Google Analytics #2 | Je doelgroep, sessies, gebruikers en paginaweergaven

Ik krijg vaak de vraag hoe je ervoor zorgt dat je blogs beter worden gelezen. Mijn tegenvragen zijn dan: hoe goed worden je blogs nu gelezen? En waar komen je bezoekers vandaan? Welke blogs worden het beste gelezen? Als je daar geen antwoord op hebt is het lastig te bepalen wat te doen om meer bezoekers te krijgen. Om je website te verbeteren en het aantal bezoekers en klanten via je website te verhogen is het essentieel om in de statistieken van je website te duiken. Dit doe je met Google Analytics. Veel website-eigenaren hebben hun website niet gekoppeld aan Google Analytics of kijken er nooit op. Wat een gemiste kans is voor groei. Om je te helpen schrijf ik een aantal blogs die je door Google Analytics loodsen. In dit artikel neem ik je mee door de statistieken over je bezoekers. Hoeveel bezoekers heb je precies? Wat zijn de verschillen tussen sessies, gebruikers en paginaweergaven? En hoeveel bezoekers bekijken je website op de mobiel? Lees het hier!


Google Analytics: je doelgroep en doelgroepoverzicht


In dit artikel ga ik het hebben over het aantal bezoekers op je website en wie je bezoekers eigenlijk zijn. Ik heb het over dit gedeelte van Google Analytics, onder ‘Doelgroep’ >> Overzicht, demografie, interesses, geo, gedrag, technologie en mobiel:

Het overzicht van mijn blog www.besabine.com tussen 1 en 10 februari 2019

 


Het doelgroepoverzicht: wat zie je en hoe gebruik je dit?


Dit is waarschijnlijk het meestgebruikte scherm in Google Analytics: het doelgroepoverzicht. Een heel handige tool om te kijken hoeveel bezoekers er binnen een bepaalde tijd op je website zijn geweest. Je kunt ook vergelijken tussen twee periodes. Bijvoorbeeld deze maand vergeleken met vorige maand.

Ik ga je vertellen wat je ziet op dit scherm en wat je ermee kunt.

De tijdsperiode

Rechtsboven zie je de tijdsperiode. Klik op de data en vul de data in vanaf wanneer tot wanneer je de statistieken van je website wilt zien. Als je daarop hebt geklikt zul je zien dat je ook kunt vergelijken met een andere periode. Je kunt hiermee gemakkelijk kijken hoeveel bezoekers je hebt gehad vorige maand. Maar je kunt bijvoorbeeld ook alleen kijken wat er gisteren op je website is gebeurd.

De grafiek

In de grafiek zie je vervolgens hoe het verloop is binnen de tijdsperiode die je hebt ingesteld. Bij mij zie je nu de sessies in de grafiek. Maar dit kun je ook veranderen naar bijvoorbeeld gebruikers door linksboven de grafiek op in dit geval ‘sessies’ te klikken en dan aan te geven wat je wilt zien. Als je met je muis over de grafiek gaat zie je de specifieke getallen per dag.

New visitor / Returning visitor

Rechtsonder de grafiek zie je een diagram met twee gekleurde vakken: het percentage bezoekers die voor het eerst op je website komen (new visitor) en de bezoekers die in de aangegeven tijdsperiode zijn teruggekomen na een eerder bezoek (returning visitor). In de aangegeven tijdsperiode. Dit is best belangrijk om te weten; blijkbaar heeft een terugkerende bezoeker iets gezien wat hem of haar aansprak. Deze bezoekers zijn geïnteresseerd en kun je sneller binnenhalen als klant.

Het verschil tussen sessies, gebruikers en paginaweergaven in Google Analytics

Dan direct onder de grafiek zie je de cijfers waar iedereen als eerste naar kijkt en ook heel goed zijn om elke maand eens te bekijken: de sessies, gebruikers en paginaweergaven. Maar wat is wat?

Sessies

Een sessie is een bezoek op jouw website door één persoon (gebruiker). Als jij bijvoorbeeld in de ochtend de website van de Hema bezoekt en in de avond nog een keer, dan zijn dat 2 sessies. Het maakt hierbij niet uit hoeveel pagina’s je bekijkt. Een gebruiker (bezoeker) op jouw website kan dus meerdere keren per dag op jouw website komen nadat deze persoon steeds je website heeft afgesloten. Dan zijn dat meerdere sessies.

