9 Handige Instagram apps voor posts en Insta stories

Zelfstandig ondernemen

In dit artikel geef ik je een handig overzicht van alle Instagram apps die ik gebruik. Instagram is de ideale plek om te netwerken, klanten aan te trekken, blogs te delen, je zichtbaarheid te vergroten en om te laten zien wat je als ondernemer of blogger in huis hebt. En natuurlijk is Instagram fantastisch voor iedereen die het simpelweg leuk vindt om foto’s en stories te delen. In dit artikel deel ik 9 handige Instagram apps die ik gebruik voor het inplannen, maken en bewerken van posts, Insta stories en hashtag lijsten. Apps waarmee je nog meer uit Instagram haalt, die je tijd besparen en die je helpen te groeien. Voor het gemak staat bij elke app de link naar de betreffende app in zowel Google Play als in de App Store. Welke Instagram apps gebruik jij?


Instagram apps om posts mee in te plannen


Omdat ik twee Instagram accounts heb (@sabine.at.besabine voor mijn Colombia-blog en @sabine_boogaard voor mijn bedrijf) gebruik ik twee verschillende apps om mijn posts mee in te plannen. Ik laat overigens nooit een post automatisch online komen, maar plan het alleen in om het vervolgens met één druk op de knop te publiceren.

Planoly

Planoly is mijn favoriete app voor Instagram. Het is makkelijk in gebruik, je kunt je feed vooraf zien (ook op de computer), je foto’s en teksten op de computer uploaden en schrijven en daarnaast is het ook heel gemakkelijk om hashtag lijsten klaar te zetten. Met Planoly kan ik alles op Instagram inplannen, wat een hoop tijd en frustratie scheelt. Door Instagram posts in te plannen hoef je namelijk niet steeds op het moment na te denken over wat je nu weer ‘moet’ posten. Ik zet alles klaar op het moment dat ik inspiratie heb om een post te schrijven en publiceer het later.

Hier lees je alles over Planoly. Ik gebruik de gratis versie, maar misschien ga ik binnenkort over naar een betaald account. Omdat ik dus 2 accounts heb gebruik ik de app Later voor mijn andere account, maar daar ben ik minder enthousiast over. Download Planoly hier: Google Play / App Store.

Later

Net als Planoly is ook Later een app om je Instagram posts mee in te plannen. Op de telefoon kan ik ook met Later mijn feed vooraf bekijken en op de computer foto’s uploaden en teksten schrijven. Om één of andere reden vind ik Later echter minder fijn werken dan Planoly. Ik kan geen hashtag lijsten maken en ik mis mijn feed op de computer. Verder werkt deze app overigens prima, maar toch gaat mijn voorkeur uit naar Planoly. Wellicht simpelweg een persoonlijke voorkeur en werkt Later voor jou misschien wel veel fijner dan Planoly.

Hier vind je meer informatie over Later. Ik vind het vooral erg leuk om beide Instagram apps te kunnen proberen, om later een goede keuze te kunnen maken tussen deze twee. Download Later hier: Google Play / App Store.

Heb je geen tijd of energie om zoveel met Instagram bezig te zijn? Je kunt dit onderdeel prima (gedeeltelijk) uitbesteden aan een virtual assistant. Doe ik zelf ook!

 


Instagram posts maken


Voor mijn Colombia-blog gebruik ik alleen foto’s die ik zelf maak. Deze foto’s bewerk ik direct in de editor van Instagram en gebruik daar dus geen app voor.

Op mijn bedrijfsaccount van Instagram post ik zowel foto’s als tegels met tekst. Het merendeel van mijn foto’s zijn gemaakt door mijn fotograaf tijdens fotoshoots voor zowel mijn website als voor social media. Hier lees je waarom fotografie voor je bedrijf zo belangrijk is. Ik gebruik alleen een app voor de tegels met tekst.

Canva

Sowieso één van mijn favoriete tools die ik gebruik als ondernemer: Canva. Ik maak er e-books mee, bewerk foto’s van klanten met Canva en nog veel meer. Waaronder het maken van Instagram posts. Ik gebruik Canva Pro (hier lees je of dit wel of niet het geld waard is), waarin ik mijn huisstijl heb opgeslagen en handige mappen heb gemaakt voor al mijn ontwerpen. Binnen no-time heb ik dus mijn Instagram posts te pakken om deze te bewerken en te downloaden. Altijd in mijn eigen huisstijl, iets dat enorm belangrijk is om als ondernemer herkenning en zichtbaarheid op te bouwen. Ideaal.

 


Instagram apps voor fotobewerking


Fotografie voor zowel je website als social media is enorm belangrijk. Zowel je website als je social media accounts zijn namelijk je visitekaartje. En slechte foto’s leveren nu eenmaal niet een fantastische eerste indruk op.

Nu doe ik zelf echter heel weinig met fotobewerkingsprogramma’s. Zoals ik eerder zei bewerk ik mijn Colombia-foto’s in Instagram zelf en zijn mijn foto’s voor mijn bedrijf in het juiste formaat aangeleverd door mijn fotograaf.

Apps om foto’s te bewerken heb ik dus ook bijna niet. Behalve één: Adobe Lightroom.

