Mijn investeringen + kosten van 2018 | Investeren in je bedrijf is zo leuk!

Zelfstandig ondernemen

Door het doen van waardevolle investeringen in je bedrijf ga je geld verdienen. Groter groeien, meer leren en jezelf ontwikkelen. Het levert enorm veel inspiratie, motivatie en kennis op. En is alleen daarom al ontzettend waardevol. Toch lijken veel ondernemers investeren lastig te vinden. Zeker als er veel geld bij komt kijken. Maar wat als zo een investering je gaat helpen nóg meer geld te verdienen? Als je echt werk wilt maken van je bedrijf komen daar investeringen bij kijken. Heel normaal, je wilt immers ook dat iemand geld uitgeeft aan jouw product of dienst. Dat is voor die persoon ook een investering. Mijn allereerste investering in mijn bedrijf kostte me bijna 2000 euro. Terwijl ik nog niets had verdiend. Ik vond het doodeng en zat zwetend achter de computer. Toen ik eenmaal de betaalknop had ingedrukt voelde ik me fantastisch. De adrenaline gierde door mijn lijf. Het was de eerste stap die ik zette naar een serieus bedrijf. Een goede keuze: want na die eerste investering ging mijn onderneming echt lopen. Waarin investeerde ik in 2018? En hoeveel kostte mij dit totaal? Wat leverde het op? En hoe kies je eigenlijk de goede business coach? Je leest het hier!


Investeren in je bedrijf: waarin investeerde ik en ging ik daardoor geld verdienen als ondernemer?


Toen ik begon met ondernemen had ik geen idee hoe het allemaal werkte. Ik kreeg via via de eerste klanten, maar hoe je echt ging groeien wist ik niet. Ook wist ik niet wie eigenlijk mijn ideale klant was, wat de juiste prijs zou zijn voor mijn diensten en had ik nog niet nagedacht over hoe ik als ondernemer mijn leven wilde leven. Totdat ik de eerste training volgde en ik in één keer een grote sprong in het diepe maakte.

Waarin investeerde ik in 2018?

Een overzicht van mijn investeringen per maand.

Januari t/m maart | Mastermind Intensive

De allereerste investering die ik deed was direct aan het begin van het jaar. Tijdens de Mastermind Intensive leerde ik in 12 weken alle basics voor ondernemen. De training werd online en in groepsvorm gegeven, inclusief video’s en werkboeken. Ik leerde mijn ‘why’ en ideale klant op te schrijven, over money mindset, ondernemers-mindset in het algemeen, wat ik eigenlijk wilde bereiken, over verdienmodellen en welke het beste bij mijn bedrijf pasten, branding, over mastermind groepen en social media marketing. Daarnaast leerde ik ook vooral heel veel over mezelf. Omdat de training in groepsvorm was leerde ik direct mede-ondernemers kennen, wat ik heel waardevol vond.

Door wie werd de training gegeven?

 

Mei | Afsprakensysteem Calendly

Ik investeer graag in tools die het ondernemen makkelijker maken. Zoals Calendly, een online afsprakensysteem. Makkelijk voor mij én de klant. Calendly bleek echt een uitkomst en ik gebruik dit programma tot op de dag van vandaag met veel plezier. Ik heb slechts één keer mijn agenda gemaakt en deze loopt gewoon door. Klanten of potentiële klanten stuur ik de link en verder is er geen gedoe met heen en weer mailen. Ik heb in mei de pro-versie van Calendly gekocht voor 144 dollar per jaar. Een investering waar ik nog elke dag blij mee ben! Lees hier alles over Calendly en bekijk hier en hier (weer beschikbaar in januari) een manier om dit op je website te integreren.

 

Juni | Facebook Training

In juni nam ik deel aan een proefversie van de Facebook Training 200 likes in 20 dagen van Gerrit Vromant. Het doel behaalde ik niet, maar ik heb er wel veel handige weetjes en extra tips uitgehaald en direct toegepast. Om niet alleen mijn Facebook pagina, maar ook mijn persoonlijke Facebook profiel te updaten voor meer bereik en volgers.

 

Juli | Brand Booster Business Coach

In juli kwam Esther Megens van Brand Booster op mijn pad. Een business coach met een visie die mij direct aansprak. Esther was de persoon waar ik al lang naar zocht en dus sloot ik me aan bij haar coaching traject. Na mijn eerste investering ‘Mastermind Intensive’ had ik al langer de behoefte aan persoonlijke coaching echt gericht op specifiek mij en mijn bedrijf en Esther biedt dit. Daarnaast is ze gewoon een geweldig leuk persoon! Samen met haar en haar team ben ik een funnel aan het opzetten. Een fantastisch traject waar ik al enorm veel uitgehaald heb. Ik denk dat deze investering de beste keuze was van het hele jaar. Terwijl ik nog niet eens klaar ben met het traject!

