Hoeveel tijd kost het om een WordPress website te maken? Een vraag die niet in één zinnetje te beantwoorden is. Elke website is immers anders en elk persoon heeft andere wensen. Om deze vraag te beantwoorden geef ik je hier daarom een overzicht van wat er allemaal bij komt kijken om een website te maken én wat er van invloed is op de tijd die het kost om een goede website te maken. En geef ik je natuurlijk antwoord op die prangende vraag: hoe lang duurt het om een website te maken?
Een website maken is maatwerk
Of je nu zelf een website maakt of je je website laat maken: elk persoon en elk bedrijf is uniek. En daar hoort een unieke website bij met de juiste uitstraling die past bij de persoon en/of het bedrijf. Je kunt natuurlijk ook een kant en klaar template gebruiken voor je website (het WordPress thema in dit geval), waar je alleen de teksten en foto’s hoeft aan te passen, maar dan bereik je precies niet die unieke uitstraling en mis je details die specifiek zijn voor jou en je bedrijf.
Leuk dat maatwerk, maar dit kost wel tijd. Een unieke en winstgevende website maken in een dag of zelfs in een week is onrealistisch. Zowel bij uitbesteden als zelf doen. Zeker als je niet bekend bent met het maken van een website voor je bedrijf, maar je wilt het toch zelf doen, dan kun je weken of zelfs maanden zoet zijn. Hoeveel tijd ben ik als webdesigner kwijt met het maken van een website voor een klant?
Een website maken: hoe lang ben ik daar als webdesigner mee bezig?
Om deze vraag te beantwoorden zal ik eerst eens vertellen welke stappen er eigenlijk bij het maken van een website horen. Globaal, want ik werk erg afgestemd op de persoon.
- Een eerste en soms tweede gesprek met de klant
- Zaken als doel, doelgroep, product, dienst, kleuren en functionaliteiten in kaart brengen
- Een overzicht maken van wat er eigenlijk op de website moet komen
- Een plan maken voor de lay-out van de website
- Content bij elkaar verzamelen (tekst, foto’s, logo)
- De website maken in WordPress
- Na de eerste versie uitgebreide feedback en naar aanleiding daarvan de website aanpassen
- Meestal is er een tweede feedback ronde nodig, waarna weer, vaak kleine, dingen worden aangepast
- Lancering van de website
- Ondersteuning
Dit stappenplan is min of meer voor elke klant hetzelfde, maar bepaalde stappen zijn per klant vaak wel erg verschillend, afhankelijk van de behoeften en benodigdheden.
De factoren die de meeste invloed hebben op de tijd die het kost om een WordPress website te maken
Bij dit stappenplan zijn er een aantal factoren die maken dat het maken van een website langzamer of sneller gaat. Hier de meest voorkomende factoren:
De voorbereiding
Veel ondernemers vergeten een aantal belangrijke aspecten van een website, namelijk het doel en de doelgroep. Als dit niet duidelijk is wordt het immers vrij lastig om een website te maken die ook daadwerkelijk klanten gaat opleveren. Heel soms heeft een klant dit al duidelijk, maar meestal duurt het even voordat ik dit op een rijtje heb. Bij voorbereiding hoort ook hoe duidelijk je eigenlijk hebt wat er op je website moet komen. En dan bedoel ik met name dingen als diensten/producten en prijzen. Soms weet iemand dit nog niet precies en dan is het zaak dat eerst duidelijk te krijgen. Hier horen dan meerdere gesprekken bij en soms heeft een klant een businesscoach die helpt met dit deel van het bedrijf.
Content: foto’s en teksten
De belangrijkste factor voor de duur van het maken van een WordPress website: de foto’s en teksten. Hierin ben ik afhankelijk van de klant, zonder inhoud kan ik immers geen website maken. Daarbij komt dat foto’s een website kunnen maken of breken en daarom heel belangrijk zijn. Lees hier alles over hoe je aan goede foto’s voor je website komt. Soms moeten teksten nog helemaal geschreven worden of huurt iemand een tekstschrijver in om dat te doen. Dit alles bepaalt voor een groot deel hoe lang het duurt voordat de website online is.
Het aantal pagina’s
Het is vanzelfsprekend dat hoe groter de website is hoe langer het duurt om te maken. Een one-page website (dus een website bestaande uit één pagina, zoals deze en deze) neemt minder tijd in beslag dan een website met 10 of meer pagina’s.
Website functionaliteiten
Ook een heel belangrijke factor in hoe lang je bezig bent met een website: welke specifieke functionaliteiten wil je erop? Een standaard website is een stuk sneller klaar dan een website van 15 pagina’s die met bijvoorbeeld WPML in twee talen moet worden gemaakt. Net als een webshop of een online cursus maken op een website, kost ook meer tijd. En functionaliteiten kunnen ook zijn specifieke elementen in de lay-out die meer tijd kosten. Van een basic website met 5 pagina’s kan de eerste versie in één week klaar zijn, maar met dit soort functies kun je daar gerust 2 of meer weken extra bij optellen.
Hoeveel tijd ik heb als webdesigner
Dan hangt het er ook nog vanaf wanneer ik zelf eigenlijk beschikbaar ben. Ik plan het maken van een website vooraf in, maar het komt heel vaak voor dat ik van een klant later content krijg en op dat specifieke moment bezig ben met een andere website. En dat vertraagt het proces. Ook als ik volgeboekt zit voor 2 maanden duurt het langer om de website te maken. Deze tijd kan dan weer wel goed gebruikt worden om de content bij elkaar te krijgen en de voorbereidingen goed uit te werken.
Dus, hoeveel tijd kost het om een WordPress website te maken?
Het hangt dus erg van bovenstaande punten af, maar reken op gemiddeld 2 a 3 maanden. Het kan sneller en het kan ook langzamer. Echter, over het algemeen is het niet aan te raden om zo snel mogelijk een website te (willen) maken.
Even snel een website in elkaar knutselen zorgt immers voor een SEO die niet goed in elkaar zit, dat je gaat afraffelen ten nadele van zo’n beetje alles en dat bepaalde dingen niet goed werken. Dit doet echt afbreuk aan de resultaten die je uit je website wilt halen en dat is zonde en levert uiteindelijk minder op.
Ikzelf besteed liever meer tijd aan het maken van een website om de details goed te krijgen, de klant zelf te kunnen leren hoe teksten en foto’s op de website aan te passen, de website helemaal af te stemmen op de persoon en/of het bedrijf en om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. Er echt voor zorgen dat de website naast dat unieke plaatje ook functioneel is en gaat opleveren wat de klant wil.
Een website maken: is een goed resultaat neerzetten voor jou ook belangrijker dan de tijd die het kost?
Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!