Adobe Lightroom

Na vele apps voor fotobewerking te hebben versleten ben ik blijven hangen bij Adobe Lightroom. Mijn favoriete app om foto’s mee te bewerken. Een makkelijke manier van photoshop. Lightroom gebruik ik amper voor mijn posts, maar des te meer voor mijn Instagram stories. Dit zijn vaak foto’s van mijn dagelijkse leven (als ondernemer). Foto’s die ik maak met mijn smartphone. En deze foto’s haal ik altijd eerst door Adobe Lightroom om te bewerken voordat ze in mijn Instagram stories verschijnen.

De foto editor van Lightroom heeft bijvoorbeeld vele filters die je kunt gebruiken en in je favorieten kunt zetten. Dat maakt het bewerken van je foto’s ook een stuk sneller. Daarnaast kun je hiermee heel goed je eigen stijl aanhouden, wat goed is voor je branding en herkenning. Een absolute aanrader. Hier vind je meer informatie over Lightroom.

Hier kun je Lightroom downloaden: Google Play / App Store.

 


Instagram hashtags zoeken


Hashtags zijn ontzettend belangrijk om te groeien op Instagram. En om gevonden te worden door jouw ideale klant. Het is dus geen overbodige luxe om wat tijd te steken in het maken van hashtag lijsten die erop gericht zijn meer bereik te genereren.

In het artikel ‘9 Krachtige social media tips om je blog te laten groeien‘ lees je onder nummer 9 hoe je de juiste Instagram Hashtags vindt en effectief inzet.

In Tags

Om de juiste hashtags voor Instagram te vinden gebruik ik de app In Tags. Hierin zoek ik de juiste hashtags per onderwerp en doel van mijn foto en maak ik hashtag lijsten die ik vervolgens opsla in Planoly. In Tags is een app voor Android toestellen. Ik heb geen iPhone, maar na even zoeken zie ik ook een heleboel hashtag apps in de App Store, zoals deze.

 


Instagram apps voor Insta stories


Ook voor het maken van Insta stories zijn er duizenden apps op de markt. Apps die het maken van Instagram stories vele malen leuker en effectiever maken. Hieronder mijn lijstje apps voor Insta stories en waarvoor ik welke app gebruik.

Unfold

Verreweg mijn favoriete app voor Insta stories is Unfold. Hiermee kun je leuke foto-collages maken specifiek voor je stories. Dit maakt het kijken naar je stories een stuk leuker en dat vergroot direct de kans dat je volger blijft kijken en reageert op calls-to-action. Met Unfold kun je elke story een andere layout geven. Ook kun je er video’s inzetten en daarmee zorgen dat je video niet het hele scherm beslaat, maar bijvoorbeeld maar een deel of in combinatie met foto’s.

Unfold is gratis en voor een paar euro koop je meer templates voor je Insta stories, heel handig. Hier kun je Unfold downloaden: Google Play / App Store.

Story Splitter

Als je op je telefoon een video opneemt voor je Insta stories, is deze bijna altijd te groot. Een story is namelijk 15 seconden lang, maar een video duurt al snel het drie- of vier dubbele. Nu kun je handmatig je video in stukjes van 15 seconden knippen, maar je kunt er ook de app Story Splitter voor gebruiken. Scheelt je zo 10 minuten tijd. Story Splitter hakt in een mum van tijd je vers opgenomen video in stukjes van 10 of 15 seconden (wat jij wilt). Handig! Tip: om je Insta stories nog leuker te maken kun je je geknipte video’s in Unfold zetten om het wat dynamischer weer te geven dan op het hele scherm.

De app Story Splitter kun je hier downloaden: Google Play / App Store (dit is een alternatief).

DU recorder om je scherm mee op te nemen

Je ziet weleens Insta stories voorbij komen waarbij iemand live door een website scrollt of iets anders op de telefoon laat zien dat beweegt. Dit kun je doen met de DU recorder. Ideaal voor het opnemen van je scherm. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe website of een e-book dat je wilt laten zien in je stories? Dan kun je dus al scrollend je scherm opnemen om een voorproefje van je nieuwste aanwinst aan je volgers te laten zien.

De DU recorder kun je hier downloaden: Google Play / App Store.

Boomerang

Een Boomerang is een mini-video die doorlopend voor- en achteruit wordt afgespeeld. Dit is de functie die ik het minst vaak gebruik, maar af en toe komt het toch goed van pas. Vooral om in een lange story een Boomerang te plaatsen voor de afwisseling.

Hier download je Boomerang: Google Play / App Store.

 


Instagram link in bio maken


Er zijn vele apps waarmee je makkelijk je link in bio voor Instagram kunt maken. Linktree is de bekendste, maar er zijn vele gelijksoortige apps die dit klusje voor je uit handen nemen. Echter, het gebruik van een app zoals Linktree is helemaal niet aan te raden.

Wil je een Instagram link in bio waarop je zelf kunt bepalen welke links je laat zien? Maak deze dan gemakkelijk zelf. Hier lees je waarom je beter geen Linktree voor Instagram kunt gebruiken en hoe je dan zo’n link in bio maakt.

 


Wat zijn jouw favoriete Instagram apps?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? En aanbiedingen ontvangen voor mijn online cursussen en e-books? Meld je dan hier aan!


 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Komt een vrouw bij de hacker | Zó voorkom je dat je gehackt wordt
Volgend bericht
Blogs maken die gedeeld worden door je lezers | 7 Tips

Lees meer!

2 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.