Zelfstandig ondernemen juni 2019 | Reizen zonder laptop, boekentip en meer

Zelfstandig ondernemen

Voor het eerst als ondernemer op reis zonder laptop: best wel heel spannend. Afgelopen maand deed ik het en vandaag vertel ik je hoe het was. In deze terugblik op juni deel ik daarnaast ook een inspirerende boekentip voor ondernemers. Het boek is nog niet eens uit, maar ik vind het nu al zo fantastisch dat ik er echt iets over wil zeggen. Ook neem ik je mee in mijn werk als webdesigner, werd ik gevraagd voor een tof interview, lees je waarin ik afgelopen maand investeerde en vertel ik je hoe het met mijn doelen gaat. Zelfstandig ondernemen is een avontuur waar ik maar blijf leren en groeien en dat proces deel ik graag met je.


Als ondernemer op reis zonder laptop: hoe was het?


In juni gingen mijn man en ik 2,5 week reizen door ons buurland Peru. Waar we onder andere gingen sandboarden in de woestijn, condors hebben gespot in één van de diepste canyons ter wereld en de 5-daagse Salkantay trek naar Machu Picchu liepen. Mocht je meer over de reis zelf willen weten, houd dan mijn blog besabine.com in de gaten.

Het is heel goed om in jezelf te investeren wat betreft vakantietijd. Ook als ondernemer verdien je dat. En dat niet alleen: vrije tijd is simpelweg ook gewoon nodig om goed te kunnen functioneren. Bewust vrije tijd inplannen levert namelijk meer productiviteit op, en dat is vaak wat we allemaal willen. Hier lees je daar trouwens meer over. Dus besloot ik mijn laptop thuis te laten. Hoe spannend ook. Want wat als iemand me nodig heeft? Of wat als ik daardoor klanten misloop?

Dus, hoe was het reizen zonder laptop?

Uiteindelijk was ik ontzettend blij zonder laptop te reizen. Alleen hierdoor kon ik mijn gedachten verzetten, niet de hele dag bezig zijn met mijn onderneming. Het duurde een paar dagen voordat ik echt goed kon ontspannen en op een gegeven moment kwamen er ook weer nieuwe ideeën en inspiratie naar boven. En dat is zo ontzettend fijn.

Hoe het ging met klanten en noodgevallen

Omdat ik vooraf naar mijn klanten duidelijk had gecommuniceerd dat ik er niet zou zijn kon ik mijn werk ook echt goed loslaten. Al de eerste dag was er een ‘noodgeval’ bij een klant waar de website opeens niet meer goed zichtbaar was, maar dit bleek zelfs via de telefoon binnen 5 minuten oplosbaar. Er waren enkele andere problemen en vragen tijdens mijn vakantie die ik niet via de telefoon kon oplossen. In enkele gevallen loste de klant het zelf al op, in andere gevallen deed ik het na terugkomst.

Wat als je klanten misloopt?

Omdat je op mijn website zelf een afspraak met mij kunt inplannen en ik vol zit tot september, voelde ik geen druk om nieuwe klanten te vinden. Tijdens de reis is er twee keer een afspraak ingepland voor in juli en kreeg ik enkele mails met vragen over diensten en prijzen, die ik na de reis heb beantwoord. Dat ging dus ook allemaal prima en inmiddels zijn er voor in september alweer nieuwe klanten ingepland. Als ik nood had gehad aan klanten was het wellicht anders geweest. Dit is ook weer het grote nut van een goede website: als potentiële klanten jou makkelijk kunnen vinden en zonder jouw tussenkomst een afspraak kunnen inplannen, dan heb jij veel meer rust (en meer klanten).

Conclusie

Volgende keer weer zonder laptop op reis! Zeker een aanrader. Als ik heel lang weg zou gaan zou ik wel met mijn computer reizen om af en toe iets te doen. Uiteindelijk moet er toch ook gewerkt worden. Maar 2,5 of 3 weken kun je echt wel weg. Ik kwam ook veel meer ontspannen thuis met heel veel zin om weer aan de slag te gaan!Werk als webdesigner: welke websites gingen online in mei & juni?


Door mijn vakantie heb ik de vorige terugblik overgeslagen, dus bij deze alle websites die de afgelopen twee maanden online gingen. Vier geweldige websites voor inspirerende mensen. Allemaal in een heel ander vakgebied. Klik op de foto om de website en meer informatie te bekijken.

WordPress Website portfolio for Breadfruit House Dominica
Tjeerd Schiphorst one page website
Website voorbeeld coach
Project Remi hairdresser Amsterdam

De blogs die ik schreef in mei/juni


Tijdens mijn vakantie heb ik geen blogs geschreven. Dan zou ik moeten voorwerken en daar had ik geen tijd voor. Mijn website werd in juni door ongeveer 25% minder mensen bezocht dan in mei, en dan zit ik nog steeds boven de 1200 unieke bezoekers. Simpelweg doordat inmiddels ruim 70% van de bezoekers via Google komt.