 

Augustus | Productiviteit on fleek

Celine Charlotte: je kent haar misschien wel. Eén van de bekendste en meest succesvolle ondernemers van dit moment in Nederland en zeer inspirerend. Ze doet veel via Instagram, inclusief cursussen. Zo biedt ze op dit moment 3 cursussen via Instagram aan, waaronder Productiviteit on Fleek. Hierin leer je in 10 dagen alles over productief werken, je mailbox leeg houden, uitstelgedrag tegengaan en nog veel meer. Een leuke manier om via Instagram Stories een training te volgen én veel van geleerd. Ik deed de cursus in augustus, maar volgens mij geeft Celine Charlotte deze nog een keer in januari. Meer weten? Klik hier.

 

Augustus | Fotoshoot voor mijn website en social media

Eén van de leukste investeringen van afgelopen jaar: de fotoshoot voor mijn bedrijf! Twee keer 4 uur shooten op verschillende locaties en in verschillende outfits. Een heel fijne en ervaren fotograaf waardoor ik me meteen op mijn gemak voelde. Kortom: een heel toffe ervaring. Met de nieuwe foto’s kon ik eindelijk mijn website aanpassen en professioneler maken en hoefde ik niet meer uren te bedenken wat ik nu weer moest posten op social media. In januari of februari van 2019 ga ik opnieuw een fotoshoot doen. Foto’s groeien immers mee met je bedrijf en ik wil ook graag nieuwe content voor social media. Ik heb er nu al zin in! Klik hier om meer te weten over fotografie voor je website en social media.

Met veel dank aan fotograaf Simon Bosch.

 

September | Mijn teksten laten herschrijven

Goede teksten schrijven voor je website is best een kunst. Ik kan zelf goed schrijven en teksten van anderen nakijken/verbeteren gaat me ook heel goed af. Maar mijn eigen teksten schrijven vond ik lastig, Ik bleef maar veranderen, en op een dag was ik het zat. Dus ging ik op zoek naar een tekstschrijver die mijn homepagina, over mij pagina en diensten pagina kon herschrijven. Zo gezegd zo gedaan en in oktober konden de gloednieuwe teksten op de site. Sindsdien voel ik me stukken rustiger, ben ik niet meer onnodig tijd kwijt aan wéér wat veranderen in de tekst en weet ik dat deze professionele aanpak me meer oplevert.

Met veel dank aan de leuke Willy Bakker van Willy’s Wereld.

 

November | Online opslag in de cloud (SYNC)

Al een tijdje was ik op zoek naar een plek waar ik veilig mijn documenten kon stallen. Dat vind ik als ondernemer namelijk best belangrijk. Zéker als webdesigner, waar ik veel documenten, foto’s en gegevens van klanten ontvang die ik graag veilig en wel achter slot en grendel heb staan. Ik vond de Nederlandse cloud opslag STACK van Transip, maar het bleek dat je deze alleen kunt aankopen als je in Nederland of België woont. Na weer een zoektocht vond ik SYNC. Een Canadees bedrijf met goede reviews die veel waarde hecht aan veiligheid. Net als ik. Ik ben er nog steeds erg blij mee en dat alles nu goed en veilig opgeslagen is geeft ook veel rust.

 

November | Business boeken voor ondernemers

Eind november bracht ik een bezoekje aan Nederland; hét moment om eindelijk eens wat business boeken voor ondernemers aan te schaffen. Ik zocht het allemaal tot in de puntjes uit en maakte een lijst van 8 boeken die ik deze keer wilde kopen. Er zijn er veel meer die ik wil lezen, maar ik begin met deze 8. Mijn doel is om één boek per maand te lezen in 2019. Heb er zin in!

Welke businessboeken voor ondernemers heb ik gekocht?
(Klik op de link om direct naar de pagina van het boek te gaan)
  1. Maak ze gek! Hoe je opvallend veel klanten trekt met online marketing. Auteur: Aartjan van Erkel
  2. The E-Myth Revisited | Why Most Small Businesses Don’t Work and What to Do About It. Auteur: Michael E. Gerber
  3. The One Thing | The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results: Achieve your goals with one of the world’s bestselling success books. Auteur: Gary Keller & Jay Papasan
  4. Way of the wolf | Straight line selling: Master the art of persuasion, influence, and success. Auteur: Jordan Belfort
  5. Unlimited Power | The New Science of Personal Achievement. Auteur: Anthony Robbins
  6. Awaken The Giant Within | How to Take Immediate Control of Your Mental, Emotional, Physical and Financial Life. Auteur: Anthony Robbins
  7. Think & Grow Rich | Nederlandse editie voor de 21e eeuw. Auteur: Napoleon Hill
  8. Playing Big | Find Your Voice, Your Vision and Make Things Happen. Auteur: Tara Mohr.

