Drukwerk in combinatie met online marketing: wel of niet?

Zelfstandig ondernemen

Als je op zoek bent naar manieren om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen, dan is het combineren van drukwerk met een online marketingstrategie zeker het overwegen waard. Het is als het samenvoegen van de klassieke en moderne wereld van marketing, wat interessante voordelen kan bieden. Wat zijn de voordelen van het gebruik van drukwerk voor je bedrijf? En wat zijn de nadelen? Wanneer is het handig om te gebruiken en wanneer niet? Lees het in dit artikel.


De voor- en nadelen van drukwerk in combinatie met online marketing


In deze tijd waar alles online lijkt te gaan, denk je als ondernemer misschien niet meteen aan het gebruik van offline marketing. In sommige gevallen is het inderdaad ook geen goede optie, terwijl drukwerk in andere situaties juist groei van je bedrijf kan betekenen.

Dus, laten we eens kijken naar de voor- en nadelen.

De voordelen van drukwerk voor je onderneming

1. Meer diversiteit in communicatiekanalen

Online marketing is geweldig, maar het is niet de enige manier om je boodschap over te brengen. Drukwerk voegt een nieuwe dimensie toe aan je marketingmix. Denk aan flyers, hoogwaardige brochures, visitekaartjes en posters. Ze kunnen je merk tastbaar maken en een blijvende indruk achterlaten.

Zo heeft mijn klant Sevinc een enorme sticker op haar auto geplakt om reclame te maken voor haar bedrijf. Ook laten veel ondernemers visitekaartjes maken met hun huisstijl, wordt zelfs briefpapier nog steeds vaak gebruikt en heeft een klant waarvan de website nog in ontwikkeling is haar logo en huisstijl al op truien gedrukt. Meteen een mooie manier om meer bezoekers naar je website te trekken en daar klanten uit te halen.

Hiermee zorg je ervoor dat mensen je onthouden en herkennen, en via het drukwerk contact met je opnemen.

2. Geloofwaardigheid en betrouwbaarheid

Mensen houden van iets dat ze kunnen vasthouden. Een prachtig ontworpen brochure of een stijlvol visitekaartje kan geloofwaardigheid en vertrouwen opbouwen bij je potentiële klanten. Het geeft je bedrijf een professionele uitstraling. Met name de visitekaartjes zijn nog steeds enorm populair. Veel van mijn klanten laten deze drukken om uit te delen op netwerkbijeenkomsten.

3. Aanvullende informatie over jouw onderneming

Drukwerk kan dienen als een aanvullende informatiebron voor je online marketing. Als je bijvoorbeeld complexe producten of diensten aanbiedt, kan een gedrukte gedrukte catalogus klanten helpen om meer te weten te komen. Ze kunnen deze materialen gebruiken terwijl ze online recensies lezen en prijzen vergelijken.

4. Consistente merkidentiteit

Het consistent toepassen van je merkidentiteit op zowel gedrukte materialen als online platforms versterkt de herkenning. Als mensen je logo, kleurenschema en ontwerpelementen herkennen, vergroot dat de kans dat ze zich jouw merk herinneren.

Nadelen van drukwerk in combinatie met online marketing

1. De kosten

Laten we eerlijk zijn, drukwerk kan duur zijn. Vooral als je kiest voor hoogwaardige materialen en ontwerpen. Het kan een flinke hap uit je marketingbudget nemen.

2. Moeilijker te meten

Online marketing biedt de mogelijkheid om alles te meten, van klikken tot specifieke conversies. Sterker nog, door deze 5 website-statistieken te meten en naar aanleiding daarvan actie te ondernemen, gaat je website steeds meer klanten opleveren.

Drukwerk is een ander verhaal. Het is moeilijker om precies te achterhalen hoeveel mensen je flyers hebben gezien of hoeveel brochures er zijn gelezen. De enige manier om dit te achterhalen is het de betreffende persoon te vragen.

3. Tijd en inspanning

Het plannen, ontwerpen en produceren van gedrukte materialen kan tijdrovend zijn. Terwijl je online marketingcampagnes binnen enkele uren kunt starten, vergt drukwerk meer planning en doorlooptijd.

4. Slecht voor het milieu?

De productie van drukwerk heeft vaak een negatieve impact op het milieu, met het gebruik van papier, inkt en energie. Als je bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, moet je rekening houden met deze ecologische aspecten. Al is de vraag wel of het echt minder duurzaam is dan alles online te doen. Lees dit artikel maar eens.

 


De combinatie van drukwerk met online marketing: balans is key


Het combineren van drukwerk met een online marketingstrategie kan dus een krachtige zet zijn. Het diversifieert je communicatiekanalen, bouwt geloofwaardigheid op, biedt aanvullende informatie en versterkt je merkidentiteit.

Alléén drukwerk gebruiken is misschien niet een goed idee: het geheim zit hem in balans. Zorg ervoor dat je drukwerk en online marketing elkaar aanvullen en versterken, in plaats van met elkaar te concurreren. Blijf meten en optimaliseren om een effectieve synergie te bereiken. Als je het juiste evenwicht vindt, kan deze combinatie je bedrijf helpen om een breder publiek te bereiken en je merk te versterken. Ga aan de slag en ontdek de kracht van drukwerk en online marketing samen!

 


Wanneer kan het handig zijn om drukwerk te gebruiken voor je onderneming?


Drukwerk, of offline marketing, kan je bedrijf een enorme boost geven. Stel dat je een fysieke winkel hebt en daar wil je reclame voor maken. Dan is drukwerk, zoals een brochure of visitekaartje, best een heel goed idee. Of als je een (online) onderneming hebt die is gericht op een specifieke regio. Dan kun je met drukwerk in specifiek die regio heel wat extra bereik genereren. En wat dacht je van een foldertje met de meest populaire producten, die je meestuurt bij een aankoop van een fysiek product in je webshop.

Of ga je regelmatig naar netwerkbijeenkomsten? Neem visitekaartjes mee en deel die uit aan iedereen met wie je kennismaakt.

Maar ook kun je drukwerk gebruiken in je aanbod. Denk aan een een gedrukt werkboek bij een online cursus. Een gedrukte handleiding die je meestuurt bij een product. Of doe een een kaartje met een kortingscode voor de volgende aankoop bij het product dat je verzendt naar de klant.

Er zijn veel manieren waarop je dingen als visitekaartjes, folders of flyers kunt gebruiken in je onderneming. Wees creatief, gebruik je huisstijl en maak er iets moois en effectiefs van!

 


Gebruik jij drukwerk voor je bedrijf? Waarom wel of niet?


In dit artikel staat een betaalde link. Klik hier voor meer informatie.

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Mijn top 3 zelfhulpboeken van 2023 voor een groei mindset | BOEKENTIPS
Volgend bericht
Wat is social media SEO? | Zó word je vindbaar op social media

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.