Gebruikers

Gebruikers zijn de unieke bezoekers op je website. De gebruikers zijn de hoeveelheid verschillende mensen die op je website komen. Eén unieke bezoeker kan meerdere pagina’s bekijken, de paginaweergaven, maar dan is het nog steeds één gebruiker. Bijvoorbeeld: jij bezoekt de website van de Hema en je klikt door naar 10 verschillende pagina’s. Je komt in de avond terug en bekijkt nog eens 5 pagina’s. Dan is dat 1 gebruiker (unieke bezoeker), 2 sessies en 15 paginaweergaven.

Paginaweergaven

Paginaweergaven zijn dus simpelweg het aantal pagina’s op je website die zijn geladen in de tijdsperiode die je hebt aangegeven. Dit is dus ongeacht het aantal sessies of het aantal gebruikers.

Voorbeeld: bezoeker A bezoekt 3 pagina’s op je website in de ochtend, sluit je website af en komt in de avond terug om nog 2 pagina’s te lezen. Bezoeker B bekijkt 10 pagina’s op je website tijdens de lunchpauze en bezoeker C leest je nieuwste blog via Facebook en sluit dan direct af. Dit zijn dan 4 sessies, 3 gebruikers (unieke bezoekers) en 16 paginaweergaven.

 

Het bouncepercentage

Het bouncepercentage geeft het percentage bezoekers aan dat na één pagina de website weer verlaat. Over het algemeen, maar niet altijd, geldt: hoe lager het bouncepercentage hoe beter. Alles over het bouncepercentage en hoe je dit kunt verlagen, vind je hier.

 


Wat kun je nog meer uit de doelgroep-statistieken halen?


Onder doelgroep vind je diverse andere opties om te ontdekken wie je bezoekers eigenlijk zijn en hoe ze op je website kijken. Deze functies klik je aan in de linker balk onder ‘Doelgroep’. Hieronder de belangrijkste op een rijtje.

Demografie

Klik onder demografie op overzicht en ontdek het percentage mannen en vrouwen dat je website bezoekt. Als je een dienst of product hebt gericht op vrouwen kun je hier zien of ook met name vrouwen je website bezoeken of dat je wellicht een andere strategie moet bedenken. Ook geeft de demografie inzicht in de leeftijd van je bezoekers.

 

Geo

Onder geografie vind je informatie over de taal en locatie. Waar komen je bezoekers vandaan? Welke taal spreken ze? Normaal gesproken bij een Nederlands bedrijf zouden je bezoekers vooral uit Nederland moeten komen. Zie je veel bezoekers uit bijvoorbeeld Rusland of China, dan kan het zijn dat er een bot actief is op je website waardoor dit aantal stijgt. Heb jij daar toevallig last van? Lees hier hoe je deze spam-verwijzingen oplost. Soms is het logisch en wenselijk als er mensen uit de hele wereld op je website komen. Als je een Engelstalig bedrijf hebt bijvoorbeeld, of, zoals ik, een reisblog met volgers van over de hele wereld, dan is het dus heel normaal dat je bezoekers niet alleen uit Nederland komen. Zoals je ziet komen de meeste van mijn bezoekers uit Nederland, Colombia en België, precies zoals ik wil en zou verwachten.

 

Technologie | Browser en besturingssysteem

Hier ontdek je welke browser de meeste van je bezoekers gebruiken om je website in te bekijken. Maar ook is dit de plek om te zien wat voor besturingssysteem je bezoekers gebruiken (zoals Android of iOs) en met welke schermresolutie je website het meest wordt bekeken. Best handig om te weten, zodat je je website helemaal kunt optimaliseren.

 

Mobiel

Dit is een heel nuttige en leuke om te bekijken. Als je onder mobiel op overzicht klikt kun je namelijk precies zien hoeveel bezoekers op de mobiel, computer of laptop je website bekeken. Zo kun je zien hoe belangrijk het is om je website goed te optimaliseren voor elk apparaat. Onder ‘Apparaten’ kun je nog veel specifieker je bezoekers leren kennen. Daar vind je namelijk precies welke telefoons er werden gebruikt en kun je zelfs zien welke serviceprovider je bezoekers gebruiken.