 

November | Digitale e-mail handtekening

Ik gebruikte al een tijdje de digitale e-mail handtekening van WiseStamp. Gratis, want daar kun je al heel veel mee. Echter wilde ik nu weleens de reclame onder mijn handtekening weghebben en meerdere digitale handtekeningen kunnen maken. Er was een aanbieding bij WiseStamp en dus greep ik mijn kans. Nu heb ik de betaalde versie van WiseStamp en daar ben ik heel blij mee. Klik hier voor meer informatie over het maken van een digitale e-mail handtekening.

 

December | Logo voor mijn bedrijf

Al langer wilde ik graag een logo voor mijn bedrijf en in december was het eindelijk zo ver. Ik vroeg collega-ondernemer en mede-emigrant Hanneke Poelman een logo te maken en al snel had ik 5 eerste opties in mijn mailbox. Er zaten er meerdere bij die me direct aanspraken, waaronder het logo dat ik uiteindelijk heb gekozen. Hanneke heeft tevens twee combinaties gemaakt met andere logo’s voor ander gebruik. Zoals op foto’s of in de mail. Ik ben mega blij met mijn logo, het maakt mijn website helemaal af!

Met heel veel dank aan Hanneke Poelman van Hop Design.

 

December | WebinarGeek

Ik ben bezig met het maken van een webinar, welke ik in januari af wil hebben. Om mijn webinar te laten draaien twijfelde ik tussen WebinarGeek en WebinarJam. Uiteindelijk is het toch WebinarGeek geworden. Nu nog de dia’s afmaken en de hele webinar in elkaar knutselen en dan kan deze begin volgend jaar online. Heel spannend, want nog nooit heb ik een webinar gemaakt. Ik heb er veel zin in en ben heel benieuwd hoe het allemaal werkt met WebinarGeek.

 

December | Business BN’er Impact Programma

In de maand december heeft Zarayda Groenhart een mega leuke aanbieding, namelijk het Business BN’er Impact Programma twee voor de prijs van één. Hanneke Poelman wees me hier heel lief op en samen hebben we de kosten voor dit programma gedeeld. De titel van het programma zegt het al: we gaan leren hoe je (met je bedrijf) in de media komt. En jezelf dus op een andere manier naar buiten gaat brengen. Best spannend, maar ook héél erg leuk. Ik heb pas nét de inloggegevens naar de online leeromgeving gekregen, dus ik kan over het resultaat nog niets zeggen. Maar ik deel natuurlijk de resultaten in 2019 hier op mijn blog, op Instagram, LinkedIN of op Facebook!

 


Hoeveel geld heb ik uitgegeven aan deze investeringen?


In totaal heb ik dit jaar 8.944 euro uitgegeven aan al deze investeringen samen. En nee toen ik de eerste investering van bijna 2000 euro deed had ik nog geen rode cent verdiend met mijn bedrijf. Eng? Ja echt wel! Maar ik wist dat ik voor de volle 100% wilde gaan voor mijn bedrijf. En succesvol wilde worden. Na deze eerste grote investering werd investeren alleen maar makkelijker er leuker. En kan ik je vertellen dat als je je echt inzet, vertrouwen hebt en het echt goed wilt aanpakken je die investeringen er zo weer uit hebt.

Omdat een aantal trainingen/diensten niet meer bestaan, veranderd zijn of omhoog zijn gegaan in prijs geef ik alleen een totaaloverzicht van de prijzen. Wil je weten hoeveel een specifieke training/coach/dienst kostte? Stuur me even een e-mail!

 


Wat leverde het op?


Heel veel! Niet alleen verdiende ik alles ruimschoots weer terug, vooral heb ik enorm genoten van elke investering en daar ontzettend veel van geleerd. Over mezelf, over ondernemen, over mindset, over verdienmodellen en over netwerken. Ook leerde ik over hoe je het jezelf stukken gemakkelijker kunt maken als ondernemer, wat je kunt doen om productiever te werken (nog steeds aan het groeien hierin, want blijft moeilijk) en met welke keuzes je enorm kunt groeien.

Ik wil komend jaar absoluut weer investeren in mijn bedrijf. Sowieso in een nieuwe fotoshoot (waarschijnlijk zelfs twee; in de tweede helft van het jaar nog een keer), nog een training van Celine Charlotte en er komt ongetwijfeld meer leuks op mijn pad!

 


Investeren in een (business) coach: hoe kies je de juiste?


Speciaal voor dit artikel schenk ik aandacht aan deze vraag die vaak voorbij komt. Welke business coach moet ik kiezen? Hoe weet ik wie goed is? Een goede vraag, want tegenwoordig zijn er duizenden coaches te vinden. Ikzelf heb afgelopen jaar in in 2 business coach trajecten geïnvesteerd: Mastermind Intensive en Brand Booster. Twee totaal verschillende trajecten en coaches. Waarom koos ik voor deze en niet voor een andere coach?

5 Tips voor het kiezen van een (business) coach

1. Een persoonlijke aanpak, groepscoaching of online leeromgeving?

Het goedkoopste is coaching in een groep of online, maar dit moet wel bij je passen. Het is natuurlijk super makkelijk om online video’s te kijken en werkboeken in te vullen, maar dit kan niet op tegen persoonlijke begeleiding. Iemand die met je meekijkt en echt ingaat op jouw specifieke situatie. Mijn eerste coach traject was ook online/in een groep. Daar heb ik veel van geleerd, maar ik miste wel de persoonlijke aandacht. Esther van Brand Booster geeft deze volledig en dat levert veel meer op. Bedenk je wat voor jou handig is op dit moment. Om de beginselen te leren kan online of in een groep zeker een uitkomst zijn. Of als je al ver bent maar net dat extra zetje nodig hebt. Wil je meer focus, dieper en persoonlijker, kies dan voor een business coach met een persoonlijke aanpak. Hiervoor betaal je uiteraard wel meer.

2. Ervaring van de coach

Hoeveel ervaring heeft de coach die je op het oog hebt? Heeft de coach ook doorstaan waar jij nu in zit? Spreekt hij/zij uit ervaring? Welke resultaten heeft deze coach eerder behaald? Kijk naar de achtergrond en vraag reviews op als deze niet al op de website staan. Wat is het resultaat dat je bij deze coach kunt behalen?

3. Kies een coach die jou gaat helpen je probleem op te lossen

Er zijn veel verschillende coaches, ook als het gaat om groeien met je bedrijf. Bedenk wat precies je probleem is, waar je mee geholpen wilt worden. En zoek daar een coach bij. Wil je specifiek groeien met marketing, kies dan een coach die specifiek gericht is op marketing. Of misschien heb je juist begeleiding nodig bij time-management of wil je een funnel maken. Zoek het goed uit, kijk op de website van de coaches en kies iemand die kan helpe jouw probleem op te lossen.

4. Welke aanpak en stijl spreekt jou aan?

Elke coach werkt anders en voor jou is het belangrijk dat de aanpak van jouw coach bij je past. Ben je op zoek naar meditatie of ben je juist veel meer praktisch ingesteld? Wil je een coach die werkt aan de hand van een duidelijk stappenplan, of die juist losse gesprekken aanbiedt om te kijken hoe ver je komt? Bekijk welke aanpak bij jou past en betrek dat in je keuze. Een coach mag best een beetje streng zijn, je echt helpen uit je comfortzone te treden.

5. Wederzijdse klik

Heb sowieso eerst een kennismakingsgesprek met de coach die je voor ogen hebt en kijk of er een klik is. Geeft deze coach jou energie? Voel je je er goed bij? Komt de ervaring van de coach overeen met jouw ervaring waar je nu in zit? Belangrijk is dat het goed voelt, je gaat immers een traject in van maanden.

 


Gewoon doen, durven en investeren!


Mijn motto luidt: gewoon doen, durven en investeren! Ik geloof er heilig in dat je daar ver mee komt. Dat het je zoveel moois brengt, nieuwe inzichten, meer inkomsten en meer plezier. Investeren is soms hartstikke spannend, zeker als het om veel geld gaat. Om dat uit te geven aan je bedrijf is durf en lef nodig. En 100% commitment om alles uit je bedrijf te halen en daarvoor zelf je verantwoordelijkheid te nemen. Je kunt alles alleen willen doen en uitzoeken. Weken bezig zijn met een website met een middelmatig resultaat, niet weten welk verdienmodel het beste past om vervolgens maar wat te doen, geen idee hebben wie en waar je ideale klant eigenlijk is. Investeren gaat je helpen. Neemt werk uit handen. Zorgt ervoor dat je sneller gaat. Je meer leert en neerzet. Dat je je kunt focussen op waar jij goed in bent. Dat je geld verdient met je bedrijf. En vooral dat je heel veel plezier uit je onderneming haalt. Ik heb een duidelijk doel voor ogen, ga 100% voor mijn bedrijf. Daar hoort investeren bij. En dat is zó leuk!

 


Wat was jouw meest waardevolle investering van 2018? Wat heb je daarvan geleerd?


 

Elke week het nieuwste artikel ontvangen in je mail met daarin tips en inspiratie voor je website, over bloggen, social media en hoe je je website kunt inzetten voor een succesvol bedrijf of blog? Schrijf je dan nú hier in!

 


In dit artikel staan affiliatie links. 

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Een blog schrijven | Los het probleem op van jouw lezer en maak je blog enorm waardevol
Volgend bericht
Handige WordPress tips & tricks | #3

Lees meer!

2 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.