Nederlandse en/of Engelse TED-talk.

Nederlandse TED-talk | Durf jij je eigen pad te creëren?

 

Engelse TED-talk | Create your own path

 


Eén van mijn favoriete quotes: “Adventure may hurt, but monotony will kill you”. Dat denk ik vaak als ik weer in een avontuur stap. Ga ervoor en creëer je eigen pad!


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!

In dit artikel staat een affiliatie link.

 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Hoe je website je zomaar heel onverwacht toffe dingen kan opleveren
Volgend bericht
14 Online tools die ik gebruik voor mijn bedrijf

Lees meer!

2 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.