De blogs van mei en juni dus. Misschien zitten er nog nuttige tips voor je tussen!

WordPress tips & tricks #4 | Backuppen, kolommen maken, blog kalender en meer

Het ideale WordPress thema voor bloggers | Lees alles over Soledad

5 Tips voor meer bezoekers op je blog

De zoekfunctie op je website | Een klein onderdeel met grote resultaten

⇒  Mijn resultaten, lessen en doelen | Zelfstandig ondernemen april 2019

 


Boekentip: Think & Grow Rich


Afgelopen jaar heb ik als investering een stuk of 8 business boeken gekocht. Allemaal ideaal voor ondernemers; over zelfontwikkeling, groei en ondernemen. Eén van de boeken is het beroemde Think & Grow Rich van Napoleon Hill. Een boek dat al in 1937 geschreven werd en nog steeds van toepassing is. Het is zo inspirerend dat ik in de ban ben. Sterker nog: ik ben zelfs zo enthousiast dat mijn man ‘m inmiddels ook heeft aangeschaft (in e-book vorm en de Spaanse versie).

Het boek inspireert me. En ik wil ook alles doen wat er in beschreven staat. Dat is uiteindelijk ook de bedoeling natuurlijk, want pas als je de adviezen opvolgt gaat er iets gebeuren. Het advies is onder andere eerst het boek helemaal te lezen en daarna nog een keer. Om pas de tweede keer alle opdrachten uit te voeren.

Ik ben pas bij pagina 136, dus het boek is nog lang niet uit, maar toch kan ik er alvast iets over delen. Dit schreef ik afgelopen week op Instagram:

“De wereld vraagt om steeds nieuwe ideeën, nieuwe manieren, nieuwe leiders, etc. En om dat te bereiken, en daarmee te bereiken dat jij krijgt wat je wilt, gaat er een eigenschap schuil die je moet bezitten. Namelijk vastberaden doelgerichtheid. De wetenschap wat je wilt, en een brandend verlangen om het te bezitten.

Wereldleiders en de rijken der aarde zijn mensen die ontastbare, onzichtbare krachten van kansen hebben aangewend en daadwerkelijk in de praktijk hebben gebracht.

Laat je door niemand kleineren en tegenhouden om je dromen te verwezenlijken. Een brandend verlangen om iets te zijn en te doen is het uitgangspunt waarmee de dromer moet beginnen. Trek je niets aan van wat anderen zeggen, ook niet als het eens tegenzit. Velen weten immers niet dat elke mislukking een minstens gelijkwaardig succes met zich meebrengt.

Om klaar te zijn om je dromen uit te laten komen, moet je overtuigd zijn dat hetgeen je wilt je kunt krijgen. Daarvoor is vertrouwen nodig en voor vertrouwen ruimdenkendheid.”

Een heel klein stukje uit de tekst die ik al gelezen heb. Napoleon Hill deelt verhalen van hoe de uitvinders en rijken der aarde zijn begonnen. Hoe zij hun dromen en verlangens waarmaakten. Een inspirerend stuk waaruit maar weer eens blijkt dat groot dromen alleen maar succes en kansen geeft. Dat als je écht gelooft en écht overtuigd bent dat het lukt, het dan ook echt lukt.

Dat mijn enorme carrièreswitch is gelukt ondanks de bedenkelijke reacties heb ik hier wellicht ook aan te danken. Ik geloof ook heilig in wat Hill hier zegt. Jij ook? Ik ben erg benieuwd naar wat het boek nog meer in petto heeft en kan niet wachten het uit te lezen. En daarna nog een keer te lezen om alle opdrachten uit te voeren. Hoe denk jij hierover? Geloof jij dat je je dromen kunt waarmaken?

 


Interview: Sabine, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?


Door Jacqueline Naaborg van Studiekeuze Top 3 werd ik gevraagd voor een interview over mijn loopbaan. Ik deed twee studies in 7 jaar, maar sloeg een paar jaar geleden een totaal andere weg in. Ook vertel ik in het interview wat de invloed was van mijn studies op mijn schrijfvaardigheden. Wat heeft bloggen te maken met het waarmaken van mijn dromen? En welke invloed had mijn emigratie op mijn loopbaan? Lees dit en nog veel meer hier in het interview!

 


Welke investeringen voor mijn bedrijf deed ik in mei en juni?


Er ging weer een hoop geld doorheen afgelopen maanden. Aan toffe en nuttige dingen uiteraard 🙂 De grootste investering was de reis door Peru, wat natuurlijk niet specifiek voor mijn bedrijf was, maar waar ik wel bewust heb gekozen om echt vrije tijd te nemen van mijn werk als ondernemer. Ik merk ook dat als ik dit zie als investering dat het veel makkelijker is om op vakantie te gaan en even niet te werken. Investeringen die ik wél echt specifiek voor mijn onderneming deed:

Domeinnaam

Een kleine investering, zoals je vast begrijpt. Maar wel een heel belangrijke. Ik ben bezig een online training op te zetten en dat wil door drukte niet zo vorderen. Dat ik de domeinnaam kocht is weer een stap in de goede richting én dit maakt het mogelijk om nu echt mijn cursus in de praktijk te gaan brengen.

Learndash

Daarmee samenhangend: Learndash! Een programma om online cursussen mee te maken. Inmiddels ook al op mijn nieuwe domeinnaam gezet; nu nog alles vullen en instellen. Ik ben dol op dit soort dingen, dus heb er veel zin in mijn cursus in elkaar te gaan zetten.

Alegra

Dit ken je waarschijnlijk niet. Alegra is een programma om facturen mee te maken en inkomsten bij te houden. Voor de Colombiaanse wet moeten facturen aan bepaalde eisen voldoen en met dit programma kan dat. Ik gebruik al sinds ruim een jaar de gratis versie, maar daarmee kon ik per maand alleen 5 facturen schrijven. En ik merkte dat mij dat beperkte. Sowieso heb ik er regelmatig meer, en nu hoef ik dat niet meer uit te stellen tot de maand erop.

Waarin investeerde jij afgelopen maand?

 


Over mijn doelen voor mei / juni en nieuwe doelen voor juli


Mijn doelen voor mei waren:

 • Mijn klanten zo goed mogelijk helpen om met hun website/bloggen net zulke goede resultaten te behalen
 • De eerste training van mijn online cursus opzetten
 • Goed voor mezelf zorgen

Een eigenlijk zijn deze hetzelfde gebleven.

Mijn klanten zo goed mogelijk helpen om met hun website/bloggen net zulke goede resultaten te behalen

Wat minder social media en er meer zijn voor klanten. Bovendien heb ik zoveel klanten dat het noodzakelijk is een goede planning te hebben en productief te werken. Ik geef heel veel aan mijn klanten en dat wil ik graag zo houden. Om dit te kunnen doen maak ik nu maximaal 3 websites per maand.

De eerste training van mijn online cursus opzetten

Nog niet gelukt, maar het begin is er! Als tenminste de pdf-versie van mijn training online staat eind juli ben ik heel tevreden. Ik blijf het lastig vinden tijd in te plannen om te werken AAN mijn bedrijf, dus dit is meteen een goede oefening.

Goed voor mezelf zorgen

Voor mijn vakantie ging ik maandenlang 4 keer per week naar de sportschool met veel plezier. Ook omdat ik daar veel sociale contacten heb zitten en steeds nieuwe mensen leer kennen. Dat motiveert enorm. Sinds ik terug ben van vakantie ben ik ziek en dus nog niet naar de sportschool geweest. Ook een onderdeel van goed voor mezelf zorgen: eerst uitzieken en dan weer sporten. Ik hoop in de tweede helft van komende week weer te gaan, anders de week daarna. Ook ben ik in de avond minder bezig met mijn telefoon, maar lees ik in bed mijn boek. Zo probeer ik mezelf meer gezonde slaapgewoonten aan te leren.

Focus je op wat nú belangrijk is om te groeien

Uit het boek The One Thing heb ik geleerd om me te focussen op datgene dat op dat moment het belangrijkste is om mee te groeien. Dus ga ik ook geen nieuwe doelen stellen. Deze zijn nog steeds de belangrijkste voor mij om te groeien als ondernemer.

 


Welk boek voor ondernemers ben jij aan het lezen? Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Meld je dan hier aan!


In dit artikel staan affiliatie links.


Dit artikel delen:

Vorig bericht
WordPress tips & tricks #4 | Backuppen, kolommen maken, blog kalender en meer
Volgend bericht
Stappenplan | De eerste 5 stappen naar een winstgevende website

Lees meer!

4 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mooi om te lezen Sabine en wat een mooie foto’s ook. Leuk om te zien hoe jij je werk structureerd en ook juist daarin de tijd en het zorgen voor jouzelf meeneemt. Heel belangrijk en best een uitdaging vind ik zelf. Ik ga je boek van Napoleon op mijn verlanglijstje zetten, klinkt heel interessant. Het is leuk om zo een beetje te kunnen mee kijken in jouw werkleven, leer ik ook weer van:-) groetjes, Lana

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor je leuke reactie! Het boek is echt een aanrader en je zal het zéker ook geweldig vinden en veel van leren! Liefs x

   Beantwoorden
 • Mooie terugblik! Veel succes in juli!
  Xxx

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.