 

Gebruikersstroom

Gebruikersstroom is ook een erg interessante om te bekijken, maar deze komt ook terug onder ‘Acquisitie’ en ‘Gedrag’. In een volgende blog over Google Analytics ga ik hier daarom dieper op in.

 


Google Analytics is belangrijk om te groeien met je bedrijf


Google Analytics is enorm belangrijk om je website zo goed mogelijk te optimaliseren voor meer bezoekers en uiteindelijk meer klanten. Dit is uiteraard alleen de basis van Google Analytics: er is nog veel meer! Denk aan hoe je bezoekers eigenlijk op je website komen, hoe goed het gesteld is met je SEO en wat je bezoekers doen op je website.

 


Binnenkort ga ik dus nóg dieper in op wat je uit je website statistieken kunt halen. Niets missen? Meld je hier aan om elke nieuwste blog direct in je mail te ontvangen! Klik hier om alle artikelen over Google Analytics te bekijken.


 

Dit artikel delen:

Coaching bloggen sterk online vindbaarheid

LEER BLOGGEN ALS EEN PRO

Creëer een ijzersterk online beeld, verkrijg een expertstatus in jouw vakgebied en maak jezelf online vindbaar. Bloggen is een enorm sterk middel om je ideale klant te bereiken en aan te trekken. En daardoor meer bezoekers, inkomsten en klanten te genereren. Ben jij een ambitieuze ondernemer of blogger die klaar is voor groei? Tijdens mijn 1 op 1 blogcoaching traject ga ik ervoor zorgen dat je bedrijf of blog enorm gaat groeien. Wil je het liever alleen doen? Volg dan mijn uitgebreide online cursus bloggen.

Vorig bericht
Mijn investeringen, resultaten en doelen | Zelfstandig ondernemen januari 2019
Volgend bericht
Een blog schrijven en zoekmachine optimalisatie | Alleen SEO is niet genoeg

Lees meer!

7 reacties. Reactie plaatsen

 • Hoi Sabine, interessante tips en goede uitleg! Ik kijk ook steeds meer en gerichter naar mijn cijfers in Google Analytics. Ik heb daar ook een vraag over. Kan je ergens zien waar de bezoekers van een blog vandaan komen. Ik heb 1 blog op mijn website dat echt buitensporig wordt bezocht en ik vertrouw het niet helemaal. Lijkt wel een ‘hack’ ofzo. Kan ik die gegevens ergens terugvinden?

  Beantwoorden
  • Dankjewel Aimee voor je leuke reactie! Fijn dat je er iets aan hebt 😀 Er komen artikelen waar ik er nog véél dieper op in ga, precies over de vraag die je stelt onder andere. Hoe je dit per pagina op je website kunt achterhalen doe je zo:

   1. Ga naar Google Analytics > Gedrag > Site content > Alle pagina’s
   2. Zoek de pagina/blog waar het om gaat en klik daar op
   3. Klik net boven de tabel op ‘Secundaire dimensie’ > Acquisitie > bron
   4. Daar zie je alle pagina’s plus cijfers van waar het verkeer op die specifieke blog vandaan komt. Je kunt daar dus ook achterhalen als er een spam-website is waar veel verkeer vandaan komt.

   Succes!

   Beantwoorden
 • […] zo belangrijk zijn om te groeien met bloggen. Op je eigen website kun je dit gemakkelijk met Google Analytics doen. Krijg je veel meer inzichten en daardoor kun je er ook veel meer uithalen en je blogs […]

  Beantwoorden
 • […] een Google account aanmaken. Je hebt dit bijvoorbeeld al nodig als je je website wilt koppelen aan Google Analytics. Daarnaast hebben er velen een Gmail account en ook dat behoort tot Google. En zoals je wellicht […]

  Beantwoorden
 • […] dat je website responsief is. Kijk maar eens in de statistieken van je Google Analytics: tegenwoordig surfen veel mensen op de mobiel over het Internet. Dat betekent dat je website ook […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu