Mijn inspirerende boeken top 3 van 2022 | BOEKENTIPS

Zelfstandig ondernemen

Elke januari geef ik je een lijstje van de meest inspirerende boeken die ik las het jaar daarvoor. Nu heb ik in 2022 schandalig weinig boeken gelezen. Zes om precies te zijn. Ik durf het bijna niet te zeggen zo weinig. Door persoonlijke omstandigheden stond mijn hoofd er niet naar. Maar daar komt dit jaar zéker verandering in. In ieder geval, de boeken die ik las waren wel zeer inspirerend en van die zes geef ik je graag mijn top 3. Kwaliteit voor kwantiteit zullen we maar zeggen. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!


Mijn boeken top 3 van 2022


In willekeurige volgorde. Deze en meer boekentips deel ik ook op mijn Instagram account. Voor ondernemers en iedereen die van lezen houdt.

1. Stel dat je hoofd je hart volgt

Uitvinden wie je bent en wat je wilt in het leven is niet zo makkelijk. Dat vrije leven leiden dat je in je hoofd had maar niet zo gaat als gepland. Je plekje vinden in de maatschappij. Veel mensen worstelen met dit vraagstuk. Een van hen is Janneke Dijkhuis. Zij schreef het boek ‘Stel dat je hoofd je hart volgt’, het verhaal over haar zoektocht naar zichzelf. Een verhaal dat je ogen wel een paar keer doen knipperen.

Je intuïtie volgen, B doen als iedereen om je heen A zegt, controle loslaten, onzekerheid tegemoet gaan, omgaan met kritiek en tegenslagen van het vrije leven. Het komt allemaal voorbij.

Janneke maakte radicale beslissingen, zeilde maandenlang de hele wereld over, leefde zonder een rode cent in Colombia en ontdekte uiteindelijk wat ze wil met haar leven, haar werk en wat belangrijk is om het leven te creëren dat je wilt.

Ik herken veel in haar verhaal. En bewonder Janneke enorm voor wat ze heeft gedaan. Ik lees het boek terwijl ik werkend op reis ben door Europa, en dat zorgt ervoor dat er allerlei avontuurlijke ideeën bij mij naar boven komen. Zeker na het turbulente jaar dat ik achter de rug heb. Welke richting ik op wil en hoe ik beter de controle kan loslaten.

Haar boek vertelt over de innerlijke reis die we eigenlijk allemaal maken. En zet je daarom ook flink aan het denken.

Kortom, dit boek is een echte aanrader. Leuk geschreven (het was in no-time uit), heel eerlijk, persoonlijk, kwetsbaar en bovenal enorm inspirerend. Om ook jouw hoofd je hart te laten volgen.

Ook lezen?

HIER KUN JE HET BOEK LEZEN

2. Manifesteren kun je leren

Manifesteren doen we allemaal. Alleen niet altijd bewust. Voordat ik ooit van manifesteren had gehoord werden veel van mijn gedachtes en verlangens al werkelijkheid. Het kopen van een appartement, vrijwilligerswerk doen in het buitenland en emigreren. Maar ook kleine toevallige gebeurtenissen waar ik aan dacht en daarna opeens op mijn pad kwamen.⁠

Je kunt er ook bewust mee bezig gaan. En daarmee meer bewust jouw eigen pad in het leven volgen. Jouw dromen en verlangens laten uitkomen.⁠

Ik ben mijzelf al langer aan het verdiepen in de kunst van manifesteren en intenties zetten. Ergens in december kwam het boek ‘Manifesteren kun je leren’ van Willemijn Welten voorbij in Kobo plus. Een geweldig boek dat op zeer duidelijke en inspirerende wijze uitlegt hoe manifesteren en de wet van de aantrekkingskracht werkt. ⁠

Willemijn leerde me dat het een goed idee is om je intenties die je wilt manifesteren op te schrijven. Dus kocht ik een mooi schrijfboekje en legde deze ingepakt en wel voor mezelf onder de kerstboom. Waarom ook niet. Op eerste kerstdag pakte ik mijn eigen cadeautje uit en inmiddels staan al mijn intenties uitgeschreven in het boekje. Direct merkte ik de kracht hiervan vergeleken met je intentie alleen uitspreken.

