5 makkelijke website design tips die je direct kunt toepassen

Succesvolle website maken

Een website maken betekent je verdiepen in design. Hoe maak je een design waarmee je de bezoeker op je website houdt? Een design die gebruiksvriendelijk is en zo makkelijk mogelijk voor de bezoeker. Zodat de websitebezoeker precies weet waar te kijken en wat te doen. Om je een beetje op weg te helpen vind je hier 5 makkelijke website design tips die je direct kunt toepassen om je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

1. Gebruik veel contrast

De achtergrondkleur van je website en de tekstkleur hebben effect op de acties die je websitebezoeker onderneemt. Of juist niet onderneemt. Lichte kleuren op een lichte achtergrond werken vaak niet goed, zoals geel of lichtgrijs op wit. Zwart op wit is altijd goed. Als je bezoeker moeite moet doen om je tekst te lezen dan is er iets mis.

2. Belangrijke content komt als eerste

De lay-out van de website is het belangrijkste onderdeel waarmee je bezoekers vasthoudt. Als de lay-out niet goed in elkaar zit, kan dit een slechte eerste indruk creëren voor een nieuwe bezoeker. Lay-out bestaat met name uit foto’s en tekst. Gebruik niet alleen foto’s van goede kwaliteit, maar zorg er ook voor dat de juiste content op de juiste manier naar voren komt. De meest belangrijke content moet als eerste te zien zijn. Op de homepage is dat wat je doet, wie je bent en waarom iemand bij jou moet zijn voor deze job. Deel je pagina zo in dat de bezoeker daar niet naar hoeft te zoeken. Hiervoor is het dus essentieel dat je, voordat je je website gaat maken, eerst dit weet. 

3. Creëer ruimte op je website

Gebruik van ruimtes tussen verschillende elementen en blokken op je website is heel belangrijk. Waarom? Als je alle content dicht op elkaar plaatst wordt je website heel rommelig en kunnen je bezoekers niet meer snel vinden wat ze zoeken. Zelfs niet als ze er de tijd voor nemen om te zoeken. De ruimte is essentieel om gedachtes en de ogen te kalmeren. Daarnaast maakt witruimte op een website het makkelijk voor de bezoeker om te zien waar wat is en waar hij naartoe wil. Plaats simpelweg verschillende elementen apart met ruimte eromheen, zodat elk onderdeel eruit springt. Als je een website maakt met WordPress kun je een WordPress thema kiezen met een builder, zoals het thema dat ik gebruik. Hiermee plaats je simpel alle content waar je het hebben wilt en kun je makkelijk ruimtes creëren.

4. Maak je website menu zo simpel mogelijk

Niets is zo frustrerend voor je websitebezoekers als ze niet direct kunnen vinden wat ze zoeken. De navigatie van je website is daarom extreem belangrijk. Dit kun je makkelijk oplossen door een simpel menu te maken. Simpel betekent in dit geval dat er geen tientallen opties zijn die ook nog eens een onduidelijke naam hebben. Je bezoeker moet in zo min mogelijk klikken op de pagina komen die hij zoekt. Heb je heel veel pagina’s? Maak dan een drop-down menu. Een duidelijk menu is essentieel voor een goede gebruiksvriendelijkheid van je website.

5. Vergeet de zoekfunctie niet

Ik kom het zó vaak tegen: een website zonder zoekfunctie. Stel je voor je komt op een reisblog met 400 artikelen en je wilt snel weten of er ook iets over Griekenland op staat. En je daarvoor de hele website moet doorspitten omdat er geen zoekfunctie is. Of iemand heeft iets interessants gelezen op je website, maar weet niet meer waar het stond. Dat kan behoorlijke irritatie opleveren. Ik klik in zo een geval direct weg en zoek een website waar ik wel kan zoeken. En dat zullen jouw bezoekers ook doen. Niemand gaat de hele website doorspitten, zonde van de tijd als het ook makkelijk kan. Het is zo simpel: plaats altijd een zoekfunctie op een plek die iedereen meteen kan vinden.

 

Om daadwerkelijk klanten en inkomsten uit je website halen is een goede lay-out niet genoeg. Lees hier alles over hoe je je website inzet voor meer klanten.

 


Let jij extra op de gebruiksvriendelijkheid van je website en hoe je dit zo goed mogelijk maakt met een sterk website design? Klik hier om meer te lezen over het maken van een gebruiksvriendelijke website.


 

Elke week het nieuwste artikel + video ontvangen in je mail met daarin tips en inspiratie over hoe je je website kunt inzetten voor een succesvol bedrijf of blog? Meld je dan hier aan!

 


 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Een blog schrijven | Zó gebruik je tags en categorieën op de juiste manier in WordPress
Volgend bericht
WordPress tip & stappenplan | Open externe links in een nieuw venster

Lees meer!

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.