Handige WordPress tips & tricks | #1

WordPress tips

WordPress is nog steeds het meest gebruikte CMS (Content Management Systeem) om je website mee te maken. Of je nu wilt bloggen of een bedrijf hebt: met WordPress maak je de mooiste creaties. Maar zeker als je net begint kost het best even tijd om uit te vinden hoe WordPress werkt. Of misschien heb je wel een website laten maken en wil je nu gaan bloggen: ook dan zijn er een hoop tips & tricks waarmee je het meeste uit je website haalt. En waarmee je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Elke maand geef ik 5 WordPress tips & tricks weg die je misschien nog niet kende, maar die je wél goed kunt gebruiken. Hier de eerste 5!


1. Maak je foto’s SEO-proof: voeg een alt-tag toe


Als je een website hebt is het altijd verstandig je te verdiepen in SEO. Velen komen dan uit bij de Yoast SEO plugin waarmee je de tekst kunt optimaliseren voor Google. Maar naast het artikel zelf zijn ook foto’s belangrijk voor SEO. Om Google te helpen met bepalen waar een foto over gaat kun je een alt-tag toevoegen. Plaats hier enkele woorden die betrekking hebben op de foto en het onderwerp van je artikel. Hoe? Klik op ‘Media toevoegen’ en dan op de gekozen foto. Vanzelf verschijnt de alt-tag onder de foto (zie de foto hieronder). Extra tip: om je foto zo SEO-proof mogelijk te maken geef je de foto al op je computer een andere naam. Foto IMG6739 zegt nu eenmaal niets.

 

 

Lees ook: Welke foto’s gebruik je voor je website?

 

 


2. Zo maak je enkele en dubbele regels in de WordPress editor


Vind je het soms ook zo irritant als je een enter doet en er komt meer ruimte tussen de tekst dan je wilt? Bijvoorbeeld:

“Regel 1

Regel 2”

Maar misschien wil je regel 1 en 2 wel direct onder elkaar hebben. Oftewel een enkele regel. Dat kan soms best handig zijn namelijk. Zo dus:

“Regel 1
Regel 2”

Maar hoe doe je dat? Heel simpel: de dubbele regel krijg je door op enter te klikken, de enkele regel door op shift + enter te klikken.

 


3. Maak een statische pagina als homepagina


Standaard geeft WordPress je laatste blogs weer op de homepagina van je website. Als je een blog website hebt is dat vaak wel wat je wilt, maar als je bijvoorbeeld je bedrijfswebsite gaat maken wil je een andere pagina als homepagina. Hoe doe je dat? Maak eerst een nieuwe pagina aan. Noem deze bijvoorbeeld ‘Home’. Ga dan naar Instellingen ⇒ Lezen. Daar selecteer je onder ‘Jouw homepage toont’ het bolletje voor statische pagina. Vervolgens zoek je de pagina die je als statische pagina wilt. Zo:

 


4. Tekst uit Word of een ander programma plakken in de WordPress editor zonder dat het lettertype verandert


Het kan zomaar zijn dat je vooraf al je teksten in Word typt voordat je deze op je website plaatst. Of dat je tekst vanuit een ander programma of pagina op je website wilt plakken. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar daardoor kan het voorkomen dat het lettertype van een stukje tekst of een hele pagina opeens anders is dan de rest van je website. Dit los je op door simpelweg de tekst te plakken als platte tekst (tekst zonder opmaak). Dit kan door op de rechtermuisknop te klikken en dan te kiezen voor ‘Plakken als tekst zonder opmaak’. Of door de sneltoets ctrl + shift + v te gebruiken (plakken zonder opmaak). Maar je kunt ook in WordPress een knop indrukken waarna elk stukje tekst dat je wilt kopiëren automatisch zonder opmaak wordt geplakt. Daardoor blijft het lettertype dat jij hebt ingesteld behouden. Klik daarvoor hier:

 

 

Lees ook: Mijn meestgebruikte én favoriete WordPress plugins + handige tips

 

 


5. Voeg een foto toe aan je blog speciaal voor Facebook


Heb je een mooie uitgelichte afbeelding bij je blog geplaatst, pakt Facebook deze foto niet als je je blog of pagina gaat delen. Dit komt helaas veel voor en is behoorlijk irritant. Waarom het mis gaat is niet helemaal duidelijk, maar gelukkig kun je het in veel gevallen oplossen. Namelijk door Facebook te vertellen welke foto er gebruikt moet worden als je je blog gaat delen. Als het goed is staat de Yoast SEO plugin al op je website en zo niet dan is het verstandig deze zo snel mogelijk te downloaden. Schrijf je blog en scroll vervolgens naar beneden, daar vind je Yoast SEO. Klik op de deelknop en upload daar de foto die je bij deze blog op Facebook wilt delen. (Zie foto hieronder).

Pakt Facebook alsnog je foto niet? Probeer dan de Facebook debugger even.

 


Vanaf nu elke maand 5 handige WordPress tips & tricks om WordPress nóg leuker en makkelijker te maken! Niets missen? Meld je dan hier aan om elke nieuwste blog in je mailbox te ontvangen.


 

Tips en tricks

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Welke foto’s gebruik je voor je website? | Waarom je professionele foto’s nodig hebt.
Volgend bericht
Geld verdienen met bloggen | Affiliate marketing uitgelegd

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.