Intenties zetten doe je niet maar één keer, vertelt Willemijn, maar wanneer je wilt. Het kunnen grote dingen zijn die maanden of jaren duren om te bereiken, maar ook kun je elke ochtend je intenties voor de dag opschrijven.⁠

Het boek is zeer volledig en legt alles rondom manifesteren uit. Van hoe je start met manifesteren, hoe je intenties zet, hoe je je frequentie verhoogt tot het loslaten van angsten en overtuigingen en hoe je van manifesteren een levensstijl maakt.⁠

Dit boek is zeer waardevol en een goede start van het nieuwe jaar.

Ben jij bewust met manifesteren bezig?

HIER KUN JE HET BOEK LEZEN

3. Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie

Angst en onzekerheid, we hebben er allemaal weleens last van. Ik ook. Regelmatig zelfs. Dus besloot ik het boek ‘Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie’ van Marian Mudder te lezen. Inmiddels één van de fijnste boeken over angst en zelfliefde die ik ken.

De vraag die we allemaal hebben is: hoe komen we van die angst en onzekerheid af? Van die gedachten en gevoelens die boven komen drijven zonder dat je erom hebt gevraagd en je urenlang laten piekeren. ‘Mijn definitie van geluk is leven zonder angst’, zegt Marian in haar boek. Precies. Maar krijg dat maar eens voor elkaar.

Lastig, een leven zonder angst, aangezien angst hét middel is om mensen wat dan ook (niet) te laten kopen of doen. Ook als ondernemer verkoop je meer als je inspeelt op de angsten van je doelgroep. Angst komt dus niet alleen op bij bepaalde situaties in je leven, maar is diep in de maatschappij verweven.

Met angst en onzekerheid hangt een hoop samen. Zelfafwijzing, liefde, stress, gedrag, emoties, je ego, vertrouwen en acceptatie. Met veel humor legt Marian je er alles over uit.

Angst en onzekerheid oplossen kan alleen jijzelf. Door middel van bewustzijn en in het nu leven.

Krijg je daarmee vervelende gedachten weg? Nee. Gedachten kun je niet zomaar stoppen. Die zijn er. Die komen en gaan. De hele dag door.

En dat was best een eyeopener: het heeft totaal geen zin om ertegen te vechten. Dat ga je niet winnen. Proberen iets niet te denken. De essentie zit ‘m in acceptatie, overgave en hoe je ermee omgaat. Wat je doet met die gedachten en gevoelens. En hoeveel waarde je eraan hecht.

De gedachten en gevoelens er laten zijn, me er bewust van zijn, het accepteren, me eraan overgeven en daarna kijken waar het vandaan komt en wat ik ermee wil doen.

Dat is tegenwoordig mijn manier van mediteren: mij de hele dag bewust te zitten zijn van alles wat ik voel en denk.

Klinkt makkelijk maar is werkelijk retemoeilijk. Een proces van jaren om goed onder de knie te krijgen, aldus mijn psycholoog.

Als dit je allemaal bekend in de oren klinkt dan is het boek van Marian echt een aanrader. Of heb je het toevallig al gelezen?

Hoe ga jij om met angst en onzekerheid?

HIER KUN JE HET BOEK LEZEN


Wat waren jouw favoriete boeken van 2022?


Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over ondernemen, succesvol bloggen of het maken van een winstgevende website? Aanbiedingen in je mailbox voor mijn online cursussen? Meld je dan hier aan!


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie. Ik geef altijd mijn oprechte mening en raad alleen boeken aan waarvan ik vind dat deze daadwerkelijk interessant zijn om te lezen.

boekentips

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Wat is Google Search Console en waarom heeft elke ondernemer het nodig?
Volgend bericht
Een website maken die staat als een huis: de 7 stappen

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.